Členové legendární rockové skupiny Pražský výběr se sešli v původní sestavě a na podzim vyrazí na turné, které zahájí 11. listopadu v pražské Tipsport Aréně na Výstavišti.

Skončily tak neshody mezi dvěma hlavními postavami souboru Michaelem Kocábem a Michalem Pavlíčkem, kvůli kterým se Pražský výběr v roce 2006 rozpadl.

Havlova iniciativa

Dvojice Kocáb a Pavlíček spolu přestala komunikovat, když se ukázalo, že údajná dohoda o roční pauze neplatí a Kocáb hodlá pokračovat sám s jiným kytaristou. Pavlíček se prý o všem dozvěděl až z médií. Kocáb pak založil novou skupinu nazvanou Pražský výběr II.

"Od začátku jsem tvrdil, že nejvíce másla na hlavě měl kvůli rozpadu Pražského výběru Michael Kocáb, a tím pádem by měl s podanou rukou měl přijít on jako první, což se stalo. Po určitém vyjasnění a podmínkách, které jsme s Michalem Pavlíčkem měli, jsme se rozhodli pokračovat dál," řekl Čok. Dodal, že turné přispěje k "narovnání vztahů" a možná i další společné spolupráci.

Prazsky vyber - Ach jo, jak ja jsem linej

Pavlíček uvedl, že poprvé si s Kocábem stiskl ruku po šesti letech na pohřbu exprezidenta Václava Havla. "Do určité míry to byla iniciativa Václava Havla, který se nás snažil dát dvakrát dohromady.

Jednou si s námi dal schůzku a podruhé to bylo formou osobního dopisu," sdělil Kocáb. Havel jednou v nadsázce prohlásil, že snad dříve usmíří Palestince s židy než Pražský výběr.

Nová Straka v hrsti

Kapela nazvaná podle značky levného vína rozšířeného v 80. letech se na dnešním setkání s novináři v pražském klubu La Fabrika představila v sestavě tvořené vedle Kocába s Pavlíčkem baskytaristou Vilémem Čokem a bubeníky Klaudiusem Kryšpínem a Jiřím Hrubešem.

Další koncerty se uskuteční na zimních stadionech 13. listopadu v Ostravě, 15. listopadu v Bratislavě, 21. listopadu v Brně a 24. listopadu v Pardubicích.

Pražský výběr - Olda je přítel můj

V průběhu tiskové konference členové Pražského výběru pokřtili slavnou nahrávku Straka v hrsti. Kmotry CD s podtitulem Jubilejní edice 1982-2012 se stali zpěvák Jiří Suchý, bývalý baskytarista Pražského výběru Ondřej Soukup a autoři textů na Strace v hrsti Josef Novotný a František Ringo Čech.

Původní vinylová nahrávka vyšla v roce 1988. Deska byla nahrána už v roce 1982, kvůli zákazu působení skupiny mezi lety 1983 a 1986 však bylo album vydáno až po šesti letech od svého vzniku. Pražský výběr se po třech letech vynuceného zákazu dal dohromady až v roce 1986 pod názvem Výběr, ovšem už bez Jiřího Hrubeše, který rok předtím emigroval. Po roce 1989 vystupovala skupina sporadicky, větší množství koncertů znovu pořádala až po roce 2000.

Pražský výběr založil v roce 1976 jako jazzrockovou skupinu klávesista Kocáb.

Prazsky vyber - Ach jo, jak ja jsem linej

Pražský výběr - Olda je přítel můj