Německo si připomíná 20. výročí pádu Berlínské zdi. 9. listopad 1989 vstoupil do dějin jako den, který ukončil dlouhých 28 let a několik měsíců trvající rozdělení Berlína na východní a západní. Pád této obávané bariéry završil éru tzv. studené války a bipolárního světa.

Tisíce lidí se v tento listopadový den vypravily do ulic východního Berlína a tisíce uprchly přes probořenou zeď na Západ, do tehdejší Spolkové republiky Německo.

S pádem Berlínské zdi přišel i symbolický pád sovětské éry v NDR a byl odstartován proces znovusjednocení země. 

Na to, co předcházelo listopadovým událostem a kam se Německo posunulo dvacet let po zániku tzv. "pásma smrti", jste se mohli zeptat politologa a germanisty Roberta Schustera, šéfredaktora odborné revue Mezinárodní politika.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Kristýna
Dobrý den, s jakými pocity podle vás vzpomínají na tohle výročí západní Němci?
Dobry den, dekuji za otazku, ktera je docela zajimava z toho hlediska, ze na pad Berlinske zdi, potazmo na sjednoceni Nemecka se media vetsinou divaji z pohledu vychodniho Nemecka, coz znamena, ze v popredi stoji pocity vychodnich Nemcu, jak se jejich puvodni ocekavani nenaplnila, jak se treba po vlastnim sjednoceni zemi citili byt "podvedeni" atd. Vsimnete si take, ze vetsina reportazi v elektronickych medii je z Berlina nebo vychodu zeme. Ale zpet k Vasi otazce. Generace (vek 55+x), ktera zazila postupne oddelovani obou casti Nemecka na konci 40. a zejmena v 50. letech, coz bylo doprovazeno pretrhavanim pribuzenskych vazeb atd., sjednoceni i pad Berlinske zdi vnima nadale vetsinou pozitivne. Naopak generace dnesnich ctyricatniku, ktera dlouho brala rozdeleni Nemecka jako fakt, je v tomto ohledu mozna ponekud zdrzenlivejsi.
Robert Schuster
PP
Slyšel jsem o případech východních Němců, kteří po pádu zdi prchli na západ a nestarali se o nic, co po nich zůstane. Opustili takhle byty, kolikrát v nich zůstali zamčeni třeba i jejich psi - znáte nějaké detaily?
Dobry den, take jsem o tom slysel a trochu to bylo videt i ve filmu "Goodbye Lenin", ktery pad Berlinske zdi a cely nasledujici vyvoj az do sjednoceni docela dobre zparodoval. Ale pamatuji si i pripady, kdy se lide, kteri takto "pres noc" odesli na zapad a ve svych bytech vsechno zanechali, se po nejake dobe - at uz slo o mesice nebo roky - vratili a byli "prekvapeni", kdyz tam uz bydlel nekdo jiny, pripadne jejich byty byly zcela zdevastovane.
Robert Schuster
Madonnia
Za kolik se prodávají úlomky berlínské zdi? Kdysi to byl docela pěkný suvenýr :)
Dobry den, tak ceny budou asi ruzne. Videl jsem ted nekde na internetu, ze kus zdi o velikosti 15 cm a hmotnosti 510 g se da koupit za 100 eur. Podivejte se na http://berlin-wall-shop.de/
Robert Schuster
Zenyatta
Jsou nektera ocekavani Nemcu po padu zdi, ktera se nenaplnila?
Dobry den, ja myslim, ze Berlinska zed byla pro vetsinu vychodni Nemcu predevsim symbolem uzavrenosti jejich zeme pred nejblizsim okolim a neni jiste nahodou, ze k jejimu otevreni vedlo formalne ohlaseni "novych pravidel pro vycestovani", coz v praxi znamenalo, ze statni autority uz nikomu nechtely (ale vlivem faktickeho stavu uz ani nemohly) klast prekazky pro cesty do zapadniho Nemecka. Takze pad zdi = svoboda cestovani na zapad bez omezeni, coz se bez zbytku naplnilo. Troufam si tvrdit, ze 9. listopadu 1989 jen malokdo zasel ve svych uvahach tak daleho, ze by si rekl, ze konecnym dusledkem padu zdi bude sjednoceni zapadniho a vychodniho Nemecka, pripadne zavedeni zapadonemecke marky jako platidla na nemeckem vychode. Rekl bych, ze i mnozi vychodni Nemci, zklamani z dalsiho vyvoje, rozlisuji docela presne mezi padem zdi a otevrenim hranic na strane jedne - coz vnimami pozitivne a napriklad naslednym nepriznivym ekonomickym vyvojem po sjednoceni, spojenym se ztratou pracovniho mista atd.
Robert Schuster
Josef
Který film s motivem padu Berlinske zdi je podle vas nejvice podareny?
Dobry den, urcite "Goodbye Lenin"!!!
Robert Schuster
roman
dobry den, po padu berlinske zdi a naslednem sjdnoceni nemecka se zacali zblizovat ekonomiky techto dvou zemi. Muzete srovnat ekonomicky vyvoj v zapadni a vychodni casti? Jak probiha konvergence? Jake jsou hlavni rozdily mezi zapadem a vychodem dnes? Existuje toto deleni stale? Diky za odpovedi vam, Roman Divacky
Dobry den, ja si myslim, ze hlavnim problemem vychodonemeckeho hospodarstvi bylo, ze neproslo zadnou podobnou transformaci, jako treba ekonomiky jinych byvalych komunistickych zemi (CSSR, Polsko a dalsi), ale de facto pres noc zacala na vychode platit zapadonemecka legislativa, vychazejici z fungujicho pravniho statu, zavedenych trznich mechanismu apod. Ani jedno nebo druhe ale na vychode Nemecka po dve generace neexistovalo. U nas treba probehl prechod z planovaneho hospodarstvi na trzni vyrazne pomaleji, byl doprovazen radou spornych momentu (napr. kuponova privatizace), ale byl v zasade vysledkem nejakeho spolecenskeho/politickeho konsensu v tehdejsi CSSR. V NDR zadna takova diskuse nestihla probehnout, a proto maji mnozi vychodni Nemci dodnes pocit, ze je zapad "prevalcoval", "vnutil" jim jejich ekonomicky a spolecensky system, aniz by se na to kohokoli z vychodnich Nemcu ptal. V 90. letech byl nejvetsi problem novych spolkovych zemi, ze navzdory obrovskym financnim transkacim ze zapadu na vychod se na vychode nedarilo vytvorit "samonosne" ekonomicke struktury, jez by na sebe dokazaly nabalit dalsi investice spojene se vznikem novych pracovnich mist. To uz se leckde zmenilo. Jinak ptate-li se na rozdil, tak potom to je urcite rozdilna vyse platu. Platy na vychode stale jeste nedosahuji vyse na zapade; prijde-li nejaky statni urednik ze zapadu na vychod, tak dostane stale jeste neco jako "rizikovy priplatek" za to, ze vubec prisel, coz neni pochopitelne hodnoceno vychodonemeckym okolim pozitivne.
Robert Schuster
ll
Dle mého názoru, sjednocení Německa je osudový krok nejnovějších dějin nejen Evropy.
Dobry den, urcite to byla vyznamna udalost, nebot znamenala nejenom konec studene valky, ale velmi vyrazne nastartovala i integracni proces v Evrope, vcetne rozsireni puvodniho hospodarskeho spolecenstvi na spolecenstvi politicke (Unii) a jeho geografickeho rozsireni smerem na vychod.
Robert Schuster
Jan
Dobrý den, vloni jsem po více než dvaceti letech znovu navštívil Berlín, abych zjistil, jak sjednocené město vypadá. Zeď je sice pryč, ale i tak je - alespoň pro mě - na první pohled patrné, kudy vedla, architektura obou částí je dost výmluvně rozdílná. Dá se totéž říct i o mentalitě obyvatel obou částí města?
Dobry den, je zajimave, ze prave v Berline jsou rozdily v mentalitach mezi obyvateli ze zapadni a vychodni casti mesta podstatne mensi, nez treba mezi Braniborany a Bavory - aspon se mi to tak zda. Urcite to je tim, ze v ramci jednoho mesta probiha prelevani lidi z jedne casti do druhe daleko snaz, nez jinde. Pro Zapadni Berlin skoncila rokem 1989 nenormalni situace urciteho provizoria a obkliceni (viz znamy dobovy vtip o nejvetsim ostrove v Rudem mori...), do vychodni casti mesta se zase vratil ruch zapadoevropske metropole. Co mozna obe casti mesta paradoxne spojilo (semklo) je fakt, ze Berlin je coby nemecka metropole a jedna ze 16 spolkovych zemi, velmi zadluzeny, takze hovorit o tom, ze jedna cast mesta je vyrazne bohatsi nez druha, kdyz se dohromady topi v dluzich, asi dost dobre nejde.
Robert Schuster
B
Dobrý den, co by se podle vás dělo, kdyby Schabowski na konci tiskové konference neřekl, že povolení vycestovat vejde v platnost okamžitě? Jak dlouho by ještě Berlínská zeď stála? A myslíte si, že to byl skutečně nečekaný závěr té konference nebo to alespoň částečně komunisté SED naplánovala?
Dobry den, pokud se nepletu, tak vychodonemecke politbyro pocitalo s tim, ze narizeni vejde v platnost nasledujici den, tzn. 10. listopadu 1989. Komunistum slo o to zabranit one "zivelnosti", ktera doprovazela obsazeni zapadonemeckeho velvyslanectvi v Praze vychodonemeckymi obcany, aby tak dolozili svetu (ale predevsim mozna sami sobe), ze jsou "pany situace" a maji to vsechno pod kontrolou. Nejeden vychodni Nemec zase mohl mit opravnene pochybnosti, jestli to mysli komuniste vazne a jestli pripadne novy rezim pro cesty na zapad nebyl myslen jako prechodne opatreni s cilem zbavit se nespokojenych obcanu? Take jsem cetl, ze ten italsky novinar, ktery polozil onu osudovou otazku, od kdy maji nova opatreni platit, dostal predem avizo z kruhu komunisticke strany, ze se ma presne na toto zeptat. Sam Schabowski ovsem v 90. letech v ruznych rozhovorech opakovane poprel, ze by dopredu vedel o dotazu italskeho novinare. Myslim, ze kdo videl video na youtube se Schabowskim, tak musel dojit k zaveru, ze by tento komunisticky aparatcik musel byt hodne dobrym hercem, aby dokazal tu svou chvilkovou zaskocenost tak presvedcive zahrat...
Robert Schuster
Šťoural
Bylo na východoněmeckém režimu něco pozitivního?
Dobry den, je otazkou, jestli muze byt na rezimu, ktery upiral svym obcanum zakladni lidska prava, ktery instaloval na nemecko-nemecke hranic samostrilna zarizeni, jez zasahla kazdeho, kdo se pokusil o jeji prekroceni neco pozitivniho? Domnivam se, ze neco takoveho se neda vyvazit ani casto zduraznovanymi "socialnimi jistotami" (bezplatna skolni dochazka, zdravotni pece, dostupne bydleni a levne zakladni potraviny).
Robert Schuster
Jarda
Znáte nějakého komunistu, který dospěl k přesvědčení, že zeď v Berlíně byla svinstvo?
Dobry den, priznam se, ze zadneho takoveho neznam. Ale pokud taci jsou, tak je nalezneme asi spis v Nemecku nez u nas, protoze pro nase komunisty byla zed v Berline garantem jejich vlastni moci a zaroven i "obrannym valem" pred "zapadonemeckymi revansisty", jak se kdysi psavalo v Rudem pravu a jinde.
Robert Schuster