Neulítnou Rudolfinu včely?

Tak aby bylo jasno. Gourmetgurua nezajímá jen jídlo a pití, ale strava duševní jakbysmet. Proto mu nemohlo uniknout otevření krásně zrekonstruované kavárny v jedinečném Sloupovém sálu pražského Rudolfina. Vznešenou atmosféru zde dolaďuje mohutný intarzovaný barový pult vykládaný ořechem a dubem a také klavírní křídlo Petrof. O kvalitní gastronomii se pak stará společnost Zátiší Group. Gourmetguru ochutnal čerstvé sýry z farmy Krasolesí, žitný chléb s nakládanou zeleninou, kuřecí roládu se špenátem a vajíčkem i cheesecake s mákem. Jak zajímavě to znělo, tak i chutnalo. Degustační misi završil čajem se lžičkou medu, pocházejícího prý ze střechy Rudolfina, na níž má být umístěno několik včelínů. Gourmetguru si po tomto zjištění najednou připadal, jako by mu právě ulítly včely.

Variace na špejlové téma

V bistru Špejle v pražské Jindřišské ulici se vše servíruje na… Ovšemže špejlích! Tedy i řízky se salátem, hamburgery, chlebíčky, štrúdl… "Inspirovali jsme se španělskými pinxtos, to jsou v podstatě jednohubky na špejli či párátku," objasnil Gourmetguruovi Jan Braniš, společník a manažer restaurace, jak nápad vznikl. V prosinci otevřený podnik spoluvlastní Václav Vojíř, který je zároveň majitelem Bugsy's, jednoho z nejúspěšnějších českých barů. Díky tomu můžete "špejlové menu" zapít ginem Bugsy's DNA, který sestavil dvanáctičlenný tým baru pod taktovkou Martina Žufánka a který si jinde než v Bugsy's (nebo ve Špejli) nedáte. Neobvyklý je i způsob, jakým se za jídlo platí − jedna špejle stojí 29 korun, při placení se prázdná dřívka sečtou. Gourmetguruovi to nedalo: "Nezatoulá se občas nějaká prázdná špejle?" neodpustil si malé rýpnutí. "Šli jsme do toho s vírou, že Češi nejsou takoví, jak se o nich říká, a budou s námi hrát fair play. Zatím se naše představa plní," ubezpečil ho Jan Braniš.

Zbývá vám ještě 10 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se