On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
03:36
Švýcaři vyšlou na Eurovizi skupinu Armády spásy

Každoroční písňovou soutěž Eurovize už léta provázejí spory o kvalitu a budoucnost tohoto popového formátu. Nejnovějším příspěvkem do debat o tom, jak vůbec dál, je rozhodnutí Švýcarska vyslat do finále příštího ročníku hudební skupinu národní odnože Armády spásy.

Šestičlenný soubor má přitom ambice zaujmout celé generace příznivců - nejmladšímu hudebníkovi je 20 let, nejstaršímu 94. Popový počin, se kterým Švýcaři pojedou na jaře 2013 do Malmö na jihu Švédska, se jmenuje You and Me. Televizní diváci si ho hlasováním vybrali v národním finále o uplynulém víkendu.

Zpívající křesťanští misionáři tak dostali přednost před dalšími finalisty. Švýcarsko slavilo v soutěži velký úspěch naposledy v roce 1988, kdy zemi reprezentovala tehdy ještě málo známá Celine Dionová a obsadila v eurovizní soutěži první místo. Nový švýcarský hit má být tentokrát jakousi modlitbou a zároveň poselstvím proti samotě a má připomínat, že Armáda spásy nabídne pomoc každému člověku v nouzi. Nejstarší hudebník Emil Ramsauer se svými 94 roky překonává i loni druhé z eurovizního finále v Baku - ruské seniorky Buranovskije babuški (Buranovské babičky), které slavily úspěch folkloristickým popěvkem.

Písňová soutěž Eurovize každoročně na jaře přitahuje k obrazovkám na starém kontinentu přes 100 milionů diváků. Ti si vybírají vítěze z nesourodé směsice popových a rockových písní. Česko po několika neúspěšných vystoupeních přestalo v posledních letech své zástupce do soutěže vysílat. (čtk)

06:22
Dražba věcí Grety Garbo vynesla 1,5 milionu dolarů

Greta Garbo byla legendou už za svého života. Více než dvacet let po její smrti se o víkendu v Hollywoodu dražily osobní věci z její pozůstalosti a vynesly podle informací v médiích přes 1,6 milionu dolarů (zhruba 30,6 milionu korun). Bezmála 14 tisíc dolarů zaplatil například kupující za hereččiny sluneční brýle, informoval filmový portál Thewrap.com.

Černý turban pak vynesl 13 tisíc dolarů. Hereččina cestovní truhla byla vydražena za více než 37 tisíc dolarů, oznámila aukční síň Julien´s Auctions.

Osobní kolekce"herečky, jež se narodila v roce 1905 ve Švédsku a zemřela v roce 1990 v New Yorku, nebyla podle ní dosud nikdy na trhu a jen vzácně se vystavovala. Zájemci si mohli vybírat z více než 800 předmětů, které patřily legendární herečce. Do prodeje byl dán velký počet jejích šatů a doplňků věhlasných značek, jako je Emilio Pucci, Louis Vuitton, Gucci, Salvatore Ferragamo, Lilly Dache nebo Givenchy.

Dražily se také fotografie Grety Garbo, zájemcům byl nabídnut také nábytek, umělecká díla a dekorační předměty z newyorského bytu herečky a z jejího sídla ve Švédsku, jako jsou koberce s moderními a abstraktními motivy, které kreslila sama herečka. Koupit bylo možné také knihy z hereččiny osobní knihovny, její alba a jí podepsané dokumenty.

Greta Garbo se proslavila filmy jako Mata Hari, Anna Karenina a Ninočka. Patřila k těm několika málo hollywoodským hvězdám, jejich sláva přetrvala přechod od němého filmu ke zvukovým snímkům. (čtk)

09:44
Jason Mraz hrál v Barmě na koncertu proti novodobému otroctví

Americký kytarista, zpěvák a skladatel Jason Mraz se stal první hvězdou světového jména, která vystoupila v Barmě na velkém koncertě konaném pod širým nebem. V neděli se jeho hit z roku 2008 I'm Yours stal vyvrcholením koncertu, který se konal u paty slavné zlaté pagody Šwedagon v Rangúnu, napsala dnes agentura AP. Koncert, na který přišlo asi 50 tisíc diváků, zorganizovala televizní stanice MTV ve spolupráci s americkými a australskými vládními humanitárními agenturami a organizací pro boj proti otroctví Walk Free.

Krom Mraze vystoupili místní umělci včetně jednoho hip-hopového zpěváka. Barma se v posledních dvou letech pomalu dostává z mezinárodní izolace. Reformní a přinejmenším formálně civilní kabinet převzal moc v zemi v loňském roce po téměř padesáti letech vojenské vlády. Barma je jedním z nejchudších států regionu a mezinárodní společenství ji kritizuje mimo jiné za špatné dodržování lidských práv.

Organizace Walk Free využila nedělní koncert, aby spustila kampaň vyzývající velké světové korporace, aby "spolupracovaly s cílem ukončit moderní otroctví, aby pomohly zjistit, zrušit a zabránit nucené práci ve svých provozovnách a dodavatelských řetězcích". Skupina se snaží velké světové firmy přimět, aby do března příštího roku přijaly slib "nulové tolerance vůči otroctví".

"Jakkoli můžeme myslet na otroctví coby na přežitek minulosti, odborníci odhadují, že ve světě žije v současnosti více než 20 milionů lidí pod hrozbou násilí, zneužívání a tvrdých trestů," uvedla australská organizace Walt Free v prohlášení. "V rámci tohoto obrovského počtu je většina - více než 14,2 milionu - v situaci nucené práce, kdy musí dodávat suroviny a vyrábět produkty v takových odvětvích, jako je zemědělství, stavebnictví, průmyslová výroba a domácí práce."

Organizátoři koncertu uvedli, že Mraz byl prvním mezinárodně uznávaným umělcem, který v Barmě vystoupil na velkém koncertu konaném na volném prostranství. V 70. letech minulého století Barmu navštívili jazzoví umělci Count Basie, Duke Ellington a Charlie Byrd, ale ti tu hráli na mnohem menších koncertech. Mnozí v davu čekali více než dvě hodiny, než byli vpuštěni na místo konání.

Jednatřicetiletý Schan U z Rangúnu, který si oblékl tričko s Mrazovým portrétem, řekl AP, že je velmi rád, že se koncert vysílá do světa. "Jeho návštěva podpoří obraz Barmy, protože lidé zvenčí na ni pohlíželi jako na nebezpečné místo a taky chudé," řekl. "Teď můžou vidět, jak žijeme, díky tomuhle koncertu. A otevírá také dveře pro další vystoupení zahraničních umělců," dodal.

Loni v září vystoupil Jason Mraz, který má díky svému dědečkovi české předky, poprvé v České republice. Koncert se uskutečnil v rámci jeho mezinárodního turné v pražském Paláci Akropolis. Čtyřiačtyřicetiletý Mraz je mimo jiné držitelem cen Grammy za skladbu Make It Mine a za duet Lucky se zpěvačkou Colbie Caillatovou. Mraz, který se ve své tvorbě inspiruje popem, reggae, folkem, jazzem, rockem i hip hopem, je známý také mnoha filantropickými aktivitami. (čtk)

10:24
Indičtí cenzoři povolili film podle Rushdieho

Indičtí cenzoři pustili do kin bez jakýchkoli škrtů film Děti půlnoci natočený podle stejnojmenného románu spisovatele Salmana Rushdieho. Režisérka filmu Deepa Mehtaová o tom informovala prostřednictvím sociální sítě Twitter. "V Indii jsme prošli bez zásahů! Skvělá zpráva... Děti půlnoci prošly přes cenzory bez jediného vystřiženého záběru. Salman Rushdie i já jsme nadšeni," napsala Mehtaová, kterou citoval zpravodajský server BBC News.

Film líčící historii Indie před a po získání nezávislosti na Británii má mít v Indii premiéru začátkem příštího roku. Letos v září se už promítal na filmovém festivalu v Torontu a objevil se i na filmovém plátně v Indii během úvodního dne Mezinárodního filmového festivalu ve státě Kérala.

Panovaly obavy, že film, který v Indii narozená Mehtaová točila na Srí Lance, indičtí cenzoři do kin nepustí, protože román Salmana Rushdieho je kritický vůči bývalé indické premiérce Indiře Gándhíové. Krom toho Mehtaová i Rushdie jsou v Indii považováni za kontroverzní postavy. V Indii je stále zakázaná Rushdieho kniha z roku 1988 Satanské verše, za niž na něj v roce 1989 íránský duchovní vůdce ajatolláh Chomejní uvalil fatvu (náboženský rozsudek smrti).

Podle řady muslimů je kniha pomlouvačná, urážlivá a rouhačská. Hněv a nevoli hinduistů naopak vyvolal film Mehtaové Fire z roku 1996, který se točí kolem lesbické lásky. A natáčení dalšího snímku Voda v roce 2005 zkomplikovali protestující v severovýchodní Indii, kteří spálili kulisy a hrozili, že znásilní všechny ženy v natáčecím štábu. Voda se nakonec točila stejně jako Děti noci na Srí Lance.

Román Děti půlnoci se zabývá indickou historií před a po získání nezávislosti na Velké Británii v roce 1947. V roce 1997 chtěla na Srí Lance jeho adaptaci natáčet britská BBC, ale srílanská vláda jí to nedovolila. (čtk)

12:42
S Francií rozhádaný Depardieu prý přemýšlí o belgickém občanství

Filmový herec Gérard Depardieu, který se kvůli daním rozhádal s francouzskou vládou, prý dokonce přemýšlí o získání belgického občanství. Uvedla to dnes francouzská média. Podle nich jde o další reakci na to, že se herec cítí uražený kritikou od francouzského premiéra za to, že se uchýlil do daňového exilu v sousední Belgii.

Belgický ministr financí Didier Reynders dnes řekl, že o případné žádosti francouzského herce o belgické občanství by rozhodoval parlament. "Je možné to provést v relativně krátké době. Je to otázka několika měsíců," poznamenal ministr na adresu Depardieua, který v neděli prohlásil, že se vzdává francouzského pasu.

Herec tak reagoval na prohlášení francouzského premiéra Jeana-Marka Ayraulta, že Depardieův odchod kvůli nižším daním je "dosti ubohý". Všichni ho mají rádi jako herce, ale "platit daně je aktem solidarity, je to vlastenecký čin", prohlásil Ayrault.

V otevřeném dopise premiérovi Ayraultovi třiašedesátiletý herec napsal: "Nežádám, abyste se mnou souhlasil, ale aspoň byste mě mohl respektovat!" Své daně si prý vždycky platil. "Kdo jste, abyste mě takhle soudil?" zeptal se premiéra v dopise, který zveřejnil nedělník Journal du Dimanche.

Ve Francii vláda socialistického prezidenta Françoise Hollandea splnila předvolební slib a zavedla v září 75procentní daň z příjmů přesahujících milion eur ročně (zhruba 25 milionů korun). Tvrdí, že se bude týkat asi 1500 lidí, bude platit jen dva roky a že jde o projev solidarity v době ekonomických problémů země. Podle opoziční pravice daň trestá bohaté a vede k odchodu bohatých Francouzů ze země.

Depadieu si po zavedení "milionářské daně" koupil dům v belgické obci Nechin těsně u hranic s Francií a přihlásil se v Belgii k trvalému pobytu s cílem platit daně především tam, kde jsou nižší, a ne ve Francii. Nedávno přišla zpráva, že Depardieu prodává svůj luxusní dům v centru Paříže.

Belgický tisk dnes většinou pochybuje o tom, že by to Depardieu se zájmem o belgické občanství myslel vážně a že jde jen o teatrální výstup filmové hvězdy. Deník Le Soir si však myslí, že by o belgické občanství Depardieu mohl skutečně požádat, ale jen proto, aby se pak usadil v daňovém ráji Monaku. "Francouzský občan totiž nemůže legálně požádat o monacké občanství," vysvětlil Le Soir.

Francie již není protektorem malého knížectví, které získalo svrchovanost a nezávislost na svém mohutném sousedovi v roce 2002. Avšak vzhledem k přetrvávající celní unii s Francií je s ní Monako ekonomicky úzce propojeno. A to včetně užívání eura, přestože tato malá enkláva ležící na francouzském Azurovém pobřeží není členem EU. (čtk)

13:21
Egyptské muzeum zlepší podmínky pro své vzácné sbírky

Egyptský státní ministr pro památky Muhammad Ibráhím dal povolení k úpravě a zlepšení podmínek, v nichž jsou vystavovány sbírky Egyptského muzea v Káhiře. Jedno z nejnavštěvovanějších míst v Egyptě by mělo své sbírky turistům ukázat v nové podobě v roce 2015.

Nejméně první fázi úprav bude financovat sdružení přátel Egyptského muzea, nikoli vláda.

Salva Abdar Rahmánová z muzea listu Al-Ahrám řekla, že první úpravy začnou v sále, v němž se uchovává velká sbírka artefaktů z období staré říše nalezených v nekropoli v Sakkáře.

Dále pak bude v této první fázi upraven sál číslo 37, v němž je sbírka předmětů z hrobu královny Hetepheres. Tato královna byla matkou známého faraona Cheopse, který nechal vybudovat Velkou pyramidu v Gíze. Hrobka Hetepheres obsahovala luxusní a nádherně zdobené předměty, kromě jiného lůžko a nosítka nebo skříňku s náramky.

V obou sálech budou artefakty umístěny do nových vitrín, které umožní lepší prohlídku předmětů.

Oprava a čištění čeká také hlavní kopuli budovy, v níž budou zasklena okna, z nichž mnohá jsou už dlouho rozbitá. Muzeum stojí na káhirském námětí Tahrír, které má za sebou loňské revoluční události a na němž se čas od času stále demonstruje. (čtk)

14:02
Domingo v Praze zazpívá operní árie i vánoční písně a koledy

Španělský tenorista Plácido Domingo na svém galakoncertě 22. prosince v pražské O2 areně zazpívá operní árie i vánoční písně a koledy. Doprovodí ho Státní filharmonie Košice pod taktovkou Eugena Kohna a jeho hosty budou sopranistky Ana Maria Martínezová a Eva Urbanová. Informoval o tom Luboš Virag z pořádající agentury Bonus Vision, která do Prahy loni přivezla José Carrerase a letos vedle Plácida Dominga i Julia Iglesiase.

Plácido Domingo je především operní tenor a tak se v Praze představí v áriích z oper Xerxes (Georg Friedrich Händel), Valkýra (Richard Wagner), Andrea Chénier (Umberto Giordano) a Simon Boccanegra (Giuseppe Verdi). Pro milovníky lehčích žánrů Domingo zazpívá árie z Lehárových operet Země úsměvů a Veselá vdova a z muzikálů Jižní Pacifik a West Side Story.

"Ze svého letošního ryze popového alba Songs pravděpodobně uvede slavnou píseň My Heart Will Go On z filmu Titanic. Vánoční písně a koledy neprozradím, protože mají být pro diváky velkým a milým překvapením," uvedl Virag.

Česká sopranistka Urbanová se s Domingem setkala již dvakrát, v operním domu v Los Angeles, jehož je pěvec ředitelem, a v newyorské Metropolitní opeře. Společně si však zazpívají poprvé. "V duetu zazpíváme árii z Lehárovy operety Veselá vdova a jednu slavnou vánoční píseň, jejíž jméno ale nesmím prozradit. Sólově se pak představím v árii z opery Adriana Lecouvreur a v písni Il mare calmo della serra, kterou pro Andreu Bocelliho napsal Zucchero a Bocelli s ní v roce 1994 vyhrál festival v italském San Remu," sdělila.

"Král světové opery" Domingo se do Česka vrací po roce a půl. Loni koncertoval v Českém Krumlově, v Praze vystoupí po osmnácti letech. Madridský rodák ztvárnil za svou kariéru přes 130 tenorových a barytonových rolí, získal 12 cen Grammy a pořídil stovky nahrávek, což je v operní historii rekord. Mezinárodní popularitu si vytvořil zejména společným vystupováním s Lucianem Pavarottim a Josém Carrerasem (Tři tenoři).

Jednasedmdesátiletý Domingo zpívá v šesti jazycích (španělsky, anglicky, italsky, německy, francouzsky a rusky) a v repertoáru má role sahající od starší hudby přes francouzský, německý a zejména italský romantismus Verdiho, Donizettiho a Pucciniho až k postavám ve Wagnerových operách. Ztvárnil ale i řadu rolí v moderních operách. Začátek jeho mezinárodní kariéry se datuje rokem 1968, kdy debutoval v newyorské Metropolitní opeře. (čtk)

14:45
Pardubické divadlo představilo program pro Grand festival smíchu

Pardubické divadlo představilo program pro Grand festival smíchu 2013. Na přehlídce odehraje svá představení sedm souborů, například pražské Divadlo v Dlouhé, Národní divadlo moravskoslezské z Ostravy nebo Klicperovo divadlo z Hradce Králové. Festival se bude konat od 25. února do 4. března. Divadlo začalo prodávat vstupenky na soutěžní komedie. Informoval o tom mluvčí divadla Radek Smetana.

Soutěžní část festivalu zahájí 25. února představení Řemeslníci v podání pražského Švandova divadla. O den později odehraje představení domácí soubor s hrou Blbec k večeři. Sedmadvacátého se potom představí ostravské Národní divadlo moravskoslezské s komedií Jak je důležité míti Filipa. Další soutěžní večer obstará hradecké Klicperovo divadlo se hrou Figarova svatba. Pražské Divadlo ABC pardubickým divákům zahraje "muzikál pro činoherce" Bedřich Smetana: The Greatest Hits. Druhý březnový večer bude patřit Divadlu v Dlouhé a hře Láska a peníze. Posledním soutěžním představením bude Brouk v hlavě v podání příbramského Divadla Antonína Dvořáka.

Grand festival smíchu je soutěžní přehlídkou komediální tvorby českých divadel a v Pardubicích je o něj tradičně velký zájem. Soutěžní představení doplňují také představení nesoutěžní a řada dalších akcí.

Odborná porota hodnotí nejlepší komediální představení a vyhlašuje cenu Komedie roku. Dále se udílejí ceny za nejlepší ženský a mužský herecký výkon. Alternativou odborné poroty je studentská porota, jež předává Cenu studentské poroty. Diváci rozhodují o ceně Komedie diváků. Vyvrcholením programu je Grand večer smíchu s předáváním cen. (čtk)

15:15
Pražští symfonikové chystají světovou premiéru od Jiřího Temla

Světovou premiéru Koncertu pro varhany a orchestr č. 3 od Jiřího Temla uvedou 19. a 20. prosince Pražští symfonikové. Koncert se odehraje ve Smetanově síni Obecního domu. Teml se v této sezoně představí v roli rezidenčního skladatele orchestru FOK poprvé. Sólového partu se zhostí přední česká varhanice Irena Chřibková. Informovala o tom mluvčí FOK Lucie Johanovská.

Kromě premiéry zahrají symfonikové pod taktovkou mladého italského dirigenta Alessandra Crudeleho také Pucciniho Preludio sinfonico a Beethovenovu Třetí symfonii zvanou Eroica.

Teml zkomponoval loni tento varhanní koncert právě pro varhanici Chřibkovou na podkladě oslavného hymnu gregoriánského chorálu Te Deum laudamus. "Oslavný hymnus jsem kromě jiného zvolil i jako symbol vítězství boje nad zlem a skromnými prostředky usiluji spíše o tlumočení povznášejících hodnot v rovině duchovní, která se z našeho hektického života stále více vytrácí," uvedl skladatel, který s FOK spolupracuje více než 30 let.

O Vánocích nabídne FOK několik komorních setkání v kostele sv. Šimona a Judy, tradičně i Českou mši vánoční v podání Komorního orchestru Pražských symfoniků a vánoční koncert souboru Musica Bohemica s Jaroslavem Krčkem. Oba koncerty se uskuteční v úterý 25. prosince. O den později vystoupí pěvecké sdružení Linha singers. (čtk)

15:36
Danny Boyle odmítl vyznamenání od královny, chce zůstat "mužem z lidu"

Britský filmový režisér Danny Boyle odmítl povýšení do šlechtického stavu, na které byl navržen za svou úlohu při letošních olympijských hrách v Londýně. Napsal to britský list The Independent.

Podle něj Boyle nabídku zdvořile odmítl s tím, že chce zůstat "mužem z lidu". Boyle se proslavil nejen filmy Trainspotting nebo Milionář z chatrče, ale také zahajovacím ceremoniálem olympiády, který nabídl obrazy z britské historie, oslavu státního bezplatného zdravotnictví i seskok královny s padákem za doprovodu Jamese Bonda.

Podle listu odmítl kvůli tomu, že nechce být takto vyznamenán za ceremonii, která měla oslavovat rovnost v moderní Británii. I v rozhovoru s rozhlasovou stanicí BBC Radio Four minulý týden řekl, že se sotva stane v nejbližší budoucnosti sirem Dannym. "Jsem velmi hrdý na to to, že jsem občanem, který je rovný všem ostatním. A myslím, že o tom zahajovací ceremoniál byl," řekl Boyle.

Před ním odmítla vyznamenání od královny řada britských umělců jako výtvarníci Lucian Freud, Francis Bacon nebo Henry Moore, stejně jako spisovatelé J.G. Ballard a Robert Graves. Jistým rekordmanem je malíř L.S. Lowry, který odmítl celkem pět královských vyznamenání. John Lennon si pro vyznamenání s Beatles přišel, ale pak ho v roce 1969 vrátil. (čtk)

08:46
Rottrová nezazpívá na koncertech Neckáře v Pardubicích a Plz

Zpěvačka Marie Rottrová ze zdravotních důvodů nezazpívá na vánočních koncertech Václava Neckáře v Pardubicích a Plzni, které jsou na programu dnes a v úterý. Rottrová, která je exkluzivním hostem turné, účast na těchto dvou koncertech odřekla kvůli problémům s krční páteří. ČTK o tom za pořadatele informovala Alice Titzová.

"Organizátoři turné stejně jako sama zpěvačka věří, že toto zdravotní omezení se podaří eliminovat alespoň do té míry, aby mohla vystoupit na závěrečném koncertě ve středu v Tipsport Aréně v pražských Holešovicích," uvedla Titzová.

Neckáře na pódiu doprovodí kapela Bacily a chlapecký sbor Pueri Gaudentes. Návštěvníci koncertů uslyší na živo nejen vánoční hit Půlnoční, ale také novinky z posledního Neckářova alba Dobrý časy a evergreeny jako je Stín katedrál, Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě, Čaroděj Dobroděj a řadu dalších. Chybět nebudou ani tradiční české koledy. (ČTK)

09:57
Na festival Mighty Sounds dorazí punková klasika U.K. Subs

Mighty Sounds, největší hudební festival ve střední Evropě pro žánry jako punk, ska, reggae nebo indie rock, oznámil první zahraniční hosty. Na letišti Čápův dvůr v Táboře, kde se festival od 19. do 21. července uskuteční, se mimo jiné představí britská punková klasika U.K. Subs, králové rockabilly Mad Sin z Německa nebo kanadští rokenroloví The Creepshow s novou zpěvačkou.

Kapelu U.K. Subs založil v roce 1976 Charlie Harper inspirován staršími kolegy Damned a tehdejší punkovou vlnou. Kapelu původně pojmenoval The Subs, nakonec se ale přesmyčkou slov názvu prvního kultovního singlu Sex Pistols Anarchy in the UK dostal k současnému názvu U.K. Subs. První album Another Kind Of Blues kapele vyšlo v roce 1977 a zatím poslední, Work in Progress, se objevilo před dvěma lety. Skupinou prošlo více než sedm desítek členů.

"Kromě programu, který se rychle rozrůstá, pořadatelé připravili na devátý ročník vylepšení pro návštěvníky v podobě předprodeje do hlídaného stanového městečka nebo parking campu," uvedla za pořadatele Markéta Štechová. Dodala, že ještě před festivalem organizátoři potěší všechny fanoušky ska-punku koncertem španělských Ska-P, kteří vystoupí 20. dubna 2013 v Tipsport Aréně v pražských Holešovicích. (ČTK)

13:01
Divadlo F. X. Šaldy ovládne Testosteron, v nové komedii jsou jen muži

Ryze mužské obsazení nabídne liberecké divadlo F. X. Šaldy v komedii nazvané Testosteron, kterou napsal polský scenárista a režisér Andrzej Saramonowicz. Premiéru bude mít na velké scéně v pátek. Už před 14 dny v Malém divadle uvedly hru Ženy, v níž zase hrají jen herečky. Obě představení jsou součástí projektu Dvě pohlaví.

Zatímco v komedii Ženy hraje v 31 rolích 16 dam, pro Testosteron stačilo sedm herců, kteří o vztazích mezi oběma pohlavími vypráví ryze z mužského úhlu pohledu. Komedie přibližuje snahu sedmi zcela odlišných mužů pochopit, v čem tkví jejich živočišná podstata. Podle tvůrců si postavy ve hře pokládají otázky, které současná společnost řeší. "Jak být citlivý a oduševnělý člověk, když jsem biologickým samcem poháněným hormony? Jak "mužsky" milovat a neubližovat? Opravdu muži častěji zneužívají ženy? A co když je to úplně obráceně?

Testosteron režírovaný Michalem Langem uvede liberecké divadlo poprvé v pátek od 19:00. V hlavních rolích se představí Jakub Albrecht, Zdeněk Kupka a Tomáš Váhala. (ČTK)

15:13
Chalupeckého společnost vyhlásila další ročník ceny pro mladé umělce

Společnost Jindřicha Chalupeckého vyhlásila další ročník soutěže pro výtvarné umělce do 35 let. Jméno laureáta letošního ročníku přitom oznámila teprve před dvěma týdny. Do 24. ročníku soutěže se výtvarníci mohou přihlásit nebo být nominováni do konce února.

Důvodem posunutí termínu je podle zástupců společnosti rozšíření uměleckých akcí a dalších aktivit spojených s cenou. Připravuje se například uspořádání kolokvia na téma proměna umění v 90. letech či organizování celorepublikových doprovodných a vzdělávacích projektů. Rozšíření programu společnosti umožnil vstup generálního partnera, kterým již letos byla jedna z největších v tuzemsku působících bankovních institucí. Pro příští rok generální partner svou podporu ještě posílí.

Jména pěti finalistů pro rok 2013 vyřkne mezinárodní porota už v březnu, laureát bude vyhlášen tradičně na podzim v rámci ceremoniálu, který se tentokrát odehraje ve Veletržním paláci v Praze v režii Davida Jařaba. Aktuální laureát malíř Vladimír Houdek nyní pro Veletržní palác chystá samostatnou výstavu, čeká ho šestitýdenní stipendijní pobyt v New Yorku a připravuje se na menší výstavu v některém z Českých center ve světě. To samé bude platit pro vítěze příštího ročníku ceny, kterého vybere porota ve stejném složení jako letos. (ČTK)

08:25
Tarantinův Nespoutaný Django nemá slavnostní premiéru kvůli masakru v Newtownu

Tvůrci filmu Nespoutaný Django zrušili plánovanou slavnostní premiéru v Los Angeles kvůli ohledu na oběti pátečního masakru v základní škole v Newtownu. Kvůli tragédii byly zrušeny i premiéry dalších filmů, zatímco americké televize odložily vysílání některých pořadů. Film Nespoutaný Django, který natočil Quentin Tarantino, měl mít premiéru na červeném koberci za účasti všech hvězd a s večírkem. Namísto toho bude soukromé promítání pro příbuzné a přátele bez účasti tisku.

Snímek, který má pět nominací na Zlaté glóby, má jít do amerických kin na Vánoce. Jamie Foxx v něm hraje otroka, který se stane nájemným vrahem. Film charakterizuje černý humor i v tarantinovském stylu otevřeně ukazované násilí.

Při setkání s novináři v New Yorku ale Tarantino násilí ve filmu hájil a řekl, že už má dost toho hájit své snímky vždy, když Ameriku šokuje násilí. "Prostě si myslím, že ve světě je násilí a dochází k tragédiím. Tak začneme obviňovat výrobce her," řekl. "Vždyť je to western, nechte toho," řekl o svém filmu. (ČTK)

10:03
V pražském Divadle Archa vyvrcholí turné Michala Prokopa

Turné Michala Prokopa s kapelou Framus Five vyvrcholí ve středu vyprodaným koncertem v pražském Divadle Archa. Jeho součástí bude křest nové desky Sto roků na cestě. Na tradičním vánočním vystoupení se představí jako hosté zpěvačka a skladatelka Radúza a spoluautor nového alba Petr Skoumal. Úlohy kmotrů alba se ujmou spisovatel, scénárista a dramatik Jiří Stránský a hudebník a publicista Ladislav Kantor.

Prokop nabídne nový repertoár v doprovodu své dlouholeté kapely Framus Five, v jejímž čele stojí dvě tuzemské instrumentální hvězdy - kytarista Luboš Andršt a houslista Jan Hrubý. V kapele dále hrají Pavel Razím na bicí, Zdeněk Wimpy Tichota na baskytaru, Jan Kolář na klávesy, Jirka Šíma na saxofony a Roman Bobick Kubát na trubku. Koncerty Prokopa a Framus Five budou pokračovat i v příštím roce. Nová deska Michala Prokopa Sto roků na cestě vyšla 30. října 2012, od té doby se drží na předních příčkách prodejnosti v hitparádě IFPI a je jednou z nejprodávanějších novinek.

Na desce, která vyšla po šesti letech od předchozí nahrávky Poprvé naposledy, najdou posluchači dvanáct skladeb, jejichž autory jsou Prokop, Skoumal a Hrubý. Texty obstaral Pavel Šrut a Jan Lacina. "Chvíli rockově bluesové, chvíli trochu 'najazzlé', chvíli písničkové, chvilku i country, postavené na skvělých textech. Kořeny v letech šedesátých, zvuk poučený jednadvacátým stoletím," charakterizuje album Prokop. (ČTK)

13:25
Ve věku 74 let zemřel herec Pavel Pípal

Ve věku 74 let zemřel 15. prosince dlouholetý člen Městských divadel pražských (MDP) herec Pavel Pípal. ČTK to dnes oznámila mluvčí MDP Tereza Mrzenová.

Herec zajímavého hlasu a ušlechtilého zjevu vstoupil na divadelní scénu jako dvacetiletý a strávil na ní přes 40 let. Kariéru zahájil jako loutkoherec v hradeckém Loutkovém divadle v roce 1958. Poté jeho cesta vedla do činoherních oblastních divadel ve Varnsdorfu a Chebu. V roce 1965 se stal členem Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni, kde si během 15 sezon vyzkoušel postavy komické i psychologicky náročné. V roce 1980 dostal nabídku na angažmá v Městských divadlech pražských.

Na scénách divadel ABC a Rokoko (po roce 1989 i divadla Komedie) strávil bezmála dvacet let. Právě tady přišly role zralých mužů, ve kterých se cítil nejjistěji. Tou první byla hlavní role v Bukovčanově hře Luigiho srdce. Výrazněji na sebe upozornil jako Morák v Hrubínově Srpnové neděli, Berg v Daňkově Příštím létě v Locarnu, Oberon ve slavné Křížově inscenaci Sen noci svatojánské v roce 1984. V roce 1987 ho čekala jeho patrně nejlepší role patriarchy rodu Ezry Mannona v O´Neillově tragédii Smutek sluší Elektře v režii Miroslava Macháčka.

V souboru Městských divadel pražských zůstal i po roce 1989. Hrál například v adaptaci Švandrlíkových Černých baronů postavu Halušky v režii Miloše Horanského. Z 90. let si ho diváci mohou nejlépe pamatovat z nejrůznějších "důstojnických" rolí - jako majora Arkdusta v Ryanově Jak jsem vyhrál válku (1994), plukovníka Sira Chesneye z Charleyovy tety (1996) či majora Mecalfa z Pasti na myši (1996). Poslední jeho rolí před odchodem do důchodu byla postava iluzionisty Filipa Langa v Golemovi Voskovce a Wericha v režii Milana Schejbala. (ČTK)

15:02
Ukradená barokní dřevořezba se vrátila do Česka

Do Česka se vrací další socha, která byla v minulosti nezákonně vyvezena do zahraničí. Jde o barokní dřevořezbu znázorňující sv. Annu Samotřetí, která se ztratila v 1999 z farnosti na Žďársku v královéhradecké diecézi. Před třemi týdny se do ČR z Rakouska navrátilo 36 dřevěných a pískovcových soch, které byly v minulosti rovněž ukradeny nebo nezákonně vyvezeny.

Dřevořezba sv. Anny Samotřetí byla identifikována již v roce 2008 v nabídce mnichovského aukčního domu Hampel. V německých aukčních síních se objevila víckrát, vždy však rychle zmizela, takže se stopu k ní nedařilo vypátrat. Pohyb sochy podle MK dokládá pestrý pohyb kulturních statků po Evropě i metody, které nepoctiví překupníci a obchodníci s uměním používají.

Přestože německá policie upozorňovala na nejistý původ sochy, vydal ji aukční dům překupníkovi, který ji obratem vyvezl do Nizozemí. Tam ho však již zastihla žaloba MK a návštěva exekutora se soudním příkazem k zabavení sochy. Soudní řízení trvalo tři roky.

Překupník se snažil na svoji obranu zajistit restaurátorské posudky a tvrdil, že spolupracuje s mezinárodním registrem pohřešovaných uměleckých děl. Jeho zástupci však uvedli, že překupník byl při prověřování starožitností značně neochotný. Prvoinstanční soud v Maastrichtu se přiklonil na stranu překupníka a ignoroval analýzu vypracovanou Národním památkovým ústavem. Poté, co se MK odvolalo, překupník sám nabídl, že sochu vydá, pokud bude odvolání k vyššímu soudu staženo, a to bez nároku na zaplacení odstupného v hodnotě sochy a ceny za její zrestaurování. (ČTK)

16:39
České lvy bude moderovat Jan Budař, který sám vlastní čtyři sošky

Moderátorem hlavního večera předávání filmových cen Český lev bude ve Velkém sále pražské Lucerny v sobotu 2. března osvědčený "lví průvodce" a majitel čtyř křišťálových sošek Jan Budař. O měsíc dříve, v sobotu 2. února, provedou nominačním večerem v kině Lucerna herci Simona Babčáková a Jakub Žáček.

Podle výkonného ředitele ČFTA Petra Vachlera nyní Budař navzdory nemoci natáčí v atelierech společnosti Vachler Art Company na pražském Žižkově upoutávku na slavnostní večer. Babčáková a Žáček spolu často moderují, společně vystupují také v pražské Akropoli v inscenaci Mafiánská opera.

"Mám radost z toho, že se točí české filmy a že Český lev může být určitým způsobem jejich přehlídkou," komentoval přípravy Vachler. Při uplynulých ročnících udělal dobrou zkušenost v rolích moderátorů vedle Budaře i s Tomášem Hanákem či Ester Kočičkovou. Letos ho napadlo spojit Budaře s Babčákovou. Jsou totiž oba autorští a mají smysl pro humor. (ČTK)

07:48
Berlinale otevře historické drama od Wong Kar Waie, předsedy letošní poroty

Únorový 63. ročník filmového festivalu Berlinale zahájí mezinárodní premiéra historického snímku The Grandmaster (Velmistr) známého hongkongského režiséra Wong Kar Waie, který současně usedne i do čela hlavní poroty jedné ze tří nejprestižnějších filmových přehlídek na světě.

The Grandmaster je akční epické drama, které se odehrává na pozadí neklidných 30. let minulého století v Číně. Tam bude mít také 8. ledna příštího roku světovou premiéru. "Wong Kar Wai jím rozšířil své dílo o nový napínavý prvek a vytvořil umělecky a obrazově bohatý žánrový film," prohlásil o něm Dieter Kosslick, prezident Berlinale, které se v německé metropoli uskuteční od 7. do 17. února.

Jako každý úvodní snímek na této přehlídce, bude i tento zařazen do hlavní soutěžní sekce. Vzhledem k "dvojroli" hongkongského režiséra, který bude zároveň předsedou mezinárodní jury, ale nebude moci získat Zlatého medvěda pro nejlepší festivalový snímek ani některého ze Stříbrných medvědů, které si odvážejí herci a tvůrci. (ČTK)

09:05
Neckář zakončil na Výstavišti krátké Půlnoční turné, byly to dobré časy

Velký aplaus téměř zaplněné sportovní haly na pražském Výstavišti sklidil ve středu Václav Neckář, který zde po koncertech v Pardubicích a Plzni zakončil krátké Půlnoční turné. Vystoupení zakončil Neckářův největší hit poslední doby Půlnoční, po němž si publikum vytleskalo přídavek v podobě vánočního duetu Purpura s Marií Rottrovou. Ani poté se davy neměly k odchodu.

"Ještě zazpívám píseň Odejdu, a pak už opravdu půjdu," uvedl unavený Neckář před definitivně poslední skladbou. Neckáře na pódiu doprovodila kapela Bacily a chlapecký sbor Pueri Gaudentes. Zazněly novinky z jeho posledního alba Dobrý časy a evergreeny jako je Stín katedrál, Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě, Čaroděj Dobroděj a řadu dalších. Nechyběla skladba Bejvávalo, ústřední píseň nového alba, k němuž aktuálně natočila klip režisérka Lenka Wimmerová.

Publikum všech generací zvedl Neckář několikrát ze sedadel k potlesku vestoje, poprvé, když píseň Doktor Dam Di Dam věnoval zdravotním sestřičkám, které mu pomohly při jeho zdravotních potížích. Populárního zpěváka v roce 2002 postihla mozková mrtvice, na scénu se vrátil po roční rekonvalescenci. (ČTK)

11:56
V Česku se proběhnou koncerty proti konci světa

Zároveň v pražské Incheba Areně, brněnském klubu Fléda a ostravském Plynojemu se dnes, v předvečer zániku civilizace předpověděného mayským kalendářem, uskuteční happening a benefiční Koncert proti konci světa. Všechna tři města se v závěru přímého přenosu v České televizi propojí telemostem, aby si účastníci akce mohli společně zazpívat neoficiální hymnu proti konci světa, písničku souboru The Tap Tap s názvem Konec světa-zrušeno. Cílem koncertu je shromáždit finanční prostředky na vybavení multifunkčního bezbariérového vzdělávacího centra Studeo při Jedličkově ústavu v Praze. Potřeba je 25 milionů korun.

V Praze spolu se skupinou tělesně postižených muzikantů The Tap Tap zazpívají Jiří Suchý a Marián Bango, na jednom ze svých posledních koncertů zahrají Support Lesbiens, vystoupí Chinaski a Illustratosphere s Danem Bártou, moderátorem večera bude Ladislav Angelovič. V brněnském klubu Fléda se na pódiu vystřídají Mandrage, Pavel Šporcl, Tata Bojs, Eliščin Band, frontman Eliščina Bandu a zároveň moderátor Jan Budař přivítá Květu Fialovou, Pavla Bobka a další hosty.

V multifunkčním centru v bývalém plynojemu v Ostravě-Vítkovicích bude koncertem provázet Michal Kavalčík alias Ruda z Ostravy, vystoupí Mňága a Žďorp, Charlie Straight, Xindl X a Buty. Na ohlášený konec světa reagují i další hudebníci. Například koncert k oslavě konce světa naplánovala na 21. prosince do brněnského klubu Mersey a na 22. prosince do pražské Malostranské besedy skupina Priessnitz. (ČTK)

12:54
La Scala zrušila premiéru baletu, sbor stávkoval kvůli odměnám

Milánský operní dům La Scala kvůli stávce sboristů na poslední chvíli zrušil premiéru baletu Romeo a Julie, které mělo tuto středu zahájit letošní baletní sezonu této světoznámé scény. Informovala o tom britská média. Sboristé prý požadují mimořádný příplatek za to, že mají vystupovat v kostýmech na jevišti a pohybovat se do hudby v souladu s tanečníky, jak žádá choreograf.

Zpěváci tvrdí, že smlouvy předvídají jejich účinkování na jevišti během operních představení, ale nikoli v baletech. Britský deník The Guardian na webu napsal, že 74členný sbor požaduje pro každého z 16 zpěváků, kterých se požadavky na účinkování na jevišti týkají, navíc 600 eur za představení (více než 15 000 korun). Pro ostatní členy prý žádá 400 eur. Podle La Scaly tyto požadavky nejsou "nic neobvyklého". Divadlo, které letos kvůli úsporným opatřením vlády přišlo o sedm milionů eur na dotacích, si ale prý nemůže dovolit jim bonusy vyplatit.

Slavné scéně se přitom podle médií podařilo zažehnat stávku baletek, které si stěžovaly na šikmou plochu na jevišti během stejného představení. Baletkám prý způsobovala silné bolesti hlavy a zad. Britský server BBC poznamenal, že La Scala musela v minulých letech kvůli protestním akcím účinkujících zrušit několik představení. Odbory a vedení operního domu by měli o nejnovějším sporu dál jednat. Další představení Romea a Julie, baletu na hudbu francouzského skladatele Hectora Berlioze s choreografií Sashi Waltzové, se má konat 28. prosince. (ČTK)

14:36
Drsný Harry a Matrix mají odrážet, jaký jsou Američané národ

Policejní drama Clinta Eastwooda Drsný Harry, sci-fi klasika Matrix a nadčasová romantická komedie Snídaně u Tiffanyho jsou mezi 25 filmy, které byly přidány do amerického Národního filmového registru.

Americký Národní filmový registr, který je součástí knihovny amerického Kongresu, byl vytvořen v roce 1989 a nyní je v něm zařazeno zhruba 600 filmů od roku 1897 do roku 1999. Každý rok je do něj přidáváno 25 nových přírůstků.

Letos se tak po bok klasických děl, jako je Občan Kane či Casablanca, zařadil například dokumentární film z roku 1984 The Times of Harvey Milk o životě a vraždě prvního otevřeně homosexuálního sanfranciského poslance.

Filmy do registru nejsou vybírány coby "nejlepší" americké snímky všech dob. Má jít spíš o díla trvalého významu pro americkou kulturu, uvedli oficiální činitelé. Mají odrážet to, kým Američané jsou jako lidé a jako národ. Aby mohly být vybrány, musejí být filmy alespoň deset let staré a "kulturně, historicky nebo esteticky významné". (ČTK)

07:07
Vydražila se Jacksonova rukavice, rekordní suma se blíží čtyřem milionům

V USA byla za 199 069 dolarů (zhruba 3,8 milionu korun) dolarů vydražena rukavice posázená černými krystaly, kterou měl Michael Jackson při udílení Amerických hudebních cen v roce 1984. Podle agentury AFP se na stejné aukci v Los Angeles prodala za 84 422 dolarů rovněž kožená bunda, kterou Jackson nosil při turné Thriller v roce 1988.

Podle AFP byla rukavice vydražena za rekordní cenu, pokud jde o položky patřících kdysi králi popu, jenž zemřel v roce 2009. Jméno jejího nového majitele aukční dům Nate D. Sanders nesdělil. Kupce našla také kovovými cvočky posetá bunda z červené kůže, kterou měl na sobě zpěvák ve videoklipu k písni Beat it.

Jackson ji nosil v roce 1988 během turné k albu Thriller, které je nejprodávanější deskou všech dob. Jackson bundu věnoval synovi šéfa hudebního vydavatelství Epic Records, které vydávalo jeho desky. (ČTK)

08:48
Turné Vojtěcha Dyka a B-Side Bandu dnes vyvrcholí v Lucerně

V pražské Lucerně v úátek vyvrcholí první velké sólové turné zpěváka Vojtěcha Dyka, které absolvoval s kapelou B-Side Band. Téměř dvouhodinová show nabídne originální verze hitů domácí i světové hudební scény od Beatles přes Nirvanu, R.E.M. až k písničkám Osvobozeného divadla. Kromě toho program obsahuje i několik autorských skladeb, pod nimiž jsou podepsáni třeba Ondřej Brousek nebo ostravský jazzový skladatel Boris Urbánek.

"Během celého turné jsme absolvovali vyprodané koncerty po celé republice a atmosféra byla vždycky skvělá. Nezakrývám, že před začátkem turné jsem měl trochu obavy, protože přece jenom jsem za diváky přicházel s úplně jiným druhem muziky, než na který jsou ode mne zvyklí s kapelou, ale reakce publika mě přesvědčily, že jsem se obával zbytečně. Ve všech městech se podařilo odehrát výborné koncerty a publikum se s naší muzikou potkalo. Teď se samozřejmě těším na Lucernu, protože Lucerna je symbol, taková česká muzikantská Mekka s neopakovatelnou atmosférou," uvedl Vojtěch Dyk.

Exkluzivním hostem turné je saxofonista Michal Žáček. Dyk, jemuž přinesla velkou popularitu role ve filmu Ženy v pokušení, divácky nejúspěšnějším snímku roku 2010, zdůraznil, že spolupráce s B-Side Bandem neznamená jeho odchod z Nightwork. Koncerty s B-Side Bandem označil za "nárazovou činnost". Spolupráci Dykovi loni nabídl šéf B-Side Bandu Josef Buchta. Výběr zpěváka, který by dokázal dobře frázovat, cítil swing a měl rád jazz, by měl být podle Buchty novým impulzem pro jeho big band s věkovým průměrem 27 let. (ČTK)

10:36
Divadlo Na zábradlí uvede Brechtovu hru o dvojím pohledu na život Galileiho

Pražské Divadlo Na zábradlí uvede v pátek večer premiéru hry Bertolta Brechta Život Galileiho s Miloslavem Mejzlíkem v titulní roli. Jde o příběh známého vědce a astronoma, který odvolal pod nátlakem církve své učení o oběhu planet okolo Slunce, aby mohl tajně pokračovat ve svém vědeckém bádání. Máme ho posuzovat jako zbabělce nebo hlavně jako člověka, který zásadně přispěl k poznání světa - na to se ptají inscenátoři v čele s režisérem Davidem Czesanym.

Dramaturgie Divadla Na zábradlí vybrala text Bertolta Brechta Život Galileiho k tématu této sezony nazvané Nepřizpůsobiví v jeho vyostřené podobě jako dilema, zda pod tlakem mocných odvolat své stanovisko a pokračovat v opozici ilegálními prostředky, nebo se držitelům moci postavit přímo i za cenu tvrdých represí či dokonce ztráty vlastního života. Hra je koncipována na rozlehlém historickém půdorysu, pro inscenátory vyžadující i studium odborné literatury.

Divadlo Na zábradlí tak inscenuje poslední - i když možná nedokončenou - verzi textu v překladu Rudolfa Vápeníka a Ludvíka Kundery, a dává tím hlavně velkou hereckou příležitost Miloslavu Mejzlíkovi. Inscenátoři předpokládají rezonanci s tématy současné doby především v otázkách možnosti a nemožnosti kompromisu a přizpůsobení se v negativním smyslu slova. (ČTK)

13:37
Slovácké divadlo slaví Vánoce s pohádkou Miloše Macourka

Slovácké divadlo v Uherském Hradišti má před sebou poslední premiéru letošního roku. Hostující režisérka Alexandra Bauerová nastudovala s herci pohádku s názvem Jak neuvařit hlavu naměkko. Je určena nejmenším divákům, ale i jejich rodičům a prarodičům, řekl mluvčí a herec divadla Josef Kubáník. Pohádka bude poprvé uvedena 26. prosince od 15:00.

"Pohádkám se ve Slováckém divadle věnujeme pravidelně každý druhý rok a jsme rádi, že na ni i letos diváci čekají. Tentokrát jsme vsadili na hravé pohádky Miloše Macourka, ty mají rády nejenom děti, ale i dospělí," uvedl Kubáník. Scénárista a spisovatel Macourek je autorem seriálů Arabela, Létající Čestmír, ale i filmů pro dospělé jako jsou například Jak utopit doktora Mráčka, Pane, vy jste vdova a další.

"Miloš Macourek napsal pro děti spoustu pohádkových knížek a děti je přímo milují pro nekonečnou fantazii a velkou hravost. Spolu s herci se staneme průzkumníky a objeviteli, kteří se dostanou do samotné hlavy autora, kde se to hemží roztodivnými nápady a pohádkovými postavami. Potkat tak můžeme například holčičku Matyldu, která má náhradní šroubovací hlavu, nebo chlapečka Konráda, který psal nosem, ale i elektrického úhoře nebo nešťastný budík," popsala dramaturgyně IVa Šulajová. (ČTK)

15:09
S Šankarem se loučili i Martin Scorsese a Herbie Hancock

Na 700 lidí se ve čtvrtek přišlo rozloučit se slavným indickým hudebníkem Ravim Šankarem. Na vzpomínkové shromáždění v Encinitas v jižní Kalifornii přišla Šankarova žena Sukanya, jeho dcery, hudebnice Anoushka Šankarová a Norah Jonesová, dirigent Zubin Mehta či vdova po Georgu Harrisonovi.

Šankar zemřel 11. prosince ve věku 92 let po operaci srdce v nemocnici v Kalifornii. Slavný hudebník a skladatel pomohl seznámit v 60. letech západní veřejnost s tradiční indickou hudbou a s hrou na sitár. Měl velký vliv na Beatles a především na jejich kytaristu George Harrisona, ale vystupoval také s klasickým houslistou Yehudi Menuhinem. "Zcela změnil Georgův přístup k hudbě," řekla vdova po Harrisonovi Olivia na shromáždění v meditačním centru v Encinitas, kde Šankar posledních 20 let žil.

"V jeho přítomnosti jsem si připadal hrozně malý," řekl dirigant Zubin Mehta. "Ravi Šankar otevřel dveře nezápadní hudbě milionům lidí po celém světě," uvedl ve svém poselství britský hudebník Peter Gabriel. Podle filmového režiséra Martina Scorseseho byla Šankarova hudba "starobylá i současná, vášnivá i meditativní, plná smutku i radosti". Na shromáždění byl také slavný jazzový pianista Herbie Hancock. Šankar naposled koncertoval 4. listopadu v Long Beach v Kalifornii společně se svou dcerou Anoushkou, která hraje také na sitár. (ČTK)

07:11
Klip Gangnam Style zlomil rekord, viděla ho miliarda lidí

Svérázný videoklip jihokorejského rapera PSY s názvem Gangnam Style nasbíral poprvé v historii internetového serveru YouTube více než jednu miliardu shlédnutí. Nahrávka je na internetu k vidění teprve o d července, rychle se ale stala hitem a už v listopadu byla nejsledovanějším videem.Společnost Google, která YouTube vlastní, uvedla, že na taneční píseň jihokorejské popové hvězdy se každý den podívá asi sedm až deset milionů lidí. PSY tak výrazně překonal dosavadního premianta YouTube, kanadského zpěváka Justina Biebera a jeho videoklip Baby.

"Úspěch PSY je parádním dokladem toho, že chytlavá hudba a, ehm, jezdecké taneční pohyby, mají univerzální přitažlivost," uvedl na blogu YouTube jeden z jeho manažerů Kevin Allocca. Alocca tím narážel na poněkud nezvyklé taneční kreace zpěváka Pak Če-sanga, které některým divákům připomínají stylizovanou jízdu na koni.

Jihokorejský videoklip je natolik populární, že na YouTube mají ohlas i jeho četné parodie. Jednu natočili britští vojáci, svou verzi si vyrobili také příslušníci thajského námořnictva. (ČTK)

09:23
Domingo v Praze zazpívá operní árie i vánoční písně a koledy

Španělský tenorista Plácido Domingo v sobotu na svém galakoncertě v pražské O2 areně zazpívá operní árie i vánoční písně a koledy. Doprovodí ho Státní filharmonie Košice pod taktovkou Eugena Kohna a jeho hosty budou sopranistky Ana Maria Martínezová a Eva Urbanová.Domingo je především operní tenor, v Praze se tak představí v áriích z oper Xerxes od Georga Friedricha Händela, Valkýra od Richarda Wagnera, Andrea Chénier od Umberta Giordana a Simon Boccanegra od Giuseppe Verdiho. Pro milovníky lehčích žánrů Domingo zazpívá árie z Lehárových operet Země úsměvů a Veselá vdova a z muzikálů Jižní Pacifik a West Side Story.

Urbanová s Domingem zazpívá árii z Lehárovy operety Veselá vdova a jednu vánoční píseň. Sólově se představí v árii z opery Adriana Lecouvreur a v písni Il mare calmo della serra, kterou pro Andreu Bocelliho napsal Zucchero.

"Král světové opery" Domingo se do Česka vrací po roce a půl. Loni koncertoval v Českém Krumlově, v Praze vystoupí po osmnácti letech. Madridský rodák ztvárnil za svou kariéru přes 130 tenorových a barytonových rolí, získal 12 cen Grammy a pořídil stovky nahrávek, což je v operní historii rekord. Mezinárodní popularitu si vytvořil zejména společným vystupováním s Lucianem Pavarottim a Josém Carrerasem (Tři tenoři). (ČTK)

10:49
Narozeniny slaví zpěvák Pearl Jam, kteří prodali přes 60 milionů desek

Na počátku 90. let minulého století se rockovou muzikou přehnala nekompromisní vlna stylu s názvem grunge. Temná a drsná hudba s dominující kytarou v podání amerických skupin Nirvana, Soundgarden, Alice in Chains či Pearl Jam zatřásla hitparádami po celém světě. Divoký životní styl jejích protagonistů si však zakrátko začal vybírat svoji nemilosrdnou daň a v podstatě jedinou kapelou, která dokázala svoji slávu "přežít", jsou Pearl Jam.

Jejich frontman Eddie Vedder se narodil 23. prosince 1964.Vedder se narodil jako Edward Louis Seversen III na předměstí Chicaga. Jeho dětství i dospívání poznamenaly neutěšené rodinné poměry. Zběhl z vysoké školy a odjel do San Diega. Přes den pracoval u pohřební služby, živil se jako pumpař a hlídač v hotelu, přes noc pomáhal v klubu a kromě toho zpíval s kapelou.

Posléze se vydal do Seattlu, který byl v té době líhní stylu grunge. Tam vznikla kapela Pearl Jam, která v září 1991 vydala první desku Ten. Album plné bolesti a znechucení se stalo senzací a revoltující mládež měla nové ikony. Popularita stylu grunge zanedlouho zeslábla. Pearl Jam, kteří prosluli odmítavým přístupem k médiím, se však žánrové škatulky zbavili a stali se rockovou stálicí s širokou výrazovou škálou od drsných vypalovaček až po balady. Celkem vydali devět studiových alb a prodali přes 60 milionů desek. V roce 2007 vydal Vedder svoje první sólové album — soundtrack k filmu Útěk do divočiny (Into the Wild). Jeho další deska Ukulele Songs a DVD z živého vystoupení pojmenované Water on the Road vyšly v roce 2011. (ČTK)

01:14
Španělské úřady chtějí vyhostit autora protiislámského filmu

Španělské úřady chtějí vyhostit autora protiislámského filmu, který v zemi dostal politický azyl. Jeho přítomnost podle ministerstva vnitra ohrožuje bezpečnost Španělska, napsala agentura AFP.

Pákistánec Imran Firasat se při natočení svého snímku Nevinný prorok údajně inspiroval filmem Nevinnost muslimů, který letos vyvolal velké bouře v islámském světě. V jejich důsledku zahynulo několik desítek lidí. Firasat původně plánoval zveřejnit film na internetu 14. prosince, soud mu to však zakázal.

Na webu se ovšem objevil trailer, v němž se Firasat se španělskou vlajkou v ruce na jednom z madridských náměstí ptá, zda byl prorok Mohamed vrah a zda páchal násilí na dětech. Dá se očekávat, že zveřejnění jeho díla by vyvolalo negativní reakce z muslimských zemí.

Firasatovi, jenž sám sebe označuje za exmuslima, se nyní španělské ministerstvo vnitra rozhodlo odebrat politický azyl, který dostal v roce 2006. "Proti tomu se může odvolat," řekl mluvčí úřadu agentuře AFP. Konečné rozhodnutí o Firasatově osudu by pak bylo věcí soudu. Španělská média informovala o tom, že na Firasata si činí nárok Indonésie, kde je na něj údajně vydán zatykač kvůli deliktu nesouvisejícímu s jeho dosud nepublikovaným filmem. (čtk)

07:22
Koncert Plácida Dominga zakončil společný zpěv Tiché noci

Tradiční vánoční píseň Tichá noc zakončila sobotní koncert Plácida Dominga v pražské O2 areně. Ke španělskému tenoristovi se při klasické koledě Franze Xavera Grubera z roku 1818 přidali jeho hosté, portorická sopranistka Ana Maria Martínezová a její česká kolegyně Eva Urbanová.

Téměř vyprodaná hala upravená s místy pouze k sezení, kde se podle odhadů přítomných žurnalistů sešlo přibližně 6000 lidí, odměnila pěvce i doprovázející Státní filharmonii Košice pod taktovkou Eugena Kohna ovacemi vestoje.

Koncert zahájila předehra Mozartovy opery Únos ze Serailu, po níž za velkého potlesku na pódium přišel šedovlasý madridský rodák a zazpíval píseň z Wagnerovy Valkýry. Posluchačům se po ní omluvil za drobné hlasové problémy způsobené nízkou teplotou v hale.

V první části koncertu se představil Domingo, kterému bude v lednu dvaasedmdesát, především jako operní tenor v áriích z oper Xerxes (Georg Friedrich Händel), Andrea Chénier (Umberto Giordano) nebo Simon Boccanegra (Giuseppe Verdi). Urbanová se sólově prezentovala árií z opery Adriana Lecouvreur, Martínezová publikum potěšila Dvořákovou písní Měsíčku na nebi hlubokém z opery Rusalka.

Po přestávce byl program vytvořen pro milovníky lehčích žánrů. Domingo zazpíval árie z Lehárových operet Země úsměvů a Veselá vdova a z muzikálu Jižní Pacifik. Z Veselé vdovy zazněl i duet, který s Urbanovou nejen odzpíval, ale také doprovodil tancem. Velký úspěch pak měl Domingo s dalším duetem, tentokrát s Martínezovou zazpíval populární skladbu Tonight z muzikálu West Side Story. Martínezová přispěla melodií z muzikálu My Fair Lady a Domingo hitem Louise Armstronga What A Wonderful World. V přídavcích pak koncert nabídl několik vánočních písní.

"Král světové opery" Domingo se do Česka vrátil po roce a půl. Loni koncertoval v Českém Krumlově, v Praze vystoupil po osmnácti letech. Za svou pěveckou kariéru, k níž později přidal i dirigování, ztvárnil přes 130 tenorových a barytonových rolí. Získal 12 cen Grammy a pořídil stovky nahrávek, což je v operní historii rekord. Mezinárodní popularitu si vytvořil zejména společným vystupováním s Lucianem Pavarottim a Josém Carrerasem (Tři tenoři). (čtk)

09:22
Janáčkův máj zahájí česká premiéra Chačaturjanovy symfonie Poema

Osmatřicátý ročník mezinárodního festivalu Janáčkův máj zahájí v Ostravě 20. května 2013 česká premiéra symfonie Poema Arama Chačaturjana. Zahajovací koncert se bude konat v unikátním velkém sále bývalého plynojemu Gong v Dolní oblasti Vítkovice. O náplni festivalu informoval jeho ředitel Jaromír Javůrek.

Festivalový program už dnes slibuje celkem dvacet koncertů a čtyři operní představení. "Ve znamení jubileí a premiér, takto zní podtitul Janáčkova máje 2013. A skutečně těch festivalových, českých, ale i světových výročí ani novinek nebude málo," řekl.

Kromě díla sovětského autora pořadatelé zvou na premiérový společný projekt s drážďanským festivalem Dresdner Musikfestspiele. Koncert je připraven na 25. května. Na oratorním večeru zazní Sen Gerontiův Edwarda Elgara.

Festival připomene také jubilea Davida Poppera, Witolda Lutoslawského, Richarda Wagnera, ale i Janáčkovy konzervatoře a Gymnázia v Ostravě, která si letos připomíná 60 let od svého založení. Poprvé na Janáčkově máji vystoupí interpreti jako klavírista Lars Vogt, violoncellista Miklós Perényi, houslisté Augustin Dumay a Sayaka Shoji.

Prodej vstupenek na mezinárodní festival začíná 1. února 2013. Informace o koncertech či vstupném zájemci najdou na internetových stránkách festivalu www.janackuvmaj.cz. (čtk)

16:37
La Putyka jede do Ostravy s kompletní přehlídkou představení

Soubor Cirk La Putyka přijede do Ostravy s kompletní přehlídkou svých představení. Vystoupení se uskuteční od 30. března velkém sále multifunkční auly Gong v Dolní oblasti Vítkovice. Řekl to mluvčí přehlídky Jiří Sedlák.

Podle něj na návštěvníky čeká strhující podívaná plná napětí i humoru na pomezí cirkusu a divadla. Představení totiž využívají například akrobacii na šálách, lanech a trampolíně. Prostor dostanou i klauniády, taneční vystoupení či živá hudba.

Během osmi večerů Cirk La Putyka uvede čtyři představení, která patří k tomu nejlepšímu, co v České republice v této oblasti vzniklo. Diváci budou mít šanci vidět i již legendární a cenami ověnčenou La Putyka, která už není na repertoáru souboru. Uvidí i novinku Risk, která bude mít premiéru v lednu.

"Kromě letního festivalu Colours of Ostrava jsme zatím v Ostravě nehráli. Máme radost, že poprvé samostatně to bude se všemi našimi představeními a navíc v tomto úžasném industriálním prostředí, kam se nový cirkus skvěle hodí," řekl principál souboru Rostislav Novák.

Soubor se proslavil už svým prvním představením La Putyka. Získalo řadu ocenění a dokonce se stalo i Inscenací roku 2009. Kombinuje akrobacii, tanec, loutky a sportovní výkony. Mezi herci jsou i mistři ČR v akrobatických skocích na trampolíně, profesionální tanečníci nebo mistr bojového umění. Představení doprovází živá hudba a soubor se s ním už zúčastnil festivalů v Sydney, Šanghaji, Sarajevu nebo v Edinburghu. (čtk)

07:02
Islamisté začali ničit zbývající mauzolea v malijském Timbuktu

Zbývající mauzolea ve starobylém maliském městě Timbuktu, která byla dosud ušetřena ničení islamisty, se v neděli stala terčem nových útoků. Podle místních představitelů citovaných agenturou AP islámští radikálové zničili čtyři další historické hrobky. Ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonová toto jejich počínání označila za tragédii pro Malijce i pro zbytek světa.

Ředitel místní turistické informační kanceláře v Timbuktu řekl, že islamisté zničili starobylé hrobky, které však nefigurovaly na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Islamisté ze skupiny Ansar Dine likvidují hrobky svatých mužů súfismu, mystické formy islámu. Mauzolea považují za projev neislámského modlářství. Šéf Ansar Dine, která spolu se severoafrickou větví teroristické sítě Al-Káida dříve v tomto roce město zabrala, podle agentury AFP pohrozil, že v Timbuktu nezůstane jediné mauzoleum. Jeden z obyvatel města sdělil, že islamisté na při ničení hrobek v neděli použili krumpáče.

Islamisté ovládají sever západoafrické země od letošního jara. V Timbuktu, nazývaném "město 333 svatých", od té doby podle AP zničili nejméně sedm z tamních 16 hrobek zapsaných na seznam UNESCO.

Zprávy o ničení mauzoleí se objevily poté, co Rada bezpečnosti OSN ve čtvrtek jednomyslně schválila vyslání mírové mise do Mali. Mise má podpořit tamní vládu v boji proti teroristům a ozbrojeným skupinám povstalců. (čtk)

08:45
Ředitel CIA kritizoval film o zabití bin Ládina

Zastupující ředitel americké Ústřední zpravodajské služby Michael Morell kritizoval film o zabití šéfa teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina. Snímek Zero Dark Thirty podle něj vytváří mylné dojmy o fungování CIA, když se tváří jako historicky přesný, přitom ale pracuje s podstatnou dávkou umělecké licence. Dnes o tom informoval internetový deník Huffington Post.

Thriller o pronásledování a dopadení šéfa Al-Káidy natočila režisérka Kathryn Bigelowová, která dostala Oscara za svůj předcházející film Smrt čeká všude. Zero Dark Thirty bude uveden do kin začátkem příštího roku, ale už nyní sbírá nominace na filmové ceny. Je například nominován na čtyři Zlaté glóby.

"Chci, abyste věděli, že Zero Dark Thirty je dramatizace, ne realistické zobrazení skutečnosti," uvedl Morell v otevřeném dopisu zaměstnancům CIA. Doplnil, že CIA sice spolupracovala s filmaři při vzniku snímku, neměla ale žádný vliv na jeho závěrečnou podobu a vyznění.

Morellovi vadí především to, že film naznačuje, že rozhodující roli pro nalezení bin Ládinova úkrytu v Pákistánu hrálo mučení zajatců. "Takové vyznění je lživé," uvedl zastupující ředitel CIA. "Některé informace sice pocházely od zajatců vystavených posíleným vyšetřovacím technikám, ale bylo tady mnoho jiných zdrojů," zdůraznil.

Ze stejného důvodu jako Morell kritizovali film Zero Dark Thirty už dříve tento týden američtí senátoři Dianne Feinsteinová, Carl Levin a John McCain. (čtk)

09:22
Rihanna věnovala přes milion dolarů barbadoské nemocnici

Barbadoská zpěvačka Rihanna věnovala část svých příjmů na charitu. Nemocnici ve svém karibském rodišti dala vánoční dárek v podobě 1,75 milionu dolarů (přes 33 milionů korun). Podle agentury AP dar spojila s památkou své zesnulé babičky.

Při sobotním slavnostním ceremoniálu v Nemocnici královny Alžběty zpěvačka prohlásila, že tímto způsobem může vrátit Barbadosu část svého úspěchu. Rihanna letos vydala už své sedmé album a stále je po celém světě velmi populární.

Oddělení radioterapie nemocnice v Bridgetownu bylo přejmenováno na Onkologické centrum Clary Braithwaiteové po zpěvaččině babičce, která zemřela v červnu. Za darované peníze nemocnice zakoupí nové vybavení. (čtk)

20:11
Lidé na Vyšehradě vzpomínali na Karla Čapka

Při letošní pietní vzpomínce na Karla Čapka, jednoho z největších českých spisovatelů a publicistů 20. století, zazněla u jeho hrobu na Vyšehradském hřbitově Modlitba tohoto večera. Čapek ji otiskl v Lidových novinách 22. září 1938 a zachytil v ní úzkost z chmurné budoucnosti, která mladé republice hrozila z nacistického Německa. Modlitbu v úterý přečetl patnáctiletý Oliver Procházka, člen Dismanova rozhlasového dětského souboru.

Pražský arcibiskup Dominik Duka ve svém listě poukázal na to, že Čapek byl tak velkým spisovatelem, že ho ze školních učebnic nevyškrtl ani komunistický režim, i když "diskrétně" zamlčel taková jeho díla jako Hovory s T. G. Masarykem. List přečetl probošt Královské kolegiátní kapituly sv. Petra a Pavla na Vyšehradě Anton Otte.

Lidé přicházeli na Vyšehradský hřbitov už během dopoledne. Zastavovali se u hrobů významných českých umělců, herců, spisovatelů, básníků či hudebníků. Vzpomínka a četba z Čapkova díla se koná už tradičně po 11:00, když dozní zvonkohra z věže baziliky.

Pietní akt, kterého se letos účastnilo kolem 150 lidí, každoročně pořádá Společnost bratří Čapků, která existuje od roku 1947. Pečuje o duchovní odkaz Karla Čapka a jeho bratra malíře Josefa Čapka.

Knihy Karla Čapka (1890 až 1938) i dnes vycházejí po celém světě. Čapkův tvůrčí záběr byl široký - od poezie přes publicistiku, prózu, drama, cestopisy, pohádky až k politickým a filozofickým úvahám. Jeho nový výraz "robot" se ujal v mnoha jazycích. Kromě věnců a květin byly dnes na Čapkově hrobě, kde je rovněž pohřbena jeho manželka, herečka Olga Scheinpflugová, k vidění dopisy dětí, ve kterých Karlovi a Josefu Čapkovým děkují za jejich pohádky. (čtk)

02:04
Zemřela spisovatelka Jindřiška Smetanová

Ve věku 89 let zemřela v pondělí po dlouhé a těžké nemoci spisovatelka a scenáristka Jindřiška Smetanová. Informoval o tom server lidovky.cz.

Smetanová se narodila 26. října 1923. Je například autorkou románu Někdo přijde a nenechá mě zemřít nebo knihy pro děti Pohádky z Kampy. Napsala mnoho povídek a fejetonů. Živila se také jako dramaturgyně, autorka televizních inscenací nebo překladatelka.

Lidé ji mohli znát i z legendárního rozhlasového pořadu Sedmilháři, kde mimo jiné vystupovala s humoristou Zdeňkem Jirotkou. Během normalizace nesměla pracovat v médiích nebo publikovat. Živila se proto například jako zahradnice, šatnářka nebo pomocná dělnice ve stavebnictví. (čtk)

07:12
Zemřeli hollywoodští herci Jack Klugman a Charles Durning

Ve věku 89 let zemřel v pondělí dvakrát na Oscara nominovaný americký herec Charles Durning, který se prosadil u filmu ve snímku Podraz. O rok víc bylo Jacku Klugmanovi, který zemřel také v pondělí a proslavil se především hlavní úlohou v televizním seriálu Podivný pár.

Durning ve snímku Podraz z roku 1973 hrál zkorumpovaného policistu. V roce 1984 byl nominován na Oscara za úlohu nacisty v komedii Mela Brookse Být či nebýt a o rok před tím za roli guvernéra v muzikálu The Best Little Whorehouse in Texas (Nejlepší bordýlek v Texasu). Upozornil na sebe i ve filmech Tootsie, Dick Tracy a Bratříčku, kde jsi.

Durning byl za druhé světové války dvakrát zraněn. Byl v expediční jednotce při vylodění v Normandii na pláži Omaha.

Jack Klugman hrál ve snímcích jako Dvanáct rozhněvaných mužů, Dny vína a růží, Sbohem město C. Nejslavnější byly ale jeho úlohy v televizi, za které dostal tři ceny Emmy. Nejznámější byl v 70. letech jako bohémský sportovní novinář po boku Tonyho Randalla v komediálním seriálu Podivný pár podle hry Neila Simona. Seriál běžel pět let, ale nebyl hitem a proslavil se až při pozdějších opakováních. (čtk)

11:04
Na péči o kulturní dědictví jde ročně přes 4 miliardy korun

Na obnovu památek a kulturního dědictví jde ročně z veřejných rozpočtů mezi čtyřmi až pěti miliardami korun. Přibližně polovinu peněz poskytuje státní rozpočet, druhou polovinu místní rozpočty. Za loňský rok daly kraje, města a obce o trochu víc než stát - celkem 2,5 miliardy, stát dal na péči o kulturní dědictví dvě miliardy korun. Vyplývá to z údajů Statistické ročenky ČR 2012.

Největší podíl na výdajích státu má ministerstvo kultury, které především financuje z velké většiny provoz Národního památkového ústavu spravujícího stovku hradů, zámků a dalších památek. Z celkového obratu NPÚ v roce 2011 (1,27 miliardy) činila dotace státu na jeho provoz 619 milionů; téměř půl miliardy korun má NPÚ z vlastních výnosů.

Samotné ministerstvo kultury má také své památkové programy, ze kterých mohou žádat vlastníci památek o dotace, loni šlo přibližně o 640 milionů korun.

Údaj o výdajích státu na péči o památky se skládá ještě z výdajů Kanceláře prezidenta republiky, z jejího rozpočtu se platí například rekonstrukce objektů na Pražském hradě. Loni takto kancelář vynaložila přibližně 200 milionů korun. Peníze na zachování a obnovu památek ze svých rozpočtů dávají i ministerstva zemědělství (loni 1,7 milionu Kč) a obrany (loni 5,7 milionu Kč) a Státní zemědělský intervenční fond (loni 160 milionů Kč).

V roce 2010 šlo na obnovu památek a péči o kulturní dědictví ze státního rozpočtu přibližně stejně, z rozpočtů místních to ale byly tři miliardy. O rok předtím dal stát 1,9 miliardy, místní rozpočty přes tři miliardy korun. V roce 2008 stát poskytl 1,88 miliardy a místní rozpočty 2,13 miliardy korun a v roce 2007 stát 1,79 miliardy a místní rozpočty 1,99 miliardy korun. (čtk)

12:31
Pardubické divadlo se s rokem rozloučí komedií Blbec k večeři

Posledním letošním představením pardubického divadla bude známá komedie Blbec k večeři francouzského dramatika a režiséra Francoise Vebera. Patří k nejuváděnějším hrám na světových jevištích, na Silvestra bude v Pardubicích 26. repríza. Představení začne v 18:00, po jeho skončení divadlo vyhlásí výsledky divácké ankety o inscenaci roku, uvedl mluvčí Radek Smetana.

Hra diváky zavede do domácnosti bohatého nakladatele Pierra Brochanta, který má spolu se svými přáteli zvláštní zálibu v pořádání pravidelných "večeří blbců", na které každý přivádí své objevy. Žádný z nich však netuší, proč byl vlastně pozván. Jednoho dne se tento nezvyklý koníček zkomplikuje a zprvu dekadentní legrácka pro pobavení začne nabírat na obrátkách. Komedie je plná slovní i situační komiky, gagů a překvapujících rozuzlení. Známá je také její filmová podoba v autorově režii, oceněná několika filmovými Césary.

Po představení budou vyhlášeny výsledky tradiční divácké ankety o inscenaci roku. Anketní formuláře jsou umístěny ve foyer nebo na webových stránkách divadla www.vcd.cz, vybírat je možné z 28 titulů. Anketní lístky jsou slosovatelné, výherce získá předplatné podle vlastního výběru. Diváci budou zároveň vybírat i nejoblíbenější herečku a herce roku 2012, kteří budou slavnostně vyhlášeni v lednu na Divadelním plese.

V předchozích dvou letech se divácky nejúspěšnější inscenací Východočeského divadla stalo drama Petera Shaffera Amadeus v režii hostujícího Michaela Taranta. "Při této příležitosti oceňujeme i inscenaci novinářů," uvedl Smetana. Minulý rok se jí stala dramatizaci románu Klause Manna Mefisto. Východočeské divadlo v roce 2011 navštívilo 121.027 diváků, čímž se pardubická scéna řadí mezi nejnavštěvovanější jednosouborová divadla v zemi. (čtk)

08:41
Pospíšil a Skoumal uzavřou rok 2012 v Malostranské besedě

Zpěvák a skladatel Luboš Pospíšil ve čtvrtek se skupinou 5P zakončí rok 2012 speciálním vánočním koncertem v Malostranské besedě v Praze. Jako host vystoupí Petr Skoumal, mimo jiné autor hudby k Pospíšilovým hitům Kráska v nesnázích, Groteska, Muzeum figurín nebo Banální příběh o klíči.

Program večera obstarají zejména hudebníci dvou generací z Pospíšilovy doprovodné skupiny 5P. Letošní playlist kombinuje osvědčené hity s písněmi z posledního CD Chutnáš po cizím ovoci. V Malostranské besedě zazní i skladba Doky, vlaky, hlad a boty, kterou Pospíšil před lety zpíval se souborem C & K Vocal. Kapela 5P vystoupí v sestavě, v níž před rokem kytarista Mirek Linhart vystřídal Bohumila Zatloukala. Skupinu 5P nyní vedle Linharta tvoří bubenice Pája Táboříková, hráč na klávesové nástroje Ondřej Fencl a bývalý baskytarista Vltavy Martin Štec.

Pospíšil působí na oficiální hudební scéně od roku 1971, kdy se stal členem souboru C & K Vocal. Už předtím ale hrál v různých beatových kapelách. Později odešel na sólovou dráhu. Jeho prvním sólovým počinem byl v roce 1981 singl Kráska v nesnázích. Na svém debutovém albu Tenhle vítr jsem měl rád spolupracoval s hudebním skladatelem Otakarem Petřinou a textařem Ladislavem Kantorem. Jeho charakteristický rejstřík v kombinaci s poetickými texty básníka Pavla Šruta přinášel unikátní styl. Druhou desku "...a nestřílejte na milence" už natáčel s 5P, kde mimo jiné působil i kytarista a skladatel Zatloukal. Společně pak v 90. letech natočili album Vzdálená tvář. Pospíšil působil také jako zpěvák v jedné ze sestav skupiny Blue Effect a spolupracoval se skupinou Biograf. (ČTK)

12:38
Kate Winsletová se provdala za Neda RocknRolla, synovce Richarda Bransona

Britská herečka Kate Winsletová, hvězda romantického dramatu Titanic, se potřetí provdala. Při utajeném obřadu v New Yorku řekla ano Nedu RocknRollovi, synovci podnikatele, miliardáře a průkopníka komerčních vesmírných letů Richarda Bransona, napsala agentura DPA. Obřad se uskutečnil jen v úzkém kruhu přátel. O ceremonii nevěděli ani rodiče Winsletové.

Mluvčí herečky podle portálu dailymail.co.uk bez dalších podrobností uvedl, že svatba se konala tento měsíc. Herečka byla již dvakrát provdaná, od roku 1998 do roku 2001 byla manželkou režiséra Jima Threapletona a mezi lety 2003 až 2010 byl jejím chotěm režisér Sam Mendes. Z prvního manželství má dceru Miu, z druhého pak syna Joa Alfieho.

Sedmatřicetiletá Winsletová, kterou proslavila role ve filmu Titanic v roce 1997, získala v roce 2009 Oscara za snímek Předčítač.

15:10
Druhý ročník Festivalu íránských filmů se zaměří na děti

Po ženách, kterým byl věnován první ročník Festivalu íránských filmů, bude jeho pokračování zasvěceno dětem. Druhý ročník přehlídky se uskuteční od 9. do 13. ledna v pražském kině Světozor. Projekce mají dokumentovat, že děti si íránští tvůrci vybírají jako častý motiv hraných i dokumentárních snímků. Jen některé z nich však dosahují mezinárodních kvalit.

"První ročník Festivalu íránských filmů lákal diváky především na oscarový snímek Rozchod Nadera a Simin, který ostatní filmy neprávem trochu zastínil. Druhý ročník představí ještě silnější a ucelenější kolekci klenotů íránské kinematografie. Propojí ji ústřední téma - dítě, a to bez ohledu na rok vzniku vybraného filmu," řekl k dramaturgii Káve Dánešmand z produkční skupiny Tokada Productions. Skupina působí v Praze, Festival íránských filmů vymyslela a celý jej produkuje. Diváci se tak můžou těšit například na příběh osmiletého chlapce s názvem Kde je dům mého přítele? (1987) známého režiséra Abbáse Kiarostamího, který se představil i na předchozím ročníku festivalu. Dalším lákadlem bude silný film Běžec (1990) Amira Naderiho. Pojednává o chlapci, který přijde ve válce o domov a jako jedinou možnost, jak si splnit své životní sny, vidí zápis do školy.

Druhý ročník přinese podle Dánešmanda několik novinek. Vedle dopoledních projekcí pro základní a střední školy k nim bude patřit Afghánský den - projekce vybraných nejlepších filmů afghánské kinematografie v jednom večeru, jež doplní živá hudba a další doprovodné akce. Předprodej vstupenek bude zahájen 2. ledna 2013. Více se zájemci dozvědí na www.iranianfilmfestival.cz nebo www.kinosvetozor.cz. (ČTK)

17:32
Hobit vede návštěvnost, v Česku utržil přes 50 milionů

První díl filmu Hobit přilákal o druhém víkendu od premiéry do českých kin 75.764 diváků. Za zhlédnutí snímku s podtitulem Neočekávaná cesta nechali v pokladnách 11,7 milionu korun. Snímek se ocitl opět v čele tabulky návštěvnosti. Podle informací Unie českých distributorů má už na kontě 360 000 diváků, tržby přesahují 54 milionů korun.

Ostatní snímky v předvánočním víkendu už jen paběrkovaly. Americký film Pí a jeho život zhlédlo na druhém místě pouhých 7632 lidí. Třetí skončil americký přepis Anny Kareniny s Keirou Knightleyovou v titulní roli. Před filmová plátna přilákal o dva tisíce lidí víc, ovšem tržby byly vzhledem k menšímu průměrnému vstupnému nižší.

Čtvrtý skončil americký film Atlas mraků a za ním Twilight Saga: Rozbřesk - 2. část, rovněž z americké produkce. (ČTK)

09:04
Ivan Mládek natočí v Lucerně své první koncertní DVD

Hudebník Ivan Mládek natočí 4. ledna v pražské Lucerně s Banjo Bandem své první koncertní DVD. Speciálně kvůli tomu se sejde "zlatá sestava", v níž nebudou chybět trumpetista a zpěvák Ladislav Gerendáš, bubeník Tomáš Procházka nebo tubista Jáša Dědina, kteří už s kapelou nehrají. "Živé koncertní DVD zachytí písničky a humorné monology Ivana Mládka, Lenky Plačkové, Libuny Roubychové či gagy Lenky "Kalamity Jane" Šindelářové. To je položka, která zatím chybí v diskografii Banjo Bandu a po které Mládkovi fanoušci už nějakou dobu volají," uvedl za organizátory David Němeček.

Pro kapelu bude koncert ve "velké" Lucerně návratem do éry 70. let. Tehdy v legendárním sále odehrála několik samostatných vystoupení. Pak se Banjo Band začal podobným velkým akcím vyhýbat, podle Mládka si nechtěl "vyplácávat" publikum. "Po letech jsme si společně zase zahráli na jednom privátním představení. Před Lucernou jsme si tak prověřili, že se ještě všichni udržíme dvě hodiny na nohou. Máme hodně písní v repertoáru, jsme schopni zahrát takřka všechny naše písničky, které publikum od nás zná. Ale sólové věci Gézy Gerendáše a Petra Kaňkovského jsme přece jenom museli trochu oprášit. Udělali jsme si dokonce kvůli tomu zkoušku. Myslím, že tak po třiceti letech," podotkl Mládek.

Záznam koncertu bude mít na starosti režisér Radan Dolejš. "Je pro mne velkou ctí mít možnost zachytit atmosféru koncertu Mládka, navíc v pražské Lucerně. Vždyť pantonské singly Banjo Bandu Ivana Mládka byly první desky, které jsem si ve svých jedenácti letech koupil," sdělil režisér, který se v minulosti podílel také na Mládkově Čundrcountry show. (ČTK)

10:45
Herec Jude Law, který dostal jméno podle hitu Beatles, oslaví 40. narozeniny

Britský herec Jude Law oslaví 29. prosince čtyřicetiny. Někdejší nejvíce sexy muž světa, který byl dvakrát nominován na Oscara, se do povědomí filmových fanoušků zapsal rolemi ve snímcích například Oscar Wilde, Talentovaný pan Ripley, Návrat do Cold Mountain, A. I. Umělá inteligence nebo Road to Perdition. Law však vždy chtěl být "vážným" hercem, a tak svůj vzhled vnímal spíše jako obtíž. "Nehodlám poslouchat, že jsem jen hezoun. Nová, žhavá, dobře vypadající věc," řekl jednou.

Londýnský rodák, jenž dostal jméno podle hitu Beatles Hey Jude, začal už ve dvanácti letech studovat herectví. V sedmnácti ale z herecké školy odešel, začal natáčet, zároveň ale také hrál v divadle. V posledních letech hrál doktora Watsona ve snímcích Sherlock Holmes a Sherlock Holmes: Hra stínů, nyní září ve hvězdně obsazeném filmu Anna Kareninová v roli manžela hlavní hrdinky, kterou hraje britská krasavice Keira Knightleyová.

Law byl vyznamenán řádem Rytíř umění a literatury Francouzské republiky, angažuje se v řadě charitativních a mírových projektů a v roce 2010 převzal na karlovarském filmovém festivalu Cenu prezidenta festivalu. Law byl v letech 1997-2003 ženatý s herečkou Sadie Frostovou, se kterou má dva syny a dceru. Další dceru má s americkou modelkou Samanthou Burkeovou, v posledních letech žil s britskou herečkou Siennou Millerovou. (ČTK)

12:07
Dějištěm festivalu keltské kultury Beltine bude zámek v Telči

Devatenáctý ročník festivalu keltské kultury Beltine se koná na přelomu dubna a května 2013 v Telči na Jihlavsku. Program festivalu, na němž vystupují české i zahraniční hudební a taneční skupiny, pořadatelé upřesní koncem ledna. Řekl to hlavní dramaturg akce Tomáš Křivánek z pořádajícího sdružení Bratrstvo Keltů. V zámeckém parku v Telči bude Beltine potřetí. Pořadatelé se už loni rozhodli nekočovat po republice a usadit se na Vysočině natrvalo. "Rozhodnutí nelitujeme. Vážíme si toho, že když se s kastelány nebo starosty na Vysočině na něčem dohodneme, vždycky to platí," řekl Křivánek.

V příštím roce se bude Beltine pořádat na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou na Třebíčsku a o rok později v Náměšti nad Oslavou ve stejném okrese. V těchto třech místech se pak bude periodicky opakovat. Festivalový program začne v Telči v úterý 30. dubna večer a potrvá nepřetržitě do prvomájového poledne.

Kromě koncertů lidé uvidí ukázky dobového bydlení, oblékání, šermu či životního stylu. V keltské vesničce, kde nebudou chybět tradiční keltské nápoje - pivo a medovina, si návštěvníci mohou vyzkoušet tradiční keltská řemesla. Festival Beltine propojuje různé umělecké směry a žánry i profesionální umělce s amatérskými. Scházejí se na něm všichni milovníci keltské kultury a životního stylu. (ČTK)

14:19
Prostor MeetFactory představí tvorbu Zuzany Piussi

Pražská MeetFactory uvede 21. ledna výběr z tvorby slovenské dokumentaristky Zuzany Piussi, jejíž jméno se do povědomí dostalo zejména v souvislosti s kauzou kolem jejího dokumentu Nemoc třetí moci podávajícího zprávu o zkorumpovanosti justice na Slovensku. V souvislosti s tímto snímkem čelí Piussi na Slovensku trestnímu stíhání. Výběr z její tvorby bude uveden v rámci cyklu Konsekvence bizarnosti.

Mluvčí MeetFactory Petr Hrubeš řekl, promítnut bude také její film Od Fica do Fica, ve kterém časosběrnou metodou sledovala dění na Slovensku od voleb 2010 do voleb 2012, politiky, jejich voliče, demonstrace a demonstrace proti demonstracím. "Tento snímek vyvolal díky mimořádně kritickému a neutěšenému pohledu na stav slovenské společnosti po více než dvaceti letech svobody značnou kontroverzi. Slovenská kina ho odmítla promítat, údajně z důvodu přílišného politického podtextu," řekl.

Kvalita tvorby této filmařky je podle něj nezpochybnitelná, což potvrdilo mimo jiné i nedávné ocenění na bratislavském festivalu Jeden svět, jehož porota jednomyslně označila snímek Piussi Křehká identita za nejlepší dokument. Jeho tematikou je slovenská národní identita a portrétuje současné "pseudonárodní buditele". (ČTK)

17:01
Před deseti zemřel Július Satinský, veterán ze střediskové vesničky

Ve věku 61 let zemřel před deseti lety, 29. prosince 2002, na rakovinu tlustého střeva populární slovenský herec, humorista, dramatik a spisovatel Július Satinský. Oblíbený byl i České republice, kde je známý především z komedií S tebou mě baví svět, Srdečný pozdrav ze zeměkoule, Vesničko má středisková nebo werichovské pohádky Tři veteráni.

Narodil se 20. srpna 1941 a celé dětství prožil v Bratislavě. Jeho rodina zde bydlela v Dunajské ulici. Ovládal mnoho cizích jazyků. Na Vysoké škole múzických umění studoval v 60. letech dramaturgii a jako dramaturg pracoval v Československé televizi v Bratislavě. Od roku 1959 s Lasicou vystupovali jako komická dvojice v autorských pořadech. Satinský také psal sloupky, fejetony a knihy pro děti.

Za celoživotní přínos k rozvoji slovenského umění a občanské demokracie obdržel v lednu 2002 z rukou prezidenta Rudolfa Schustera nejvyšší slovenské státní vyznamenání - Pribinův kříž 1. stupně. Jeho jméno nese od roku 2003 planetka číslo 15946 mezi Marsem a Jupiterem, kterou objevili v lednu 1998 v observatoři v západoslovenském městečku Modra astronomové Adrián Galád a Alexander Pravda. A v bratislavské Dunajské ulici, kde prožil celý svůj život, zase má od září 2007 svou sochu. (ČTK)

09:34
Zemřel westernový herec Harry Carey Jr., který hrál ve Fordových filmech

Ve věku 91 let zemřel ve čtvrtek Harry Carey Jr., který si zahrál ve westernech 3 Godfathers nebo Wagon Master režiséra Johna Forda. Oznámila to jeho dcera Melinda Careyová.Podle Careyové zemřel její otec obklopen rodinou v hospicu v Santa Barbaře. "Odešel tak ladně, jak přišel," uvedla.

Carey hrál více než 50 let a na kontě má přes 90 filmů. Často se objevoval ve filmech režiséra Johna Forda. Kromě již zmíněných westernů to dále byly třeba filmy Měla žlutou stužku, Stopaři, The Long Gray Line, Rio Grande. Účinkoval i ve westernových komediích italského režiséra Enza Barboniho Malý unavený Joe a Podivné dědictví. V pozdějších letech se objevil ve filmech Gremlins a Návrat do budoucnosti III a naposledy účinkoval ve filmu z roku 1993 Tombstone. V 11 filmech se objevil po boku Johna Wayna.

Carey rovněž vydal knihu vzpomínek, která vyšla v roce 1994 pod názvem Company of Heroes: My Life as an Actor in the John Ford Stock Company (Společnost hrdinů: můj život herce v herecké společnost Johna Forda). Byl synem hvězdy němých westernů Harry Careyho Sr. a herečky Olive Careyové. Narodil se 16. května 1921. Ve druhé světové válce sloužil u námořnictva a pracoval s Fordem na filmech pro námořnictvo, napsaly agentury AP a Reuters. (ČTK)

11:16
Ondřej Sokol režíruje Válku Roseových

Příbramské Divadlo Antonína Dvořáka uvede adaptaci černé komedie Válka Roseových, kterou ve filmové verzi proslavili Michael Douglas a Kathleen Turnerová. Ve hře o tom, jak může skončit zdánlivě šťastné manželství, se představí Helena Lapčíková a hostující Michal Dlouhý. Premiéra je plánována na 7. února, sdělila ČTK Helena Šůnová z divadla. Režie představení se ujal Ondřej Sokol, známý také jako filmový a televizní herec, který už Dlouhého obsadil při zpracování inscenace v pražském Divadle na Jezerce. Jeho partnerkou tam byla Bára Kodetová.

Barbara a Oliver Roseovi jsou dokonalí manželé, kteří jsou se svými dětmi ve svém dokonalém domě dokonale šťastni. Ale jen do té chvíle, než jeden z nich zjistí, že by bylo krásné být sám, a chce se rozvést. Za pomoci právníků se rozjíždí mašinérie rozvodového řízení. Manželé si vzájemně likvidují osobní věci, zabíjejí domácí zvířata, připravují ty nejdrsnější naschvály.

Předlohou mrazivé komedie je americký román slavného amerického autora Warrena Adlera. Podle něj Danny DeVito natočil neméně slavný stejnojmenný film. Na scéně příbramského divadla se v dalších rolích představí Roman Štabrňák, Lukáš Král a Petr Florián. (ČTK)

12:58
Šedesátiny slaví operní pěvkyně Andersonová proslulá koloraturním zpěvem

Americká operní pěvkyně June Andersonová, která 30. prosince oslaví šedesátiny, proslula zejména uměním koloraturního zpěvu. Sopranistka z Bostonu je hvězdou již od 80. let, vystupovala na všech předních operních stáncích a zpívala s mnoha světovými pěvci. Na Pražském jaru vystoupila již dvakrát, v roce 1987 s áriemi za doprovodu orchestru a v roce 2002 v recitálu v Rudolfinu.

Na jevišti se Andersonová poprvé objevila už jako dvouapůlletá. Vystudovala Yaleovu univerzitu a v roce 1978 debutovala jako Královna noci v Mozartově Kouzelné flétně v Newyorské opeře. V dalších letech zpívala zejména v Evropě, v milánské La Scale debutovala v roce 1986. V Metropolitní opeře v New Yorku poprvé vystoupila v roce 1989 ve Verdiho opeře Rigoletto a jejím partnerem byl slavný Luciano Pavarotti.

Za nejkrásnější umělecká setkání považuje Andersonová možnost spolupracovat ještě za jeho života se skladatelem a dirigentem Leonardem Bernsteinem. Podílela se také na nahrávce jeho kantáty Bílý dům, v níž zpívala part prezidentovy manželky. Ke koníčkům Andersonové patří sbírání starožitností, historických textilií a nábytku a občas také navrhuje šaty a šperky. (ČTK)

13:47
Agenti CI5 Bodie a Doyle zasáhli poprvé před 35 lety

Britský krimi seriál Profesionálové se vysílal poprvé před 35 lety, 30. prosince 1977. Vzniklo celkem 57 epizod, ta poslední měla premiéru 6. února 1983. Seriál má snadno zapamatovatelný hudební motiv, syrový a uvěřitelný děj a dokonalou "chemii" mezi ústřední hereckou dvojicí agentů z vládní organizaci CI5 Bodieho a Doyla, kterým sekunduje jejich otcovsky přísný a sarkastický šéf Cowley.

Hlavní kouzlo seriálu spočívá v ústřední herecké dvojici - Lewis Collins (William Bodie) a Martin Shaw (Raymond Doyle) se dokonale doplňují, a to přesto, že se v soukromí neměli moc rádi. Vzájemná averze přinášela stále větší komplikace a nakonec vedla dokonce až k ukončení seriálu. Po skončení seriálu v roce 1983 se jeho protagonisté se střídavými úspěchy snažili vystoupit ze stínu slavných seriálových postav.

V bývalém socialistickém Československu mohli diváci vidět 21 epizod, mezi nimi i epizodu Člen klanu (Klansmen), která byla ve Velké Británii zakázána kvůli propagaci rasismu. Po roce 1989 se na české televize dostaly všechny díly. (ČTK)

16:22
Britská královna vyznamená Ewana McGregora či Kate Bushovou

Britská královna Alžběta II. na Nový rok vyznamená desítky úspěšných olympioniků, herce Ewana McGregora, módní návrhářku Stellu McCartneyovou, fyzika Petera Higgse či zpěvačku Kate Bushovou. Vyplývá to ze seznamu, který dnes zveřejnil Buckinghamský palác.

Královna celkem vyznamená stovky lidí, největší pozornost se však upírá na ty, jež dosáhnou na ta nejvyšší ocenění. Letos například na 83letého skotského fyzika Petera Higgse, který vytvořil teorii takzvaného Higgsova bosonu. Tato nová subatomární částice byla považována za poslední chybějící článek v takzvaném základním modelu částicové fyziky, ale její existenci se podařilo prokázat teprve letos vědcům z Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN). Higgs získá prestižní řád Companion of Honor (Rytíř cti), jehož členy je jen několik desítek lidí.

Cti se dostane také velkému počtu britských sportovců, zejména úspěšným olympionikům. Do šlechtického stavu bude povýšen například cyklista Bradley Wiggins, který vyhrál letošní Tour de France, či Ben Ainslie, nejúspěšnější jachtař v historii olympijských her. Titul komandér Řádu britského impéria (CBE) získají sedmibojařka Jessica Ennisová, běžec Mo Farah a dráhová cyklistka Victoria Pendletonová. Nižší stupeň ocenění - titul důstojníka Řádu britského impéria (OBE), dostanou například tenista Andy Murray, ale i módní návrhářka Stella McCartneyová a herec Ewan McGregor. Ze známých tváří je na seznamu také zpěvačka Kate Bushová. (ČTK)

07:12
Zemřel bývalý šéf Univerzitní knihovny Miloš Papírník

Ve věku 88 let zemřel 25. prosince bývalý dlouholetý ředitel Univerzitní knihovny v Brně, která je nyní známá jako Moravská zemská knihovna, Miloš Papírník. MZK o tom informovala na svých internetových stránkách.

Papírník zasvětil celý svůj život knihovnictví. Papírník se narodil 26. května 1924. Práci v knihovně si zvolil už jako student a nastoupil do ní hned po maturitě v roce 1943. Po nasazení do válečného průmyslu se pak do knihovny vrátil v květnu 1945 a v roce se stal 1953 jejím ředitelem. Patřil do generace takzvaných osmašedesátníků, která usilovala o nápravu společenských poměrů, proto musel v roce 1970 z funkce odejít.

Do svého důchodu v roce 1990 pracoval v Technickém ústředí knihoven ve Slavkově u Brna. Již v důchodu spolupracoval s MZK jak při výstavbě nové budovy na Kounicové ulici, tak ve zpracovávání informačních příruček. Papírník vytvořil pracovní vazby na zahraniční knihovny, zejména v Německu, Rakousku a Slovensku, publikoval i překládal odborné studie. Byl dlouholetým externím učitelem bibliografie na Střední knihovnické škole v Brně a zpracoval desítky výborných personálních a regionálních informačních pomůcek.

"V Miloši Papírníkovi odchází jedna z kulturních osobností města i země. Jeho život byl zasvěcen knihovnictví a také jeho zásluhou získal tento obor na významu i prestiži," řekl Jaromír Kubíček, který MZK řídil až do konce roku 2008 téměř 20 let. (čtk)

10:32
Bio Oko promítne nový film Tima Burtona i psům, vstupné platí jen lidé

Speciální projekci pro pejskaře, kteří nechtějí nechávat své čtyřnohé přátele doma, když se sami baví, připravilo na 3. ledna pražské Bio Oko. Na programu bude film Tima Burtona Frankenweenie: Domácí mazlíček a prvních deset diváků se psím doprovodem bude odměněno, oznámila Kateřina Bílková z distribuční společnosti Falcon, která se na představení podílí. Na tento večer bude pro psí doprovod připraveno i občerstvení.

Bio Oko ale hostí pejskaře celý rok. Do tohoto kina totiž mohou diváci i se psy - jedinou podmínkou je mít je na vodítku. Speciální projekci pro pejskaře nicméně tento kinosál připravil poprvé. "Jako majiteli psa je mi nepříjemné nechávat svého čtyřnohého kamaráda doma, když se jdu někam bavit. Proto ho mimo návštěvy bazénu beru téměř všude. Chci povzbudit ostatní pejskaře k návštěvě kina i s němým doprovodem," podotkl k projekci ředitel kina David Beránek.

Film Frankenweenie: Domácí mazlíček Tima Burtona je dojemným příběhem chlapce a jeho znovuzrozeného psa. Když malý Victor nečekaně přijde o svého milovaného psa Sparkyho, povolá na pomoc vědu a svého nejlepšího přítele přivede znovu k životu - jen s několika drobnými změnami. Snaží se svůj výtvor ukrývat, ale když se Sparkymu podaří uniknout, nejen Victor, ale celé město zjistí, že znovuzrození může mít příšerné následky.

Vstupné činí 150 korun (platí jenom lidé), vstupenky si mohou zájemci rezervovat na adrese www.biooko.net. (čtk)

12:05
Pyšnou princeznu už Česká televize vysílala třicetkrát

Především české komedie a pohádky včetně těch archivních jsou koncem roku nejčastěji uváděnými filmy v domácích televizích. Rekordmanem je 60 let stará Pyšná princezna Bořivoje Zemana, která se na obrazovce České a předtím federální televize objevila třicetkrát. A nevadí, že ji tehdy v kinech zhlédlo přes osm milionů diváků.

Podle statistiky veřejnoprávní televize následují Princezna se zlatou hvězdou na čele (22 repríz) a tři komedie s Vlastou Burianem - Anton Špelec, ostrostřelec (19 repríz), Ducháček to zařídí a U pokladny stál, které byly uvedeny osmnáctkrát. Následují pohádky Tři oříšky pro Popelku a Byl jednou jeden král - tu v kinech v polovině 50. let vidělo téměř šest milionů lidí.

Nova zařadila za dobu své existence šestnáctkrát veselohru Bořivoje Zemana Anděl na horách z roku 1955. Jen o reprízu méně měl o tři roky starší snímek Dovolená s Andělem, rovněž s Jaroslavem Marvanem v roli nedůtklivého revizora na odborářské rekreaci. Šestnáct repríz měly Rodinné trampoty oficiála Tříšky se Sašou Rašilovem; i v tomto případě jde o budovatelskou agitku, která vznikla v roce 1949. Stejně úspěšná je komedie Eva tropí hlouposti, kterou režisér Martin Frič natočil koncem 50. let, či Hotel Modrá hvězda; i tady vytvořila Nataša Golová hlavní roli.

Žádaná je i novější tvorba, například film Můj brácha má prima bráchu s Libuší Šafránkovou a Janem Hrušínským z roku 1975 či Troškova trilogie Slunce, seno... Také televize Prima má své evergreeny. Stálicemi jsou snímky Národního filmového archivu U pokladny stál, Přednosta stanice, Anděl na horách, Dovolená s Andělem nebo Dobrý voják Švejk a Poslušně hlásím, které se na obrazovce objevují minimálně jednou do roka. Oblíbena na všech programových okruzích je sovětská pohádka Mrazík z roku 1964, která přízeň získala i díky vynikajícímu dabingu. Příběh o napravení samolibého Ivánka uvedla tento týden Nova.

Také letošní Silvestr bude ve znamení atraktivních komedií. Například Česká televize zařadí odpoledne Lotranda a Zubejdu režiséra Karla Smyczka, na Nově se vpodvečer vydají diváci s Troškovým snímkem Slunce, seno, erotika do jihočeských Hoštic. Televize Barrandov nabídne po obědě česko-slovenský hudební snímek Fontána pro Zuzanu 2 a pak komedii Tetička z roku 1941.

Program ČT2 počítá po půlnoci s osmdesát let starou komedií s Voskovcem a Werichem Peníze nebo život. Barrandov připomene v prvních minutách nového roku herecké umění staré gardy - Bohuše Záhorského, Vladimíra Hlavatého, Františka Filipovského a Josefa Kemra v komedii Náš dědek Josef. (čtk)

12:09
Filharmonie Brno chystá koncerty s Baborákem, Šporclem i ředitelem České filharmonie Marečkem

Filharmonie Brno se v druhé polovině koncertní sezony pustí například do symfonického provedení skladeb rockové skupiny Queen, neopustí však ani klasiku, zejména tu českou. Mezi hostujícími sólisty vynikají světoznámý hornista Radek Baborák, rakouský klavírista a dirigent Stefan Vladar nebo polská sopranistka Iwona Sobotková. Na většinu koncertů lze ještě získat vstupenky, napovídá předprodej.

Jako koncertní klavíristé se v Brně shodou okolností představí ředitelé České i Slovenské filharmonie David Mareček a Marián Lapšanský. Mareček, který v minulosti řídil také Filharmonii Brno, vystoupí 9. a 10. ledna v Janáčkově divadle na koncertě ze symfonického cyklu, konkrétně v Beethovenově Koncertu pro housle, violoncello a klavír. Lapšanský v dubnu dvakrát na stejném místě zahraje jeden z klavírních koncertů Petra Iljiče Čajkovského.

Hlavním sólistou sezony ve Filharmonii Brno je hornista Baborák. Brňané jej mohou slyšet 28. února, 1. března, 9. a 10. května. V prvních dvou večerech zahraje kromě lesního rohu také na alpský roh. Po stopách legendární skupiny Queen a jejího zpěváka Freddieho Mercuryho se filharmonici vydají 21. a 22. února ve Wannieck Gallery. Pod dirigentskou taktovkou Miloše Machka se k orchestru připojí tenorista Marek Olbrzymek, sopranistka Hana Škarková a kytarista Jiří Sova. Na stejné místo se filharmonie v květnu vrátí s programem Španělské imprese.

Melodie z Iberského poloostrova zahraje například houslista Pavel Šporcl. Filharmonie Brno vstupuje do nového roku bez ředitele. Dosavadní šéf Zbyněk Matějů se funkce vzdal, nového zatím brněnští radní neurčili. V roce 2013 filharmonici uspořádají rekordní počet festivalů. K tradiční letní symfonické přehlídce na Špilberku se přidá Velikonoční festival duchovní hudby, Expozice nové hudby a Moravský podzim. (čtk)

16:37
V Semaforu bude mít premiéru muzikál Sedmero havranů

Na motivy známé pohádky Sedmero krkavců od Boženy Němcové vznikl nový muzikál Sedmero havranů, který je dílem mladých českých tvůrců. Hudbu zkomponoval skladatel Pavel Trojan mladší a režie se ujal Pavel Ondruch. Hudební drama pro celou rodinu - Sedmero havranů bude mít světovou premiéru 10. a 11. ledna v pražském Divadle Semafor.

Věkový průměr inscenačního i pěveckého týmu je 25 let. Hudba je napsána pro velký symfonický orchestr a nejblíže se podle Trojana přibližuje muzikálům soudobých zahraničních komponistů Andrewa Lloyda Webbera nebo Stephena Sondheima. "Je to něco, co není v České republice úplně běžné. Většina českých muzikálů jsou spíš žánrově blíže sledu písní. Tady je to celé prokomponované a není tam žádné mluvené slovo od začátku do konce," řekl dnes Trojan, podle něhož jde o "jeden tok hudby".

V díle se kombinuje klasický muzikál anglosaské provenience a moderní hudebně-dramatické dílo. I přes promyšlené a náročné kompozice Trojan věří, že by se mohlo stát hitem. Pohádkový příběh bude podle Trojana vyprávět o dospívání, lásce a lidských chybách, kde pravda a láska stále vítězí nad lží a nenávistí. Hlavní roli dívky Bohdanky ztvární Veronika Savincová v alternaci Monikou Sommerovou, Prince bude hrát Tomáš Vaněk, Sestru Marta Sovová a roli Matky Dáša Zázvůrková.

Hudební ukázky jsou k dispozici i na internetu, stejně tak demo nahrávka z taneční scény. Osmadvacetiletý Trojan studuje skladatelství na Hudební fakultě Akademie múzických umění v Praze, kde absolvoval také hudební management. Tomu se věnuje při festivalu Pražské jaro. V současné době studuje také dirigování na Pražské konzervatoři. Letos v lednu úspěšně absolvoval s Talichovým komorním orchestrem, kde také v premiérovém uvedení zazněla Fantazie pro housle a orchestr mladého skladatele Jiřího Kabáta.

V dubnu 2010 byla poprvé uvedena jeho Sinfonietta pro komorní orchestr volně inspirovaná Bulgakovovým románem Mistr a Markétka. Komponuje hudbu i k divadelním inscenacím. Od dětství se věnuje také herectví, objevil se v hlavních rolích muzikálů Rychlé šípy a Bylo nás pět. Věnoval se také televiznímu herectví - v České televizi ztvárnil hlavní roli v seriálu Karla Smyczka Dobrá čtvrť, později účinkoval v seriálu Pojišťovna štěstí. Vystupoval i v představeních pražského Divadla Viola. (čtk)

16:52
Zemřel francouzský herec Jean Topart

Ve věku devadesáti let zemřel francouzský herec Jean Topart, který účinkoval ve filmech Jeana Renoira, Claudea Chabrola či Bertranda Bliera, informoval deník Le Monde. Topart hrál naposledy v roce 2000 ve filmu Bertranda Bliera Herci, kde ztvárnil postavu inspirovanou Jean-Pierrem Melvillem.

Topart kromě toho namluvil řadu animovaných seriálů či filmů, například Ulysse 31, Rémi sans famille, Lady Oscar nebo francouzsko-japonský seriál Les Mystérieuses Cités d'or. Toparta jako dabéra ocenila také francouzská ministryně kultury Aurélie Filippetti. Ve francouzské verzi Amadea režiséra Miloše Formana například Topart namluvil postavu Salieriho.

Češi budou Toparta znát také z romantické série filmů Angelika, Markýza andělů, kde hrál královského žalobce Bouriého. V šedesátých letech si po boku Jeana Gabina zahrál ve filmu Slunce rošťáků nebo v drama Maldonne. Jednu z hlavních postav doktora Morasseaua si zahrál také ve snímku Clauda Chabrola Kuře na octu. (red)

02:51
Skyfall už vydělal přes 1 miliardu dolarů

Skyfall už není pouze nejvýdělečnější bondovkou všech dob. V pondělí ráno středoevropského času Sony Pictures oznámilo, že film už celosvětově vydělal přes 1 miliardu dolarů, čímž se z něj stal vůbec nejvýdělečnější snímek v historii celé firmy, uvedl server The Wrap.

Momentálně je Skyfall čtrnáctým filmem, který kdy překročil miliardovou hranici. Letos se to zatím podařilo jen filmům Temný rytíř povstal (1,004 miliardy dolarů) a The Avengers (1,5 miliardy dolarů).

Na prvních dvou místech seznamu jsou stále dva filmy režiséra Jamese Camerona - Avatar, který vydělal 2,7 miliardy dolarů, a Titanic s 2,1 miliardy dolarů.

Čeká se, že Skyfall se ještě v žebříčku posune výš. Teprve 21. ledna jej totiž čeká premiéra v Číně.

Momentálně už film v zahraničí vydělal dohromady 710,6 milionu dolarů, dalších 289,6 milionů pak v severoamerických kinech. (red)

10:50
Hobit v amerických kinech vede před Tarantinovým Nespoutaným Djangem

Již třetí víkend po sobě vládne kinům ve Spojených státech a v Kanadě film Hobit: Neočekávaná cesta, který předstihl v žebříčku návštěvnosti debutující snímky spojované s velkými nadějemi - muzikál Bídníci na druhém a western Nespoutaný Django na třetím místě.

Vyplývá to z odhadů studií zveřejněných v neděli. Podle nich bondovka Skyfall překonala v celosvětových tržbách miliardu dolarů (19 miliard korun). Hobit, kterého podle knihy J.R.R. Tolkiena natočil režisér Peter Jackson, přes víkend utržil v severoamerických kinech 32,9 milionu dolarů (625 milionů korun). Od uvedení do kin dosáhly tržby filmu po celém světě 686,7 milionu dolarů, z toho v Severní Americe 222,7 milionu.

Na druhém místě byl během svého prvního víkendu western Quentina Tarantina s Jamiem Foxxem a Christophem Waltzem odehrávající se na americkém Jihu v době otroctví s tržbami 30,7 milionu dolarů. Třetí je muzikál Bídníci natočený podle divadelní předlohy a románu Victora Huga s Hugh Jackmanem, Anne Hathawayovou a Russellem Crowem (28 milionů dolarů). Oba filmy šly do kin již během vánočních svátků, takže jejich celkové severoamerické tržby činí 64 milionů (Nespoutaný Django) a 67,5 milionů dolarů (Bídníci).

Další premiéra týdne, komedie Parental Guidance s Billym Crystalem a Bette Midlerovou, skončila čtvrtá (14,8 milionu dolarů). Thriller Jack Reacher: Poslední výstřel s Tomem Cruisem klesla ze druhého místa minulý týden na pátou příčku s tržbami 14 milionů dolarů.

Studio Sony v neděli oznámilo, že nejnovější film o Jamesi Bondovi, Skyfall sice v Americe už vypadl z první desítky návštěvnosti, ale překonal hranici miliardy dolarů v celosvětových tržbách. Snímek s Danielem Craigem v hlavní roli tak potvrdil, že je komerčně nejúspěšnějším snímkem o agentovi 007. Podle agentury AP vysoké víkendové tržby také ukazují, že Hollywood s tržbami 10,8 miliardy dolarů překoná rekord v tržbách v severní Americe. Dosavadní byl z roku 2009, kdy diváci v USA a Kanadě zaplatili za lístky do kin 10,6 miliardy dolarů.

"Je to skvělý poslední víkend v roce," řekl analytik Paul Dergarabedian ze serveru Hollywood.com. Ocenil, že si "prvních pět filmů v žebříčku vedlo neuvěřitelně dobře". Připomněl také, že komerční hity přicházely do kin během celého roku, nejen v tradičních obdobích, jako jsou letní prázdniny nebo závěr roku. (čtk)

11:44
Švýcarské jaro nabídne koncert Sophie Hunger či operu Michaela Jarrella

Multižánrový projekt Švýcarské jaro v průběhu března nabídne v Praze, Brně, Liberci, Olomouci, Hradci Králové a na řadě dalších míst desítky představení, koncertů, přednášek či prezentací. Program zahrne i kulinářské, turistické a sportovní zážitky a podá zprávu o současné švýcarské vědě, technice, vzdělávání a společnosti jako takové. "Vystoupí například švýcarský dirigent Kaspar Zehnder, písničkářka Sophie Hungerová a bude uvedena opera Kassandra od Michaela Jarrella. Ve vybraných restauracích bude probíhat měsíc švýcarské kuchyně a na farmářských trzích se představí švýcarské speciality," řekla mluvčí projektu Silvie Marková.

Program dále nabídne architektonickou výstavu Swiss Positions: 33 přístupů k trvale udržitelnému způsobu stavění a představí stavbu nového Gotthardského železničního tunelu. Nebudou chybět ani prezentace turistických atrakcí Švýcarska.

Za akcí s názvem Švýcarské jaro stojí švýcarské velvyslanectví v Praze. Podle velvyslance André Regliho se lidé poučí, že tato země není jen zemí sýrů, čokolád, přesného času či Viléma Tella. "V rámci Švýcarského jara představíme nejširší české veřejnosti to nejlepší ze současného Švýcarska," uvedl Regli. Více informací včetně detailního programu naleznou zájemci na internetové adrese www.svycarskejaro.cz. Festival zahájí koncert Brněnské filharmonie pod vedením dirigenta Kaspara Zehndera, kterého milovníci vážné hudby znají zejména z doby jeho působení v roli šéfdirigenta Pražské komorní filharmonie či kvůli dirigentské spolupráci se slavnými sólisty. Zehnder zavítá vedle Prahy i do Brna a Hradce Králové.

Švýcarský skladatel Michael Jarrell je jedním z nejslavnějších tvůrců své generace. Mimo jiné je autorem mezinárodně úspěšné komorní opery Kassandra podle literární předlohy Christy Wolfové. Jeho "mluvená opera" pro herečku, orchestr a elektronické nástroje bude uvedena na Nové scéně Národního divadla. Hudební nabídku doplní koncerty komorního souboru Guarneri Trio Praha, série jazzových koncertů v klubu Jazz Dock a skupina alpských hornistů. Pražské Divadlo Alfred ve dvoře bude hostit dvojici mimů Compagnia DUE, zástupci literární scény budou na Filozofické fakultě Karlovy Univerzity diskutovat o literární a jazykové různorodosti Švýcarska. (čtk)

12:52
Nositel Oscara za zvuk k Pánovi prstenů zemřel při raftování

Ve věku teprve padesáti tří let zemřel Michael Alexander Hopkins, zvukař, který získal dva Oscary za práci na filmové trilogii Pán prstenů a snímku King Kong.

Oznámil to deník The New Zealand Herald, podle kterého Hopkins zemřel při raftování v řece Waiohine River.

Hopkinsova výprava podle místní policie měla všechno potřebné vybavení včetně záchranných vest a neoprénů. Přesto raft Hopkinse vyhodil a zvukař se poté utopil v náhlém víru vody.

Hopkins měl na svém kontě přes šedesát filmů, například za zvukovou režii snímku Transformers byl nominován i na Zlatý glóbus. Kromě toho pracoval na filmech Blade Runner, Superman, Kung Fu Panda nebo Dreamgirls. S režisérem Peterem Jacksonem poprvé spolupracoval na hororu Braindead v roce 1992. (red)

13:33
V opraveném kině v Domažlicích se bude hrát i loutkové divadlo

Domažlické kino Čakan by mělo být do léta rekonstruované a digitalizované za zhruba sedm milionů korun. Původně měli návštěvníci chodit na 3D filmy už od Vánoc, ale město muselo vyhlásit nové výběrové řízení, které by mělo skončit do dvou měsíců. Radnice chce navíc příští rok začít v části budovy kina budovat loutkové divadlo s 50 místy, schodišťovou věž se šatnami a bezbariérové vstupy. Na akci do deseti milionů korun požádá o dotace z poslední výzvy evropského programu ROP. Šance je reálná, řekl starosta Miroslav Mach.

Do prvního výběrového řízení na dodavatele digitalizace se přihlásily dvě firmy, z nichž jedna musela být vyloučena, protože nedodala předepsané podklady. Kvůli tomu, že nový zákon o veřejných zakázkách jednoho uchazeče nepřipouští, vyhlásila ihned radnice novou soutěž. Skončit by měla do dvou měsíců, stavební práce začnou ve 43 let starém kině na jaře. Nové kino bude mít pohodlné sedačky a změněný interiér.

Další etapa, tedy loutkové divadlo, které bude zároveň sloužit jako malý přednáškový sál, a dále kanceláře, WC a šatny pro umělce, se bude ucházet o dotace. Vše vznikne díky přestavbě interiéru kina. "Chtěli jsme žádat o evropské peníze už dříve, ale dokumentace byla starší než dva roky," uvedl Mach. Nakonec ale radnice sama zpracovala nový návrh přestavby. Počítá s odbouráním prvních řad kina a snížením jeho kapacity z 396 na 303 míst. Vznikne velké jeviště a díky přemístění únikového východu se rozšíří zázemí. "Navíc se nebudou bourat stropy ani podlahy. Nemusíme zasahovat do půdorysu, pláště a výškového uspořádání a všude se půjde dostat bezbariérově," uvedl starosta.

Přestavba zázemí kina tak bude díky úpravám projektu o zhruba třetinu levnější. Kino, jehož podlaha bude nově šikmá, bude víceúčelovým sálem a využije se i pro divadlo a pravidelné koncerty. Promítalo by se dva nebo tři dny a další dny by byly koncerty, řekl Mach. Šatny pro herce na obou jevištích se přesunou do schodišťové věže. Kino bude mít místo jednoho dva východy. Obě jeviště budou mít také čekárny pro herce.

Díky úpravám projektu nebude nutné zmenšovat sousední malý sál městského kulturního střediska s kapacitou 100 míst na třetinu. "Poté, co vznikne nové schodiště, zachováme plnou kapacitu. Dále tam budou únikové východy a vytvoří nám to bezbariérovost pro malý i velký sál kulturního střediska i radnici," uvedl Mach. Sály budou fungovat odděleně, protože vznikne nový vstup do malého sálu z vestibulu kina. (čtk)