On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
05:49
Snímky fotografa Tichého se vydražily za 2,3 milionu korun

Snímky amatérského fotografa Miroslava Tichého, který v několika posledních letech došel velkého uznání zejména na zahraničních uměleckých trzích, se na nedělní aukci v Praze vydražily za 2,27 milionu korun. V nabídce bylo přibližně 130 jeho snímků, kupci měli zájem o 93 z nich. Sdělil to Ondřej Sýkora z Prague Auction.

V nabídce dražby pořádané společností Prague Auctions byly snímky Tichého s vyvolávací cenou od 12 tisíc do 30 tisíc korun. Jeden ze snímků se dokonce vydražil podle výsledků aukce na internetu za 100 tisíc korun, přičemž vyvolávací cena byla 27 tisíc korun.

Dražba, která se konala v Nové síni, nabízela také pastely a grafiky Františka Kupky, práce Zdeňka Sýkory, Karla Malicha, Adrieny Šimotové, soubor grafik, akvarelů a kreseb Jiřího Balcara nebo dvacítku prací na papíře a několik drobnějších plastik Olbrama Zoubka.

Snímky amatérského fotografa Tichého z moravského Kyjova v roce 2005 oslnily porotu prestižního festivalu ve francouzském Arles. V té době měl také výstavu v New Yorku, jeho práci viděli návštěvníci bienále v Seville i curyšského Kunsthausu. Tajemstvím zůstává zahaleno, jak se snímky Tichého na mezinárodní scénu dostaly. Část odborníků spíše než o fotografickém fenoménu mluví o dokonale zvládnuté kurátorské manipulaci.

Tichý se narodil v roce 1926, studoval malířství na pražské akademii, ale vrátil se do rodného Kyjova, postupně se stáhl do soukromí a od malby přešel k osobitému pojetí fotografie. V Kyjově platil Tichý tak trochu za místního blázna - chodil po městě, nakukoval za plot plovárny a tajně fotil ženy a dívky. Svébytným dílem byly i jeho fotoaparáty, které sestavoval z plechovek, pivních zátek, roliček od toaletního papíru nebo skel z brýlí.

Sám Tichý o své fotky nijak nedbal, často je nechal napospas myším a plísni. Jeho rozostřené, poškozené a úmyslně poškrábané snímky však zaujaly odbornou veřejnost v zahraničí. Začal být slavný, ale zájem médií a sběratelů o jeho dílo v něm vyvolával pocit ohrožení. Ke konci života zůstal už zcela odkázaný na pomoc přátel a sousedů. Zemřel v roce 2011 ve věku 84 let. (čtk)

07:48
Cenu Tony za muzikál roku mají Kinky Boots

Prestižní divadelní cenu Tony za muzikál roku získal projekt Kinky Boots, pod jehož hudbu se podepsala americká zpěvačka italského původu a hvězda 80. let Cyndi Lauperová. Muzikál Kinky Boots získal rovněž cenu za nejlepší hudbu. Prestižní ocenění v kategorii nejlepší divadelní hra v noci na dnešek v New Yorku obdržela komedie Vanya and Sonia and Masha and Spike.

Nejlepší herečkou v hlavní roli divadelní hry se stala Cicely Tysonová za výkon v kusu The Trip to Bountiful, nejlepším hercem v této kategorii pak Tracy Letts (hra Who's Afraid of Virginia Woolf?). V kategorii muzikálů je nejlepší herečkou Patina Millerová (muzikál Pippin) a nejlepším hercem Billy Porter. Porter získal cenu za jeho výstup v muzikálu Kinky Boots.

Ocenění Tony uděluje Americká liga divadel a producentů za výkony na jevištích Broadwaye. O vítězích rozhoduje zhruba 700 herců, režisérů a novinářů. (čtk)

12:39
Škody v Muzeu Kampa budou zhruba stejné jako v roce 2002 – 20 milionu korun

Škoda, kterou povodeň způsobila v budově pražského Muzea Kampa v Sovových mlýnech, bude pravděpodobně stejná jako při záplavách v roce 2002. ČTK to  řekl Jiří Lammel, ředitel Nadace Jana a Medy Mládkových, která muzeum provozuje. Před 11 lety zalila voda objekt do výšky tří metrů a především na technologiích v suterénu napáchala škody za 20 milionů korun.

"Škody na umění zatím žádné nejsou, na domě ale určitě budou škody v rozsahu roku 2002," řekl Lammel. Pracovníci muzea se do objektu podle něj dostanou až ve chvíli, kdy se budou rozebírat protipovodňové zábrany. Muzeu také již dorazila první pomoc, Národní galerie mu poskytla vysoušeče.

13:24
Nová scéna má dnes změnu a uvede Čekání na Godota

Činohra Národního divadla v Praze dnes na Nové scéně neuvede inscenaci hry Elfriedy Jelinekové Co se stalo, když Nora opustila manžela. Kulisy totiž cestovaly z Petrohradu do Hamburku po vodě a tam zatím stále jsou, protože nákladní železniční doprava byla kvůli záplavám omezena. Podle mluvčího české první scény Tomáše Staňka bude náhradním představením Čekání na Godota.

"Vzhledem k povodňové situaci kulisy nedorazily následující vlakovou dopravou včas do Prahy," oznámil dnes Staněk. Představení se podle něj v Petrohradě zúčastnilo mezinárodního festivalu.

"Dnes večer uvedeme proto na Nové scéně Čekání na Godota s Davidem Prachařem a Davidem Matáskem v hlavních rolích. Vstupenky zůstávají v platnosti," dodal Staněk. Podle něj se další reprízy "Nory" uskuteční až v nové divadelní sezoně. (čtk)

14:58
Přehlídka výtvarného umění Bienále vystavuje i díla Zemánkové

Na prestižní přehlídku výtvarného umění Bienále v Benátkách se dostala i díla nejznámější české autorky art brut, umění v surovém stavu, Anny Zemánkové. Původem olomoucká kreslířka a malířka byla zařazena do speciální expozice 150 autorů z 37 zemí v takzvaném Encyklopedickém paláci. Letošní 55. ročník Bienále v Benátkách potrvá do 24. listopadu. Informovali o tom zástupci Muzea umění v Olomouci, které vlastní početnou kolekci děl této autorky.

Zemánková je na Bienále zastoupena velkoformátovými kresbami, které pocházejí z kolekce Galerie Cavin - Morris v New Yorku. "Anně Zemánkové se zařazením do kontextu této mezinárodní přehlídky dostalo velkého komplimentu, ale není pochyb o tom, že zcela oprávněně. Od 60. let minulého století se řadí ke světovým špičkám imaginativních tvůrců - autodidaktů, kteří obohatili svět o fantaskní barevné odrazy své vnitřní přírody," uvedla historička umění Anežka Šimková z Muzea umění Olomouc.

Mezi autory vystavujícími v Encyklopedickém paláci je osm světově proslulých tvůrců art brut, tedy neprofesionálního, neakademického umění, které je charakteristické naléhavostí a osobitým, imaginativním pohledem na vnitřní skutečnost. Početnou kolekci prací Anny Zemánkové (1908 až 1986) vlastní a vystavuje i Muzeum umění Olomouc, které se fenoménu art brut věnuje dlouhodobě. Kromě samostatných výstav těchto autorů se muzeum podílí s olomouckým sběratelem Pavlem Konečným také na festivalu Art Brut Film Olomouc - přehlídce filmů a videosnímků, věnovaných fenoménu art brut či outsider art. Přehlídka je zasvěcena právě Zemánkové.

Rozsáhlá mezinárodní výstava nazvaná Encyklopedický palác, která je ohniskem letošního 55. ročníku Bienále, vychází ze stejnojmenné, nerealizované myšlenky samouka Italo-Američana Maurina Auritiho. Ten si v roce 1955 nechal patentovat návrh na 700 metrů vysokou budovu kruhového půdorysu o 136 patrech, která měla ve Washingtonu uchovávat a vystavovat veškeré světové vědění v celé jeho šíři a rozmanitosti. (čtk)

16:14
Chystá se benefiční aukce na podporu časopisu Ateliér

Aukce na podporu časopisu Ateliér se uskuteční ve čtvrtek 13. června v Praze. Bude se konat v aukční síni Vltavín a svá díla do ní věnovali například Adriena Šimotová, Pavel Brázda, Jindřich Štreit, Olbram Zoubek, Stanislav Kolíbal, Kurt Gebauer, Tomáš Císařovský, Jan Merta či Michael Rittstein. Dražbu pořádá časopis, kterému loni i letos ministerstvo kultury výrazně snížilo dotaci a čtrnáctideník se potýká s existenčními problémy.

Umělecká díla budou na aukci nabízena za mimořádně příznivé ceny a bez aukční přirážky, uvádějí pořadatelé. Katalog zájemci najdou na webu aukční síně.

Časopisu Ateliér loni ministerstvo kultury udělilo o třetinu nižší dotaci než v předchozím roce, dostal jen 560.000 korun, nejnižší částku od počátku 90. let. Ministerstvo na stížnosti časopisu říká, že na příspěvky z grantových řízení si nelze automaticky činit nárok; výše dotace záleží na rozpočtu, jaký mají grantové komise k dispozici, krátily se rozpočty všem komisím. Ty jednotlivé projekty bodují a Ateliér se loni umístil na 12. místě z 19 projektů zařazených do okruhu periodických publikací, dotaci jich dostalo 14.

Ateliér vychází jako tištěný čtrnáctideník a informuje o dění na domácí výtvarné scéně i o výstavách v blízkém zahraničí. Zatímco v počátku 90. let dotace od MK pokrývala téměř polovinu jeho nákladů, později to byla třetina. V letech 2008 a 2009, kdy rostly i celkové rozpočty MK, dostal časopis dotaci 2,2 milionu korun. Ještě v letech 2010 a 2011 se státní dotace dotýkala dvou milionů korun.

Po veřejných protestech na konci loňského roku MK k loňské dotaci přidalo ještě 350.000 korun, celkem tedy loni časopis dostal 910.000 korun. To představovalo 23 procent celkových ročních nákladů na vydávání časopisu. "Díky našemu zisku 2,6 milionu korun, drastickému snížení nákladů, přestěhování redakce a vlivem dalších opatření i díky čtenářům se podařilo loňský 25. jubilejní ročník úspěšně dokončit, i když se ztrátou 235.356 korun," říká šéfredaktorka Ateliéru Blanka Jiráčková.

Dluh redakce splatila z vybraného předplatného a připravuje další čísla. Grant MK pro rok 2013 však zatím činí pouze 300.000 korun tedy pouze šest procent z celkových plánovaných nákladů 4,8 milionu korun. Nyní jsme ve fázi, kdy jsme sami schopni vydat již jen jedno číslo tohoto čtrnáctideníku, uvádí šéfredaktorka. (čtk)

17:17
Činohra Národního divadla uvede 13. června Zahradní slavnost

Činohra Národního divadla v Praze uvede 13. června premiéru absurdní komedie Zahradní slavnost, kterou Václav Havel napsal před půl stoletím. Režie se ujal Dušan David Pařízek, který navrhl i scénu. Hlavní roli vytvoří Martin Pechlát. Tento text patří s Žebráckou operou a Audiencí k nejčastěji inscenovaným hrám tohoto autora na domácích scénách v uplynulých 23 letech - dočkal se deseti nastudování.

Vůbec poprvé uvedlo Zahradní slavnost v prosinci 1963 pražské Divadlo Na zábradlí v režii Otomara Krejči a Jana Grossmana; o rok později zahájila pouť po světových jevištích. Hra tehdy šestadvacetiletého autora nebyla sice jeho první prací pro divadlo, ale prvním dílem celovečerním. Navázaly na ni jeho další dramatické texty Vyrozumění (1965) a o tři roky mladší Ztížená možnost soustředění, s nimiž je Zahradní slavnost spojována do volného triptychu Havlovy dramatiky 60. let.

Po listopadu 1989 se do Divadla Na zábradlí brilantní slovní eskapády hlavního hrdiny - šachisty Huga Pludka ve změti byrokratických klišé a frází vrátily v roce 1996 v nastudování Divadla Na tahu. Národní divadlo uvedla Zahradní slavnost v květnu 1990 v režii Vladimíra Strniska.

"Václav Havel jako jeden z prvních rozsekal divadelní jazyk, klasický dialog a experimentoval na naprosto abstraktní úrovni s mezilidskou komunikací, která se podle něj už v 60. letech z politiky vytrácela. Hra dodnes zůstala aktuální, až nebezpečně živá. Příběh přizpůsobivého snaživce, který se prožvaní do lepší společnosti likvidátorů a zahajovačů a požadované mimikry dokáže přijmout tak dokonale, že ho ani vlastní rodiče nepoznávají, je velmi současný," uvedl na dnešním setkání s novináři režisér Pařízek, který se na text podíval dnešníma očima.

Havlovu hru prý vždy četl jako psychogram české národní identity, jako rozbor malomyslné české povahy v období krize. "Pakliže se nám povede posílit ve vyznění Zahradní slavnosti její nadčasovou kvalitu, nevytvoříme pietní relikt, který by autora a občana Václava Havla nejspíš zoufale nudil, ale zrcadlo společnosti, ve které a pro kterou Havlovu hru inscenujeme," dodal.

V dalších rolích se objeví Alois Švehlík, Eva Salzmannová, hostující Roman Zach a Vladimír Javorský, Johanna Tesařová, Jan Bidlas a Jaromíra Mílová.

Hra pojednává o člověku, jehož jedinou výbavou a zkušeností, se kterou vstupuje do života, jsou pravidla šachu a doma vštěpovaná filozofie středních vrstev, hlavní jeho dispozicí paměť a kombinační schopnost. Spolu s jeho přizpůsobivostí mu to umožní získat kariéru v institucionalizovaném ideologickém systému, kde slovo, jakkoli zbytnělé do obludných frází, má moc stvořit skutečnost. (čtk)

07:09
V 92 letech zemřel katolický básník Zdeněk Rotrekl

V 92 letech zemřel v neděli 9. června brněnský katolicky orientovaný básník, spisovatel a literární historik Zdeněk Rotrekl. ČTK to oznámilo brněnské nakladatelství Atlantis. Rotrekl patřil k nejvýraznějším osobnostem katolického proudu v české poezii druhé poloviny 20. století. Strávil 13 let v komunistickém vězení a čtyřicet let nemohl veřejně publikovat. Prezident Václav Havel v roce 1995 ocenil Rotreklovu činnost Řádem T.G.Masaryka. Rozloučení s básníkem se uskuteční v sobotu 15. června v 11:00 v kostele sv. Tomáše na Moravském náměstí v Brně.

Rotrekl se v Brně v roce 1920 i narodil a jeho první sbírkou bylo ve 20 letech Kyvadlo duše. Po druhé světové válce začal studovat historii, dějiny umění a sanskrt na brněnské filozofické fakultě. Jeho osud však zásadně změnil komunistický puč. Po únoru 1948 jej jako demokraticky smýšlejícího člena Svazu vysokoškolského studentstva vyloučili ze studií. Brzy na to ho uvěznili.

V roce 1949 si básník po vykonstruovaném procesu vyslechl nejpřísnější ortel, jímž byl trest smrti, posléze zmírněný na doživotí. Ve vězení nakonec strávil 13 let a po propuštění pracoval jako dělník. V době politického uvolnění na konci 60. let Rotrekl dokončil vysokoškolská studia a pracoval jako redaktor časopisu Obroda. V 70. a 80. letech byl znovu vytlačen z veřejného života.

Před nástupem komunismu stihl vydat tři básnické sbírky. Ačkoliv nikdy nepřestal psát, trvalo více než 40 let, než mu v Česku oficiálně vyšla tiskem další kniha. Za komunismu publikoval Rotrekl jen v samizdatu a v zahraničí. Podle odborné literatury jeho spirituálně zaměřená poezie dospívá od metafyzických tužeb k projasnění, rostoucímu z víry vykoupené krutou zkušeností. Je také držitelem Ceny Jana Zahradníčka, Jaroslava Seiferta či Karla Havlíčka Borovského. (ČTK)

08:32
Na Sázavafestu zahrají Hadouken, fanoušci pozdraví Falka

Britská kapela Hadouken, dvojice Monarchy, německý DJ Jasper Forks alias U96 nebo Falco tribute band složený z členů původní kapely rakouského zpěváka Falka budou podle pořadatelů hlavní jména letošního Sázavafestu. Festival se bude konat od 1. do 3. srpna v zámeckém lesoparku ve Světlé nad Sázavou. O programu dnes pořadatelé informovali novináře.

Pětice muzikantů z britského Leedsu, kteří dnes tvoří kapelu Hadouken, se dala dohromady v roce 2007. Před vydáním desky Music for an Accelerated Culture byli považováni za jednu z nejžhavějších světových kapel bez debutového alba. K rozšíření svých skladeb využili především internet. Prestižní anglický hudební časopis The New Musical Express o nich napsal, že jsou "nejúžasnější, nejnepředstavitelnější a nejnezničitelnější nová kapela na světě. Zní to, jako by Prodigy dělali děti opřené o rozbitý hrací automat".

Britské duo Monarchy splňuje ambice pořadatelů Sázavafestu hledat nové talenty. Monarchy (Andrew Armstrong a Ra Black) spolu hrají od roku 2009. Jejich druhé album Around The Sun bylo hudebními kritiky hodnoceno jako jedno z nejlepších alb roku 2011, někdy bývají označováni jako novodobí Hurts. Fanoušci si na Sázavafestu připomenou 15. výročí tragického úmrtí rakouského zpěváka Falca. V podání skupiny Falco tribute band složené z členů jeho původní kapely zazní hity Jeanny, Rock Me Amadeus, Vienna Calling nebo Out Of The Dark. (ČTK)

10:05
Před deseti lety zemřel herec a gentleman Gregory Peck

Před deseti lety, 12. června 2003, zemřel jeden z posledních velikánů zlaté éry Hollywoodu - herec a gentleman Gregory Peck. Díky svému zevnějšku se už od konce 40. let prosazoval jako ideální představitel čestných zastánců práva - soudců, advokátů, šerifů či obyčejných kovbojů.

Ačkoli v jeho tvorbě převažovaly postavy sympatických hrdinů, nevyhýbal se postavám temnějších charakterů (Bílá velryba, Hoši z Brazílie). Šarm a eleganci dokázal uplatnit i v poloze romantické komedie (Prázdniny v Římě). Během více než padesátileté kariéry hrál v šesti desítkách filmů, Oscara se po čtyřech nominacích dočkal v roce 1963 za roli charakterního advokáta v protirasistickém dramatu Jako zabít ptáčka.

Gregory Peck, který stejně jako na filmovém plátně vystupoval i v soukromí s nenápadnou důstojností a kterého se nedotkly žádné skandály, se narodil 5. dubna 1916 v Kalifornii a zemřel ve věku 87 let. V roce 1996 byl hostem karlovarského filmového festivalu a v ČR tehdy dokonce podstoupil neplánovanou operaci slepého střeva. (ČTK)

11:31
Otevřelo se Klementinum, přístupné je i Muzeum Karla Zemana

Pro veřejnost se ode dneška znovu otevírá Národní knihovna a celý areál pražského Klementina. Knihovna byla kvůli povodním zavřená od minulého týdne. Po zrušení třetího stupně povodňové aktivity v Praze se knihovní povodňová komise rozhodla areál otevřít a zpřístupnit všechny své služby. ČTK to sdělila mluvčí knihovny Irena Maňáková. Po povodních se otevírá také Muzeum Karla Zemana u Čertovky.

Expozice byla uzavřena preventivně od 2. června. Veškeré vybavení muzea přestálo velkou vodu naložené v několika nákladních autech na krytých hlídaných parkovištích. "Jelikož voda do prostor v Saském dvoře nepronikla, bylo možné během víkendu celou expozici znovu nainstalovat a v pondělí 10. června v podvečer obnovit provoz muzea," sdělil dnes ČTK ředitel muzea Jakub Matějka.

"Kromě vytopení skladů na Veslařském ostrově v Praze 4 vše přečkalo bez újmy," dodal. Od dnešního dne je muzeum opět otevřeno denně od 10:00 do 19:00. Obnovují se i nedělní filmové projekce, workshopy animace a další doprovodné programy. (ČTK)

12:40
Umělecké instalace v brněnských ulicích představí 14 příběhů

V ulicích Brna budou moci lidé ode dneška vidět a slyšet světelné a zvukové instalace, které připomenou silné místní příběhy 20. století. Světelné a zvukové artefakty jsou rozmístěné po městě, ke každému z nich napsala příběh inspirovaný skutečnými událostmi brněnská spisovatelka Kateřina Tučková. Cílem akce je pomocí umění připomenout události 20. století, řekla ČTK Jana Řeháková z Domu umění města Brna.

Výstavu připravil kurátor Michal Koleček, který oslovil Tučkovou. Na základě jejího zpracování skutečných příběhů potom 14 umělců vytvořilo instalace přímo na míru konkrétním místům. "Při procházce městem lidem najednou pípne v kapse SMS od Richarda Loskota jako vzpomínka na zakladatele Mahenovy knihovny Jiřího Mahena. V parku na Moravském náměstí lze zaslechnout z dřevěné hvězdy Mileny Dopitové hudbu Pavla Haase, významného brněnského skladatele, který zahynul v koncentračním táboře," popsala některé instalace Řeháková.

Instalace se v brněnských ulicích letos objeví počtvrté. Akce Brno Art Open 2013 Sochy v ulicích - Na hraně příběhu potrvá do konce srpna. Díky akci přibudou například dvě vodní děla v Orlí ulici a na Moravském náměstí. Mají připomenout smrt Danuše Muzikářové, kterou v roce 1969 zřejmě zastřelili policisté nebo milicionáři. Na hrázi Brněnské přehrady zase přibude vyhlídková plošina postavená na počest hrázného, který bojkotoval podminování hráze. Z plošiny bude možné vidět místa, která by byla při výbuchu zatopená. (ČTK)

14:09
Sci-fi Star Trek: Do temnoty vede žebříček návštěvnosti kin

Americký akční sci-fi Star Trek: Do temnoty se hned po premiéře dostal do čela nejnavštěvovanějších filmů českých kin. Pokračování dramatických příběhů vesmírné lodi Enterprise při zkoumání vzdálených galaxií přilákalo o víkendu do kin 31.485 především "velkých kluků" a milovníků této původně televizní série. V pokladnách nechali téměř pět milionů korun.

Podle informací Unie filmových distributorů skončila druhá komedie Pařba na třetí a za ní snímek Rychle a zběsile 6, rovněž z americké produkce. K dobru si připsaly čtrnáct, respektive jedenáct tisíc víkendových diváků. Čtvrté místo zaujala nová verze románu Velký Gatsby s Leonardem DiCapriem v hlavní roli. Celkem ji už zhlédlo na 125 tisíc lidí. Úspěšnou stejnojmennou knihu vydala k premiéře hned tři česká nakladatelství.

První pětici uzavírá animovaný snímek Království lesních strážců. Pohádkový snímek Pavla Göbla Kovář z Podlesí, v němž titulní roli ztvárnil Bolek Polívka, klesl na deváté místo. Čtrnáctá pozice patří animovanému Čtyřlístku ve službách krále, který už má na kontě 223.796 malých i velkých diváků a tržby přesahující 26 milionů korun. (ČTK)

17:46
Národní galerie vyhlásila soutěž na bienále architektury

Národní galerie (NG) v Praze vyhlásila soutěž na návrh expozice v československém pavilonu pro bienále architektury, které se bude v Benátkách konat 7. června až 23. listopadu 2014. Téma expozice v národním pavilonu by mělo korespondovat s koncepcí kurátora Rema Koolhaase, který si jako leitmotiv přehlídky zvolil hledání základů architektury, řekl dnes novinářům Jakub Potůček, kurátor sbírky architektury v NG.

Připomněl, že cílem expozice není jen představit nejkvalitnější českou současnou architekturu v mezinárodním kontextu, ale také dešifrovat proces, který z architektury během posledního století vymazal ve prospěch univerzálního moderního jazyka národní specifika a charakteristické rysy.

Podmínky pro podání návrhu a přípravy expozice jsou na stránkách Národní galerie. Na realizaci vybraného projektu je k dispozici 1,5 milionu korun; pokud účastník předloží návrh expozice s rozpočtem vyšším, musí předložit doklady o jeho zajištění. Uzávěrka přihlášek je 12. srpna. Předložené návrhy bude hodnotit komise, v níž zasednou například Dan Merta z Galerie Jaroslava Fragnera, architekti Osamu Okamura a Alena Šrámková či Radomíra Sedláková, kurátorka sbírky architektury NG. (ČTK)

09:02
I po schůzce grémia s Hanákovou zůstávají tři adepti na šéfa NG

Kandidáti na nového ředitele Národní galerie v Praze zůstávají i po úterní večerní schůzce grémia odborníků s ministryní kultury Alenou Hanákovou jen tři. Jsou to současný pověřený ředitel NG Vít Vlnas, historik umění Jiří Fajt a bývalý ředitel Moravské galerie v Brně Marek Pokorný. Členové grémia přitom na úterní schůzku chtěli přijít s dalšími jmény, aby bylo možné vybírat z širšího spektra případných uchazečů, žádný z jimi oslovených lidí ale podle informací ČTK nabídku nepřijal.

Ministryně se chce se třemi kandidáty na místo šéfa galerie příští týden sejít. V úterý se přitom začalo znovu spekulovat o tom, že by Hanáková měla brzy ve své funkci skončit.

Fajt i Pokorný jsou neúspěšnými kandidáty z výběrových řízení na ředitele NG z let 2010 a 2011, ministerstvo je do hry vrací údajně proto, že již konkurzem prošli, zná tedy jejich koncepce. Za ředitele Sbírky starého umění NG Víta Vlnase, který je po odvolání Vladimíra Rösela pověřen řízením celé galerie, se staví především její zaměstnanci. Vlnas se na výzvu ministerstva hlásil do konkurzu v roce 2010, kdy se hledal nástupce dlouholetého ředitele NG Milana Knížáka. (ČTK)

10:54
Do čela tuzemské hitparády se dostal jubilant Nohavica

Do čela tuzemské hitparády postoupil čerstvý jubilant Jaromír Nohavica s kompilací Tenkrát / Nostalgie 90.let. Populární písničkář, který 7. června oslavil šedesátiny, má ještě na 12. místě své poslední album Tak mě tu máš. Dvě desky má ve dvacítce nejprodávanějších titulů také francouzská zpěvačka Isabella Geffroyová známá pod uměleckým jménem Zaz. Její novinka Recto Verso je druhá, eponymní debut je dvacátý. Údaje zveřejnila na svém webu česká pobočka Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI).

Na třetí místo z desátého poskočila deska Gabriely Gunčíkové Celkem jiná. Následuje kapela Kryštof s albem Inzerát, jehož prodej se vyšplhal přes 20.000 kusů. Na páté příčce zůstává Lucie Vondráčková s nahrávkou Oheň, také novinka Tří sester s názvem Líná hudba holý neštěstí obhájila na šestém místě svou pozici z minulého týdne. Sedmá je kapela Doctor P.P. zpívajícího právníka Petra Pečeného s albem Zdravý doktor. Na osmou příčku ze třinácté postoupila Pink s deskou Truth About Love, deváté je elektronické duo Daft Punk s novinkou Random Access Memories a desítku nejprodávanějších desek uzavírá nahrávka Depeche Mode Delta Machine.

Mezi dvaceti nejprodávanějšími alby z tuzemské produkce ještě skončila kapela Divokej Bill s nahrávkou s názvem 15, rapper Vladimir 518 s projektem Idiot, kompilace SuperStar, nahrávka Tomáše Kluse Racek a výběr kapely Katapult 50 let hraju rock! Ze zahraničních alb byl ještě zájem o nahrávku britské hardrockové skupiny Deep Purple s názvem Now What?!, Didn't It Rain od Hugha Laurieho alias Doktora House a nové album metalových Megadeth Super Collider. (ČTK)

13:11
Mostecké divadlo v pátek odehraje premiéru hry Hrátky s čertem

Mostecké divadlo v pátek odehraje premiéru pohádky Hrátky s čertem podle Jana Drdy. Pohádka proslavená filmovým zpracováním vznikla nejdřív pro Národní divadlo, navázala tak na tradici českých pohádkových divadelních her, jako je Strakonický dudák Josefa Kajetána Tyla. Informovala o tom dnes mluvčí divadla Ivana Bonaventurová.

"Drda napsal okouzlující příběh vysloužilého vojáka Martina Kabáta střetávajícího se s nástrahami pekelných živlů, jichž se ovšem pranic neobává. Stejně tak jako loupežníků a pekelných kejklí a bambitek a vůbec čehokoliv. Přenocování ve starém pustém mlýně se ovšem neobejde bez zádrhelů, dívku Káču totiž schvátí peklo a Martin Kabát se rozhodne ji z ďábelského chřtánu vyrvat. A možná při tom dostane i strach," uvedl dramaturg divadla Michal Pětík.

Známého filmového zpracování ze hra dočkala v roce 1956, režisérem byl Josef Mach. V Mostě hru režíruje Jiří Kraus. V hlavní roli Martina Kabáta, kterého diváci znají v podání Josefa Beka, vystoupí Miroslav Večerka. Loupežníka Sarku Farku hraje Jakub Dostál, Káču Michaela Krausová. V dalších rolích se objeví Jan Beneš, Otto Liška, Jarmila Vychodilová, Radim Madeja, Michal Pešek, Stanislav Oubram a další. "Zároveň se představí dvě nové herecké tváře - Adam Vacula jako Lucius a Lilian Sarah Fischerová jako princezna Dišperanda," dodala mluvčí divadla. Do konce školního roku divadlo chystá ještě premiéru komedie Dokonalá svatba. Plánuje ji na 21. června. Autorem komedie o cestě k dokonalému svatebnímu obřadu je britský dramatik Robin Howdon, jeho dílo v mosteckém divadle režíruje Milan Schejbal. (ČTK)

14:02
Divokej Bill zahraje v Ostravě pod vysokou pecí

Úspěšná kapela Divokej Bill, která po dvou letech odpočinku opět vystupuje, se připravuje na svůj koncert v Ostravě. V pátek vystoupí v Dolních Vítkovicích. Hudebníci si už areál prohlédli a pod vysokou pec, kde je připravena i zatahovací střecha nad diváky, se prý moc těší. ČTK o tom informovala mluvčí areálu Eva Kijonková. "V podobném industriálním prostředí jsme ještě nikdy nehráli. Moc se na koncert do Ostravy těšíme. Hned jsme si zamluvili prohlídku celého areálu a výjezd na vysokou pec," řekl kytarista a zpěvák Roman Procházka.

Jedna z nejpopulárnějších českých kapel současnosti se na tuzemská pódia vrátila po delší pauze. Od září 2011 vystupoval Divokej Bill především na Slovensku, ale také v Anglii, Rumunsku či na Ukrajině. Letos ale kapela slaví patnácté narozeniny. Při té příležitosti vydala nové album s prozaickým názvem 15 a absolvuje stejnojmenné turné po republice, které čítá patnáct koncertních štací pod širým nebem. Osmičlenný soubor přijede do Ostravy s dvouhodinovou show. Odzpívá a odehraje devětadvacet písní. Vedle starších hitů se dostane na téměř všechny songy z novinkového alba. To vyšlo 12. dubna a sklízí vysoké hodnocení u kritiků a díky zájmu fanoušků dobylo prodejní hitparády.

Jak už dříve Divokej Bill oznámil, vyjma patnácti výročních koncertů aktuálního turné nebude letos doma hrát. "Fanoušci z Ostravska a vlastně i celého Moravskoslezského kraje tak nyní mají ojedinělou možnost slyšet naživo své oblíbence, pak až zase příští rok," řekla Kijonková. Vstupenky je možné zakoupit za zvýhodněnou cenu od 350 korun v síti Ticketstream. Jako předkapela se na koncertě objeví karlovarská kapela Liwid, která hostuje na celém turné. (ČTK)

16:40
Divadlo Aqualung nahradí zrušená představení na lodi Tajemství

Nedávné záplavy ovlivnily i provoz na lodi Divadla bratří Formanů Tajemství. První část letošní sezony muselo divadlo Aqualung z toho důvodu ukončit, loď byla odvezena z pražské náplavky do smíchovského přístavu, kde kotví až do odvolání.

"Maximálně se vynasnažíme neodehraná červnová představení přesunout na začátek září, a to i se slibovanými koncerty dvorní kapely Aquajazz," oznámila dnes ČTK Zora Hubková z produkce tohoto souboru. Uveřejnění náhradních termínů předpokládá do konce června. Bližší informace získají zájemci na adrese www.divadloaqualung.cz.

Zakoupené vstupenky budou moci diváci vrátit, případně je vyměnit za náhradní představení, jakmile Loď Tajemství dostane od Povodí Vltavy povolení zakotvit opět na Výtoni a zprovozní pokladnu. (ČTK)

18:09
Pouliční festival Ghettofest seznámí návštěvníky i s historií

Pouliční festival Ghettofest, zaměřený na pozitivní zkušenosti ze soužití lidí v takzvané sociálně vyloučené lokalitě, seznámí návštěvníky mimo jiné i s historií místa kolem brněnské ulice Bratislavská. Právě tady, v okolí parku Hvězdička na Hvězdové a Bratislavské ulici, se bude tento víkend akce konat. Součástí festivalu budou přednášky, koncerty, taneční vystoupení i módní přehlídka. Program je tak nabitý, že se začátek musel posunout na 12:30, řekla dnes ČTK PR manažerka Alice Heráková. Na organizaci akce se podílí ve velké míře dobrovolníci.

Letošní ročník je druhý, loni akci navštívilo kolem 3000 lidí. "Akce se již prvním ročníkem zapsala výrazně do kulturní mapy Brna. Letos festival vznikal zcela dobrovolnicky s minimálními prostředky. Všichni umělci vystupují za minimální honoráře," uvedla Heráková. Vystoupí například romská kapela Imperio, následují Gentle Irony Trio, Homoguru, Dusche, Zdeněk Bína a Jan Urbanec nebo festivaloví Bitumen beat.

Výrazná bude i taneční část festivalu. Její součástí bude dance battle pro tanečníky z ulice. Otevřené bude také Muzeum Romské kultury a přednášku bude mít spisovatelka Kateřina Tučková. Vystoupí v rámci odborné části věnované minulosti lokality, která bývala výstavní měšťanskou čtvrtí. Nyní je magistrátem nazývána jako sociálně vyloučená lokalita. Cílem celé akce je podle organizátorů otevřít oblast, kde převažuje romská komunita, ostatním obyvatelům Brna. "Ghettofest je unikátní sociálně-kulturní koncept pouličního festivalu vytvořený přímo pro lokalitu brněnského Bronxu," uvedla Heráková. Vstupné na akci bude dobrovolné. (ČTK)

23:59
Na Aliciu Keys do Prahy přišlo zhruba 10 tisíc lidí

V zaplněné pražské O2 areně ve středu čtrnáctinásobná držitelka ceny Grammy Alicie Keysová představila svou loňskou desku Girl on Fire, z níž zazněla téměř desítka písní. Koncert zahájila skladba Karma ze starší nahrávky The Diary of Alicia Keys, své největší hity No One a Empire State of Mind americká zpěvačka, skladatelka a klavíristka zařadila na konec vystoupení.

V hledišti se všemi místy upravenými k sezení se podle pořadatelů sešlo přibližně 10 tisíc diváků. Jako speciální host se na pražském koncertu v rámci turné Set The World on Fire Tour představil americký zpěvák a producent Miguel, na jehož debutové album Caleidoscop Dream napsala Keysová skladbu Where is the Fun in Forever.

Keysová, která před pěti lety ovládla hitparády skladbou No One, za nové album sklízí poměrně vlažné recenze, fanoušci jsou však nadšeni. V Americe album Girl on Fire dosáhlo na úplný vrchol prodejních hitparád. Z novinky se pražské publikum dočkalo například písní Girl on Fire, Limitedless, Listen to Your Heart, Tears Always Win nebo When It's All Over. Méně známé skladby Keysová prokládala svými staršími hity, na které publikum reagovalo nadšeným potleskem a místy se v refrénech přidávalo i zpěvem.

V převzaté skladbě I'll Be There For You / You're All I Need to Get od autorské dvojice Marvin Gaye a Tammi Terrell se v úloze sólových zpěváků představil pár sboristů.

Výpravná show s tanečníky a efektními projekcemi se místy střídala s komorní atmosférou, kdy Keysová usedala za klavír. Přibližně v polovině koncertu první nadšení diváci nevydrželi na svých sedadlech a nahrnuli se do uliček mezi řadami. Ke konci již byla na nohou polovina haly.

Na aktuální turné Set the World on Fire Tour Keysová propaguje desku Girl on Fire, která ve svých textech obsahuje i autobiografické prvky. Impulzem k jejímu nahrání se údajně stalo její mateřství. Před dvěma lety se Keysová provdala za producenta Kasseema Davida Deana tvořícího pod pseudonymem Swiss Beatz. (čtk)

07:16
Festival Strašnice zahájí premiéra hry Maličkosti

Premiéru inscenace hry Endyho Walshe Maličkosti Divadla X10 v režii Ewy Zembokové s Jitkou Smutnou a Dušanem Sitkem v hlavních rolích nabídne dnes divákům Strašnické divadlo v Praze. Zahájí tak festival Strašnice, který potrvá do 17. června.

Příběh lásky a války, které se skládají z podstatných maličkostí, je postaven na hereckých výkonech protagonistů. Festival tak zároveň uzavře sezonu této scény, kde od března sídlí soubory Divadlo X10 a Sacra Circus.

Divadlo X10 v rámci této přehlídky uvede také inscenaci Láska na motivy hry Josefa Topola Hodina lásky. V rolích milenců zkoumajících hranice mezi snem a skutečností, ale také mezi láskou a nenávistí, se objeví Anna Císařovská a Radúz Mácha. Hostem festivalu bude inscenace Jana Borny Soaré s Janem Nerudou. Borna patří k nejvýznamnějším režijním osobnostem českého divadla. Podstatnou částí jeho tvorby jsou kabarety, v nichž pracuje právě s texty známých básníků. Tentokrát s ním spolupracovali herci Hynek Chmelař a Naďa Kovářová s hudebníkem Pavlem Fajtem.

Dalším hostem bude pardubické Divadlo Tří, jehož autorské komedie rovněž vycházejí z kabaretních tradic. Nedílnou součástí festivalu budou v pátek, sobotu i v neděli odpoledne představení a workshopy nejen pro děti v plenéru před divadlem. Sacra Circus uvede inscenaci Cirkus Žardini, v níž se mohou artisty či klauny stát i diváci. Dále se představí Teatro Dell Arte. Workshopy pro děti připraví lektoři dětského studia Strašilka. (čtk)

08:00
Rokoko uvede českou premiéru hry Molly Sweeney

Hru irského dramatika Briana Friela s názvem Molly Sweeney uvede dnes večer v české premiéře pražské Divadlo Rokoko. Inscenaci nastudoval ředitel Městských divadel pražských Ondřej Zajíc, který do ní obsadil Danu Batulkovou, Vasila Fridricha a Aleše Procházku.

Psychologické drama o slepotě skutečné i domnělé a opravdových zázracích života je určeno divákům, kteří mají rádi silné příběhy. Inscenace by proto měla být blízká i nevidomým, nejen tématem, ale i monologickou formou.

Hra má totiž neobvyklou formu a je paralelním vyprávěním tří postav. Klade tak nesmírné nároky na všechny tři představitele, jimž nabízí nevšední herecké příležitosti. Hudbu k představení složila zpěvačka, textařka a výtvarnice Vladivojna La Chia. (čtk)

09:12
Ve Stavovském divadle má dnes premiéru Havlova Zahradní slavnost

Před padesáti lety byla vůbec poprvé uvedena absurdní groteska Václava Havla Zahradní slavnost. Stalo se tak v dramaturgii Jana Grossmana a režii Otomara Krejči v Divadle na Zábradlí. Příběh mladého Huga Pludka, který se učí přežít ve světě Zahajovačů a Likvidačních úředníků, nastudoval nyní v činohře české první scény Dušan David Pařízek. Diváci dnešní premiéry ve Stavovském divadle budou moci posoudit, nakolik hra promlouvá dnešním jazykem a zda jejím postavám, situacím a zápletkám rozumí i současné publikum.

Na jevišti se objeví Martin Pechlát, Alois Švehlík, Eva Salzmannová, Roman Zach, Johanna Tesařová, Vladimír Javorský, Jan Bidlas a Jaromíra Mílová.

Podle Pařízka to byl právě Václav Havel, který jako jeden z prvních rozsekal divadelní jazyk, klasický dialog a experimentoval na naprosto abstraktní úrovni s mezilidskou komunikací, která se už v 60. letech z politiky vytrácela. Jeho hra dodnes zůstala až nebezpečně živá. Příběh přizpůsobivého snaživce, který se prožvaní do lepší společnosti likvidátorů a zahajovačů a požadované mimikry dokáže přijmout tak dokonale, že ho ani vlastní rodiče nepoznávají, je podle režiséra velmi současný.

"Pakliže se nám povede posílit ve vyznění Zahradní slavnosti její nadčasovou kvalitu, nevytvoříme pietní relikt, který by autora a občana Václava Havla nejspíš zoufale nudil, ale zrcadlo společnosti, ve které a pro kterou Havlovu hru inscenujeme," uvedl režisér. (čtk)

10:28
Má vlast zahájí další ročník festivalu Smetanova Litomyšl

V Litomyšli dnes začíná 55. ročník operního festivalu Smetanova Litomyšl. Na zahajovacím koncertu na druhém zámeckém nádvoří vystoupí Česká filharmonie s dirigentem Jiřím Bělohlávkem. Na programu bude cyklus symfonických básní Bedřicha Smetany Má vlast.

Festival uvede mimo jiné zcela nové inscenace oper Don Giovanni W. A. Mozarta a Dvě vdovy Bedřicha Smetany a vzdá hold jednomu z největších operních tvůrců Giuseppu Verdimu operami Sicilské nešpory a Othello. Zopakuje Jakobína Antonína Dvořáka, který se kvůli špatnému počasí loni nedohrál.

Festival v Litomyšli trvá do 30. června, po skončení litomyšlské části pokračuje letní hudební sezona do 4. července v nedalekých Nových Hradech. V barokním přírodním divadle v areálu tamního rokokového zámku se uskuteční pět představení opery Henryho Purcella Královna víl na motivy Shakespearova Snu noci svatojánské. (čtk)

11:32
Pěvkyně Kožená si kvůli povodním musí na Händelovu cenu počkat

Povodně v Německu překazily ocenění české mezzosopranistky Magdaleny Kožené na Händelových hudebních slavnostech v Halle. Mezinárodně uznávaná operní pěvkyně tam měla v pátek převzít prestižní Händelovu cenu, organizátoři však kvůli zatopení části města letošní ročník festivalu zrušili. Kdy Kožená cenu dostane, pořadatelé teprve řeší, sdělila dnes mluvčí slavností Anja Telzerová.

"Paní Kožená zůstává nositelkou Händelovy ceny pro rok 2013. V jaké formě se uskuteční její předání, ale zatím nemůžeme sdělit," uvedla Telzerová. Původně měla Kožená ocenění obdržet v pátek večer po galakoncertu, na jehož programu byla díla od Georga Friedricha Händela, Antonia Vivaldiho a Franceska Geminianiho.

Čtyřicetiletá rodačka z Brna se stala laureátkou této ceny za vynikající interpretaci Händelova díla. "Tato cena je velice prestižní. Mám samozřejmě obrovskou radost z toho, že ji dostávám a je to pro mě veliká čest. I když nejsem takový ten typ, že bych si svoje trofeje a sošky vystavovala doma v obýváku, tak je to zkrátka obrovské ocenění mé práce, toho, co jsem všechno nahrála třeba v oblasti barokní hudby," řekla Kožená v rozhovoru s ČTK při příležitosti svého květnového vystoupení v Praze.

Na koncert v Halle se prý velmi těšila. Před českou mezzosopranistkou Händelovu cenu získala například její slavná italská kolegyně Cecilia Bartoliová nebo neméně známý britský dirigent sir John Eliot Gardiner. Loni jí byla poctěna nadějná německá pianistka Ragna Schirmerová.

Kožená v Německu dlouhodobě působí; její manžel sir Simon Rattle je šéfdirigentem Berlínských filharmoniků. Když loni ministr kultury Saska-Anhaltska Stephan Dorgerloh oznámil jméno nové držitelky ceny, vyzdvihl "okouzlující hlas" Kožené, díky němuž si podle něj vydobyla na mezinárodní scéně prvotřídní renomé a těší se velkému uznání mezi hudebními odborníky. V narážce na její atraktivní vzhled ji dokonce označil za "Bond-girl" operního světa. (čtk)

11:42
Izraelský premiér v Osvětimi otevře novou výstavu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v muzeu v polské Osvětimi slavnostně otevře novou výstavu o holokaustu. Její přípravou se po čtyři roky zabýval jeruzalémský památník obětem nacistického vraždění Židů Jad vašem.

Expozice bude v bloku 27, v nejstarší části bývalého vyhlazovacího tábora Osvětim. Netanjahu měl původně výstavu otevřít už 9. května, ale kvůli pracovnímu vytížení cestu do Polska odložil.

Vedení Jad vašemu v prohlášení uvádí, že expozice podává nacistický záměr systematicky vyvraždit Židy v širším kontextu. V Osvětimi za 2. světové války zahynulo 1,1 milionu lidí, z nichž milion byli evropští Židé. Ostatní byli Poláci, kteří nepatřili k židovské komunitě, dále Romové a sovětští váleční zajatci.

Netanjahu do Polska přijel ve středu s pěti ministry, s nimiž povede s polskou stranou bilaterální jednání. (čtk)

12:56
United Islands se definitivně přesouvají na Ladronku

Festival United Islands se v plánovaném termínu uskuteční místo pražských ostrovů v parku Ladronka v Praze 6. Téměř celý plánovaný areál byl zasažen vytrvalým deštěm a podmáčená půda neumožňuje postavit scény. Z programu pořadatelé upozorňují zejména na pop-soulovou hvězdu Aloe Blacka. Na festivalu celkem vystoupí 195 muzikantů a kapel na sedmi venkovních scénách a v devíti klubech, řekli dnes pořadatelé novinářům.

V klubech se může hrát i po 22:00; vstup na festival je zdarma na venkovní koncerty i do klubů, omezením může být jen jejich kapacita. Organizátoři plánují i dopravu z Ladronky do klubů. Ladronka je dvakrát větší než prostor, který měli pořadatelé pro festival původně připravený, může tedy na něj přijít více lidí. "Věříme, že se příští rok navrátíme do centra," řekl organizátor festivalu Martin Voňka.

Festival má letos desátý ročník, vždy se podle organizátorů snažil přivážet nové muzikanty evropské i světové klubové scény. K těm má letos patřit britská skupina Citizens!, novozélandská zpěvačka, pianistka a skladatelka Chelsea Nikkelová vystupující jako Princess Chelsea nebo nový projekt zakladatele Sepultury Igora Cavalery.

Kromě nováčků festival vždy připravuje speciální dramaturgické bloky, letos by tím nejsilnějším měla být participace na projektu Dny Jeruzaléma v Praze, v rámci kterých vystoupí sedm izraelských kapel. Festival věnuje také vzpomínku bývalé první dámě Olze Havlové, která by se 11. července dožila 80 let. V pátek 21. června během programu Pocta Olze Havlové vystoupí The Plastic People of The Universe, Vlasta Třešňák, Divadlo na Tahu, šansoniérka Sylvie Krobová nebo kapela Už jsme doma.

Program festivalu je na www.unitedislands.cz. (čtk)

13:28
V ulicích na Colours budou hrát David Koller či Buty

Festival v ulicích nabídne během Colours of Ostrava světové i české hvězdy. Znovu vznikne i hudební ulička, v níž budou prodejci nabízet hudební nástroje. Její součástí bude i speciální Jam stage, kde si budou moci společně zahrát různí muzikanti. Dnes to řekla ředitelka Colours of Ostrava Zlata Holušová.

"Festival v ulicích je dárek Ostravě a jejím obyvatelům. Od začátku jsme jej chtěli koncipovat tak, aby se setkávali hudebníci. Třeba ti slavní se začínajícími," vysvětlila. Festival podle ní opravdu přenese hudbu do ulic Ostravy. Hrát se bude na nejen několika scénách, ale i v tramvaji, na terasách či v restauracích.

Jednou z hlavních hvězd bude australský zpěvák, rapper a beatboxer Dub FX. "Začínal jako pouliční umělec. Z ulice vyrostl na úroveň světové hvězdy," uvedla Holušová. Z českých umělců se návštěvníci mohou těšit například na kapely Buty či Charlie Straight. Vystoupí i David Koller se svým bandem a Xindl X.

Vstup na celý venkovní program 19. a 20. července bude stejně jako v minulých letech zdarma. Více informací na www.festivalvulicich.cz. (čtk)

14:32
MFF KV uvedou restaurované němé filmy

Vedle již ohlášené premiéry digitalizované verze Všech dobrých rodáků režiséra Vojtěcha Jasného uvede karlovarský festival v sekci zaměřené na filmy klasické, kultovní i raritní dva němé snímky s živým hudebním doprovodem. Sedmdesáté výročí filmového archivnictví v Čechách připomene premiérou zrestaurovaného němého hororu Příchozí z temnot Jana Stanislava Kolára z roku 1921 za doprovodu živé hudby. Podle internetových stránek přehlídky bude podobně představen restaurovaný snímek Alfreda Hitchcocka Světový champion z roku 1927.

Za osobní přítomnosti chorvatského režiséra Lordana Zafranoviče bude ve Varech ve světové premiéře promítnut dokument Pava Marinkoviče nazvaný Okupace, 27. obraz, jehož název odkazuje ke slavnému snímku tohoto absolventa FAMU uvedenému před 35 lety v Cannes. Karlovarská přehlídka představí i tvorbu přední ukrajinské režisérky Kiry Muratové restaurovanými verzemi snímků Krátká setkání (1967) a Dlouhá loučení (1971).

Kategorii kultovních filmů, o kterých kdekdo ví, ale jen hrstka diváků měla možnost vidět je na plátně, zastoupí čtyřhodinový velkofilm Michaela Cimina Nebeská brána (1980) v nově restaurované verzi posvěcené samotným tvůrcem. Do historie se festival ohlédne i uvedením nové kopie v Cannes oceněného dramatu Les oběšených (1964) nedávno zesnulého velikána rumunského filmu Livia Ciuleie. Herec Lou Castel známý z loňského soutěžního snímku Ukamenování svatého Štěpána zasvěceným úvodem doprovodí film italské režisérky Liliany Cavaniové František z Assisi z roku 1966.

Na počest jednoho z nejvýznamnějších slovenských scenáristů Tibora Vichty, který by se letos dožil 80 let, zařadil festival ve spolupráci se Slovenským filmovým ústavem snímek Kým sa skončí táto noc (1965) Petera Solana s Mariánem Labudou a Stanem Dančiakem. Klíčové období dějin české a slovenské kinematografie bude reprezentovat i středometrážní Pytel blech (1962) Věry Chytilové a dokument Zablácené město (1963) Václava Táborského. Oba byly ve své době oceněny na festivalu v Benátkách a tamtéž slavnostně v restaurovaných verzích uvedeny loni v září.

Na existenci pražského Muzea Karla Zemana festival upozorní uvedením nové kopie oblíbeného snímku Cesta do pravěku z roku 1955, celovečerního debutu tohoto ve světě uznávaného velikána tuzemské kinematografie. (čtk)

14:45
Letní filmová škola se zaměří na Portugalsko a Oliveiru, ten ale nepřijede

Na historicky bohatou a v současné době progresivní portugalskou kinematografii se zhruba 40 tituly zaměří program Letní filmové školy v Uherském Hradišti, která se uskuteční od 26. července do 3. srpna. A to od němých začátků, přes variace na evropské hnutí nových filmových vln v 60. letech minulého století až po výjimečné festivalové snímky z posledních let. Na dnešní tiskové konferenci v Praze to uvedl hlavní dramaturg Jan Jílek.

Do Uherského Hradiště přijede jeden z uznávaných autorských režisérů Pedro Costa a kameraman vizuálně výjimečných snímků Rui Pocas. "Vedle Costovy kompletní retrospektivy je připraven výběr filmů z více než devíti dekád tvůrčí kariéry 104letého Manoela de Oliveiry, nejstaršího stále aktivního režiséra na světě," řekl Jílek. Filmař podle něj nepřijede - právě začal natáčet nový snímek.

Sekce Inventura nabídne profil další výrazné režisérské osobnosti Kaneta Šindóa, který je fanouškům znám zřejmě svými horory Onibaba a Černý kocour. Avšak tvorba tohoto japonského filmaře, který zemřel loni krátce po svých stých narozeninách, je rozmanitější. Neméně pozoruhodné má být uvedení kolekce proslulých polských historických velkofilmů v rámci cyklu Visegrádský horizont. Od Křižáků Alexandra Forda, jejichž úspěch v roce 1960 vedl ke vzniku řady podobných snímků, až po Polskou sibiriádu Janusze Zaorského z roku 2013. Přijede i legenda tohoto žánru Jerzy Hoffman.

Sedmdesátinám Národního filmového archivu budou věnována Širokoúhlá šedesátá, která na toto období nahlédnou pohledem technickým. Obsáhnou kolekci černobílých širokoúhlých snímků nejrůznějších žánrů jako oslavu klasického filmového vyprávění a prezentace.

Zvláštní uvedení bude patřit restaurovanou verzi slavného francouzského snímku Marcela Carného Děti ráje, poctu slovenskému režisérovi Dušanu Hanákovi či Hold legendám Činoherního klubu spojený s premiérou dokumentu Josefa Abrháma ml. Hoteliér. Setkali se v něm například herci Josef Abrhám, Jan Kačer a Vladimír Pucholt, kteří v 60. letech stáli u zrodu této pražské scény. Promítnut bude soubor filmů, které si sami vybrali.

Podle ředitelky LFŠ Radany Korené z pořádající Asociace českých filmových klubů končí možnost zvýhodněné akreditace už 15. června. Kdo se do tohoto termínu akredituje na stránkách www.lfs.cz a uhradí 1000 korun, ušetří 400 Kč a navíc dostane poloviční slevu na doprovodné akce této devítidenní přehlídky. (čtk)

15:30
V Ostravě se učí dvě desítky mladých dirigentů

Ostrava hostí mladé dirigenty z celého světa. Učí se zde svému oboru společně s Janáčkovou filharmonií Ostrava. Vede je finský mistr a dirigentský guru Jormy Panuly. Novinářům to dnes řekl ředitel filharmonie Jan Žemla.

Dirigentské kurzy začaly 9. a potrvají do 24. června. Do Ostravy přijelo 17 studentů z Evropy, Austrálie, USA či Argentiny. Jejich průměrný věk je 33 let. "Někteří ještě nedokončili svá vysokoškolská studia. Další jdou již v aktivním procesu a přijeli se zdokonalovat," uvedl ředitel.

Podle něj kurzy prospívají nejen samotným studentům, ale i orchestru. "Je důležité být v kontaktu s mladými dirigenty. Do budoucna z toho může vzniknout úspěšná spolupráce," vysvětlil Žemla. Z Česka se podle něj nepřihlásil žádný zájemce. Důvody jsou podle něj ekonomické. "Kurz je poměrně drahý," řekl.

Studenty vede finský dirigent Jormy Panuly, který se podobné činnosti věnuje po celém světě. Patří mezi světovou dirigentskou špičku. V minulosti působil například u helsinské filharmonie. Byl také častým hostem Finské národní opery.

Mladí dirigenti mají v Ostravě získat praxi nejen při práci s orchestrem, ale i s publikem. Proto jsou organizovány i tři koncerty pro veřejnost. První už mají za sebou. Další se uskuteční 19. a 24. června. Na nich se postupně vystřídají všichni účastníci kurzu. Vstup pro veřejnost je zdarma. (čtk)

16:29
Současné umění mladých z Bavorska a Čech ukazuje výstava v Plzni

Díla pětadvaceti mladých výtvarníků, sochařů a dalších tvůrců z Bavorska a Čech představuje nová výstava v Plzni. Projekt nazvaný Fórum mladé umění Česká republika - Bavorsko 2013 ukazuje, co se děje v současném umění na obou stranách hranice. Současně dává umělcům do 35 let šanci vystavovat v prestižních prostorách, ode dneška do 11. července v Galerii města Plzně, v prosinci a lednu pak v městské galerii v Řezně (Regensburku). Novinářům to řekli organizátoři výstavy.

"Zájem byl obrovský, přihlásilo se 82 českých a 45 německých umělců s více než 500 díly. Porota po šestihodinovém posuzování vybrala díla osmi bavorských a 17 českých umělců, jde o to nejlepší," uvedl Václav Vrbík.

Mladí tvůrci, z nichž někteří ještě studují na prestižních uměleckých školách v Německu i Česku, se nemuseli držet žádného tématu, libovolná byla i technika. "Maluji mladé muže, které potkávám v domově pro uprchlíky, kde pracuji," řekla studentka umění, jedenatřicetiletá Němka Andreana Dobreva.

Další z vystavujících, třicetiletá malířka a restaurátorka Kristina Málková uspěla s obrazem Martyrium otce Karla. Olej na plátně je podle ní reminiscencí barokní techniky, zachycuje otce s dovádějícím synem. "Kompozice je dynamická, k tomu jsem zvolila i způsob malby, záměrně to vypadá jako barokní malba," uvedla. Protože zatím nemá v uměleckém světě takové jméno, aby se dostala do podobné galerie, projekt je podle ní výbornou příležitostí. "Snažím se uměním živit, ale je to docela náročné, když člověk není mrtvý," dodala s nadsázkou další z vystavujících, šestadvacetiletá Doris Tesárková Oplová.

Podle Vrbíka je cílem fóra dát mladým výtvarníkům možnost vystavovat v reprezentačních prostorách, do kterých by se nejspíš zatím nedostali. "Funguje to na podobném principu jako Zlínský salon mladých, jenž prezentuje české a slovenské tvůrce, tedy souvislost vystavovaných děl je jen formální," řekla kurátorka Lenka Kodlová.

Výstava je součástí projektu Kultura bez hranic, který realizuje Centrum Bavaria Bohemia v německém Schönsee, finančně projekt podpořil Česko-německý fond budoucnosti. (čtk)

17:08
Liberecká galerie vystaví unikátní soubor grafik Albrechta Dürera

Liberečtí galeristé vystaví poprvé v Česku kompletní soubor grafik proslulého renesančního umělce Albrechta Dürera. Od pátku bude sbírka v hodnotě několika miliónů k vidění v liberecké Oblastní galerii. Pro galerii je to největší událost za několik posledních let. Novinářům to dnes řekl ředitel galerie Jan Randáček.

V minulosti se podle něj v Česku několik výstav Dürera už uskutečnilo, na žádné ale nepředstavili kompletní soubor. "V tom je naše výstava unikátní. Předtím se vystavovalo jen to, co bylo dostupné v Československu nebo v Česku," řekl Randáček. Naposledy se Dürerovi věnovala Národní galerie v Praze, která před sedmi lety zpřístupnila expozici se slavným obrazem Růžencová slavnost.

I v Liberci budou světoznámé Dürerovy grafiky, například Čtyři jezdci z Apokalypsy. Jejich hodnota se odhaduje na 300.000 eur (7,7 milionu Kč). V přízemí galerie budou i neméně známé tisky Adam a Eva nebo Rytíř, smrt a ďábel či Melancholie. "Celkem tady máme 255 listů, především dřevořezy a mědiryty, a také 30 knih s Dürerovými grafikami," vyjmenoval Randáček.

Pro galerii byla drahá už přeprava děl do Liberce, podle ředitele stála 15 tisíc eur (385 tisíc Kč). Přepravovali se ve speciálním odpruženém a klimatizovaném nákladním voze. Grafiky také musela galerie připojistit. "Zatím jsme to platili ze svého, podařilo se nám ale získat pro výstavu sponzory," dodal ředitel.

Majiteli grafik jsou Katrin Schulzová a Ulrich Schulz z Karlsruhe, kteří svoji sbírku zapůjčili na výstavy do tří německých měst a do Liberce. Poté budou opět uloženy do depozitáře. Výstavu může galerie uspořádat díky spolupráci s německým Augsburgem. Je součástí pátých česko-německých kulturních dnů - Dialog, které se uskuteční tento víkend v Liberci.

Výstava Dürerových děl v Liberci potrvá do 1. září. Dürer žil na přelomu 15. a 16. století. "Hovoří se o něm jako o umělci, který přinesl renesanci z Itálie do Evropy," zmínil Randáček. Jeho díla jsou zastoupená ve všech světoznámých muzeí a patří k nejcennějším sbírkovým předmětům. I liberecká galerie vlastní jeho 49 tisků. "Přestože máme relativně velký soubor, tak jeho doplnění do stavu, v jakém bude k vidění na výstavě, by bylo téměř nemožné. Dürer se na trhu s uměním objevuje ojediněle," dodal ředitel. (čtk)

07:13
Královna srbského turbo-folku Ceca slaví čtyřicátiny

Srbská popová královna Svetlana Ražnatovičová, známá pod uměleckým jménem "Ceca", je hvězdou "turbo folku", což je směsice balkánského folkloru a elektronické taneční hudby. Ražnatovičová, která 14. června oslaví 40. narozeniny, se již roky udržuje na čelných místech popových žebříčků většiny balkánských zemí, ve světě je ale spíše známá tím, že je vdovou po nechvalně proslulém šéfovi srbských polovojenských jednotek zvaných Tygři Željkovi Ražnatovičovi, který byl známý pod přezdívkou Arkan.

Manžel Svetlany Ražnatovičové byl obviněn z válečných zločinů, které podle obžaloby spáchal jako šéf polovojenských oddílů v Chorvatsku a Bosně a Hercegovině v první polovině 90. let a rovněž byl považován za jednoho z kmotrů srbského podsvětí. V lednu 2000 byl zastřelen společně se svými dvěma přáteli v jednom z bělehradských hotelů. Arkan údajně zemřel přímo v náruči své manželky. Vrah, Dobrosav Gavrić, byl sice dopaden, ale pozadí atentátu se nepodařilo objasnit.

Rodačka ze srbské Žitoradji Ražnatovičová zahájila kariéru původně jako barová zpěvačka na konci 80. let a postupně se v Srbsku vypracovala na hvězdu první velikosti. Dosud vydala 15 alb, pro některé kritiky je ale její hudba obrovským kýčem. Termín turbo-folk vzbuzuje kontroverze, protože je úzce spojován s érou bývalého srbského vůdce Slobodana Miloševiče. V roce 2011 například musel být zrušen její připravovaný koncert v chorvatském Záhřebu, protože Ceca Chorvaty rozhořčila necitlivými výroky. (ČTK)

08:40
eská filharmonie zahájila letošní festival Smetanova Litomyšl

Koncertem České filharmonie s dirigentem Jiřím Bělohlávkem dnes začal 55. ročník operního festivalu Smetanova Litomyšl. Na druhém zámeckém nádvoří zazněl cyklus symfonických básní Bedřicha Smetany Má vlast. Reprízu bude mít v pátek na stejném místě. Na úvod festivalu filharmonie zahrála českou hymnu. Cyklus Má vlast uvedla vcelku, bez přestávek. Zahájení festivalu navštívil bývalý prezident Václav Klaus.

Programu letošního ročníku zahrnuje 23 představení a pět barokních večerů v Nových Hradech. Podle dramaturga festivalu Vojtěcha Stříteského bude k tradičním vrcholům Smetanovy Litomyšle patřit uvedení operních titulů. Zazní mimo jiné Sicilské nešpory a Otello Giuseppe Verdiho, Don Giovanni Wolfganga Amadea Mozarta, představení Dětské opery Praha (Vy)Prodaná nevěsta nebo operní pohádka pro nejmenší děti Papageno hraje na kouzelnou flétnu.

Prostředí a akustika zámeckého nádvoří dají podle Stříteského vyniknout zvláště monumentálním dílům. "Výjimečné bude například provedení světoznámého díla Carla Orffa Carmina Burana či závěrečný koncert, kde dva spojené symfonické orchestry a smíšený sbor provedou Bernsteinovy Symfonické tance z West Side Story, Rózsovu suitu z hudby k historickému velkofilmu Ben Hur a impozantní skladbu Exodus polského skladatele zejména filmové hudby Wojciecha Kilara," uvedl Stříteský. (ČTK)

09:55
V pražské O2 areně předvede své monstrózní show kapela Kiss

Legendární americká skupina Kiss proslulá svými komiksovými maskami vystoupí dnes v pražské 02 areně. V České republice Kiss své monstrózní show předvedli v roce 2010 v Praze a Ostravě na turné k tehdejšímu albu Sonic Boom. Letošní turné podporuje novou nahrávku Monster. Kromě aktuálních písní hraje i zásadní hity své dlouholeté kariéry.

Kapela známá svou jednoduchou a údernou hudba na pomezí glam rocku a hard rocku, pomalovanými obličeji, divokými kostýmy a dalšími výstřelky v tuzemsku hrála již několikrát, poprvé v roce 1996. Pro komunistický režim v bývalém Československu byli nepřijatelní nejen pro hlučnou muziku, ale také kvůli logu s runovými dvěma S evokujícími uniformy jednotek SS. Podsouvat Kiss nacistické sklony je však podle hudebních publicistů nesmysl. Už proto, že dva zakládající členové jsou židovského původu.

Kiss, kteří od svého vzniku v roce 1973 prodali více než 100 milionů nosičů, své dvacáté studiové album Monster vydali loni. Skupina, jejíž členové se prezentují v převlečení za démona, hvězdného chlapce, mimozemšťana a kočku, má mnoho příznivců i v Česku. V aktuální sestavě jsou kromě původních členů baskytaristy a zpěváka Gene Simmonse a kytaristy a zpěváka Paula Stanleyho kytarista Tommy Thrayer a bubeník Eric Singer. (ČTK)

11:31
Olympic pokračuje v přerušeném turné ke svému 50. výročí

Skupina Olympic dnes v amfiteátru ve Výravě na Královéhradecku po tragédii v kapele pokračuje v turné k 50. výročí svého vzniku. Jde o první koncert od smrti bubeníka Milana Peroutky, který náhle zemřel v noci na sobotu 4. května po pádu na schodišti jeho domu v Praze. Skupina se rozhodla pokračovat ve své činnosti ve složení Petr Janda, Milan Broum a Jiří Valenta. Jako host za bicí usedne čtyřicetiletý Martin Vajgl, který mimo jiné působil v kapelách Wanastowi Vjecy, November 2nd, Čechomor a Vltava.

Olympic po Peroutkově úmrtí zrušil dva nejbližší koncerty, které se měly odehrát 7. května a 8. května v pražské Malostranské besedě. První veřejný koncert v této sestavě kapela odehrála 24. května na festivalu Euro Bike Fest v Pasohlávkách. Obnovené turné legendární české skupiny by mělo po dnešním koncertu pokračovat v sobotu v Bzenci a 21. června v Domažlicích.

Skupina Olympic zahájila sérii sedmi vystoupení ke svému výročí loni 8. listopadu v brněnské hale Rondo. Na koncertech v rámci Modrá pyramida tour Olympic 50 let vystupuje s Českým národním symfonickým orchestrem (ČNSO) vedeným dirigentem Martinem Kumžákem. Poslední vystoupení se uskuteční 1. prosince v pražské O2 areně. Jedna z nejstarších tuzemských bigbítových kapel debutovala v roce 1968 albem Želva, které je první českou beatovou dlouhohrající deskou. Poslední album Sopka natočila v roce 2007. (ČTK)

14:05
Břeclavská synagoga hostí výstavu děl Maxe Švabinského

V břeclavské synagoze jsou ode dneška k vidění díla malíře Maxe Švabinského (1873 až 1962). Dvaatřicet děl ze soukromé sbírky ukazuje průřez tvorbou i grafickými technikami, které umělec používal. Výstavu budou moci lidé vidět do 1. září, řekla ČTK ředitelka Městského muzea a galerie Břeclav Alena Káňová. Návštěvníci uvidí například první Švabinského vrcholné dílo z roku 1896 nazvané Splynutí duší nebo jeho meziválečné dřevoryty.

Nejstarší dílo na výstavě pochází z roku 1895, nejmladší z roku 1954. "Z toho je vidět, že výstava je průřezem celé Švabinského tvorby, prezentace jeho celoživotního díla," uvedla Káňová. Díla jsou vytvořená například technikou leptu, suchou jehlou, jsou tam dřevoryty, malby tuší i akvarely. "Kromě olejomaleb jsou tu vidět všechny techniky, které umělec používal," podotkla ředitelka. Z děl je možné vidět například čtyřdílný dřevoryt nazvaný Rajská sonáta nebo dílo Jan Křtitel. Závěr výstavy tvoří ukázka užité grafiky s názvem Motýli.

Letošní výstava Švabiského není první ani poslední ukázkou díla předních českých výtvarníků, kterou je možné v břeclavské synagoze vidět. Loni tam byla přes léto k vidění díla Alfonse Muchy, na rok 2015 Káňová chystá výstavu ilustrací k 85 letům malíře Adolfa Borna. (ČTK)

15:59
Ivan Trojan získal v Monte Carlu Zlatou nymfu za Hořící keř

Herec Ivan Trojan získal na Mezinárodním televizním festivalu v Monte Carlu Zlatou nymfu za svůj výkon v třídílném dramatu věnovaném odkazu Jana Palacha Hořící keř. ČTK to oznámila Pavla Brožková ze společnosti HBO Europe, pro kterou toto třídílné drama natočila režisérka Agnieszka Hollandová.

"Jsem překvapený a zároveň mi to udělalo velkou radost, především bych chtěl poděkovat Agnieszce, Štěpánovi Hulíkovi a HBO, protože podporuje a natáčí skvělé projekty, jakým byl tento," řekl držitel ceny pro nejlepšího herce. Trojan ztvárnil v dramatu rozporuplného majora VB. Zdánlivě odtažitý policista se na pokyn svého nadřízeného snaží zabránit dalším živým pochodním a během vyšetřování okolností Palachovy sebeoběti prochází vnitřním vývojem.

Na 53. ročníku festivalu v Monte Carlu, který se letos konal od 9. do 13. června, soutěžil Hořící keř v kategorii minisérií. Mravně naléhavé drama o počátcích normalizace v posrpnovém Československu bylo jediným reprezentantem tvorby HBO. Monacký festival se řadí k prestižním soutěžím od roku 1961. V roce 2001 na přehlídce uspěla herečka Tatiana Vilhelmová, když za roli ve filmu Společnice dostala zvláštní uznání. V roce 1998 získal Stříbrnou nymfu za nejlepší režii film režiséra Hynka Bočana a spisovatele a scenáristy Jiřího Stránského Bumerang. (ČTK)

18:21
Zlín vyhlásil sbírku na obnovu Památníku T. Bati, bude stát 70 milionů

Město Zlín vyhlásilo veřejnou sbírku určenou na obnovu Památníku Tomáše Bati, informoval ČTK primátor Miroslav Adámek. Objekt navržený architektem Františkem L. Gahurou z roku 1933 patří k nejcennějším v krajském městě. V 50. letech byl přestavěn a pod názvem Dům umění sloužil zlínské filharmonii a krajské galerii výtvarného umění. Podmínky v něm však byly v posledních letech už nevyhovující. Filharmonie se již přestěhovala do Kongresového centra, galerie do Baťova institutu. Prázdný objekt nyní potřebuje opravu.

Uvedení památníku do původní podoby město odhaduje na 70 milionů korun. "Je to částka, která výrazně překračuje možnosti města," poznamenal Adámek. K původní stavbě přibyly přístavby, které je třeba odstranit, změnil se také interiér. Objekt by měl po úpravách opět sloužit původnímu účelu, tedy být památníkem Tomáše Bati.

"Památník Tomáše Bati je nejpůsobivějším architektonickým dílem F. L. Gahury. Je také označován za nejcennější stavbu v našem městě, má pro Zlín stejný význam jako třeba vila Tugendhat pro Brno," podotkl primátor. Definitivní podoba opraveného památníku se ještě hledá. Město se snaží zajistit státní i evropské peníze. Radnice chce například prodávat také předměty s motivem památníku. (ČTK)

06:08
Na KISS přišlo v Praze patnáct tisíc lidí

Americká glamrocková legenda Kiss a její věrní fanoušci v pátek ovládli pražskou O2 arenu. Na koncertu, který podle pořadatelů navštívilo 15 tisíc diváků, zazněly především její letité hity. Z nového alba Monster nabídli jen dvě skladby Hell or Hallelujah a Outta This World.

Už několik hodin před začátkem koncertu se prostory před vysočanskou halou zaplnily snadno rozpoznatelnými příznivci Kiss. Mnozí z nich na sobě měli trička s logy své oblíbené skupiny s runovými S, dorazily i celé rodiny s dětmi s namalovanými charakteristickými komiksovými maskami skupiny, jejíž členové se stylizují do postav "Démona", "Hvězdného dítěte", "Vesmírného esa" a "Kočičího muže".

Téměř dvouhodinové vystoupení zahájila titulní skladba alba Psycho Circus z roku 1998, před kterou se zaplněnou halou rozlehlo obligátní intro se sloganem You Wanted the Best, You Got the Best! Aktuální sestava Kiss, v níž jsou kromě původních členů, baskytaristy a zpěváka Genea Simmonse a kytaristy a zpěváka Paula Stanleyho, také kytarista Tommy Thrayer a bubeník Eric Singer, nabídla nadšenému publiku očekávanou show plnou pyrotechnických efektů.

Při písni War Machine plival Simmons oheň, ve skladbě God of Thunder k tomu přidal chrlení umělé krve. Diváci spokojeným křikem reagovali na chytlavé refrény hitů jako Rock And Roll All Night, I Was Made For Lovin' You, Love Gun či Detroit Rock City.

Došlo i na ohňostroj z kytary Thrayera, který svůj nástroj nakonec rozbil úderem o podlahu. Velký ohlas vyvolali také Simmons a Stanley koncertující na rampě nad hlavami posluchačů v sektoru ke stání.

V České republice Kiss své monstrózní show naposledy před dnešním koncertem předvedli v roce 2010 v Praze a Ostravě na turné k tehdejšímu albu Sonic Boom. Kiss od svého vzniku v roce 1973 prodali více než 100 milionů nosičů. (čtk)

08:13
Průvod masek v Brně zakončil divadelní festival

Průvod masek v centru Brna v pátek v podvečer zakončil týdenní festival Divadelní svět. Desítka průvodů masek, které tvořily jednotlivé soubory městských divadel, prošly od Zelného trhu na náměstí Svobody. Mottem letošního pátého ročníku Slavnosti masek bylo "Život je kabaret", řekla produkční akce Věra Kadlecová.

Během celého předchozího týdne mohli lidé v brněnských divadlech i ulicích vidět vystoupení umělců z různých zemí. "Každý soubor divadla si vytvořil průvod masek. Na Zelném trhu se masky seřadily do průvodu a prošly na náměstí Svobody, kde byla hlavní část programu," popsala atmosféru Kadlecová.

Herci i návštěvníci festivalu tak zakončili týden, ve kterém mohli vidět například maďarské Divadlo Józsefa Katony nebo inscenaci Mechanický pomeranč vytvořenou německými divadelníky. Slavnost masek obvykle uzavírá brněnský divadelní festival, letos však po ní ještě následovalo představení opery Příhody lišky Bystroušky hrané pod širým nebem na Moravském náměstí. Představení mělo původně festival otevřít, kvůli nepříznivému počasí se ale o týden posunulo.

Speciálně pro příležitost festivalu upravená verze opery se odehrála v parku pod širým nebem, čímž chtěli tvůrci lidem přiblížit atmosféru přírody. Festival Divadelní svět se letos v Brně odehrál počtvrté. Pokaždé má jiné motto, letošní ročník se věnoval propojení divadla a hudby. Znělku festivalu namluvil Jiří Suchý. (čtk)

11:43
Galerie NoD uspořádá salon výtvarného umění

Profesionální i amatérští umělci se mohou zúčastnit přehlídky výtvarného umění, kterou pod názvem Samorosti uspořádá v srpnu pražská Galerie NoD v Dlouhé ulici. Přehlídka bude soutěžní a vyvrcholí předáním ceny publika a ceny odborné poroty. V té zasednou zpěvačka a herečka Monika Načeva, výtvarnice Kamila Ženatá, divadelní režisér Jan Nebeský a novinář Karel Oujezdský.

Zájemci se mohou přihlásit do 15. července. Každý dostane po zaplacení zápisného 200 korun k dispozici plochu do jednoho metru čtverečního, kterou může využít pro obrazy, kresby, objekty či fotografie. Vernisáž přehlídky Samorosti se uskuteční 5. srpna a výstava potrvá do 1. září. Více informací o podmínkách účasti včetně přihlášky jsou na www.nod.roxy.cz.

Smyslem projektu Samorosti je podle pořadatelů přizvat k dialogu o umění nestranné pozorovatele - tvořivé osobnosti, samorostlé umělce. "Samorost je pro nás člověk, který tvoří přirozeně, nesystematicky, jeho díla vznikají přirozeným vývojem. Samorost má potřebu tvořit a naplňuje své touhy a vize bez ohledu na to, jestli bude uznán, nebo ne,” říká koordinátorka výstavy Veronika Zajačiková. Cena poroty bude mít podobu měsíční výstavy v Café NoD a cenou publika bude večeře pro dva, láhev vína a volné vstupenky na představení v Experimentálním prostoru NoD. (čtk)

11:45
Na Loutkařské Chrumidi se vystřídají tři desítky souborů

Více než tři desítky souborů přijedou na letošní 62. ročník celostátní přehlídky amatérského loutkového divadla Loutkářská Chrudim. Hlavní program festivalu začíná 30. června, kromě tuzemských mezi nimi budou i dva zahraniční, ze Slovenska a Slovinska. Pro návštěvníky budou připravené také tradiční semináře a dílny pro veřejnost.

"Za pozornost určitě stojí seminář Simona T. Ranna z Divadelní společnosti Philippa Gentyho z Francie," řekl Jiří Kadeřávek, ředitel městské organizace Chrudimská beseda, která je spolupořadatelem přehlídky.

Hrát se bude na několika scénách, mimo Divadla Karla Pippicha také v Regionálním muzeu, ve Spolkovém domě, v Muzeu loutkářských kultur a Muzeu barokních soch a ve stanu nebo plenéru za divadlem. Do soutěžní části se přihlásilo 17 souborů. Kromě toho vystoupí další loutkáři také v takzvaném inspirativním a doplňkovém programu. Podrobný program je zveřejněn na webu festivalu.

Na rozdíl od minulých ročníků jsou skromnější koncerty, které přehlídku doprovázejí. Z populárních jmen vystoupí jen kapela Neřež, méně známá je zpěvačka Debbi, která se poprvé objevila v první řadě Česko Slovenská Superstar. Další tři hudební tělesa jsou složena z loutkářů. "Omezují nás peníze, ale bylo by hloupé, aby byly koncerty známých kapel a nezbylo na plnohodnotný loutkářský festival," uvedl Kadeřávek. Přehlídku zakončí 4. července Loutkářská pouť za Divadlem Karla Pippicha. (čtk)

14:32
Czech Press Photo míří do Valmezu

Ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku budou vystaveny snímky z fotografické soutěže profesionálních fotožurnalistů Czech Press Photo 2012. Výstava v Galerii Sýpka a Galerii Kaple začne 21. června, informovala galeristka Vlasta Červenková. Jde o jedinou výstavu novinářských snímků na Moravě.

Po Praze a Bratislavě si tak mohou nejlepší fotografie prohlédnout i lidé na Valašsku. Do 18. ročníku soutěže se přihlásilo 297 fotografů s 3719 fotografiemi. Ve Valašském Meziříčí bude k vidění téměř 200 nejlepších soutěžních fotografií z kategorií: aktualita, reportáž, lidé, o kterých se mluví, sport, každodenní život, příroda a životní prostředí, umění a zábava.

Nosným tématem daného ročníku byl pohřeb Václava Havla. Fotografií roku porota vybrala snímek Rozloučení s Václavem Havlem od Milana Jaroše z časopisu Respekt. "Fotografie se do soutěže dostala vlastně omylem, původně jsem ji vyřadil, ale moje partnerka mi řekla, že je dobrá, ať ji k té sérii přidám. Série vznikly, když jsem intimně sledoval všechny události spojené se smrtí Václava Havla," uvedl Jaroš.

Podle pořadatelů soutěže počet přihlášených fotografů i jejich prací narůstá. "Z toho mám radost, že je zájem o soutěž i zájem o to prezentovat svou práci jinak než v médiích," uvedla ředitelka soutěže Dagmar Mrázková. (čtk)

15:36
Na Malou Skálu se vrací hudební festival

Po roční odmlce bude na Malé Skále na Jablonecku hudební festival. Známou Benátskou noc nahradí noc Maloskalská. Podle organizátora Pavla Mikeze bude nový festival jednodenní, stejně jako bývala v počátcích Benátská noc.

Známý festival se na Malé Skále konal bez přestávky od roku 1993, loni se ale festival přemístil do Liberce. "I když musím na jednu stranu přiznat, že obřímu festivalu Benátská noc přemístění jen prospělo, bylo mi to trochu líto, že už zde nic nebude," řekl Mikez. Proto se rozhodl na Malou Skálu festival v původní jednodenní podobě vrátit.

Zatímco Benátská noc se tradičně koná poslední víkend v červenci, premiérový ročník Maloskalské noci bude už 22. června. Bude také na jiném místě než její předchůdkyně. "Proběhne na okraji obce, v nově vybudovaném přírodním areálu u sportoviště," uvedla mluvčí festivalu Johana Turnerová. Pořadatelé podle ní myslí i na děti. "A to nejen hudebním programem. Připravena bude velké herní zóna, pojede se neckiáda na Jizeře, k dispozici budou čtyřkolky, lukostřelba, malování na obličej, skákací hrad, rychlostní modely autíček nebo paintball," vypočetla.

Hudební část festivalu zahájí ve 14:00 kapela Piskomil se vrací, jejíž repertoár ocení zejména děti. Vystoupí také Richard Müller, MIG 21 s Jiřím Macháčkem, Anna K, Eddie Stoilow s novým hitem Baby, Walda Gang, jedna z nejlepších evropských revivalových skupin Abba Stars, Rybičky 48, Děda Mládek IB a Jaroslav Uhlíř. (čtk)

17:06
Zeman udělí státní vyznamenání sochařce Uchytilové

Prezident Miloš Zeman udělí při příležitosti státního svátku 28. října státní vyznamenání in memoriam sochařce Marii Uchytilové, která je autorkou sousoší 82 zavražděných lidických dětí. Sochařka si podle něj vyznamenání zaslouží zejména za svojí celoživotní práci. Prezident to dnes uvedl v Lidicích při pietní vzpomínce 71 let od vyhlazení obce nacistickými vojáky.

Uchytilová pracovala na pomníku 82 lidických dětí bez objednávky, z vlastního popudu, a to až do své smrti v roce 1989. Své životní dílo však v Lidicích nikdy nespatřila. První třicítka soch byla instalována až v roce 1995, poslední o pět let později. "Nejkrásnější a současně nejsmutnější pomník, který jsem v životě poznal, je pomník lidických dětí," prohlásil Zeman. Přihlížející jeho rozhodnutí ocenili bouřlivým potleskem. "Na to jsme velmi dlouho čekali," poděkoval mu ředitel památníku Milouš Červencl, který mimo jiné vyzdvihl jeho podporu lidickému památníku v dobách, kdy byl Zeman předsedou vlády.

Pietního aktu k 71. výročí vypálení Lidic se v teplém a slunečném počasí zúčastnily stovky lidí. Tradičně byl dlouhý průvod se smutečními věnci, který trval téměř hodinu. Na piětě byla řada politiků, velvyslanců ale i obyvatel a pozůstalých z Lidic, kteří tragédii přežili.

Lidice nacisté vypálili 10. června 1942. Důvodem bylo domnělé spojení jednoho z lidických obyvatel s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

V obci bylo zastřeleno 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře a děti, kromě několika vybraných na poněmčení a batolat do jednoho roku, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře. Celkem zemřelo 340 lidických obyvatel. Po ukončení války se do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí. (čtk)

18:48
V zahrádeckém kostele pracují restaurátoři na záchraně maleb

V Zahrádce pracují restaurátoři na záchraně cenných středověkých maleb v kostele sv. Víta. Umožnily to peníze z veřejné sbírky pořádané občanským sdružením Přátelé Zahrádky. Kostel je jednou z mála upomínek na městečko zbourané kvůli stavbě vodárenské nádrže Švihov. Brzo by měly pokračovat i práce na odvlhčení kostela, které loni přerušil krach stavební firmy. Při dnešní Zahrádecké pouti to řekl Jan Čihák ze sdružení.

Památkáři už vybrali novou firmu, která odvlhčení kostelního zdiva dokončí. "Práce začnou asi příští týden, s ohledem na to, jak vyschne půda. Po těch deštích to je ještě dost rozmáčené," uvedl Čihák. Akci podle informací od památkářů dotuje ministerstvo kultury skoro dvěma miliony korun.

Řadu oprav, včetně záchrany maleb ze 14. století, ale mohli památkáři zaplatit díky výtěžku nedávno ukončené veřejné sbírky. Rodáci a pamětníci v ní sehnali na záchranu kostela tři čtvrtě milionu korun. "Restaurátoři jsou v kostele už měsíc a půl," uvedl Čihák. Loni byl zkušebně zajištěn jen asi metr čtvereční zdiva s malbami. Během letoška by se to už mohlo podařit v celém presbytáři. Kostel uchránily v 70. letech před zbouráním právě cenné malby. Zajištěny ale byly jen provizorně a během let je poškozovalo vlhko.

Opuštěného kostela se ujalo sdružení Přátelé Zahrádky a od roku 2001 v něm pořádá akce pro veřejnost. Cílem je v kostele vytvořit památník všech obcí zatopených při stavbě přehrady na řece Želivce. Podle Čiháka to ještě bude vyžadovat hodně času a peněz.

Do kostela na břehu přehrady se lidé kvůli ochrannému pásmu dostanou jen několikrát v roce. Letos ještě bude Hradozámecká noc 31. srpna a Dušičkové setkání 26. října. Podrobnosti o památce jsou na webu. (čtk)

07:59
Zlínské divadlo uvedlo premiéru muzikálu Divotvorný hrnec

Zlínské divadlo uvedlo v sobotu premiéru muzikálu Divotvorný hrnec. Režie se ujala umělecká šéfka divadla Hana Mikolášková, která v této sezoně s herci nastudovala již muzikál Řek Zorba. Divotvorný hrnec je posledním představením, které mělo letos ve Zlíně premiéru, zopakuje si ji při zahájení další sezony v září. Muzikál uvidí lidé v červnu také pod širým nebem, například na hradě Buchlově či v Brumově-Bylnici, sdělila ČTK mluvčí divadla Veronika Jurčová.

Pohádkově naivní příběh broadwayského hitu Finian´s Rainbow z pera libretistů E. Y. Harburga a F. Saidyho o snílcích, kteří shání v Americe pozemek, na němž by zakopali ukradený hrnec elfího zlata, se v Čechách stal slavný díky překladu Voskovce a Wericha. Ti jej přeměnili v komedii o českých emigrantech hledajících v Americe štěstí a bohatství.

Na úspěchu se podílely také písně, které v americkém i českém prostředí zlidověly, například Jakpak je dnes u nás doma?, Tam za tou duhou či S čertem si hrát. Roli Josefa Maršálka ve zlínském divadle ztvárnil Zdeněk Julina, jeho dcerou Káčou bude Markéta Kalužíková či Petra Králová. V roli vodníka, kterým byl v české premiéře v roce 1948 sám Jan Werich, se budou střídat Jan Leflík a Gustav Řezníček. S hudebním nastudováním pomohl zlínským hercům Josef Fojta z Hradišťanu. (ČTK)

09:10
Kapela Sto zvířat otevřela na Votvíráku svou festivalovou sezonu

Svou festivalovou sezonu na festivalu Votvírák zahájila populární pražská formace Sto zvířat, která nedávno dokončila turné k albu Hraju na klavír v bordelu. Tisíce lidí v sobotu pod jednou ze tří hlavních scén aplaudovaly hitům jako Přístav domácího štěstí, Alice se dala na pití, Dáma s čápem nebo Něžný Novgorod. "Jsme s přijetím velmi spokojeni, viděli jsme , že na naši hudbu tančili i lidé v zadních řadách," řekl ČTK lídr kapely Jan Kalina.

Skupina Sto zvířat se chystá vystoupit na více než čtyřech desítkách letních akcí a k tomu chystá tři nové projekty. Již v květnu začalo ve studiu Sono nahrávání nového alba Tlustej chlapeček se včelou v kalhotách, které je určeno především dětem. "Téma písní pro dítka bylo ve vzduchu už několik let a to nejen kvůli těm osmnácti dětem, které členové kapely mají. Textař Tomáš Belko vytáhl ze šuplíku texty, které mnohdy vznikly v jeho adolescentním věku, doplnil je několika aktuálními a vzniká zatím zřejmě nejhravější a nejveselejší album kapely," sdělil Kalina. Objevit by se mělo na letošním vánočním trhu a bude obsahovat skladby jako Píseň opravdového mlže, Lamy a větrolamy nebo Nechutná čivava. Album by se mělo prodávat jak v elektronické, tak fyzické leporelové podobě.

Na podzim Sto zvířat chystají turné s názvem Nekrosongy aneb písně, které jste nemohli slyšet! (1990-1996). "Jedná se o písničky, které vznikly v minulém tisíciletí a které mnozí z posluchačů neslyšeli z prostého důvodu - nebyli ještě na světě," vysvětlil Kalina. Tyto skladby zazní v druhé části koncertů a sami diváci označí na tabuli v seznamu "nekrosongů" ten, který budou chtít slyšet. Kapela zahraje pět písní s největším počtem hlasů. (ČTK)

10:32
Ghettofest přilákal stovky Brňanů do sociálně vyloučené lokality

Pouliční festival Ghettofest letos podruhé přilákal stovky Brňanů do takzvané sociálně vyloučené lokality kolem ulic Bratislavská a Francouzská. Podle pořadatelky Alice Herákové přišlo během odpoledne na 2000 lidí. Mohli tu vidět vystoupení 150 umělců, převážně tanečníků, ale i hudebních skupin či malířů. Festival s rozpočtem kolem 100.000 korun téměř celý vybudovali dobrovolníci, řekla ČTK Heráková. Cílem celé akce bylo přitáhnout obyvatele Brna do lokality, které se mnozí z nich vyhýbají obloukem a ukázat na to pozitivní ze soužití většinové společnosti s Romy. "Chtěli jsme ukázat, že brněnský Bronx není nebezpečným místem, kde se na vás někdo vrhne hned jak sem vkročíte," podotkla pořadatelka. Velkou část účastníků podle ní tvořili místní obyvatelé, řada z nich ale přijela či přišla speciálně kvůli Ghettofestu.

Lokalita brněnského "Bronxu" kolem ulic Bratislavská, Francouzská a Cejl je vedením radnice nazývaná jako sociálně vyloučená. Žije zde několik tisíc Romů. Nebylo to tak však vždy. "Dříve to tu byla výkladní skříň Brna. Bydleli tu Židé a Němci a po 2. světové válce zůstala řada domů úplně prázdných. Potom se sem v několika vlnách nastěhovali Romové. Některé domy nebyly za celou dobu vůbec opravené," řekla Heráková. Magistrát nyní několik domů nechal zrekonstruovat a poměry v lokalitě se pomalu zlepšují.

Také otevřených útoků na Romy podle dobrovolníka Jana Klementa z Amnesty International v posledních letech ubylo. "Už se nesetkávám s otevřenými útoky, že by někdo zbil Romy. Protiromská nálada je ale ve společnosti patrná stále více," řekl ČTK. Festival Ghettofest je jednou z akcí, která může podle něj toleranci pomoci. Festival se konal v místech, kde má v proluce mezi domy v budoucnu vzniknout park Hvězdička s centrem pro mladé lidi. Magistrát také letos zaměstnává tři Romy, kteří v oblasti působí jako asistenti prevence kriminalit. (ČTK)

11:38
Festival Kašpárkohraní se přesunul ze Stromovky před oboru Hvězda

Největší "dětský mejdan" Kašpárkohraní začíná v poledne před pražskou oborou Hvězda. Vzhledem k povodním sem byl přesunut ze Stromovky, kde se měl původně konat. Vstup je zdarma - příchozí budou moci přispět lidem zasaženým záplavami.

Program pátého ročníku Kašpárkohraní nabídne vystoupení této populární skupiny s hosty z kapel Sto zvířat, Wohnout, Umakart či Obří broskev. V rámci letního turné tu vystoupí Pískomil se vrací s Michalem Malátným z Chinaski, Jaroslav Uhlíř, Ewa Farna a další interpreti. Chybět nebude Divadlo Evy Hruškové a Jana Přeučila, tradiční průvod obřích loutek či oblíbená bublinová show Václava Strassera.

I letos se uskuteční turnaj v kuličkách s mistrem světa Pavlem Zoufalým. Program nabídne i filmové dílny zaměřené na trik a animaci či výtvarné workshopy od výroby masek přes kreslení a malování až po tvorbu mozaik. Vloni na Kašpárkohraní zavítalo přes 15 000 návštěvníků. (ČTK)

12:40
Kultovní představení Dyka a Prachaře v La Fabrice má derniéru

V pražské La Fabrice se dnes večer uskuteční derniéra Kultovního představení s Vojtěchem Dykem a Jakubem Prachařem v hlavních rolích. V roce 2010 tu mělo premiéru jako na improvizaci postavený projekt v režii Lukáše Trpišovského a Martina Kukučky známých jako SKUTR.

Úspěšné bylo především tím, že využilo tvůrčí schopnosti herců zapojit diváky do hry. Ti se tak stali součástí jízdy světem nejroztodivnějších zvuků a situací, ocitli se na hranici dětství a dospělosti, snů a reality, koncertu a divadla. Dyk s Prachařem hráli, zpívali, bouchali, ťukali, drnkali i cinkali.

Zájemci, kteří tento projekt na jevišti La Fabriky nestihli, se však mohou těšit na pokračování. Kukučka s Trpišovským totiž připravují pod novou hlavičkou STK Theatre Concept, která sdružuje i choreografku Adélu Laštovkovou Stodolovou, volné pokračování. Podle Kukučky vzniklo v prvním dílu mnoho postav, které jsou v závěru inscenace vymrštěny do kosmu. Jak se jim vede tam, bude námětem pokračování. Kultovní představení II má zkoumat hranici mezi hudebním a divadelním tvarem a vyjde z výrazných improvizačních schopností Jakuba Prachaře. (ČTK)

14:03
V Rudolfinu zahrají nejlepší mladí hudebníci ze soutěže Concertino Praga

Nejlepší mladí hudebníci z rozhlasové soutěže Concertino Praga se dnes poprvé veřejně představí na koncertu ve Dvořákově síni Rudolfina. Vystupující laureáti pocházejí z Ruska, Rumunska a Česka. Doprovodí je Jihočeská komorní filharmonie a hudebníci Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod taktovkou dirigenta Jana Talicha.

Letošní 47. ročník vyhrál v únoru ruský klavírista Viktor Maslov a získal i Cenu za nejlepší provedení povinné skladby Viktora Kalabise. Po pražském koncertu bude následovat série koncertů v rámci Jihočeského festivalu, který začne hned o den později 17. června v Českém Krumlově a do 21. června pokračuje koncerty v Bechyni, Třeboni, Českých Budějovicích a Jindřichově Hradci.

Koncert začíná v 19:00, přímým přenosem ho odvysílá Český rozhlas 3 - Vltava, Česká televize ho uvede ze záznamu. (ČTK)

15:15
V pražské Arše zahraje kapela Van Der Graaf Generator

Kultovní britská artrocková kapela Van Der Graaf Generator dnes vystoupí v pražském Divadle Archa. Do metropole se vrací po dvou letech. Posluchači se mohou těšit na průřez její dosavadní hudební tvorbou, skladby ze sólové dráhy Petera Hammila a raritní skladby, které v Čechách zazní naživo vůbec poprvé.

Van Der Graaf Generator před dvěma lety ve zcela zaplněném pražském Paláci Akropolis představila své nové album s názvem A Grounding in Numbers. Loni v pražském Roxy vystoupil zpěvák, multiinstrumentalista a skladatel Peter Hammill. Kapela se stejně jako před dvěma lety objeví v původní sestavě z roku 1968, tedy Peter Hammill (zpěv, kytara, klávesy), Hugh Banton (klávesy) a Guy Evans (bicí).

Koncert je součástí série, kterou festival United Islands České spořitelny oslavuje 10. narozeniny. Návštěvu Prahy členům kapely by mělo zpestřit setkání se skutečným Van der Graafovým generátorem, novým cenným exponátem Národního technického muzea. (ČTK)

17:03
Festival Rocková Lipnice bude letos možná naposledy

Rocková skupina Žralok ve zdi ze Světlé nad Sázavou zahájí v sobotu 13. července v přírodním amfiteátru pod lipnickým hradem 20. ročník festivalu Rocková Lipnice. Návštěvníci mimo jiné uslyší i skupinu Mig 21 nebo Anetu Langerovou. Podle organizátorů není vyloučeno to, že jubilejní ročník festivalu bude zároveň ročníkem posledním. ČTK to řekl zakladatel festivalu Václav Zástěra."S tou myšlenkou se potýkáme neustále. Region je přesycený nejrůznějšími festivaly, konkurence je velká, musíme se obejít bez sponzorů. Není vyloučeno, že festival skončí, všechno ale vyhodnotíme až po jeho skončení," řekl Zástěra.

Pořadatelé ke kulatému výročí připravují vydání brožury s informacemi, fotografiemi a hodnocením dvacetileté historie festivalu. Diváci uvidí i ohňostroj. Program a další informace najdou na webových stránkách.

V předchozích 19 letech se podle Zástěry na Rockové Lipnici vystřídalo téměř 150 kapel. Diváci, kterých je každoročně kolem 1500, viděli na festivalovém pódiu například skupiny Olympic, Chinaski, Kryštof, Pražský výběr a řadu dalších. (ČTK)

07:35
Divadlo Konvikt zakončí sezonu večerem současného tance

Olomoucké občanské sdružení Divadlo Konvikt, které se zaměřuje na prezentaci současné divadelní a taneční scény, zakončí letošní sezonu večerem soudobého tance. V úterý nabídne v prostorách Divadla K3 trojici choreografií českých i zahraničních umělců, kteří v současné době vystupují také na mezinárodním festivale Tanec Praha, sdělil ČTK manažer Zdeněk Vévoda.

Do Olomouce zavítá kyperská tanečnice Lia Haraki, korejská tanečnice Howool Baek a česká tvůrkyně Andrea Miltnerová. Každá z nich nabídne ucelenou choreografii. Všechny byly již několikrát uvedeny na prestižních festivalech, poznamenal Vévoda. "Tyto tři tanečnice spojuje velký důraz na detail a naprostý perfekcionismus při realizaci choreografie. Přístup je ale u každé zcela odlišný a svérázný," řekl dramaturg Divadla Konvikt Jan Žůrek.

Divadlo Konvikt zakončuje svou sedmou sezonu. Kromě tradičního pořadatelství Divadelní Flory se po dlouhodobých problémech podařilo najít také stálou scénu pro Divadlo na cucky na Wurmově ulici. "Nad rámec svých tradičních aktivit letos nezisková organizace začala provozovat komunitní zahradu Za()hrada v prostorách Letního kina," podotkl Vévoda. Organizace realizuje také kulturní program v prostorách Uměleckého centra Univerzity Palackého. (ČTK)

08:47
U Švandů začíná Báječné léto s Michalem Vieweghem

Představením Román pro ženy začíná cyklus představení v rámci přehlídky Báječné léto s Michalem Vieweghem. Jde už o její třetí ročník, který divákům nabídne koncem června a začátkem září adaptace jeho úspěšných bestsellerů. Celkem půjde o dvě desítky repríz.

V Románu pro ženy účinkují Jiří Langmajer, Ljuba Krbová či Barbora Poláková, autory adaptace byli Dodo Gombár a Martina Kinská, režisérem byl ředitel smíchovské scény Daniel Hrbek.

Svižnou komedií o těžkostech manželství a podle autora předlohy "nesnesitelných feministkách" je další inscenace z programu přehlídky Biomanželka. V ní se na jevišti objeví Filip Čapka, Petra Hřebíčková a Kristýna Frejová. I v tomto případě je autorem adaptace Dodo Gombár, který byl navíc i režisérem. (ČTK)

10:02
Orchestr Berg pořádá netradiční koncert na téma Počasí

V netradičním industriálním prostoru pražské Trafačky se dnes uskuteční koncert orchestru Berg na aktuální téma počasí. Ve světové premiéře zazní skladba Skrytý půvab hydrometeorologie mladého tuzemského skladatele Jana Šikla a v české premiéře celovečerní dílo Weather (Počasí) postminimalisty Michaela Gordona. Posluchači budou moct před koncertem navštívit výstavu Anthropocene fotografa Roberta Houzara.

Jejím tématem je vliv člověka na prostředí, ve kterém žije. Houzar dokumentuje lidskou přítomnost na naší planetě a vytváří z jejích prvků technikou koláže nové krajiny.

Orchestr Berg se orientuje na interpretaci soudobé hudby, na hudební scéně působí více než deset let. Hudbu kombinuje například s filmem, tancem, divadlem nebo výtvarným uměním. Pravidelně si objednává nová díla u českých skladatelů mladé generace. Na svém kontě má desítky světových a českých premiér. (ČTK)

11:18
Opavští divadelníci uvedou operetu Perly panny Serafínky

Slezské divadlo Opava uvede 23. června premiéru operety skladatele a dirigenta Rudolfa Piskáčka Perly panny Serafínky. Režie se ujala hostující Dagmar Hlubková, která v Opavě v minulosti uvedla úspěšné muzikály Popelka a Sugar. ČTK to dnes řekla šéfka operního souboru Jana Andělová - Pletichová.

Za svůj život napsal Piskáček, který studoval skladbu u Antonína Dvořáka, několik desítek operet. Perly panny Serafínky měly premiéru v roce 1925. "Od té doby se objevuje v různých provedeních na různých scénách hudebních divadel. Zásluhu na úspěchu operety měly jednoduché a lehce zapamatovatelné melodie," vysvětlila.

Scénu opavské verze operety navrhnul Martin Víšek, kostýmy Eliška Zapletalová, choreografii vytvořil Petr Miller. (ČTK)

12:22
Výstavu Muchových plakátů dosud vidělo skoro 100 000 lidí

Výstavu plakátů Alfonse Muchy vidělo v Obecním domě téměř 100.000 lidí. Jubilejního návštěvníka plánují pořadatelé přivítat v úterý krátce po 10:00, sdělila dnes ČTK mluvčí výstavy Eva Hromádková. Výstava se návštěvností řadí k nejúspěšnějším v ČR. Expozice zřejmě láká nejen na plakáty slavného malíře, ale také na příběh. Muchova grafická tvorba pochází ze sbírky tenisty Ivana Lendla a provází ji velká reklamní kampaň. Pořadatelé výstavy v úterý také předají šek na 100.000 korun určených na likvidaci povodňových škod. "Šek dostane Farní charita Neratovice, která zajistila pomoc pro zatopené oblasti v okolí - Neratovice, Libiš, Obříství, Zálezlice, Kly, Lužec nad Vltavou," doplnila mluvčí.

Výstava začala 10. dubna a potrvá do 31. července. Podobně vysoká čísla vypovídající o návštěvnosti jsou v tuzemsku výjimkou. V nedávné době se jim přiblížila výstava umění z doby vlády posledních Lucemburků, kterou na Pražském hradě vidělo 100.000 lidí za 95 dnů; pořadatelé ale kvůli citlivosti exponátů počet návštěvníků omezovali. Tehdy činila průměrná denní návštěvnost 1055 lidí, Mucha má zatím denní průměr 1450 návštěvníků. Výstavu Rudolf II. a Praha v roce 1997 vidělo za čtyři měsíce na 200.000 návštěvníků. Obecně ale oproti 90. letům je dnes návštěvnost výstav nižší.

Výstava v Obecním domě představuje unikátní kolekci slavných plakátů Alfonse Muchy, které vytvořil na přelomu 19. a 20. století a které mu přinesly světovou slávu. Expozici doplňují další exponáty - kalendáře, pohlednice a návrhy obalů potravin. Výstava je otevřena denně od 10:00 do 19:00. (ČTK)

14:00
Na festivalu Okolo Třeboně poprvé vystoupí Buty

Téměř tříhodinový koncert skupiny Buty bude patrně největším tahákem multižánrového festivalu Okolo Třeboně 2013. Buty, pro něž to bude premiéra na této tradiční akci, zahrají písně na přání, které si lidé ve speciálním jukeboxu mohou vybírat. Festival Okolo Třeboně se koná od 28. do 30. června. Pořadatelé věnovali 50 volných vstupenek lidem z Putimi na Písecku, kterou zasáhla červnová povodeň. Novinářům to dnes řekl organizátor festivalu Pavel Barnáš. Buty vystoupí hned první den festivalu. V sobotu se představí například Jan Budař nebo Vlasta Redl. "Celý letošní festival je tak trochu v moravském duchu," uvedl Barnáš.

Organizátoři zachovali také doprovodné akce. Těmi i letos budou například Běh Járy Cimrmana nebo cyklistický závod se specifickými pravidly, kdy účastníci neznají do poslední chvíle trasu. Pořadatelé opět připravili soutěž pro mladé kapely Houpací kůň nebo Literární koutek, jenž letos nese podtitul Setkání se skvělým českým románem. V pátek mohou lidé vidět hru Divadly Járy Cimrmana Švestka.

Více informací zájemci naleznou na webových stránkách festivalu, jehož program se opět uskuteční především na zámeckém nádvoří. Léto v Třeboni multižánrovým festivalem začíná. Dále ve městě v červenci a srpnu vystoupí například Lenka Filipová nebo Tomáš Klus. (ČTK)

15:33
Cenu Revolver revue dostane fotograf Ondřej Němec

Cenu Revolver Revue za rok 2012 dostane fotograf Ondřej Němec za soubor fotografií z normalizačních let. Cenu Němcovi zástupci Revolver Revue předají ve čtvrtek 20. června na slavnostním večeru v pražském Café V lese, který je otevřen veřejnosti. ČTK to sdělila Edita Beníšková z Revolver Revue.

Soubor oceněných fotografií byl donedávna širší veřejnosti neznámý, výběr z něj byl poprvé uveřejněn letos v 91. čísle Revolver Revue a připravuje se jeho knižní edice. "Němcovy snímky ze 70. a 80. let vynikají ryze fotografickými kvalitami, pozoruhodné jsou však i z dalších důvodů," uvádějí pořadatelé. Jejich autor soustavně dokumentoval osobnosti, život a prostředí pražského undergroundu a disentu, proto nemohl své fotografie do listopadu 1989 zveřejňovat.

Ani poté s jejich představením nespěchal. V roce 2002 pak jeho archiv tvrdě postihla povodeň, jejíž stopy nesou snímky, které se zachovaly, dodnes. Revolver Revue začala vycházet v roce 1985 v samizdatu jako platforma nejmladší undergroundové generace. Obsáhlá publikace je vždy výpravnou revue věnovanou literatuře a výtvarnému umění v širších společenských souvislostech. Svoji cenu udělil časopis se slavným logem vzniklým z fotografie Košířské madony již téměř třem desítkám osobností či skupin. Jsou mezi nimi například muzikant Tony Ducháček, básníci Zbyněk Hejda, Ivan Martin Jirous a Jana Krejcarová, malíři Pavel Brázda, Viktor Pivovarov a Rudolf Dzurko, fotograf Karel Cudlín či kritici Zdeněk Vašíček, Andrej Stankovič a Ludmila Vachtová.

Ondřej Němec se narodil v roce 1960 v Praze jako čtvrté ze sedmi dětí Dany a Jiřího Němcových. Fotografovat začal ve 12 letech, studovat ale tento obor z politických důvodů nemohl. Vyučil se v tiskárně, kde pak deset let pracoval, od poloviny 80. let byl zaměstnán jako kulisák a poté topič. V roce 1990 nastoupil z kotelny jako fotoreportér do redakce Lidových novin, kde pracoval až do loňska, v současnosti se živí jako samostatný fotograf. Před rokem 1989 byly jeho fotografie publikovány pouze v samizdatu nebo v cizině, často anonymně. Soutěží se neúčastní, vystavuje nerad, letos výjimečně v pražském Divadle Na zábradlí.

17:02
Povodní postižené Muzeum Kampa se otevře 28. června

Muzeum Kampa v Praze, které patří k povodněmi nejvíce postiženým kulturním institucím, se pro návštěvníky částečně otevře na konci června. V prvním a druhém patře začne výstava děl Gustava Klimta se zápůjčkami z mnoha významných veřejných institucí. V muzeu se nyní uklízí, sanační práce a oprava technologií ale potrvají ještě dlouho, řekl dnes ČTK Jiří Lammel, ředitel Nadace Jana a Medy Mládkových, která Muzeum Kampa provozuje.

Škoda, kterou povodeň způsobila v budově muzea v Sovových mlýnech, bude pravděpodobně stejná jako při záplavách v roce 2002. Před 11 lety voda především na technologiích v suterénu napáchala škody za 20 milionů korun. Také letošní záplavy poškodily zejména technologie, umění i další vybavení se podařilo pracovníkům muzea zachránit. Plánované výstavě vlhké zdivo v suterénu nevadí, výstavní sály v patře mají přísně střežené klima a teplotu, jinak bychom ani zápůjčky nedostali, řekl ředitel. (ČTK)

17:14
Fornayová byla oceněna za režii na festivalu Andreje Tarkovského

Cenu za nejlepší režii na VII. ročníku mezinárodního filmového festivalu Andreje Tarkovského, který se od 11. do 16. června konal v Rusku, získala Mira Fornayová za své autorské drama Můj pes Killer. Přehlídka, jejímž prezidentem je významný ruský režisér Pavel Lungin, se konala v Tarkovského rodišti v oblasti Ivanovo, oznámila dnes ČTK mluvčí tohoto snímku Helena Hejčová.

"V soutěži celovečerních filmů se tam utkalo o ceny deset titulů, předsedou mezinárodní poroty byl Klaus Eder z Německa. Součástí festivalových projekcí byly i diskuse s diváky," řekla Hejčová.

Po významných oceněních, která si česko-slovenský snímek Miry Fornayové odvezl z festivalů v Rotterdamu, Vilniusu či Budapešti, a ceny Zlatý ledňáček za nejlepší film na letošním Finále Plzeň, jde o další festivalový úspěch. Můj pes Killer vznikl v produkci společností Mirafox a Cineart TV Prague. Jeho koproducenty byly Česká televize a rozhlas a televize slovenská. (ČTK)

08:48
Návštěvnost českých kin vedou Podfukáři

Americká komedie Podfukáři o skupině špičkových iluzionistů, kteří změnili svou profesi na pachatele efektních bankovních loupeží, se hned po premiéře dostala do čela tabulky nejnavštěvovanějších snímků českých kin. Podle informací Unie filmových distributorů ji o víkendu zhlédlo 15.616 diváků, kteří v pokladnách nechali dva miliony korun.

Na druhém místě se tak ocitla akční sci-fi Star Trek: Do temnoty. Pokračování dramatických příběhů vesmírné lodi Enterprise při zkoumání vzdálených galaxií přilákalo v pěkném počasí do kin 12.440 lidí.

Za ní skončila další sci-fi Po zániku Země a dále komedie Pařba na třetí a snímek Rychle a zběsile 6, rovněž z americké produkce, který první pětici uzavírá.

Domácí tvorbu reprezentuje na jedenáctém místě tabulky pohádkový snímek Pavla Göbla Kovář z Podlesí, v němž titulní roli ztvárnil Bolek Polívka. Zatím ho během pěti týdnů vidělo 34 tisíc diváků, kteří v pokladnách kin nechali 3,6 milionu korun. (čtk)

09:33
Festival Tanec Praha přiváží vlámského Peeping Toma

V Hudebním divadle Karlín dnes večer vystoupí v rámci festivalu Tanec Praha vlámský taneční soubor Peeping Tom. Uvede inscenaci 32 rue Vandenbranden, v níž tanec doplňuje zpěv operní pěvkyně a neobvyklá scénografie. Představení, které je podle pořadatelů jedním ze dvou vrcholů letošního festivalu, se opakuje ještě ve středu.

Inscenace představuje dramatické osudy komunity žijící osamoceně vysoko v horách. Jedním ze zdrojů inspirace byl pro autory film japonského režiséra Šóheie Imamury Balada o Narajamě. Scénu tvoří kromě závějí sněhu také tři sta metrů čtverečních noční oblohy a dva karavany, které jsou útočištěm pro mladý pár, těhotnou ženu a tulačku.

Inscenace o psychologických břemenech, která s sebou vlečou mladí lidé, je však i přesto plná humoru a intenzivních fyzických výkonů. Dílo pracuje se speciálními trikovými efekty, které nachází oporu ve filmových technikách.

Festival Tanec Praha pokračuje až do 4. července, jeho druhým zlatým hřebem bude podle pořadatelů inscenace Desh, kterou britský soubor Akram Khan Company uvede 3. a 4. července ve Státní opeře. (čtk)

10:05
Jay-Z v červenci vydá nové album, jde mu o dualitu

Americký rapper Jay-Z na červenec překvapivě ohlásil vydání nového alba Magna Carta Holy Grail. Informovaly o tom americké servery. Manžel zpěvačky Beyoncé se prý v nových písních zabývá otázkou, jak zůstat sám sebou navzdory úspěchům a neúspěchům.

Třiačtyřicetiletý Jay-Z nové CD oznámil ve videoklipu, v němž vystupuje společně s kolegy z rapové scény, jako jsou Timbaland nebo Pharrell Williams.

"Na albu jde o dualitu," prozradil Jay-Z. "Jak se vypořádáváš s tím vším, s úspěchem a neúspěchem - a zůstáváš přitom sám sebou?" naznačil zpěvák.

Sedmnáctinásobný držitel cen Grammy a jeden z nejvýznamnějších rapperů všech dob naposledy vydal studiové album The Blueprint 3 v roce 2009. Magna Carta Holy Grail bude jeho 12. albem. Oficiálně vyjde 7. července, majitelé mobilních telefonů Samsung Galaxy si ho mohou stáhnout o tři dny dříve. (čtk)

14:36
Nové sólové album Báry Basikové vyjde po 12 letech v září

Bára Basiková po 12 letech vydá v září sólové album Belleville, které připravila s hudebníkem Václavem Noidem Bártou. Na albu prý spolu pracovali tři roky a celou tu dobu to nikomu neřekli. Podle Bárty to bylo hlavně proto, aby se o nich nezačaly šířit klepy.

Podle informací vydavatelství Supraphon až na jednu výjimku všechny písně zkomponoval Noid, komplet textů vytvořil Jan Dvořák, který dříve psal hlavně pro Petra Muka. "Texty jsem si původně na toto album chtěla napsat sama, ale byly moc smutné. Proto jsem zvolila Honzu, který, ač poprvé psal pro ženu, je napsal mimořádně krásně, jako by mi mluvily z duše," komentovala to Basiková.

Album Belleville je čistě syntezátorové, vycházející z hudební poetiky 80. let, ale respektující aktuální zvukové možnosti. Jde o tucet písňových výpovědí mimořádné zpěvačky i osobnosti.

Své padesátiny, které připadly na 17. února, oslavila tato rocková a muzikálová zpěvačka bez velké publicity se svými dcerami na Maledivách. Záměrně se vyhnula velkým oslavám nebo koncertům. "Nepovažuju za důležité něco takového slavit, ani nemám potřebu nějak bilancovat, jako dárek jsem si dala dovolenou," řekla Basiková, nyní prý vyhledává klid. Bujarého života si prý užila dost, to zásadní a nejlepší, tedy éru kapel Precedens a Stromboli a počátky muzikálu Jesus Christ Superstar, už má za sebou.

"Nejsem člověk, který musí za každou cenu vydat desku, i když na ni nemá co sdělit," vysvětlila dlouhou pauzu od vydání sólové nahrávky Tak jinak. Na album by na podzim chtěla navázat koncertním turné.

Basiková po maturitě začala zpívat se skupinou Precedens vedenou Martinem Němcem. Výrazně se uplatnila i v hudební formaci Michala Pavlíčka Stromboli. K Precedensu se po několika letech vrátila a vytvořila z něj svoji doprovodnou kapelu Basic Beat. Vydala i řadu sólových alb. Do povědomí veřejnosti vstoupila také jako první česká Máří Magdalena z první české verze Webberova muzikálu Jesus Christ Superstar. Pozornost na počátku 90. let vzbudil její román Rozhovory s útěkem. V roce 1992 na Výročních československých hudebních cenách (dnes ceny Anděl) zvítězila v kategorii Zpěvačka roku. (čtk)

15:01
První novinkou sezony v Hybernii bude v říjnu muzikál Zorro

První premiérou v sezony 2013/2014 bude v pražském Divadle Hybernia 16. října muzikálová komedie Zorro s hudbou skupiny The Gipsy Kings. V hlavních rolích legendárního příběhu v zahraniční licenci se představí Marek Holý, Roman Vojtek, Monika Absolonová a Radka Pavlovčinová. Tvůrčí tým povede jako v případě uvedení Mary Poppins režisér Petr Gazdík, řekla dnes Kateřina Zittová ze společnosti Musical Production.

Pár dní před premiérou Zorra se naopak s touto scénou rozloučí muzikál Lucrezia Borgia, který si odbude derniéru 27. září. Výpravný historický projekt odehrávající se v Římě na přelomu 15. a 16. století v režii Libora Vaculíka a autorů Petra Maláska a Václava Kopty vydržel v Hybernii dvě sezony.

Jaro 2014 bude podle Zittové ve znamení premiéry původního českého muzikálu Antoinetta - královna Francie. Libreto k romantickému příběhu z doby vlády Ludvíka XVI. a jeho ženy Marie Antoinetty napsal Jiří Hubač, texty k písním Pavel Vrba, hudbu složil Jiří Škorpík.

"Příběh se odehrává v době, kdy Ludvíkova monarchie spěje k zániku, lid žije v bídě a zemi hrozí hlad. Za viníka je označena lehkomyslná a rozmařilá královna Marie Antoinetta, propuká revoluce a padne Bastila," uvedla Zittová. Slavnostní premiéra se uskuteční 9. dubna v Divadle Hybernia a vstupenky jsou již v prodeji. (čtk)

15:16
Cieslarův film Colett přijde do kin od 12. září

Výpravné drama o síle lásky a touze po svobodě s názvem Colette právě dokončuje tým režiséra, scenáristy a producenta Milana Cieslara podle knižní předlohy Arnošta Lustiga. Snímek, ve kterém vytvořili hlavní role Jiří Mádl a francouzská herečka Clémence Thiolyová, vstoupí do kin 12. září. V dalších rolích příběhu z koncentračního tábora se objeví například Helena Dvořáková, Ondřej Vetchý, Zuzana Maureryová, Andrej Hryc, Barbora Kodetová a Pavel Rímský.

Režisér Cieslar na dnešním setkání s novináři uvedl, že obsazení bylo pro něj jednou z nejdůležitějších věcí, herce dával dohromady dva roky. "Chtěl jsem, aby byli schopní zahrát klíčové situace bez toho, aniž by znali další spojitosti a děj. To byl můj způsob, jak určit herecký potenciál, změřit jejich spontánnost a přirozené pocity. Nikdy dřív jsem nebyl tak pečlivý při výběru, tak opatrný při kombinování hereckých osobností. Bylo mi jasné, že úspěch a poselství filmu záleží na nich," uvedl.

Hledal prý opravdové, přirozené i překvapující momenty jejich povah, nikoliv klišé a průměrný výkon. Psychologicky náročné scény zkoušel ještě před natáčením a bez kamery. Colette podle něj není jen filmem o holokaustu, ale i překrásným příběhem. Navázal jím na své předchozí historické snímky a dokončuje tak trilogii, započatou Pramenem života a Krví zmizelého podle Vladimíra Körnera.

Film Colette právě podstupuje poslední úpravy. Studio UPP provádí přes 220 složitých triků, v nichž poprvé diváci uvidí na plátně například skutečný rozměr koncentračního tábora Osvětim - Birkenau. Hudbu zkomponoval hollywoodský skladatel Atli Örvarsson.

Příběh začíná v roce 1973, kdy padesátiletý spisovatel Vili, jež žije pětadvacet let ve Spojených státech, se nechá pozvat svým synem na večeři ke své dívce. Tam potkává matku synovy známosti, ženu, která mu připomíná jeho první osudovou lásku právě z tábora smrti. Žena se mu představuje jako Yvetta MacCaine. Oba přežili Osvětim a při loučení si Vili všimne vytetovaného čísla na ženině předloktí. Když se vrátí domů, začíná psát příběh o krásné belgické židovce jménem Colette.

Příběh je věnován Arnoštu Lustigovi a všem, kteří přežili holokaust. Je inspirován osudem slovenských vězňů Alfreda Weltzera a Rudolfa Vrby (vlastním jménem Walter Rosenberg), kterým se podařilo uprchnout z Osvětimi, a světu poprvé odhalili pravdu o zločinech proti lidskosti. (čtk)

16:01
Olomoucká činohra se loučí se sezonou českým kabaretem

Do prostředí pražských kabaretů v meziválečném období zavede publikum poslední činoherní premiéra letošní sezony v Moravském divadle Olomouc. Divákům zároveň připomene osobnost Emila Artura Longena, který stál za zrodem předních pražských kabaretů a ovlivnil i uměleckou dráhu Vlasty Buriana. Premiéra dvou aktovek Ministr a jeho dítě a Dezertér z Volšan se uskuteční v pátek. Režie se ujal dramaturg a režisér činoherního souboru Milan Šotek, informoval dnes mluvčí divadla David Kresta.

Emil Artur Longen působil jako dramatik, režisér, herec, scenárista, spisovatel a malíř. Okouzlilo jej i prostředí kabaretu. Vystupoval v Červené sedmě, v roce 1920 založil kabarety Bum a Revoluční scéna, poté přešel do Divadla Vlasty Buriana. "Z Longena je tiskem dostupných na šedesát frašek, často o jediném aktu. Chtěl jsem mezi nimi objevit zasutý poklad, ale neměl jsem patrně štěstí, či jsem ho nerozpoznal. Nakonec jsem tedy sáhl po dvou jeho možná nejznámějších, a po této zkušenosti i z mého pohledu nejživotnějších hrách," uvedl Šotek

Inscenace je založená na komediálním až groteskním rozehrávání situací. "Longen psal chvatně, aktovku často za jedinou noc, a dopředu tedy počítal s dotvořením ze strany konkrétních herců, ať už to byl Burian, Ferenc Futurista nebo Saša Rašilov. Díky tomu jsem však mohl obě aktovky obsadit týmiž herci - jsou v nich zakódovány stejné počty figur, podobné typy," doplnil režisér.

Hlavní mužskou postavu v aktovkách ztvárnil Jaroslav Krejčí. V první z nich se představí jako ministr, který se snaží zakrýt poměr s milenkou, a v druhé jako muž považovaný svým okolím za mrtvolu a ducha. "V něčem jsou si obě postavy podobné, ale charakterově se rozcházejí. Hraní v kabaretu mě baví a užívám si to, přestože jde o žánr, který je spíše atypický a speciální. Vše je záměrně trochu předimenzované a přehnané, což se projevuje v našem herectví, v líčení a kostýmech," uvedl Krejčí. V dalších rolích se objeví například Vendula Fialová, Ivana Plíhalová, Lenka Kočišová, Tereza Richtrová či Vojtěch Lipina.

Scéna je dílem Karla Čapka, kostýmy navrhla Petra Krčmářová. První aktovka se odehrává v cirkusové manéži, druhá bude více expresionistická. "Cirkus a exprese, to jsou ostatně charakteristiky Longenova herectví," dodal režisér.

Vedení činohry Moravského divadla Olomouc se českému literárnímu kabaretu začalo věnovat už v předminulé sezoně inscenací Nemravná píseň. Tehdy připomněl režisér Milan Šotek prvorepublikový kabaret Červená sedma, a to s důrazem na tvorbu Eduarda Basse a Jiřího Červeného. (čtk)

16:50
Streisandová přiletěla do Izraele slavit Peresovy narozeniny

Americká herečka a zpěvačka Barbra Streisandová přiletěla v neděli do Izraele, kde se tento týden zapojí do oslav 90. narozenin prezidenta Šimona Perese. Ještě v neděli její první cesta vedla do starého města v Jeruzalémě ke Zdi nářků, napsala agentura AFP.

Jednasedmdesátiletá americká hvězda přiletěla do Tel Avivu soukromým letadlem, upřesnil izraelský tisk. Ubytovaná je v prezidentském apartmá jeruzalémského hotelu King David, které je obvykle vyhrazeno pouze hlavám států.

Barbra Streisandová, která je židovka a vazbami na židovský stát se nijak netají, také obdrží čestný doktorát Hebrejské univerzity v Jeruzalémě. Koncem týdne vystoupí na dvou koncertech pořádaných v Tel Avivu. (čtk)

17:21
Divadlo v Brně pod širým nebem sehraje příběh Cyrila a Metoděje

Velkomoravskou misi Cyrila a Metoděje zpracovalo v nové inscenaci Městské divadlo v Brně. Zájemci ji zhlédnou pod širým nebem, v historických kulisách Biskupského dvora v centru Brna. Premiéra bude v sobotu. Je to další připomínka 1150. výročí příchodu věrozvěstů. V Brně už péčí Moravského zemského muzea vznikla velká cyrilometodějská výstava, biskupství zase vztyčilo soluňským bratřím nové sousoší.

Autoři hry Stanislav Slovák, Jan Šotkovský a Petr Štěpán se soustředí hlavně na příchod Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, jejich práci na novém písmu a zavedení staroslověnštiny jako bohoslužebného jazyka, stejně jako následnou obhajobu slovanské liturgie.

K historické látce přidali divadelníci dvě další linie. Jednu z nich představuje smyšlený milostný příběh válečníka Vojslava, adepta mnišství Svojmíra a venkovské dívky Vesny. Na jejich osudech a postojích k příchodu soluňských bratří autoři demonstrují konkrétní význam a dopad cyrilometodějské mise, stejně jako svár idealistického úsilí věrozvěstů s politickým pragmatismem.

"Možná nejtěžší bylo dostat do příběhu ženský prvek," řekl dnes novinářům režisér Stanislav Slovák. Kromě Vesny zastupuje ženský svět ještě matka soluňských bratří v podání Pavly Vitázkové. Roli Cyrila dostal Viktor Skála, Metoděje hraje Ladislav Kolář. Velkomoravské panovníky Rastislava a Svatopluka ztělesní Zdeněk Junák a Jakub Uličník. Byzantského císaře si zahraje Josef Jurásek, papeže Miloslav Čížek.

Většinu postav tvoří osobnosti, které skutečně žily. "O některých z nich však máme v pramenech třeba jen jedinou zmínku nebo větu," uvedl archeolog Luděk Galuška, odborný poradce divadelníků. Tvůrci tak podle něj měli značnou svobodu, jak příběh dotvořit. Další svébytnou linii tvoří baletní složka inscenace. Tanečním jazykem vypovídá o písmu, které bylo jedním z přínosů byzantské mise. (čtk)

17:50
Sommerová získala v Číně cenu za nejlepší dokument za Věru 68

Režisérka Olga Sommerová získala na mezinárodním festivalu MIDA v Šanghaji cenu Nejlepší dokumentární film za snímek o gymnastce Věře Čáslavské nazvaný Věra 68. Film vznikl v koprodukci společnosti Evolution films a České televize.

Celovečerní dokument, který na jaře zvítězil ve své kategorii na plzeňském festivalu Finále, se objevil v českých kinech loni v květnu. Jeho hlavní postavou je olympijská vítězka Věra Čáslavská, držitelka 140 medailí, z toho sedmi zlatých a čtyř stříbrných z olympiád.

Sommerová, která za svůj film získala i cenu Českého filmového a televizního svazu Trilobit, sestříhala záběry z archivů přibližující průběh vrcholných sportovních klání s vyprávěním této nejúspěšnější československé sportovkyně všech dob. Zachycen je i moment, kdy na protest proti okupaci Československa v roce 1968 na stupních vítězů odvrátila hlavu od sovětské vlajky. Za toto tiché gesto se jí totalitní režim "odvděčil" perzekucí, výslechy Státní bezpečnosti. Nedostala práci, vydělávala si úklidem domů.

Po příjezdu z olympiády ji na Pražském hradě přijal prezident Ludvík Svoboda, ale o něco později se už k němu nedostala. Vzkázal jí, aby odvolala podpis pod protirežimním manifestem Dva tisíce slov, což neudělala. Rudá hvězda ji v únoru 1971 vyloučila z řad členů tělovýchovné jednoty.

Na veřejnost se Čáslavská vrátila až po listopadu 1989 v poradním týmu Václava Havla. Krátce po angažmá v prezidentské kanceláři ji však potkala rodinná tragédie, kdy byl její syn v listopadu 1996 odsouzen za smrt svého otce Josefa Odložila a ona se ocitla na 16 let opět v ústraní. I proto doplnila Sommerová svůj snímek sloganem Vzlety a pády nejslavnější české gymnastky. (čtk)

18:35
David Böhm vystavuje kresby, které vznikaly dva roky

Výstava kreseb Davida Böhma, který tvoří především v duu s Jiřím Frantou, začala dnes v Galerii Jiří Švestka. Přehlídka se jmenuje 100 týdnů a ukazuje díla, která vznikla právě ve zmíněném časovém úseku. Böhm se pohybuje v širokém poli současné kresby od ilustrace pro noviny a časopisy po konceptuální zkoumání možností tohoto média. Dvourozměrnou kresbu často rozšiřuje o další dimenzi, časovou.

Po dobu, která je obsažena v názvu výstavy, si David Böhm uložil vytvořit každý den jednu kresbu, skládající se vždy ze dvou komponent: lidské hlavy a textu. O jakou hlavu a jaký text se má jednat, si dopředu nedefinoval, podobně otevřenou ponechal jejich vzájemnou souvztažnost. Kromě základního rámce spojuje kresby společný formát, který předurčil blok, do nějž kresby zanášel.

Kurátor Ondřej Chrobák spatřuje motivaci k podobné akci v pokusu ukotvit svobodné povolání umělce, které postrádá pravidelnost v jistém povinném penzu denní práce. Na druhé straně pak může být zvědavost, zda opakováním a shromažďováním výstupů banální činnosti vznikne nová, samostatná kvalita celku. Další rovinou je svébytný umělcův deník, do kterého se jednotlivé kresby ve výstavě poskládaly.

Přímé odkazy k politicko-společenským událostem umožňují časovou orientaci v toku chronologicky řazených kreseb. Podobně do nich prosakují narážky na momentální osobní situace a stavy umělce. Intimní rovina však nepřevážila záměr původního konceptu. Jediné co David Böhm nedodržel, je časové ohraničení projektu. Po sto týdnech nedokázal svou činnost ukončit a rozhodl se pokračovat dál. Současná výstava se tím významově posunula směrem k prezentaci prvního fragmentu celku, jehož finální tvar zůstává otevřený.

David Böhm se narodil v roce 1982, absolvoval Akademii výtvarných umění, kde studoval u Vladimíra Skrepla a Vladimíra Kokolii. Třikrát byl spolu s Jiřím Frantou ve finále Ceny Jindřicha Chalupeckého. Výstava v galerii u Jiřího Švestky potrvá do 27. července. (čtk)

19:05
Divadlo v Brně pod širým nebem sehraje příběh Cyrila a Metoděje

Velkomoravskou misi Cyrila a Metoděje zpracovalo v nové inscenaci Městské divadlo v Brně. Zájemci ji zhlédnou pod širým nebem, v historických kulisách Biskupského dvora v centru Brna. Premiéra bude v sobotu. Je to další připomínka 1150. výročí příchodu věrozvěstů. V Brně už péčí Moravského zemského muzea vznikla velká cyrilometodějská výstava, biskupství zase vztyčilo soluňským bratřím nové sousoší.

Autoři hry Stanislav Slovák, Jan Šotkovský a Petr Štěpán se soustředí hlavně na příchod Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, jejich práci na novém písmu a zavedení staroslověnštiny jako bohoslužebného jazyka, stejně jako následnou obhajobu slovanské liturgie.

K historické látce přidali divadelníci dvě další linie. Jednu z nich představuje smyšlený milostný příběh válečníka Vojslava, adepta mnišství Svojmíra a venkovské dívky Vesny. Na jejich osudech a postojích k příchodu soluňských bratří autoři demonstrují konkrétní význam a dopad cyrilometodějské mise, stejně jako svár idealistického úsilí věrozvěstů s politickým pragmatismem.

"Možná nejtěžší bylo dostat do příběhu ženský prvek," řekl dnes novinářům režisér Stanislav Slovák. Kromě Vesny zastupuje ženský svět ještě matka soluňských bratří v podání Pavly Vitázkové. Roli Cyrila dostal Viktor Skála, Metoděje hraje Ladislav Kolář. Velkomoravské panovníky Rastislava a Svatopluka ztělesní Zdeněk Junák a Jakub Uličník. Byzantského císaře si zahraje Josef Jurásek, papeže Miloslav Čížek.

Většinu postav tvoří osobnosti, které skutečně žily. "O některých z nich však máme v pramenech třeba jen jedinou zmínku nebo větu," uvedl archeolog Luděk Galuška, odborný poradce divadelníků. Tvůrci tak podle něj měli značnou svobodu, jak příběh dotvořit. Další svébytnou linii tvoří baletní složka inscenace. Tanečním jazykem vypovídá o písmu, které bylo jedním z přínosů byzantské mise. (čtk)

20:13
Letecká laserová technologie odhalila v Kambodži chrámové město

Kolem slavného kambodžského chrámového komplexem Angkor Vat je síť silnic a kanálů, které dokládají dávnou existenci životem kypícího města, jež kdysi spojovalo jednotlivé chrámy Angkor Vatu. S pomocí letecké laserové technologie to zjistili australští vědci, napsala dnes agentura AP.

Jejich výzkum, který vyjde v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences, odhalil dosud nezdokumentovanou, plánovitě rozvrženou městskou plochu zahrnující 1200 let staré chrámy. Díky laserovým snímkům vznikla podrobná mapa města, na níž jsou nejen silnice, ale také dosud neodhalené chrámy ukryté pod hustou vegetací hor Phnomkulen v provincii Siemreap. Podle vědců jde o "ztracené město" Mahendraparvata.

"S tímto nástrojem máme nyní možnost okamžitě vidět celé město, o němž lidé předtím netušili, že tam je," řekl australskému listu The Age archeolog Sydneyské univerzity Damian Evans, který je hlavním autorem studie. "Takže namísto velmi dlouhého procesu zažíváme tenhle náhlý okamžik 'heuréka', kdy údaje vyskočí na obrazovce a najednou to tu je - to dávné město jasně před vámi," dodal.

Laserová technologie známá pod anglickou zkratkou LIDAR (Light Detection And Ranging, také LADAR) využívá vysílání laserových paprsků z letadla. Měřením vzdálenosti na základě výpočtu rychlosti odraženého pulsu laserového paprsku od snímaného objektu vzniká mračno bodů, které se po zpracování může interpolovat do podoby digitálního modelu povrchu. Díky tomu je možné získat trojrozměrnou mapu i takové oblasti, která je ukrytá pod hustým porostem nebo nánosem půdy. Laser navíc oblast zmapuje mnohem rychleji, než mohou pěší výzkumníci v terénu.

LIDAR už posloužil při průzkumu dalších archeologických nalezišť, jako je Stonehenge ve Velké Británii. (čtk)

21:01
Koncerty s McFerrinem jsou v Rudolfinu už vyprodané

Zcela vyprodané jsou už oba koncerty se světoznámým americkým zpěvákem, jazzmanem a improvizátorem Bobbym McFerrinem. Ve středu sólově vystoupí ve Dvořákově síni Rudolfina a ve čtvrtek zde bude improvizovat s několika českými filharmoniky. V pátek jej čeká open air koncert na Staroměstském náměstí s Českou filharmonií. Pražanům představí nové album Spirityouall.

"O koncerty byl velký zájem, už když se začaly prodávat v předprodeji na začátku ledna," řekla dnes ČTK mluvčí filharmonie Petra Zindulková.

McFerrin bude zpívat, ale také dirigovat Griegovu skladbu Holberg suite-Rigaudon. Celý přibližně devadesátiminutový večer pod širým nebem zakončí gospelovým tradicionálem Swing Low Sweet Chariot, jehož motivy použil Antonín Dvořák v Symfonii č. 9 Z nového světa.

Koncert zakončí 117. sezonu ČF. Filharmonici v čele s dirigentem Jiřím Bělohlávkem představí program složený ze skladeb od Vivaldiho, přes Dvořáka a Smetanu až k Bernsteinovi a filmové hudbě. Vstup na koncert přenášený Českou televizí bude zdarma.

S McFerrinem se jako sólisté představí houslista Josef Špaček, klarinetista Tomáš Kopáček a violoncellista Jan Keller.

Česká filharmonie by chtěla pořádat koncerty pod širým nebem pravidelně, aby zpestřovaly její koncertní sezonu. (čtk)

08:55
Eric Clapton dnes v Praze završí evropské turné

Britský kytarista Eric Clapton dnes v pražské O2 areně zakončí své evropské turné, které zahájil 29. května ve Frankfurtu. Vystoupil například v Hamburku, Lipsku, Rize nebo Lodži, koncert ve Vídni 11. června osmašedesátiletý umělec zrušil kvůli problémům s meziobratlovou ploténkou. Do Prahy se vrací po sedmi letech.

Clapton na začátku letošního roku vydal album Old Sock, z něhož však na posledních koncertech hrál pouze skladbu Gotta Get Over. Jinak divákům nabídl nejslavnější nahrávky své mnohaleté kariéry, jako jsou například My Father's Eyes, I Shot the Sheriff, Layla, Crossroads nebo Cocaine.

Pro koncerty sestavil kapelu složenou z jeho dlouholetých spolupracovníků, kterými jsou Doyle Bramhall (kytara), Steve Jordan (bicí), Chris Stainton (piano a klávesy) a Willie Weeks (basová kytara). Doprovodí je dva nováčci ve skupině Paul Carrack (varhany a klávesy) a Greg Leisz (pedal steel kytara). Jako doprovodné vokalistky se představí Michelle Johnová a Sharon Whiteová.

Nejznámější představitel bílého blues působil u formací Yardbirds, Cream či Blind Faith. V posledních letech se muzikant, který pomáhal definovat rhytm'n'blues a stál u zrodu kytarového hardrocku, přiklonil k popu, k blues se však často vrací. (čtk)

09:14
Muzikál s Kubišovou a Langerovou zahájí provoz Letní scény pod Loretou

Premiéra původního českého komorního muzikálu Touha jménem Einodis zahájí dnes večer na Letní scéně Divadla Ungelt letní přehlídku tohoto komorního divadla. V režii Pavla Ondrucha se v hlavních rolích mladší a starší hrdinky představí Marta Kubišová a Aneta Langerová.

Inscenace je věnována mecenášce umění Sidonii Nádherné. Na přírodním jevišti pod Loretou na pražském Novém Světě bude mít celkem 27 repríz. Projekt autorů Marty Skarlandtové a Karla Štolby je inspirován nevšedním osudem poslední majitelky zámku Vrchotovy Janovice baronky Sidonie Nádherné (1885-1950), líčí i pohnuté historické okamžiky. Coby její ctitelé v příběhu vystupují významní muži minulého století - vídeňský novinář a literát Karl Kraus, malíř Max Švabinský a básník Rainer Maria Rilke. Na jevišti je ztvární Milan Hein, Ondřej Novák a Igor Orozovič, spoluúčinkovat budou skupiny Karla Štolby nebo Petra Maláska.

Život Sidonie Nádherné byl bohatý i smutný. Múza řady umělců se po komunistickém puči v únoru 1948 stala třídním nepřítelem. V roce 1949 tajně překročila hranice, její zámek byl zkonfiskován a následně vyrabován. O rok později zemřela v Anglii. V květnu 1999 byly její ostatky převezeny na rodinný hřbitůvek v Janovicích.

Letní scéna Ungeltu do 4. září nabídne vedle repríz loňské novinky - francouzské hry Sklenice vody se Zlatou Adamovskou, Chantal Poullain a Petrem Štěpánkem - i drama Deštivé dny s Richardem Krajčem a Davidem Švehlíkem a hru Růžové brýle se Zuzanou Bydžovskou, Hanou Maciuchovou a Sabinou Rojkovou. Hostem budou koncem června čtyři reprízy příbramské inscenace hry Neila Simona Drobečky z perníku. (čtk)

09:48
Na Tanci Praha vystoupil vlámský soubor Peeping Tom

Vlámský soubor Peeping Tom předvedl v úterý večer divákům v Hudebním divadle Karlín neobvyklou podívanou. Na své první české vystoupení, které se konalo v rámci festivalu Tanec Praha, přivezl do Prahy inscenaci 32 rue Vandenbranden. Pro české publikum je výjimečným zážitkem nejen díky tanečním výkonům performerů, ale také vynalézavé scénografii, která využívá některé kinematografické postupy a pomůcky. Představení se opakuje ještě ve středu.

Inscenace 32 rue Vandenbranden se odehrává v exteriéru, ve větrné zasněžené krajině s polorozpadlými chatrčemi. Tyto opuštěné horské výšiny obývá mladý pár, těhotná žena a tulačka. Jsou vystrašení, potácejí se v zajetí izolace a samoty a hranice mezi snem a realitou se pomalu rozplývají. Postavy prožívají životní dramata, inscenace je ale hlavně o psychologických břemenech, která s sebou vlečou mladí lidé.

Autory choreografie jsou zakladatelé souboru Gabriela Carrizová a Franck Chartier. Jedním ze zdrojů inspirace jim byl film japonského režiséra Šóheie Imamury Balada o Narajamě. Vychází z japonské legendy a vypráví o chudé vesnici, v níž je zvykem, že staří lidé po dovršení sedmdesátky dobrovolně odcházejí do hor, aby zde zemřeli. Na jejich poslední cestě na vrchol hory, kde se shromažďují duše mrtvých, je doprovází jejich nejstarší syn. Velmi silné vyprávění a poselství bylo námětem také dalšího filmu, často se k němu vracejí i divadelníci.

Scénu v inscenaci 32 rue Vandenbranden tvoří kromě závějí sněhu také tři sta metrů čtverečních noční oblohy. Iluzi vytváří obří cyklorama o rozměrech 30 krát osm metrů, tedy panoramatická kulisa zobrazená na vnitřní stěně válce, která v divákovi budí dojem reálného prostoru. Dramatičnost dotváří Stravinsky, Bellini a Pink Floyd v interpretaci mezzosopranistky Eurudike De Beulové.

Gabriela Carrizová začínala jako tanečnice a choreografka v Ballet de l'Université v Córdobě. V 19 letech se odstěhovala do Bruselu. V roce 1993 vytvořila své první výrazné sólo, od roku 1995 spolupracovala s Alainem Platelem a následně se souborem Needcompany. Na jedné z jeho choreografií spolupracovala již s Franckem Chartierem, s nímž v roce 2000 založila soubor tanečního divadla Peeping Tom. Pro tento soubor společně v letech 2002 až 2007 vytvořili trilogii Le Jardin, Le Salon a Le Sous Sol. V roce 2009 pak vznikla inscenace 32 rue Vandenbranden. (čtk)

11:17
Národní divadlo Brno přes léto nechá opravit poškozená schodiště

Národní divadlo Brno nechá přes léto opravit poškozená schodiště, jimiž lidé vstupují z Rooseveltovy ulice do sídla Mahenovy činohry. Kamenné stupně se místy propadly, poznamenala je dlouhá zima spojená s poklesem podloží. Oprava si vyžádá dva miliony korun, řekl Jan Petr, pověřený řízením divadla.

"Současně se budou opravovat vstupní portály jak těchto dvou schodišť, tak služebního vchodu," uvedl Petr. Většinu peněz divadlo získalo od ministerstva kultury a brněnského magistrátu.

Mahenovo divadlo z roku 1882 patří k významným stavebním památkám v Brně. Dlouhodobě potřebuje celkovou rekonstrukci. Zatím se podařilo například obnovit výzdobu ve vstupním foyer, stejně jako portál jeviště.

U nedalekého Janáčkova divadla pokračuje stavba podzemního parkovacího domu. Obří výkop přímo před hlavním vstupem se zatím podle Petra obešel bez jakýchkoliv dopadů na budovu. Vedení divadla stavbu parkovacího domu pokládá za přínos.

"Janáčkovo divadlo získá přístup podzemní chodbou přímo do garáží. Naši diváci budou mít kde zaparkovat," uvedl Petr. (čtk)

14:58
Lidé se přišli rozloučit s hercem Janem Kašparem

Ve strašnickém krematoriu se dnes desítky lidí rozloučily s hercem Janem Kašparem, dlouholetým členem Divadla Járy Cimrmana. V obřadní síni nezněla tradiční smuteční hudba, ale hrála rocková muzika, při příchodu smutečních hostů floydovské Wish You Were Here. Jan Kašpar zemřel po dlouhé nemoci 11. června ve věku 60 let.

Na poslední cestě ho vyprovázeli kamarádi z divadla a další přátelé nebo fanoušci Cimrmanů. Přišli také třeba režisérka Olga Sommerová, socioložka Jiřina Šiklová, výtvarník Jaroslav Róna, herečka Vlasta Chramostová, bývalý politik Jan Ruml nebo ministr vnitra Jan Kubice.

Kašpar v oblíbeném divadle působil od roku 1975, nejprve jako kulisák, postupně se vypracoval na stálého člena souboru. Jeho kolega a přítel Zdeněk Svěrák začal svůj projev vzpomínkou, že se dnes loučí již s pátým členem divadla a kamarádem, se kterým po léta prožíval na jevišti chvíle velké radosti a zvláštního spříznění. "Tam nahoře v českém nebi přišli na to, že by se možná v té sestavě dalo hrát a zakládají skupinu B. Nebo A - o to se budeme ještě nějaký čas přít," řekl Svěrák s odkazem na poslední cimrmanovskou hru České nebe.

Řekl, že Kašpar by podle něj byl bez divadla nešťastný. "Vždyť ještě nedávno trval na tom, že si zahraje Děda Vševěda s hadičkami, které mu dodávaly kyslík, aby mu stačil dech na jeho oblíbenou větu: A nejhorší ze všeho jsou trpaslíci," řekl. "Osud ho podrobil těžké zkoušce. Tohoto neposedného, vitálního člověka posadil v 36 letech na invalidní vozík. Nevíme, s jakým záměrem, ale víme, že se Honza svému soudu vzepřel s takovou statečností, že nás chodící morálně předjel o celé kolo," řekl Svěrák.

Lidé se s Kašparem loučili také za zvuku písničky San Francisco Scotta McKenzieho, zpíval Vladimír Mišík a při poslední skladbě kapely Tiger Lillies nejbližší přátelé drželi čestnou stráž u rakve a zamávali mu na poslední cestu.

Kašpara si lidé mohou pamatovat například jako náčelníka Karla Němce ze hry Dobytí severního pólu nebo praotce Čecha ze hry České nebe. Přestože byl upoután na invalidní vozík, divadla se nevzdal. Svěrák s Ladislavem Smoljakem pro něj psali takzvané sedací role, jako byl například zvědavý invalida Jirka Karásek v Záskoku. "Ty máme dodnes a když už Honza není, tak bude muset na vozíku jezdit někdo, kdo umí chodit," říká Svěrák. Kašpar hrál také v 15 filmech včetně televizních. Spolu se Svěrákem se podílel na vzniku svazu paraplegiků a centra Paraple, které pomáhá ochrnutým lidem. (čtk)

15:22
Podle zástupců živého umění stále chybí 30 milionů proti loňsku

Úroveň podpory živého umění ze strany státu je i po navýšení peněz na granty stále pod úrovní loňského roku. "Velký propad zaznamenala i podpora mezinárodní spolupráce včetně projektů úspěšných v programu EU Culture," sdělil dnes Jan Vávra z iniciativy Zachraňte kulturu 2013.

"Přes veškeré snahy a několik měsíců probíhající jednání s ministerstvem kultury nebylo dosud dosaženo ani úrovně podpory živého umění odpovídající roku 2012, natož úrovně před pěti lety, jak zněl požadavek původní petice," uvedl. Grantovým komisím podle něj schází více než 30 milionu korun k dosažení úrovně podpory loňského roku.

Loni na granty na živé umění, tedy na divadelní a taneční představení, výstavy výtvarného umění, koncerty a festivaly, vydávání kulturních časopisů, autorská čtení či literární festivaly, šlo z ministerstva 132 milionů, letos je to 107 milionů korun. Peníze, které ministryně Alena Hanáková po veřejných protestech slíbila do živého umění přidat, se podle vyjádření ředitele ekonomického odboru MK Michala Mejdrecha rovnoměrně rozdělily "do tří ukazatelů oblasti živého umění, přičemž kulturní aktivity a granty tvoří jen jednu jejich část".

Zástupci iniciativy ale upozornili, že právě v oblasti grantů bylo původní krácení nejhorší. "Tímto rozhodnutím se převážná většina nezávislých subjektů usilujících o podporu prostřednictvím grantů dostává za pomyslnou hranici, která jim vůbec zajišťuje profesionální pracovní podmínky," uvádějí zástupci iniciativy.

Iniciativa Zachraňte kulturu 2013 vznikla jako výraz nesouhlasu se státní kulturní politikou v oblasti živého umění a v únoru uspořádala demonstraci před ministerstvem kultury. Od té doby se její zástupci několikrát sešli s úředníky ministerstva a upozorňovali je, že přestože byl rozpočet v grantové oblasti zvýšen z údajně likvidačních 55 procent loňského roku na zhruba 80 procent, chybějící prostředky pro tento rok se stále neobjevily.

V rámci grantového řízení byl letos proti loňsku rozpočet navýšen pouze literárním časopisům (o 17 procent) a na literární akce (o tři procenta), tedy odvětvím, která bylo v únoru ve veřejném prostoru nejvíce slyšet. Objem peněz pro další podkapitoly byl proti roku 2012 snížen v průměru o 21 procent. "To, před čím jsme v únoru varovali, se stalo smutnou skutečností: mnohá ze zavedených periodik neliterárního zaměření (například Ateliér, HisVoice, Taneční zóna a další) v současnosti uvažují o ukončení své vydavatelské činnosti jako o jediném reálném řešení," uvedl Vávra. (čtk)

16:06
Michal Dočekal získal v jihomaďarské Pécsi cenu za inscenaci roku

Na 13. ročníku festivalu maďarského divadla v Pécsi byla vyhlášena inscenací roku inscenace hry Bertolta Brechta Dobrý člověk ze Sečuanu, kterou v budapešťském divadle Vígszínház pohostinsky nastudoval umělecký šéf činohry Národního divadla v Praze Michal Dočekal. Získala i Cenu divácké poroty a Hereckou cenu pro představitelku hlavní role Enikö Eszenyiovou, řekl dnes mluvčí činohry Tomáš Staněk.

Prestižního soutěžního festivalu se zúčastnily inscenace renomovaných evropských tvůrců, například Kornela Mundrucza, Petra Gothara nebo Tamáse Aschera.

"Dobrý člověk ze Sečuanu měl v Budapešti premiéru loni 18. října. Za necelou sezonu uvádění dosáhl 38 repríz v sále pro 1000 diváků," uvedl Staněk. Dočekal v budapeštském divadle Vígszínház již režíroval v předminulé sezoně hru izraelské autorky Hadar Galronové nazvanou Mikve.

"Úspěchem bylo už to, že byla naše inscenace na prestižní maďarský festival vybrána. Její výhra v hlavní kategorii je už jen příjemným bonusem," komentoval úspěch Dočekal.

V příští divadelní sezoně ho čeká další pohostinská zahraniční režie. Na podzim 2013 připraví se souborem Maďarského divadla v Kluži dramatizaci románu Bohumila Hrabala Obsluhoval jsem anglického krále. "Tuto scénu jsem poznal při nedávném zájezdu s inscenacemi Národního divadla Figarova svatba a Čekání na Godota. Na ambiciózní herecký soubor se velmi těším," dodal režisér.

Mezinárodní spolupráce činohry české první scény s předními evropskými divadelními domy jsou výsledkem Dočekalovy dlouholeté "zahraniční politiky". Národní divadlo je od dubna 2009 členem prestižní Unie evropských divadel a Dočekal členem čestné rady jejích ředitelů.

"Vyvrcholením zahraničních aktivit Národního divadla je plánovaná mezinárodní koprodukce při projektu Roberta Wilsona s názvem 1914. Inscenaci inspirovanou Haškovým Švejkem uvede v dubnu 2014 ve spolupráci se Slovenským národním divadlem a právě budapeštskou scénou Vígszínház. "Na nedávném castingu Američan Robert Wilson vybral herce z Prahy, Bratislavy i Budapešti," potvrdil mezinárodní rozměr projektu Dočekal. (čtk)

17:40
Festival v Jihlavě představí pěvecké sbory

V Jihlavě vrcholí přípravy na 56. ročník Festivalu sborového umění, který bude letos obohacen o soutěž komorních pěveckých sborů a hudební dílnu. Festivalovému publiku se od 28. do 30. června představí osm soutěžních a sedm přehlídkových pěveckých sborů, včetně dvou zahraničních. Dnes to řekla Magdalena Mikešová ze spolupořádajícího Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu.

Festivalové koncerty se uskuteční na několika místech v Jihlavě. Zahajovací koncert bude v pátek v kostele Povýšení sv. Kříže, sobotní soutěž, odpolední ateliér i večerní koncert v divadelním sále Domu kultury a nedělní dopolední koncert v Parku Gustava Mahlera. "V případě nepříznivého počasí se koncert přesune z parku do Domu filharmonie, kde se uskuteční i zahajovací přivítání hostů festivalu a závěrečný rozborový seminář," uvedla Mikešová.

Festivalový program už tradičně obohatí předvedení některých oceněných skladeb z předchozích ročníků Mezinárodní skladatelské soutěže. Skladby soudobých autorů přednesou soutěžní i přehlídkové sbory. Všichni sboristé se mohou zúčastnit dílny s nácvikem a následným veřejným předvedením skladeb letošních jubilantů - skladatelů Jana Kasala a Antonína Tučapského. Ateliér povede Josef Surovík.

Obohacením festivalu budou dva zahraniční sbory - polský Komorní sbor Hudební akademie Karola Szymanovského v Katovicích a Žilinský smíšený sbor. Posluchačům se představí na hlavních festivalových koncertech, ale také na doprovodných koncertech i na otevřené scéně v Parku Gustava Mahlera.

Na zahajovacím koncertu lidé uslyší vokálně-instrumentální vystoupení Foerstrova komorního pěveckého sdružení Praha a Filharmonie Gustava Mahlera Jihlava při provedení Tres canti studiozorum od Zdeňka Lukáše a Tre notturni od Josefa Myslivečka. Na závěrečném večerním koncertu se vedle zmíněných sborů posluchačům představí i vítězný sbor z předchozích ročníků FSU - Cantica laetitia Zlín.

Další informace o sborovém festivalu s pravděpodobně nejdelší tradicí v Česku najdou zájemci na webových stránkách. (čtk)

18:11
Česká stavba století má v Liberci výstavu, Ještěd slaví 40 let

Kolem stovky exponátů, které se vztahují k Ještědu - české stavbě uplynulého století, vystaví od čtvrtka v Severočeském muzeu v Liberci. Bude mezi nimi i originál diplomu Perretovy ceny, kterou dostal architekt Karel Hubáček za hyperboloid slučující funkci vysílače, hotelu a restaurace. Řekl to ředitel muzea a kurátor výstavy Jiří Křížek.

"Myslím, že to je nejzajímavější a nejcennější exponát na výstavě. O ceně se ví, hovoří, ale málokdo ji viděl fyzicky," uvedl Křížek. Doufá v to, že z ceny nebudou návštěvníci zklamáni. "Není to zlatem se blyštící diplom, ale je podobně jako architektura Karla Hubáčka věcně stručný," řekl. U diplomu je i telegram, který v roce 1969 zaslal prezident Mezinárodní unie architektů, informující o vítězství Hubáčka.

Výstava v muzeu je spojená se dvěma výročími, 50 lety od vypsání architektonické soutěže na novou podobu hotelu s vysílačem po vyhoření předchozí chaty a 40 lety od otevření 94 metrů vysokého hyperboloidu. "Výstavu jsme koncipovali jako pomyslný labyrint mezi 11 tehdejšími návrhy na podobu Ještědu," zmínil ředitel. Při příchodu do velkého sálu muzea návštěvníci spatří 11 obřích panelů, na každém z nich je jeden z návrhů. Z druhé strany panelů jsou dobové fotografie interiérů Ještědu po jeho otevření v září 1973 a exponáty, které se ke snímku vztahují. "Skutečný předmět může návštěvník konfrontovat s fotografií," konstatoval Křížek.

Příprava výstavy trvala přes rok, předměty spojené s Ještědem získalo muzeum díky vstřícnosti lidí. Přinesli například soubor původní keramiky a skla, které pro Ještěd navrhl sklář a výtvarník Karel Wünsch, kuchyňské nádobí a dobový jídelní lístek. Vstřícný k muzeu byl i současný vlastník Ještědu České radiokomunikace. "Získali jsme od nich podstatnou část původního vybavení, které už bylo vyřazené. Nečekala ho zřejmě zářná budoucnost, pro nás je ale ohromný úspěch mít takovou kolekci," uvedl Křížek. Podle něj mají nyní asi 300 předmětů, které se vztahují k Ještědu. Vystavit jich mohli kvůli nedostatku místa jen asi třetinu.

Ještěd je od roku 2006 národní kulturní památkou. Odborníky i laiky dodnes upoutává způsob, jakým budova dotváří siluetu 1012 metrů vysoké hory. Na výstavě trvající do září si ale lidé budou moci navrhnout vlastní podobu vrcholu hory. "Jsem zvědavý, jak kdo bude odvážný, kdo do vyretušované fotografie nakreslí originální návrh, který se bude výrazně odlišovat. Osobně si ale myslím, že jsme natolik ovlivněni Karlem Hubáčkem, že tam určitá podoba u většiny bude," dodal Křížek. (čtk)

18:53
Do kin jde nový film s Bradem Pittem

Populární Brad Pitt se ve výpravném americkém thrilleru nazvaném Světová válka Z snaží zabránit konci lidské civilizace. Příběh natočil režisér Marc Forster podle scénáře Matthewa Michaela Carnahana, dnes ho na projekci v Praze představila společnost Cinemart. Do kin přijde 27. června včetně verze 3D.

"Nic tak velkého jsem dosud nenatáčel," vyjádřil se Forster, jinak tvůrce úspěšné bondovky Quantum of Solace, v distribučních materiálech o tomto letošním hitu.

Gerry Lane (Brad Pitt) pracuje pod hlavičkou Organizace spojených národů jako expert na řešení krizových situací. Kdykoliv se někde na světě mimořádně vyhrotí místní poměry, Gerry přijede, identifikuje zdroj krize a nalezne řešení na uklidnění situace. V podobně horkou destinaci se právě promění celý svět, neboť lidstvo začne decimovat virová epidemie. Pokud se ji nepodaří zastavit, nebude už koho zachraňovat. Virus se projevuje agresivitou nakažených, kteří napadají ty, jimž se nemoc zatím vyhýbá. Uprostřed apokalypsy musí hlavní hrdina najít zdroj nákazy.

Pitt nefiguruje u Světové války Z jen jako herec; stál u zrodu celého projektu, když jeho společnost Plan B koupila práva k úspěšné knižní předloze. Tou byl hororový román Maxe Brookse nazvaný Světová válka Z: Historie světové války se zombie.

"Před pěti lety jsem o zombie nevěděl nic. Dnes se považuji za znalce," komentoval příběh Pitt. Neměl ani ponětí, jak bohaté jsou pověry o těchto chodících mrtvolách. Kniha Maxe Brookse ho přesvědčila, že situace jako je tato by se opravdu mohla přihodit. Podle Forstera však to není jen snímek o zombie, ale o globální apokalypse, která se rozšíří právě skrz ně.

Příběh je vyprávěn očima hlavního hrdiny, je plný akčních scén po celém světě s náročnými kaskadérskými kousky, komplikovanou choreografií a efekty. Aby bylo možné sledovat transkontinentální pátrací cestu Gerryho za lékem na virovou pandemii, točil se snímek na odlehlých místech na zemi i na moři. Působivé jsou davové scény s tisíci statistů. K vytvoření mnoha zombie použil štáb kombinace efektů a herců - tanečníků, kaskadérů, make-upu, různých protéz a pečlivě vedených kamerových záběrů. (čtk)

01:52
McFerrin nadchnul Rudolfinum, diváci s ním a s filharmoniky zpívali i na pódiu

Bouřlivý potlesk a hvizdot, které provázejí spíš rockové koncerty, ve středu večer zněly vyprodaným Rudolfinem na koncertu zpěváka Bobbyho McFerrina. Slavný instrumentalista si získal posluchače a naprosto proměnil atmosféru vyprodané Dvořákovy síně.

McFerrin zde vystoupil se svým jazzovým kvintetem a čtyřmi hráči České filharmonie, která jej do Prahy pozvala. Na závěr zvedl nadšené publikum dvakrát ze sedadel. Pražany čekají ještě dva koncerty ve čtvrtek a pátek, nabídnou zcela odlišný repertoár. Páteční vystoupení bude navíc pod širým nebem na Staroměstském náměstí.

Co bude na programu středeční koncertu, nevěděli do poslední chvíle prý ani filharmonici. Přímo pro tento koncert přitom vytvořili svůj ansámbl houslista a koncertní mistr Josef Špaček, violoncellista Jan Keller, violista Pavel Ciprys a houslistka Xenie Dohnalová. Třiašedesátiletý Afroameričan přišel na pódium v tričku a džínách, a tak jako na středeční tiskové konferenci s hrnkem s čajem.

Hned od začátku koncertu "jamoval" a pohrával si s hlasem, typickým poklepáváním na hrudník měnil jeho barvu a výšku. Postupně k němu přicházeli filharmonici a s nástroji napodobovali melodie, které jim McFerrin předzpíval. Pozadu nezůstalo ani publikum, někteří posluchači dokonce sami přicházeli na pódium, aby si mohli s McFerrinem zaimprovizovat.

Převážná část koncertu se však odehrála ve znamení McFerrinova pětičlenného ansámblu. S ním představil jak část svého nového alba Spirityouall, tak známé "šlágry" z jazzu, blues i country, jako jsou písně Joshua, He's Got the World in His Hands nebo gospelový tradicionál Swing Low, Sweet Chariot, jímž bude vrcholit i páteční open air koncert.

McFerrin bavil publikum i svými "výlety" do klasiky, když improvizovaně zpíval třeba úryvky z Mozartovy Malé noční hudby, Ravelova Bolera či Bizetovy Carmen. "Je to úplně stejné jako každá improvizace, protože každý hudebník má svou schopnost improvizace, a já se vždy snažím tuto míru vystihnout a hrát podle jeho schopností a možností," řekl po zkoušce novinářům. "Není v tom žádný strach nebo obava, žádná netrpělivost. Zkrátka dělám hudbu," poznamenal McFerrin.

Do budoucnosti podle svých slov se moc nedívá, plánuje jen den dopředu. Těší se ale, že až se vrátí z Prahy, bude doma relaxovat a chodit se svým psem na procházky. Ve čtvrtek v Rudolfinu předvede jiný program, bude improvizovat na hudbu cimbálové muziky a se speciálně utvořeným jazzbandem České filharmonie a smíšeným pěveckým sborem složeném z filharmoniků vystoupí s tradičním jazzovým repertoárem. (čtk)

07:05
Kupkův obraz se v Londýně prodal za 50 milionů korun

Obraz českého malíře Františka Kupky nazvaný Étude sur Fond Rouge se ve středeční dražbě londýnské aukční síně Sotheby´s prodal za 1,65 milionu liber (49,5 milionů korun). Cena obrazu se přitom odhadovala nejvýše na milion liber.

Kupkovo plátno se prodalo v rámci večerní prestižní aukce impresionistického a moderního umění, při níž jdou do prodeje rovněž ceněné obrazy Pabla Picassa, Claude Moneta či Salvadora Dalího.

Kupkovy obrazy jsou nejdráže prodávanými díly českého umělce. Dnešní plátno z období rané abstrakce, které vytvořil v roce 1919, konečnou cenou překonalo obraz Pohyb, který se předloni v Londýně vydražil za 1,5 milionu liber (téměř 45 milionů korun). Dráže se loni v Česku prodalo za velkého mediálního zájmu dílo Tvar modré, za které kupec dal téměř 56 milionů korun.

Nejdražším dílem dnešního londýnského večera se stal obraz francouzského impresionisty Moneta nazvaný Le Palais Contarini. Olejomalba datovaná do roku 1908 se prodala za 17,5 milionu liber (525 milionů korun). Včetně provize aukční síně a dalších poplatků zaplatí nový majitel obrazu téměř 20 milionů liber. (čtk)

Podrobnosti připravujeme.

09:33
Sotheby's bude dnes dražit Fillův olej na plátně

Na dnešní dražbě moderního umění v londýnské aukční síni Sotheby´s budou v prodeji i díla českých umělců Františka Kupky, Emila Filly a Františka Foltýna. Díla jsou součástí aukce modernistů a impresionistů, v jejímž rámci se budou prodávat také výtvory Pabla Picassa, Vincenta van Gogha či Marca Chagalla. Dražba začíná v 11:00 SELČ.

Z českých malířů nabízí Sotheby ´s nejdráže Fillův olej na plátně nazvaný Truchlící žena, který je datován do roku 1948. Jeho odhadní cena činí až 150 tisíc liber (4,5 milionu korun). Skica k Foltýnovu dílu Imperialismus vytvořená tužkou na papíře se prodává s odhadní cenou až 12.000 liber.

Tři Kupkova díla prodávaná v této aukci nepatří mezi cennější část jeho obrazů. Jsou malována kvašem či vodovkami na papíře a jejich odhadní cena se pohybuje od 10 do 25 tisíc liber.

O den dříve se ve stejné aukční síni Kupkova olejomalba nazvaná Étude sur Fond Rouge prodala za 1,65 milionu liber (49,5 milionů korun). (čtk)

10:33
Sekce Variety karlovarského festivalu opět bez české účasti

Rozmanitým výběrem evropských filmařů a jejich snímků představí European Film Promotion (EFP) ve spolupráci s magazínem Variety a karlovarským festivalem jednu z nejpopulárnějších sekcí. Pod názvem Deset evropských režisérů očima Variety pozve diváky na filmový výlet napříč Evropou, jejich díla přiblíží různorodost současné mladé evropské kinematografie. ČTK to oznámil zástupce EFP Radovan Holub.

V tomto výběru však letos opět chybí český zástupce. V roce 2010 tam byl snímek Roberta Sedláčka Muži v říji, o rok později film slovenské režisérky Zuzany Liové Dům, natočený v české koprodukci. Projekt je podporován Programem MEDIA Evropské unie.

"Náš výběr je připraven tak, aby obsáhl rozmanitost žánrů evropské kinematografie a vyšel vstříc diváckému vkusu. Představíme příběh o dospívání, rodinné drama, hudební dokument, ale i akční thriller, černou komedií nebo romantický příběh," uvedla Alissa Simonová, která programově zastřešuje výběr těchto filmů.

Přehlídka zahrne například film The Broken Circle Breakdown (Belgie-Nizozemsko), hudební rodinné drama od Felixe van Groeningena, a film Gabriely Pichlerové o problémech mladého imigranta ve Švédsku Jíst, spát, umřít. Ve Věčném návratu Adonise Parasekvase režisérka Elina Psykouová svérázně zachycuje náladu v současném Řecku. Ztráta panenství Evy van Endové (režie Michiel ten Horn) je satirickým pohledem na nefunkční nizozemskou rodinu. Polský režisér Wojtek Smarzowski představí kriminální thriller ze současné Varšavy Dopraváci. Emil Christov vypráví příběh ve stylu film-noir o absurditě komunistického režimu Barva chameleona. Elisa Fuksasová z Itálie vezme diváky na cestu do Říma, kde se odehrává letní příběh Nina. Uvedeny budou i norský Útěk, koprodukční projekt Finská krev, švédské srdce a snímek V rozpuku natočený ve spolupráci Gruzie, Německa a Francie.

Mezi režiséry, jejichž snímky byly v rámci této sekce v Karlových Varech dříve uvedeny, patří mezinárodně uznávaná jména Câlin Peter Netzer (Čestná medaile, Rumunsko), Timo Vuorensola (Iron Sky, Finsko), Geoffrey Enthoven (Hasta la vista!, Belgie), Ole Christian Madsen (Praha, Dánsko), Ben Wheatley (Kill List, Velká Británie) nebo Malgoska Szumowská (Šťastný člověk, Polsko). (čtk)

11:58
Film Padesát odstínů šedi bude podle bestselleru režírovat Britka

Britská režisérka Sam Taylorová-Johnsonová bude režírovat filmovou verzi erotického bestselleru Padesát odstínů šedi E.L. Jamesové. Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na studia Universal Pictures a Focus Features, která za projektem stojí. Autorkou scénáře bude Kelly Marcelová.

Šestačtyřicetiletá Taylorová-Johnsonová byla v roce 2009 nominována na cenu BAFTA za film Nowhere Boy o Johnu Lennonovi - tehdy ještě pod jménem Sam Taylorová-Woodová. To si změnila po svatbě s třiadvacetiletým Aaronem Johnsonem, který v jejím filmu zazářil.

Režisérka v prohlášení uvedla, že z možnosti převést na filmové plátno knihu sklízející úspěchy po celém světě je "vzrušená". "Nespočetným fanouškům chci říct, že budu ctít sílu knihy a postav Christiana a Anastasie. I mně se tyto postavy dostaly pod kůži," dodala.

E.L. Jamesová, což je pseudonym autorky Eriky Mitchellové Leonardové (1963), vydala Padesát odstínů šedi v roce 2011. Kniha dosud neznámé spisovatelky se rychle stala obrovským hitem a autorská práva koupil velký nakladatelský dům Random House.

Příběh mladé studentky, která zažívá erotický vztah s multimilionářem Christianem Greyem, je klasickým představitelem žánru červené knihovny. Obsahuje ale explicitní erotické scény, v nichž hrají velkou roli sadomasochistické praktiky. Trilogie se už po celém světě prodalo přes 70 milionů kusů. První dva díly vyšly rovněž v češtině, také v Česku se staly bestsellerem. (čtk)

12:30
Činohra v Plzni nastudovala Garderobiéra, premiéru má v sobotu

Nejslavnější z her současného anglického dramatika Ronalda Harwooda nastudovala plzeňská činohra. Na scéně Komorního divadla uvede už tuto sobotu v premiéře tragikomedii Garderobiér. V hlavních rolích příběhu z válečného Londýna, kde se chystá představení Shakespearova Krále Leara, ale první herec kolabuje a jeho oddaný garderobiér se snaží zachraňovat situaci, se představí Pavel Pavlovský a Antonín Procházka. Řekla to mluvčí divadla Eva Ichová.

"Základem děje je pohnutá epizoda ze života kočovné herecké společnosti za 2. světové války, kdy Shakespearovy hry spolu s osobním postojem hlavní hvězdy a principála souboru mají moc povznášet ducha lidí v zemi decimované německými nálety," uvedla.

Starého, nerudného slavného herce přezdívaného Sir ztvární Pavlovský. S postavou ho spojuje kromě celoživotní věrnosti divadlu také mnohočetná herecká zkušenost se shakespearovským repertoárem, především jeho nezapomenutelný výkon v roli Krále Leara v inscenaci z roku 2004. Garderobiéra Normana, jeho věrného pečovatele a oddaného milovníka divadla, si zahraje Procházka. Pro něj je nový titul příležitostí obohatit o další významnou položku soupis velkých dramatických rolí.

"Předobrazem Sira se Harwoodovi stal významný anglický divadelní herec Donald Wolfit, proslulý tím, že začal uvádět Shakespearovy hry v širším měřítku v provinčních městech i na venkově," uvedla Ichová. U jeho společnosti strávil Harwood v mládí pět let jako herec malých rolí a mistrův osobní garderobiér. Garderobiéra napsal v roce 1980, na základě hry pak vytvořil scénář pro stejnojmenný film režiséra Petera Yatese.

Jako režisér inscenace se do Plzně vrací Zdeněk Kaloč, který tu v letech 1992 až 2005 vytvořil řadu činoherních inscenací, mj. Maupassantova Miláčka ve vlastní dramatizaci, Dostojevského Bratry Karamazovy či Preissové Gazdinu robu. Naposledy v Plzni Kaloč režíroval v roce 2006 operu Boris Godunov. "Text Garderobiéra je vzrušující mj. svou zasvěcenou, pravdivou a působivou výpovědí o slávě a bídě divadla," uvedl Kaloč. (čtk)

13:06
Do finále Henkel Art.Award jde z českých umělců Roman Štětina

Umělec Roman Štětina vyhrál národní kolo mezinárodní soutěže Henkel Art.Award, jejíž celkový vítěz získá finanční prémii 7000 eur (asi 180.000 Kč). O jeho postupu rozhodla tuzemská porota, která hodnotila práce od 61 přihlášených umělců. To je o téměř třetinu více než loni. O celkové vítězství bude Štětina bojovat s 22 finalisty z dalších evropských zemí. Informovala o tom společnost Henkel CEE, která soutěž organizuje mimo jiné spolu s Muzeem moderního umění Nadace Ludwig (MUMOK) ve Vídni.

Umělci mohli posílat do soutěže díla z kategorie malba, kresba, fotografie, instalace a videoart. Sedmadvacetiletý student Akademie výtvarných umění Štětina porotě představil videa, která mimo jiné odkazují k tvorbě zvuků do rozhlasových her. "Předložené práce Romana Štětiny svojí kvalitou zpracování i obsahovým sdělením nabízejí nejen silný audio-vizuální zážitek, ale i kritický pohled na samotné médium zvuku a digitálního obrazu," uvedl porotce Tomáš Vaněk.

Práce vítězů národních kol bude v létě hodnotit mezinárodní porota, která vybere pět finalistů. Konečný vítěz, který kromě finanční odměny získá také možnost vystavovat svoje dílo ve své zemi a v MUMOK, bude oznámen v říjnu na slavnostním večeru ve Vídni. V předchozích ročnících soutěže, která se letos pořádá po dvanácté, z českých umělců uspěla fotografka Soňa Goldová nebo výtvarník Daniel Pitín. (čtk)

14:22
Dánský fotograf vystavuje své snímky z cest po Rusku a Mongolsku

Fotografie dánského autora Jacoba Aue Sobola, které pořídil na cestách do Moskvy, Ulánbátaru a Pekingu, vystavuje pražská galerie Leica. Černobílé snímky zachycují ulice a městská prostranství tří dalekých míst, ale i tváře jejich obyvatel.

"Byla to cesta, kterou jsem chtěl vždycky podniknout - legendární jízdu podél Transsibiřské magistrály. Dánsko můžete projet vlakem za pět hodin, ale v Rusku jsou vzdálenosti obrovské," říká autor snímků. Neznámé ale pro něj nebylo jen Rusko, Mongolsko a Čína, ale také vybavení: poprvé používal digitální fotoaparát. "Všechno bylo nové, ale můj záměr zůstal stejný; používat fotoaparát jako prostředek k vytváření kontaktů, blízkosti a intimity," říká.

Při každém novém projektu začíná fotografovat barevně, aby se prý neopakoval, ale vždy se vrací k černobílé fotografii. "Teprve pak znovu nacházím svůj vnitřní hlas. Práce s černou a bílou pro mě byla vždy přímou cestou k uchopení existenciálních otázek. V černobílé cítím, že mé fotografie nejsou vázány na konkrétní místo nebo čas, vytvářejí si svůj vlastní vesmír," popisuje autor svou práci.

Jacob Aue Sobol je členem agentury Magnum Photos. Narodil se v roce 1976 v Dánsku a vyrůstal na předměstí jižně od Kodaně. Po studiích na dánské European Film College byl přijat na Fatamorganu, dánskou školu dokumentární a umělecké fotografie, kde rozvinul svůj expresivní styl černobílé fotografie, jenž od té doby zdokonaluje.

Roku 1999 odešel pracovat do Grónska, kde strávil tři roky jako rybář a lovec. Výsledkem pobytu se stala kniha Sabine, která byla roku 2005 nominována na cenu Deutsche Börse Photography Prize. Z roku stráveného v guatemalských horách vznikla série fotografií o každodenním životě domorodců, která získala první cenu na World Press Photo 2006 v kategorii každodenní život.

V roce 2006 se přestěhoval do Tokia, kde získal materiál pro svou další knihu I, Tokyo. Ta byla oceněna cenou Leica European Publishers Award 2008 a byla vydána v několika zemích Evropy.

V roce 2008 začal pracovat v Bangkoku, v roce 2009 v Kodani. Oba projekty by měly být letos publikovány knižně. Se společností Leica Camera spolupracuje Sobol na projektu Příjezdy a odjezdy - cesta z Moskvy do Pekingu, který se nyní prezentuje v Praze. (čtk)

15:01
Na kolokviu v Náměšti promluví Dorůžka či Štědroň

V Náměšti nad Oslavou finišují přípravy na 28. ročník festivalu Folkové prázdniny. Přehlídka se uskuteční ve dnech 20. až 27. července, pravidelně zahrnuje interprety world music, moderního jazzu, lidové hudby a folku. Tradiční součástí bude odborné kolokvium, letos na téma Od folkloru k world music: Co patří do encyklopedie. Novinářům to dnes řekl dramaturg festivalu Michal Schmidt.

Podobný seminář, kde se na jednom místě setkávají lidé zabývající se folklorem, etnickou, folkovou a lidovou hudbou i takzvanou world music a diskutují o hudbě z odborného i žurnalistického pohledu, je podle Schmidta v Česku unikátní. Významný je také sborník přednášek, který po kolokviu vyjde. "Je o něj zájem i v zahraničí. Odkazují na něj různé práce nejen studentů, ale i odborníků," tvrdí Schmidt. Kolokvia se zúčastní například hudební publicista Petr Dorůžka nebo hudební skladatel Miloš Štědroň.

Organizátoři předpokládají, že mezi desítkami hudebníků a skupin budou největšími lákadly koncerty písničkářky Radůzy a skupiny Hradišťan. O folkové prázdniny je podle Schmidta stále zájem, každý z koncertů vidí stovky diváků nejen z Česka, ale i ze zahraničí. "Těžko uvést celkovou návštěvnost, řada lidí třeba kromě koncertů absolvuje i některou z několika desítek uměleckých dílen," uvedl Schmidt. Podle něj vzrůstá obliba Folkových prázdnin u rodin s dětmi.

Spojovacím článkem letošního festivalu je téma O lásce a lidské náklonnosti. Přehlídku zahájí koncert septeta francouzského kytaristy Juana Carmony přezdívaného "princ flamenka". Mezi významnými zahraničními hosty bude například finská akordeonistka Johanna Juhola. Domácí scénu budou kromě mnoha dalších reprezentovat folkrocková skupina Zrní, kterou Akademie populární hudby vyhlásila objevem roku.

Celkové náklady na Folkové prázdniny se podle Schmidta pravidelně pohybují kolem tří milionů korun, podstatnou část uhradí sponzoři. (čtk)

15:41
Ředitelka Veletržního paláce: Potřebujeme opravu za 250 milionů

Veletržní palác, sídlo Sbírky moderního a současného umění Národní galerie v Praze, potřebuje nákladnou opravu fasády. Stavba je natolik náročná na provoz, že z ročního rozpočtu NG spolkne 78 milionů korun, což je 55 procent z nákladů na provoz všech objektů NG; z toho náklady na energii činí 32 milionů korun. Rekonstrukce pláště paláce by měla především snížit energetické ztráty, NG ji však vyčíslila na přibližně 250 milionů korun. Řekla to ředitelka SMSU Helena Musilová.

Galerie již několik let jedná s ministerstvem kultury o dotaci na tuto akci, zatím však příslib dotace nedostala. Ve Veletržním paláci je nutná i kompletní obměna technologií, která by také měla vést k energetickým úsporám. Na tuto akci se počítá s investicí 80 milionů korun a NG o ní také jedná s ministerstvem.

Kvůli klesajícímu rozpočtu, respektive příspěvku na provoz organizace, který je pro letošní rok přibližně 224 milionů korun, NG letos na jaře zatím dočasně zavřela stálou expozici v paláci Kinských. Bývalý ředitel galerie, ekonom Vladimír Rösel uváděl, že většinu státní dotace pozře provoz objektů (141 milionů korun) ve správě NG a na výstavy si galerie musí peníze najít sama. Výhledy na příští rok zatím neoficiálně mluví o dalším, přibližně desetiprocentním snížení státní dotace pro NG.

Letos na jaře Rösel uvedl, že loni mohla NG ze státní dotace efektivně využít 193 miliony korun. K tomu, aby mohla zcela plnit své poslání, by podle něj potřebovala kolem 350 milionů korun. Dříve se dotace této sumě blížila. Téměř 77 milionů korun loni činily mzdy a 141 milionů stál provoz budov.

Nejnákladnější z hlediska provozu je právě Veletržní palác, který je ale také nejnavštěvovanějším objektem NG. Musilová nedávno uvedla, že by chtěla mít Veletržní palác jako jedno z hlavních témat činnosti sbírky v příštím roce. Připadá na něj totiž 40. výročí požáru paláce. Ten byl sice pro objekt ničivý a také patří k největším požárům, které kdy Prahu zasáhly, ale při hledání dalšího využití objektu se dospělo k jeho převodu na Národní galerii.

"Připravujeme tři výstavní projekty, chceme debatovat o rekonstrukci, dnešním využití domu i o jeho možnostech a omezeních. Na rok 2015 připravujeme sympozium," řekla Helena Musilová. Představila také plán výstav SMSU do roku 2018 i zájem o to, aby v NG dostala větší prostor sbírka architektury, jejímž je Veletržní palác centrálním exponátem.

Veletržní palác byl postaven podle návrhu Josefa Fuchse a Oldřicha Tyla pro společnost Pražských vzorkových veletrhů. Byl jednou z prvních a největších pražských funkcionalistických staveb. Ocenil ho například i slavný moderní architekt Le Corbusier při své návštěvě Prahy v roce 1928. V srpnu roku 1974 však palác v té době sloužící podnikům zahraničního obchodu zasáhl ničivý požár.

Na čas byl dům dokonce odsouzen k demolici. Po mnoha sporech jej ale koncem 70. let získala NG. Téměř desetiletá rekonstrukce si vyžádala miliardu korun. Vznik nové stálé expozice NG byl ve znamení řady výměn manažerů, sporných výroků, spekulací i finančních nesrovnalostí. Znovuotevření se palác dočkal až v roce 1995. (čtk)

16:33
Jihočeské divadlo uvede na točně Divotvorný hrnec

Láskyplný muzikál Divotvorný hrnec bude druhou letošní premiérou před otáčivým hledištěm v zahradě českokrumlovského zámku. Režisér Josef Průdek ji pro diváky připravuje na 26. června s rekordním počtem 33 otáček hlediště a ve velkém obsazení asi stovky účinkujících. Tři dny před premiérou mohou diváci přijít na benefiční představení této inscenace ve prospěch zaplavených oblastí, řekl dnes novinářům šéf opery Jihočeského divadla Miloslav Veselý.

Soubor pro inscenaci zvolil autorský text z rodinného archivu Jana Wericha se všemi jeho vpisky. Režisér provedl jen tempové škrty. V plenérovém divadle v Českém Krumlově diváci uslyší i dvě muzikálové hvězdy - Radku Fišarová v roli Káči a jednoho z nejvýraznějších mladých talentů současné české muzikálové scény Jana Kříže v roli Woody Rychtarika. Fišarová si roli Káči zazpívá na jihu Čech podruhé.

V obsazení se podle Průdka prolínají všechny tři soubory divadla, jak činoherní, tak operní i baletní. Součástí představení je 11 baletních párů. Mnohde alternují jednu roli členové činohry a opery. Třebě v hlavní roli Čochtana je to Pavel Klečka, který je spolupracovníkem opery, a Martin Hruška z činohry. Herecký ansámbl je téměř stočlenný, tvoří ho 17 sólistů, pětačtyřicetičlenný sbor a 35 tanečníků, což je z letošních produkcí před hledištěm absolutně nejvíce.

Jihočeské divadlo muzikál uvede potřetí. V roce 1982, kdy Čochtana alternoval nynější režisér Průdek, a podruhé v roce 2001. To si roli Káči poprvé zazpívala Radka Fišarová. Divotvorný hrnec byl pro ni vysněné představení, protože to bylo první muzikálové představení, které viděla jak ve filmu, tak na divadle. "Ty písničky! Hrozně moc se mi líbil. Od nějakých deseti dvanácti let jsem si přála tenhle muzikál si někdy zazpívat, takže v roce 2001 se mi to poprvé splnilo a opravdu jsem nečekala, že přijde telefonát, zda bych letos zase nemohla tady účinkovat. Bez váhání jsem řekla ano," uvedla Fišarová.

Premiéra muzikálu začíná na točně ve středu 26. června ve 21:30. Benefice v neděli 23. června v 16:00. (čtk)

17:05
Výstava v Plzni zve na věrné kopie starých církevních rukopisů

Jedinečnou příležitost seznámit se se skvosty raně středověké až novověké knižní iluminace mají návštěvníci Muzea církevního umění plzeňské diecéze v Plzni. Na nové výstavě uvidí soubor 28 věrných kopií neboli faksimile iluminovaných rukopisů z období od 6. do 16. století a pokrývající prostor od Francie po Arménii. Kodexy jsou představeny z hlediska historie jejich vzniku, obsahu i provedení, lidé se dozvědí ale také například o zadavatelích, uvedl kurátor Václav Engler.

"Není bez zajímavosti, že dvě z vystavovaných faksimile jsou bezprostředně spjaté s územím našeho státu," uvedl.

Jde o bibli Václava IV. sepsanou v letech 1390 až 1400, první přepychový rukopis bible v němčině, a to téměř 150 let před vydáním Lutherova překladu bible. Druhým příkladem je Krumlovský obrazový kodex - Liber depictus. "V jeho spojení slova a obrazu dominuje obraz. Jedná se o takzvanou bibli chudých, která vzdělávala ve víře negramotné laiky právě názornými zobrazeními," vysvětlil kurátor.

I ostatní kodexy jsou mimořádnými příklady knižní iluminace. Například Utrechtský žaltář z 9. století je nejstarším zachovaným příkladem ilustrovaného žaltáře v západní knižní produkci. "Kniha perikop ve zlacených obrazech z Reichenau je zase ztělesněním vrcholu knižního umění reichenaueské klášterní školy 11. století, kodex Rotundus z 15. století představuje iluminovaný rukopis ve své nejmenší podobě, se stranami kruhového tvaru o průměru o trochu víc než devět centimetrů," dodal.

Vystavena je i věrná kopie nejkrásnější německé obrazové bible z Vorau z 15. století, jež obsahuje 559 barevných miniatur. Zajímavostí je i kopie Hodinek Farnese, nejvýznamnějšího manuskriptu italského renesančního a manýristického umění z 16. století.

Výstava nazvaná Faksimile církevních rukopisů, jež potrvá do 8. září, je určena široké veřejnosti. Prezentované kopie jsou z produkce rakouského vydavatelství Adeva, které je už téměř 60 let největším vydavatelem edicí faksimile. (čtk)

17:39
Režisér Radim Špaček natáčí film o dospívání nazvaný Místa

Oceňovaní filmaři a tvůrci úspěšného thrilleru z 80. let Pouta - producent Vratislav Šlajer, scenárista Ondřej Štindl a režisér Radim Špaček - začali natáčet film nazvaný Místa. Hlavní roli v něm sehraje dospívání, láska a pomsta. Na plátně se objeví neokoukaní a výrazní mladí herci v čele se studentem DAMU a synem slavného otce Vladimírem Polívkou, který si zahrál už ve snímku Poupata. Dnes to oznámila mluvčí projektu Martina Reková.

Jeho kamaráda ztvární Jan Cina, který má za sebou konzervatoř a debutoval v jedné z hlavních dětských rolí ve filmu Smradi. Annu ztvární studentka DAMU Johana Matoušková. V dalších rolích se objeví Taťána Medvecká, Robert Nebřenský, Jiří Štrébl a slovenští herci Jakub Gogál a Ivan Romančík.

Dvěma devatenáctiletým klukům je jejich rodiště těsné, každodennost naruší okamžik, kdy do jejich životů vstoupí Anna, dcera místního prominenta. S ní se mladíci ocitají ve víru napětí i touhy a zároveň odhalují tajemství zdánlivě nudného českého maloměsta.

"Hlavní hrdina se ve vzpomínkách vrací do doby a na místa, kde vyrůstal. Jde o poslední léto, které prožil někdy v polovině 90. let v rodném městě, které zásadně ovlivnilo jeho život," podotkl ke scénáři Štindl. Šlajer na něm ocenil, že bere mladé hrdiny vážně a nedělá z 90. let mafiánský opus. "Jde tu především o příběh s dynamickým a stylovým vyprávěním," dodal.

Na vizuální podobě se podstatným způsobem podílí kameraman Jaromír Kačer, který byl za Pouta oceněn Českým lvem. Filmaři hledají autora hudby, který má vystihnout napínavou atmosféru příběhu.

Film zobrazuje i jistý druh uvolnění, vzdor mládí, ale i dávné příběhy magických míst, nositelů historie. Odtud také název Místa. Natáčet se bude v Ústí nad Labem, Litoměřicích nebo v Praze včetně ateliérů České televize.

Vratislav Šlajer patří k nejaktivnějším producentům mladé generace, na kontě má vedle Pout například snímek Kdopak by se vlka bál a připravuje adaptaci bestselleru Žítkovské bohyně. Ondřej Štindl se živí především žurnalistikou v Lidových novinách. Radim Špaček si v dětství zahrál v několika filmech, prvně v Kachyňově snímku Blázni a děvčátka, později ve filmu Vojtěch, řečený sirotek. Ještě před studiem na FAMU pracoval jako asistent režie na zahraničních produkcích. Jeho debut Mladí muži poznávají svět byl oceněn v soutěži MFF v Karlových Varech. Film Místa vzniká v česko-slovenské koprodukci, premiéra bude v první polovině roku 2014. (čtk)

18:45
Chebskou školu ozdobí v rámci setkání streetartu nové graffiti

Na boční zdi tělocvičny 3. základní školy v Chebu vzniká nové graffiti od autora, který vystupuje pod jménem Pasta Oner. Malba je součástí už čtvrtého ročníku setkání umělců streetartu, která pořádá Galerie výtvarného umění v Chebu. Do Chebu se od pátku sjede zhruba 15 umělců, kteří tam mohou ukázat svou práci, a to oficiálně, řekl dnes za pořadatele setkání Graffiti Boom Jiří Gordon.

Ačkoli setkání umělců zaměřených na graffiti a streetart se konají i jinde, Graffiti Boom v Chebu je výjimečné tím, že vzniklo pod záštitou chebské Galerie výtvarného umění. "A také tím, že každý rok najdeme nějakou plochu, kde je možné uspořádat Graffiti Jam, kde mohou účastníci pracovat na veřejnosti a plochu pro nějakou velkoplošnou práci," uvedl Gordon.

V minulých letech tak graffiti ozdobily jiné chebské školy a městské objekty. Letošní práci pojmenovanou We should get lost somewhere (Měli bychom se někam ztratit) na 3. ZŠ na Zlatém vrchu pak doplní i výstava výtvarníka. Pasta Oner (1979), vlastním jménem Zdeněk Řanda, se stal jedním z průkopníků graffiti v českém prostředí, vedle nálepek nebo adbustingu, spočívajícím v kreativní úpravě billboardů, používal zejména sítotiskové plakáty.

Podle Gordona se na setkání sjíždí obvykle noví účastníci, i když se někteří vracejí. Mezi tvůrci graffiti je přitom stále rozpor, jestli by umělci měli zůstat v anonymitě nebo vystupovat na veřejnosti.

Podle Gordona je přitom graffiti možností, jak ozdobit a dát osobnější vhled veřejným prostorám. "Dříve se při projektování rovnou počítalo se sochami nebo další výzdobou, nyní ne. Zatím se nám daří získat souhlas majitelů s tím, aby tam vznikla graffiti. Samozřejmě jsme omezeni historickým jádrem města," dodal Gordon.

Graffiti Boom i letos město Cheb podpořilo jak poskytnutím objektu pro velkoformátovou malbuý, tak příspěvkem 20.000 korun, doplnila mluvčí chebské radnice Martina Kuželová. (čtk)

19:07
Pražský literární dům připomene Lenku Reinerovou

Vzpomínkový večer na spisovatelku Lenku Reinerovou uspořádá 25. června Pražský literární dům autorů německého jazyka. Poslední německy píšící pražská spisovatelka, která zemřela 27. června před pěti lety ve věku 92 let, patřila k zakladatelům této instituce.

Hosty germanistky Viery Glosikové budou dlouholetá lektorka nakladatelství Aufbau Angela Drescherová, která spolupracovala na vydávání knih Lenky Reinerové, a Joachim Dvořák, český vydavatel jejích knih. Večer začíná v 18:00 v sídle instituce v Ječné ulici. Akce bude simultánně tlumočena.

Lenka Reinerová se narodila v roce 1916 ve smíšené česko-německé rodině. Pracovala jako novinářka, roku 1939 musela kvůli svému židovskému původu a politickému přesvědčení uprchnout do Francie, poté přes Maroko emigrovala do Mexika. Po válce se vrátila do Evropy, žila v Bělehradě a od roku 1948 v Praze.

Po návratu z exilu byla na začátku 50. let 15 měsíců vězněna. Také po roce 1968, kdy se veřejně angažovala, nesměla své práce publikovat a živila se jako překladatelka. Zatímco českým čtenářům zůstala téměř neznámá, ve východním Německu vycházely její prózy od 80. let.

K českým čtenářům se její tvorba dostala až v 90. letech, kdy nakladatelství Labyrint začalo vydávat její knihy. V nich často vzpomínala na pražské přátele a známé: Franze Kafku, Maxe Broda, Jaroslava Foglara, Eduarda Goldstückera a zejména "zuřivého reportéra" Egona Erwina Kische.

V roce 1999 obdržela jako první nositelka literární ocenění Schillerův prsten za zásluhy o německý jazyk a literaturu. V roce 2001 jí tehdejší prezident Václav Havel za vynikající umělecké výsledky udělil Medaili Za zásluhy. (čtk)

20:56
Depardieu bude hrát v nové komedii u příležitosti her v Soči

Francouzský herec Gérard Depardieu, který nedávno získal ruské občanství, bude hrát hlavní roli v komedii, jež bude mít premiéru příští rok během zimních olympijských her v Soči. Jak uvedla agentura Ria Novosti, snímek nese zatím pracovní název Sporty bez hranic.

Depardieu si ve filmu zahraje hlavního trenéra ruských lyžařů, který podnikne kontroverzní krok, a sice vyhodí všechny ruské trenéry a členy doprovodného týmu a místo nich si najme poněkud výstřední Rakušany. Režiséry filmu jsou Rakušan Otto Retzer a Rus Alexander Lomakin a rozpočet na komedii byl předběžně stanoven na tři miliony eur (77 milionů korun).

Depardieu získal ruský pas v lednu osobně od prezidenta Vladimira Putina poté, co se ve Francii dostal do sporu s nejvyššími vládními představiteli kvůli vysokému zdaňování bohatých Francouzů. V Rusku je čtyřiašedesátiletý herec velkou celebritou. Nedávno oznámil, že začal v čečenské metropoli Grozném natáčet nový film ve francouzsko-britsko-ruské koprodukci. V thrilleru s názvem Tyrkys ztvární hlavního hrdinu, čečenského muže pronásledujícího vraha svého syna. Jeho partnerkou v hlavní ženské roli bude sedmačtyřicetiletá britská herečka Elizabeth Hurleyová. (čtk)

21:30
Skončila první etapa opravy fasád Národního divadla v Praze

První etapa generální opravy fasád historické budovy Národního divadla (ND), kterou realizuje akciová společnost OHL ŽS, právě skončila. Začala loni v květnu a týkala se severní strany "zlaté kapličky", kde je hlavní vchod do divadla, tedy v části nejčlenitější a z hlediska oprav nejnáročnější. Její součástí byla rekonstrukce pylonů pod trigami.

"Pro naše diváky to nebyly lehké měsíce, protože měli ztížený vstup do divadla. Rekonstrukce však pokračuje; její vliv na neopakovatelnou atmosféru české první scény bude znatelně menší," komentoval to pověřený ředitel ND Václav Pelouch. Druhá etapa zahrnuje východní stranu budovy a potrvá do konce roku. Celá oprava skončí v prosinci 2015.

Kolem tendru na opravu fasády propukly dříve spory, nyní se jím má znovu zabývat Krajský soud v Brně. Divadlo vypsalo soutěž na rekonstrukci fasády v únoru 2010, jediným kritériem byla cena. Tendr v hodnotě přes 90 milionů korun získala společnost OHL ŽS. Krajský soud původně našel chyby v postupu antimonopolního úřadu a chtěl, aby úřad znovu prozkoumal vítěznou nabídku.

ÚOHS se případem zabýval opakovaně. V roce 2010 nejprve vrátil nabídku brněnské OHL ŽS do hry. To se nelíbilo konkurenční GEMA ART GROUP, která loni uspěla u Krajského soudu v Brně. Podle soudu se měl ÚOHS znovu dostatečně zabývat jednou z námitek firmy. ÚOHS místo toho podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

"Pevně doufám, že tato kauza na celé věci nic nemění. Soudní spor, který se vede, je mezi ÚOHS a společností GEMA ART GROUP. Národní divadlo v něm vystupuje jako vedlejší účastník, nás se netýká," řekl Pelouch ČTK.

Rekonstrukci historické Zítkovy budovy nebylo vzhledem ke stavu jejího pláště možné odkládat. Přípravné práce začaly v roce 2003, od té doby se však stav fasády zhoršil. Restaurátoři a další specialisté se museli vyrovnat s původními stavebními postupy i nedokonalostmi dřívějších oprav. Stav kamenných prvků, omítek i štuků ovlivnilo počasí i umístění budovy mezi rušnými komunikacemi v centru města.

"Fasáda utrpěla už při požáru v 19. století. Divadlo se pak několikrát opravovalo, ale rekonstrukce z let 1977-1983 nebyla nejšťastnější. Nezvolili dobrou technologii, problémem jsou izolace teras a balkonů," upozornil při zahájení prací Pavel Jerie z Národního památkového ústavu. Rekonstrukci fasády předcházela oprava střechy, zlaté korunky zábradlí a sousoší trig, která skončila v roce 2008. (čtk)

22:44
Verdiho festival připomene 200. výročí skladatele, poprvé i v ND

Dvousté výročí narození skladatele Giuseppe Verdiho připomene tradiční operní Verdi festival, který bude ve Státní opeře. Letos se na rozdíl od předchozích dvou dekád prodlouží o měsíc a poprvé bude i na scéně Národního divadla. Operní fanoušci se mohou těšit na obnovené premiéry oper Aida a La traviata a také na koncert Verdi Gala, informoval dnes z tiskového oddělení Opery ND Petr Kozlíček. Festival se uskuteční mezi 30. srpnem a 25. říjnem.

Šéfdirigent Opery Jaroslav Kyzlink je přesvědčen, že rozšíření festivalu je důstojnou oslavu nejslavnějšího operního komponisty a zároveň naváže na dvacetiletou tradici přehlídky.

"Program festivalu, který obsahuje hned dvě obnovené premiéry, výjimečný koncert složený z nejpopulárnějších i méně známých mistrových děl a velkou premiéru díla Simon Boccanegra, kterou Národní divadlo uvádí teprve podruhé ve své historii, jistě ocení nejen milovníci Verdiho, ale všichni příznivci opery," uvedl Kyzlink.

Festival otevře obnovená premiéra inscenace La traviata na scéně Státní opery. Sérii dvaceti představení zakončí premiéra inscenace Simon Boccanegra v režii Davida Pountneyho a hudebním nastudování Jaroslava Kyzlinka. Hostovat bude také Slovenské národní divadlo.

Sérií pěti představení ožije jeviště a podzemí Národního divadla, kde bude uvedena "rodinná operní expedice" z dílny Marka Ivanoviće a bratrů Formanových Čarokraj. (čtk)

08:03
Tři díla Emila Filly se v Londýně prodala za více, než se čekalo

Obraz českého malíře Emila Filly Truchlící žena se na dnešní dražbě moderního umění v londýnské aukční síni Sotheby's prodal za 254 500 liber (7,7 milionu korun). Odhadní cena byla přitom o více než 100.000 liber nižší. Za více, než se čekalo, se prodala i další dvě Fillova díla.

Jako první z pláten známého českého malíře se dražil olej Zátiší s klarinetem a košíkem ovoce. Jeho nový majitel ho získal za 80 500 liber (2,4 milionu korun). Druhý v pořadí se prodával obraz Truchlící žena, který je datován do roku 1948, a po něm olej a písek na plátně Zátiší s mrtvým ptákem. Poslední dílo se vydražilo za 146.500 liber (4,4 milionu korun).

Při dnešní dražbě modernistů a impresionistů se prodávaly také práce Pabla Picassa, Vincenta van Gogha či Marca Chagalla. Dílo Vincenta van Gogha Vodní mlýn v Opwettenu se například prodalo za rekordní 1,3 milionu liber (téměř 40 milionů korun) a za stejnou částku byla vydražena i souprava 19 stříbrných talířů od Pabla Picassa. (ČTK)

08:54
Tanec Praha představil izraelskou tvorbu, odkazuje i k politickým vztahům

Večerem složeným ze dvou choreografií současných izraelských tanečních tvůrců pokračoval dnes večer v divadle Ponec festival Tanec Praha. První bylo kratší trio choreografa Roye Assafa, taneční satira vztahující se k Šestidenní válce. Po přestávce diváci viděli mužský duet reflektující soužití dvou partnerů, který však měl, stejně jako velká část izraelské umělecké tvorby, odkazy na blízkovýchodní politickou situaci.

Úvodní trio The Hill (Kopec) je taneční satirou inspirovanou hebrejskou písní, která vypráví o jeruzalémské vojenské základně Ammunition Hill (Muniční vrch), místě krutých bojů během Šestidenní války, jež se odehrála v roce 1967. Tanec tří mužů cirkulující ve smyčkách je parafrází na začarovaný kruh absurdity, strachu a konstruktu maskulinity.

Muži, nuceni spolehnout se sami na sebe, ale zároveň jeden na druhého, prožívají prokletí archetypu hrdiny, který evokuje smích, teror i slzy. Hlavní myšlenku díla umocňuje nadsázka, která je pro povahu izraelského tance typická a která představení více přibližuje divákům a činí je údernějším. Duet, který interpretovali sami jeho autoři Niv Sheinfeld a Oren Laor, se jmenuje Two Room Apartment (Dvoupokojový byt). Reflektuje situace v soužití životních a tvůrčích partnerů, ale odkazuje i ke společenským a politickým vztahům. Pokoje jsou výsostným územím, nezávislými státy s nedotknutelnými hranicemi. Někdy se hranice sama zhroutí a životy protagonistů se prolnou. (ČTK)

10:53
: Světově uznávaný dirigent Libor Pešek slaví osmdesátiny

Vrcholem úspěšné kariéry celosvětově uznávaného dirigenta Libora Peška, který 22. června oslaví osmdesátiny, bylo jeho desetileté působení ve funkci uměleckého ředitele a šéfdirigenta Královského filharmonického orchestru v Liverpoolu. Kromě toho Pešek založil několik orchestrů, vedl řadu domácích i zahraničních prestižních hudebních těles, absolvoval bezpočet koncertních turné po celém světě a vychoval desítky hudebníků.

Příznivec a propagátor Sukovy tvorby, jehož dirigentský repertoár obsáhl klasiku i modernu, vystupoval již jako gymnazista s vlastním jazzovým bigbandem. Později absolvoval obor dirigování na pražské Akademii múzických umění. V 50. a 60. letech založil soubory Komorní harmonie a Sebastian orchestr, od následující dekády hostoval u různých domácích i zahraničních orchestrů.

Počátkem 80. let krátce vedl Slovenskou filharmonii, spolupracoval s Českou filharmonií či Symfonickým orchestrem hlavního města Prahy (FOK) a v letech 1987 až 1997 řídil Královský liverpoolský filharmonický orchestr. V roce 1996 mu královna Alžběta II. udělila Řád britského impéria, o rok později obdržel státní Medaili Za zásluhy. Milovník aut, jazzový fanda a také náruživý pozorovatel hvězd dodnes vystupuje jako čestný dirigent s řadou předních těles. (ČTK)

12:39
Downey Jr. bude Iron Manem v dalších dvou dílech Avengers

Americký herec Robert Downey Jr., který sbírá kasovní i divácké úspěchy jako superhrdina Iron Man ve filmu Avengers, podepsal smlouvu na další dvě pokračování tohoto úspěšného snímku. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na studio Marvel.

Osmačtyřicetiletý Downey je jednou z hvězd filmu z roku 2012, který na plátno přivedl celou sbírku superhrdinů - krom Iron Mana také například Neuvěřitelného Hulka, Thora, Captaina Ameriku a Black Widow. Avengers z dílny studia Marvel, které spadá do impéria Walta Disneyho, se stali třetím nejlépe vydělávajícím filmem všech dob; na celém světě už nasbírali 1,5 miliardy dolarů.

Stejně jako Downey by se do svých super-rolí měli vrátit i další herci z prvního dílu Chris Evans, Chris Hemsworth, Mark Ruffalo či Scarlett Johanssonová. Avengers 2 mají mít premiéru 1. května 2015 a režírovat je bude Joss Whedon. (ČTK)

14:43
Na mikulovský festival v červenci zavítají mistři klasické kytary

Špičkoví hráči na klasickou kytaru zavítají v červenci do Mikulova na Břeclavsku. Kromě 12 koncertů nabídne 27. ročník Kytarového festivalu Mikulov i přednášky, tvůrčí dílny a výuku v mistrovských třídách, zjistila ČTK od pořadatelů. Výsledky své práce představí od 7. do 13. července také stavitelé koncertních nástrojů. V srpnu čeká milovníky klasické kytary další festival v Brně.

Cílem mikulovské přehlídky je představit domácímu publiku i zahraničním účastníkům špičkové osobnosti světa klasické kytary a zpřístupnit veřejnosti informace o nových trendech v tvorbě a interpretaci kytarové hudby. "Této možnosti každoročně využívá kolem 100 aktivních účastníků, především z řad posluchačů konzervatoří a vysokých hudebních škol," uvedl za pořadatele Miloš Šír. Další stovky lidí přicházejí na koncerty v mikulovském zámku. Letos se představí například Marco Socías ze Španělska, kvarteto Guitar4mation, Skot Paul Galbraith, mezinárodní soubor staré hudby Ensemble Vivante a hudebníci z Thajska, Maďarska, Francie a dalších zemí. Odpolední koncerty jsou volně přístupné, večer se platí vstupné. Program najdou zájemci na webových stránkách www.gfmikulov.com.

Brněnský festival potrvá od 11. do 16. srpna. Úvodní koncert španělského flamenkového kytaristy Oscara Guzmána se uskuteční na Špilberku, ostatní interpreti zahrají na Nové radnici. Jednou z hvězd je Polák Marcin Dylla, jenž podle odborníků patří k nejvýznamnějším kytaristům současnosti. (ČTK)

16:45
Před 115 lety se narodil spisovatel Erich Maria Remarque

Německý spisovatel Erich Maria Remarque, který se narodil 22. června 1898, patří k nejčtenějším autorům 20. století. Jeho nejslavnějším dílem je román Na západní frontě klid, který vyšel knižně poprvé v roce 1929. Sugestivně napsané dílo, líčící na základě autorových vlastních prožitků hrůzy první světové války očima mladičkého vojáka a zbavující čtenáře jakýchkoli iluzí o válečných hrdinstvích, zaznamenalo celosvětový úspěch.

Remarque (vlastním jménem Erich Paul Remark) v románu šokoval reportážním stylem a místy až naturalisticky detailním pohledem na válečnou vřavu. Z tehdy jednatřicetiletého Remarquea udělala kniha mluvčího "ztracené generace" mladých válečných veteránů a vynesla mu nominaci na Nobelovu cenu za mír.

Úspěšné byly i jeho další romány Tři kamarádi, Vítězný oblouk, Čas žít, čas umírat, Noc v Lisabonu či Černý obelisk, mnohé z nich byly zfilmovány. Po nástupu nacismu odjel Remarque do Švýcarska a do Německa se již nikdy nevrátil. Žil střídavě ve Spojených státech a ve Švýcarsku, kde také v září 1970 zemřel. (ČTK)

07:04
Mostecké divadlo uvedlo Dokonalou svatbu od Hawdona

Činohra mosteckého divadla uvedla v poslední premiéře před prázdninami komedii Dokonalá svatba. Bezmála 20 let staré dílo britského dramatika Robina Hawdona je v českých divadlech dobře známé a vychází z klasické frašky a situační komedie, které doplňuje vytříbeným slovním humorem.

Hawdon všechny protagonisty postavil od začátku do mimořádně prekérní situace. Mladý muž se den před svatbou probudí v posteli s cizí slečnou. Netuší, jak se tam ocitl, a na dveře navíc klepe jeho nastávající. Potom se na scéně objeví matka nevěsty, pokojská nebo rozzuřený majitel hotelu a prostor pro jiskrné dialogy je vymezen. Postavy se stále víc zaplétají do svých lží, které nakonec dospějí k paradoxně nejlepšímu řešení.

Hru režíruje Milan Schejbal, roli ženicha ztvárnil mladý Michael Vykus a v roli nevěsty mu sekunduje o dekádu starší Veronika Valešová. (ČTK)

08:31
Koncert Čokovoko pobavil diváky na festivalu United Islands

Vystoupení dámské dvojice Čokovoko v pátek odpoledne pobavilo diváky na open air festivalu United Islands České spořitelny v pražském parku Ladronka. Extravagantně oblečené dívky, za jejichž originálním hudebním stylem stojí Tomino Kelar, člen kapely Midi Lidi, nabídli svůj projekt dvou rebelujících dívek postavený na hip hopu s provokativními texty plných erotických narážek. Čokovoko v průvodním slově i improvizovaných textech reagovaly na dění v hledišti i na jevišti.

"Jsme nejsyrovější a nejznámější z hudebně nenadaných kapel v Brně," zhodnotily před časem členky Čokovoko svoji sedmiletou kariéru. Podobný styl humoru předvedly i vděčnému publiku v Praze, které se smálo a tančilo při písních jako Nemám ráda,

Ešus, Čubka nebo Perioda. "Mám ráda cigarety, který voní jak podpaží mý tety. Mám ráda rap, je pro mě víc než Johnny Depp," zpívaly dívky například ve skladbě Mám ráda, která jako téměř každá z jejich repertoáru často dělí publikum na skupiny zásadních odpůrců a bezvýhradně nadšených fanoušků. (ČTK)

09:49
Shakespearovské slavnosti v Ostravě zahájí Sen noci svatojánské

Premiérou hry Sen noci svatojánské odstartují letošní Letní shakespearovské slavnosti v Ostravě. V hlavních rolích se představí Hana Vagnerová, Vanda Hybnerová a David Prachař. Letošní šestý ročník festivalu začne v pondělí 22. července na Slezskoostravském hradě. ČTK to za pořadatele řekl Martin Lindovský. "Diváci se kromě výborných hereckých výkonů a romantického prostředí Slezskoostravského hradu mohou těšit na netypické jevištní dekorace střídající noc a den, extravagantní kostýmy a hlavně na zajímavě pojaté režijní ztvárnění hry," uvedl.

Komedie Sen noci svatojánské zahájí festival 22. července na Slezskoostravském hradě. Druhou letošní novinkou bude inscenace Dvaja páni z Verony s Lukášem Vaculíkem a Zuzanou Norisovou. Nebude chybět divácký hit z minulých let Veselé paničky windsorské a Bolkem Polívkou a Richard III. s Jiřím Langmajerem a Klárou Issovou. Novinka minulého roku - titul Marná lásky snaha z ostravské produkce slavností, festival zakončí.

Všechna představení budou začínat ve 20:30 a cena vstupenek začíná na 250 korunách. Více informací o letošním programu, repertoáru, cenách a dostupnosti vstupenek a možných slevách zájemci najdou na www.shakespearova.cz. (ČTK)

10:51
V pražském parku Ladronka končí festival United Islands

V pražském parku Ladronka se dnes uskuteční závěrečný den desátého ročníku festivalu United Islands Česká pojišťovna. První kapely rozezvučí prostor v parku už v dopoledních hodinách. Stejně jako v minulých letech je připraven i nehudební program a vyžití pro rodiny s dětmi.

Z domácí hudební scény se dnes představí Zrní, Midi Lidi, Kapitán Demo nebo slovenský rapper Vec. Ze zahraničních interpretů vzbuzuje očekávání palestinský rapper Saz, Mixhell, nový projekt bubeníka metalové legendy Sepultura, bluesová legenda z Chicaga John Primer, nastupující hvězda britské scény Citizens! a hvězda festivalu, americký popsoulový zpěvák Aloe Blacc.

Po skončení venkovní části program pokračuje v klubech. Divadlo Archa bude pokračovat v izraelském bloku, kde vystoupí Izabo, v Roxy odehrají svůj set Slagsmalsklubben ze Švédska a francouzská electro formace Apple Jelly. (ČTK)

13:35
Čínský disident Aj Wej-wej vydal protestní hudební album

Čínský disident a výtvarník Aj Wej-wej dnes vydal své vůbec první hudební album pod názvem Divina Commedia (Božská komedie), kterým kritizuje autoritářský stát. Učinil tak u příležitosti druhého výročí jeho 81 dní trvající vazbě, která byla úřady udržována v tajnosti.

Album obsahuje heavymetalový snímek Dumbass, jehož videoklip uveřejnil již v květnu. Už ten obsahoval obscénnosti a metafory, kterými se Aj Wej-wej vysmívá čínské státní moci. Znázorňuje se v něm s dvěma vězeňskými dozorci, kteří jej sledují nepřetržitě, tedy i když jí, spí, chodí, sprchuje se - a dokonce i když sedí na toaletě.

Aj Wej-wej popudil Peking tím, že použil své umění a popularitu k tomu, aby přitáhl pozornost k nespravedlnostem, k nimž v Číně podle něj dochází, a k potřebě větší otevřenosti a prosazování práva. Úřady jej obvinily z daňových úniků, což bylo všeobecně vnímáno jako trest za jeho aktivismus. (ČTK)

10:17
Na knižním jarmarku se předvedou Baobab i Revolverka

Menší nakladatelství a jejich produkci představí dnešní knižní jarmark Knihex, který se bude konat na náplavce pod Rašínovým nábřežím mezi Palackého a železničním mostem. Od 10:00 do 20:00 si mohou zájemci nejen vybírat z produkce několika desítek nakladatelství, ale mohou se také zúčastnit některé z dílen - animační, knihvazačské nebo sítotiskové.

Jednotlivá nakladatelství nabídnou i workshopy a budou prezentovat nové knihy. Celý den akci doprovodí hudební vystoupení. K dispozici bude i dětský koutek a relaxační zóna.

Letošní novinkou budou dvě mobilní knihovny - na náplavku přijedu minibibliobus Oskar Městské knihovny a na místě vznikne Librarium Mobile.

Na náplavce budou mít své stánky třeba nakladatelství Apostrof, , Baobab, Dauphin, Divus, dybbuk, Host, Labyrint nebo Revolver Revue či časopisy A2, Analogon, His Voice, Hrana, Lógr, Pandora, Plav, Psí víno nebo papírnictví Paragraph. (čtk)

11:33
Prague Proms dnes slaví Peškovy osmdesátiny

Koncert k poctě 80. narozenin dirigenta Libora Peška dnes ve Smetanově síni Obecního domu nabídne festival Prague Proms. Jako host koncertu zazpívá mexický tenor David Lomelí, jehož původně plánovaný koncert 21. června byl z technických důvodů zrušen. Mezi dalšími hosty bude mezzosopranistka Dagmar Pecková, trumpetista Jan Hasenöhrl a kytarista Lukáš Chejn.

Narozeniny žáka Karla Ančerla, Václava Smetáčka a Václava Neumanna připadly na 22. června. V programu, který sestavil sám oslavenec a dirigent koncertu, v podání Českého národního symfonického orchestru zazní díla Bizeta, Verdiho, Donizettiho, Lary, Skrjabina, Coplanda, Gershwina a Ravela. Před koncertem Pešek převezme od zástupců společnosti Supraphon diamantovou desku za 635 tisíc prodaných nosičů.

Festival Prague Proms zahájil 16. června koncert ČNSO pod širým nebem na Václavském náměstí v Praze. Prague Proms na různých místech Prahy nabídne hudbu různých žánrů do 20. července. Pořadatelé letošního ročníku na festival pozvali například trumpetistu Wynton Marsalise, zpívajícího herce F. Murrayho Abrahama, představitele Salieriho z Formanova Amadea. Světové premiéry se dočká i opereta Proso Járy Cimrmana. Kompletní program Prague Proms 2013 se nachází na www.pragueproms.cz. (čtk)

12:05
Začíná americký TV krimi seriál se Sutherlandem, natáčel se i v Praze

Exotická místa děje, mezinárodní obsazení a zápletky, které se točí kolem stíhání zločinců přes evropské hranice. To vše zahrnuje nový kriminální seriál Crossing Lines, který dnes vstoupí do americké televize s cílem vyčlenit se z ostatních krimiseriálů, napsala agentura Reuters. Mezi místy, kde se natáčelo, se objevila i Praha.

Seriál v režii Daniela Percivala sleduje malou, elitní jednotku vyšetřovatelů z USA a Evropy, kteří pracují pro Mezinárodní trestní soud a řeší zločiny překračující hranice.

Žalobce ICC Michaela Dorna hraje cenami ověnčený herec Donald Sutherland, podle nějž klíčovým aspektem nového seriálu je skutečnost, že nejde o klasickou krimi ukazující, jak se vyšetřují běžné zločiny. Dodal, že jeho postava je velmi volně založena na osobě Luise Morena-Ocampa, prvního žalobce ICC.

Francouzský herec Marc Lavoine vede elitní vyšetřovací jednotku, do níž patří herci William Fichtner, Richard Flood, Tom Wlaschiha, Moon Daillyová a Gabriella Pessionová.

"Je to malá policejní síla se skvělým italským detektivem, ohromným německým detektivem a intelektuálním inženýrem a zmrzačeným bývalým newyorským detektivem, který žije v Amsterdamu," shrnul obsazení jednotky Sutherland. Sám prý měl občas problém rozumět Floodovu irskému melodickému přízvuku, ale právě různé evropské akcenty podle něj dávají seriálu barvitost.

Prvních deset epizod se natáčelo mimo jiné v Paříži, Nice a v Praze. První díl se točí kolem stíhání sériového vraha, další se pak vypořádávají s pašováním drog, obchodem s lidmi či únosy. (čtk)

12:52
Mladou herečku popálil útočník kyselinou

Popáleniny kyselinou na tváři a rukou utrpěla mladá pákistánská herečka, na kterou někdo zaútočil, když spala v domě svých rodičů v severozápadní části země. Informoval o tom dnes místní tisk.

Osmnáctiletá Šazía Azízová vystupující pod uměleckým jménem Bušra je v Pákistánu známá díky svým rolím ve filmu, televizi i na divadle. Její bratr Parvíz Chán novinářům řekl, že v noci někdo vylezl na zeď jejich domu ve městě Novšera asi 150 kilometrů severozápadně od Islámábádu, chrstnul na Bušru kyselinu a utekl. Útok potvrdila i místní policie.

Dívka byla ihned převezena do nemocnice v Péšávaru. Lékaři sdělili, že utrpěla popáleniny na 33 procentech těla, ale její stav je stabilizovaný.

Bratr herečky na policii obvinil producenta televizního seriálu Šaukata Chána, který není s rodinou příbuzný. Podle něj měl producent na Bušru vztek, protože se za něj odmítla provdat.

Útoky kyselinou jsou v Pákistánu poměrně běžné a obětí děsivého znetvoření se každoročně stávají stovky žen. Na jejich osud upozornil čtyřicetiminutový pákistánský dokument Zachovat si tvář z roku 2011, který o rok později získal Oscara. (čtk)

15:35
Národní divadlo Brno chystá Hrabala i tanec o Cobainovi

Ostře sledované vlaky podle knihy Bohumila Hrabala patří k očekávaným titulům Národního divadla Brno v příští sezoně. Dramaturgický plán zahrnuje také třeba operu Bludný Holanďan, operetu Polská krev nebo hudební koláž inspirovanou osudem Kurta Cobaina, předčasně zemřelého zpěváka grungeové skupiny Nirvana. Zcela jasno zatím není o programu Reduty, alternativní scény.

První premiérou operního souboru se v září stane Bludný Holanďan Richarda Wagnera, od jehož narození letos uplynulo 200 let. Při psaní opery prý Wagner kromě staré námořnické pověsti zužitkoval i svou vlastní zkušenost z plavby na škuneru v několikadenní bouři. "Traduje se, že děsivý zážitek inspiroval Wagnera k předehře opery," uvedla dramaturgyně Patricie Částková.

Soubor připravuje také operu Maria di Rohan od Gaetana Donizettiho a Polskou krev Oskara Nedbala. Na závěr sezony pak plánuje světovou premiéru vokálně-instrumentální skladby Alice in bed, inspirované světem počítačových her. Balet v říjnu potěší své příznivce Bajadérou Ludwiga Mikuse, v druhé půli sezony je pak možná překvapí hudební koláží Pekelná Nirvana.

První část Pekelné Nirvany utvoří choreografie inspirovaná osobností Roberta Johnsona, bluesmana z mississippské delty, který podle pověsti upsal duši ďáblu výměnou za mimořádné nadání. Druhou částí večera bude nové autorské taneční divadlo věnované Cobainovi. Jak Johnson, tak Cobain zemřeli ve 27 letech, stejně jako řada dalších mimořádných hudebníků.

Do činohry se jako režisér vrátí Břetislav Rychlík, jenž pro říjnovou premiéru připraví Veselku Stanislawa Wyspiańského, jedno ze stěžejních děl polského divadla. Pro rodiče s dětmi chystá činohra dobrodružný Ostrov pokladů od Roberta Louise Stevensona. Do Ostře sledovaných vlaků se v Brně pustí režisér Ivo Krobot, jenž v minulosti inscenoval tři desítky Hrabalových textů na mnoha jevištích v Česku i zahraničí. Nyní pracuje na nově upraveném scénáři, doplněném o motivy z Hrabalovy Legendy o Kainovi.

Činohra nově garantuje také program Divadla Reduta, jehož umělecké vedení přešlo do Divadla Na zábradlí. Dramaturgie se tak měnila na poslední chvíli a jedinou jistotou je zatím Ibsenova Nora s Evou Novotnou v titulní roli. "Další tituly jsou v jednání. Určitě chceme zachovat dosavadní směřování Reduty," řekl pověřený umělecký šéf činohry Petr Halberstadt. (čtk)

16:04
Festival Sweetsen fest nabídne stovku vystupujících

Desátý ročník benefičního festivalu Sweetsen fest ve Frýdku-Místku nabídne stovku vystupujících na pěti scénách. Kromě hudby představí i divadla a filmy. Řekl to pořadatel Petr Korč. Akce se uskuteční od 27. do 29. června v areálu stadionu TJ Slezan ve Frýdku-Místku.

"Hudební, divadelní i filmový festival Sweetsen fest, který je v mnoha ohledech jedinečný, ovládne opět na několik dnů Frýdek-Místek a představí téměř kompletní umělecké podhoubí města," uvedl. Dramaturgie je postavena výhradně na umělcích pocházejících z Frýdku-Místku, či nejbližšího okolí.

Mezi hlavní hvězdy bude opět patřit Tomáš Kočko se svým orchestrem, písničkář René Souček a desítky dalších. Všichni účinkující vystupují bez nároku na honorář a po celou dobu konání festivalu se nevybírá žádné vstupné. Pořadatelé organizují pouze sbírky. Výtěžek rozdělí mezi organizace Adra, Chatita Frýdek-Místek a Podané ruce. Ta například získané peníze využije na činnost týmů, které se psy navštěvují děti v nemocnicích, či seniory v domovech důchodců.

Festival bude zcela bezbariérový. Pro tělesně postižené návštěvníky budou vyhrazena speciální označená parkovací místa u vstupu do festivalového areálu, ve kterém budou umístěny bezbariérové toalety a bude vyhrazen prostor u pódia ke snadnému sledování koncertů na hlavní scéně.

Informace o programu zájemci najdou na internetových stránkách www.sweetsen.cz. (čtk)

17:05
Film o Gagarinovi budí v Rusech hrdost i posměch

Raketové motory začínají chrlit plameny a dým, zatímco Jurij Gagarin v oranžové kombinéze s úsměvem říká své slavné "Jedem!". Scéna z roku 1961 se vrací na plátna ruských kin v prvním životopisném filmu o prvním člověku ve vesmíru, natočeném za státní peníze ve vlasteneckém duchu. Tržby za prvních deset dnů promítání však podle agentury AFP nekryjí ani desetinu výrobních nákladů.

Snímek "Gagarin, první člověk ve vesmíru" pojednává o dětství a mládí budoucí legendy přes výcvik v Hvězdném městečku až k letu do historie a okolo Země v trvání 108 minut. Končí ale návratem na Zemi a vyhýbá se všem zmínkám o dalším kosmonautově životě. Zejména pomíjí Gagarinovu smrt v troskách cvičné stíhačky MiG za dodnes neobjasněných okolností; zřejmě šlo o banální chybu pilotáže.

Jakkoli se kosmonautova obří socha z titanu stále leskne na moskevské Leninově třídě jako ztělesnění posvátného idolu vypěstovaného sovětskou propagandou, Gagarin se až dosud nestal filmovým hrdinou. Až teď, kdy při pátrání po hrdinech pro postsovětské Rusko úřady povzbuzují natáčení nových vlasteneckých snímků.

Kritika film přijala chladně. Filmaři prý vykreslili obrázek příliš dokonalého hrdiny, než aby mohl být věrohodný. Hlavně se nezdá, že Gagarin je zobrazen jako dokonalý manžel, který buď kupuje kytici pro ženu, anebo dceři mění plenky. Režisér Pavel Parchomenko podle televize Dožď "natočil retro snímek jako podle článku z Pravdy", novin sovětských komunistů. Ani archivní záběry skutečného Gagarina - pyšného na úspěch - na konci filmu příliš neladí s portrétem ukázkového hrdiny.

Vdova a obě dcery - starší Jelenu jmenoval Putin v roce 2001 na 40. výročí letu ředitelkou muzea Kremlu - natočení tohoto snímku podpořily. Dříve bránily plánům na hudební komedii a autory jednoho akčního filmu přiměly vystříhat všechny zmínky o hvězdném hrdinovi.

"Gagarinova rodina byla zprvu podezíravá," připustil producent Oleg Kapanec během promítání snímku v Moskvě. Nakonec však souhlasu dosáhl.

Film oživující slávu kosmonautiky vřele uvítali šéfové ruské kosmické agentury Roskosmos, jejíž pověst naposledy pošramotila série neúspěchů. "Nádhera. Dokážeme dělat nejen rakety, ale i filmy," rozplýval se Alexej Krasnov, který má v Roskosmosu na starosti pilotované lety.

V Rusku se točí i další filmy o hrdinech sovětské éry. Snímek "Legenda číslo 17" o hokejistovi Valeriji Charlamovovi, jehož natočení rovněž zaplatil stát, se stal hitem a utržil 920 milionů rublů (přes půl miliardy korun), zdaleka nejvíce mezi ruskými filmy za posledních pět let.

Jiné vlastenecké filmy až tak úspěšné nebyly a někteří kritici pochybují, že "Gagarin" zaplatí náklady, v přepočtu okolo 200 milionů korun. Za deset dnů po uvedení utržil asi 19 milionů korun.

Prezident Vladimir Putin minulý měsíc slíbil filmařům pro letošek 6,6 miliardy rublů (asi čtyři miliardy korun). Ale také pokáral režiséry za znechucování diváků, a to včetně Nikity Michalkova, jehož poslední historické velkofilmy propadly.

Podíl domácích snímků na tržbách ruských kin nepřekračuje 15 procent. (čtk)

17:38
Primal Scream 18. listopadu vystoupí v Lucerna Music Baru v Praze

Britská alternativní rocková kapela Primal Scream 18. listopadu vystoupí na pódiu pražského Lucerna Music Baru, kde představí své v pořadí desáté studiové album s názvem More Light, které vyšlo 13. května. Album, na němž hostovali Robert Plant, Mark Stewart a Davey Henderson, má velmi dobré recenze, například Neil McCormick z Daily Telegraph album označil za "úchvatné" obsahující "velké, ďábelské a psychedelické melodie". Za pořadatele o tom informoval Michal Rejzek.

Vstupenky za 840 korun jsou k dispozici od 21. června v sítích Eventim, Ticketpro, Ticketportal, Ticketstream a na webu Lucerna Music Baru.

Primal Scream, kteří pocházejí ze Skotska, v České republice vystoupili již několikrát. Naposledy před dvěma lety, kdy připomněli zcela zaplněném pražském Kulturním centru Vltavská své album Screamadelica z roku 1991 považované za jedno ze zásadních a nejlepších alb 90. let.

Počátky glasgowské kapely spadají do roku 1982, jejím lídrem a zakladatelem je zpěvák Bobby Gillespie, bývalý člen kapely Jesus & Mary Chain. Skupina v minulosti ve svých nahrávkách míchala klasický rock, acid house, dance i techno. Novější nahrávky zní už popověji. V současnosti sestavu tvoří Gillespie (zpěv), Andrew Innes (kytara), Martin Duffy (klávesy), Simone Butler (basová kytara) a Darrin Mooney (bicí). Barrie Cadogan jezdí s kapelou a nahrává od roku 2006 jako náhrada za kytaristu Roberta "Throb" Younga.

Jméno Primal Scream se v českém tisku objevilo před čtyřmi lety v souvislosti se sporem kolem vysílání Radia Wave. Rozhlasová rada se ocitla v centru pozornosti kvůli tomu, že na základě nepřesného překladu písně Swastika Eyes od levicově orientovaných Primal Scream několik členů rady obvinilo Radio Wave z propagace fašismu. Podle odborníků přitom píseň naopak na nebezpečí fašismu poukazuje. Rada později omyl uznala. (čtk)

18:12
Obraz Schikanedera se na aukci prodal za 5,4 milionu korun

Obraz Jakuba Schikanedera Západ slunce na Vltavě se na dnešní aukci v Praze prodal za 5,4 milionu korun včetně aukční přirážky. Po souboji byl nakonec vydražen zájemcem, který usiloval o toto dílo prostřednictvím telefonu. Nepřekonal dosavadní autorův aukční rekord, který držel s obrazem Kontemplace prodaným v roce 2010 za 8,1 milionu korun. Za společnost European Arts Investments o tom informoval výkonný ředitel Albert Trnka.

Na aukci, která nabídla celkem 166 výtvarných děl a 300 starožitností, se dnes prodal také obraz Václava Špály U řeky z roku 1919 se stal druhým nejdráže prodaným dílem aukce. Krajina o rozměrech 50 krát 59,5 centimetru, původně z majetku mlynáře Haranta ze Žeretic u Vysokého Veselí, šla do aukce s cenou 850 tisíc korun. Zájem dražitelů vytáhl cenu na sále na 1,080.000 korun včetně aukční přirážky.

Schikanederovy obrazy se v aukcích objevují často a dosahují vysokých částek. Schikaneder je nejdražším autorem z umělců 19. století, byť jeho tvorba zasahuje i za přelom století. Za 7,5 milionu korun se například v roce 2009 vydražil jeho obraz Na Zámeckých schodech, v roce 2011 našlo kupce Staropražské nokturno (6,9 milionu korun), loni se obraz Večer u mořského břehu prodal za 6,6 milionu korun.

Schikaneder je velmi oblíbeným malířem. Jeho loňskou výstavu ve Valdštejnské jízdárně vidělo přes 73.000 lidí, a to se jeho monografická výstava konala na témže místě 13 let předtím. Více než polovinu exponátů loňské výstavy tvořila nově objevená díla.

Schikaneder se ve své tvorbě zprvu soustředil na melancholické obrazy ze života chudých a vyvržených lidí. Oblíbenou se pak stala zejména jeho série lyrických pražských motivů, zachycujících náladu zejména v zimní podvečer, a dobových interiérů se specifickou světelnou atmosférou. Věnoval se i tvorbě portrétní a krajinářské, v závěrečném období inspirován především přímořskými motivy. Jeho dílo proniklo do obecného povědomí až v 80. letech minulého století spolu s renesancí zájmu o výtvarné umění konce 19. století. (čtk)