reklama
reklama
20. 1. 2013 | poslední aktualizace: 9. 4. 2013  14:23
Dům v Hirošimě má skleněný závoj

Luxfery po japonsku. Dům v centru Hirošimy má soukromí díky závoji ze skla

Prosklená stěna domu v centru japonské Hirošimy poutá pozornost všech chodců. Láká je zdánlivý pohled do soukromí a lesknoucí se závoj složený z tisíců malých skleněných cihel. Stavba se stala významnou realizaci loňského roku.
Čtěte více o: architektura | Japonsko
Optical Glass House, Hirošima
Optical Glass House, Hirošima
foto: Nacasa & Partners Inc.

Japonské vnímání osobního prostoru a prostoru celkově se od toho evropského velmi liší. Proto jsme svědky netradičních konceptů a experimentů, které by na starém kontinentě vzbuzovaly otázku, zda v nich lze vůbec žít. Optical Glass House toto vnímání přibližuje a nabízí kompromis.

Architekt Hiroshi Nakamura byl za jeho realizaci oceněn při udílení cen ar+d Awards 2012. Dům je situován v centru města, mezi dvěma vysokými městskými budovami. Před ruchem ulice ho chrání jen skleněná stěna.

Prosklený závoj 

Od ulice dělí zelenou zahradu 6000 skleněných cihel, které do ní a domu propouští denní světlo. Hluk a prach ulice zůstává před ní a kromě jasně znatelné siluety vzrostlého stromu si kolemjdoucí chodci ničeho nevšimnou.

reklama

Skleněná stěna o rozměrech 8,6 x 8,6 metrů by sama o sobě neunesla vlastní hmotnost. Z toho důvodu je její struktura posílena pětasedmdesáti nerezovými tyčemi provlečenými skrze cihly s vyvrtaným otvorem. Umístěné jsou v intervalech tak, aby nebyly okem rozpoznatelné.

Řádky jsou proložené nerezovými pláty. Díky tomu je výraz stěny nezměněn i při zvýšené nosnosti. Celou stěnu, která má hmotnost kolem třinácti tun, podpírá masivní železobetonový nosník. Díky preciznosti projektu a práci s materiálem se však jeho nosnost neprojevila v minimalistickém vzezření a z ulice se jeví jako pouhá římsa nad vraty garáže. Sklo a minimální viditelná hmota podmiňují kýžený pocit ze stavby.

Dům dopadajícího slunce

Interiérové uspořádání budovy je do značné míry ovlivněno konceptem skleněně stěny. Veškeré světlo, které se v ní láme, dopadá na zahradu a otevřené prostory prvního patra. V něm je situovaná i průchozí jídelna a venkovní posezení.

Po schodišti procházejícím celou stavbou se obyvatelé dostanou do suterénu s garáží nebo do druhého patra, v němž jsou hlavní obytné prostory domu. Celý interiér je laděn do odstínu šedé, bílé a pracuje s masivním dřevem. To je použito na nábytek, obložení, některé podlahy a schodiště. Na něm se znovu objevují skleněné cihly v roli, ve které u nás známe spíše luxfery.

Ve třech patrech a zahradě nabízí dům přes 363 metrů čtverečných soukromí za skleněnou stěnou, která v centru Hirošimy vzbuzuje obdiv.

reklama
Zobrazit náhled
Zbývá 1000 znaků
Luxfery po japonsku. Dům v centru Hirošimy má soukromí díky závoji ze skla (anonym)
Zkontrolujte si to po tom google překladači
Zobrazit diskusi
Nejčtenější
reklama
reklama
reklama
reklama