On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
01:41
Rebelka od Pixaru v amerických kinech válcuje Lincolna, lovce upírů

Hollywoodské studio Pixar zaznamenalo se svým nejnovějším animovaným filmem Rebelka další úspěch. Snímek o vzpurné skotské princezně byl při své premiéře o víkendu nejnavštěvovanějším filmem v severní Americe, kde na něj diváci zaplatili na vstupném 66.7 milionu dolarů (1,37 miliardy korun). Vyplývá to z dnes zveřejněných odhadů studií.

Pixar poprvé vsadil na film, ve kterém je ženská hlavní role. Princezně Meridě propůjčila hlas ve snímku, který stál 185 milionů dolarů, skotská herečka Kelly Macdonaldová. Rebelka je již 13. filmem z dílny Pixaru po sobě, který při uvedení do severoamerických kin debutoval na prvním místě žebříčků návštěvnosti.

První "jedničkou" Pixaru, který se zaměřuje na počítačovou animaci, byla v roce 1995 Toy Story. Další debutující film, směs historického filmu a horroru, Abraham Lincoln: Lovec upírů, skončil na třetím místě s tržbami 16,5 milionu dolarů. Na druhém místě je s tržbou 20,2 milionu dolarů nejnavštěvovanější film z minulého týdne, již třetí pokračování animovaného filmu o zvířátkách uprchlých ze zoo Madagaskar 3.

Snímek zatím v USA a Kanadě utržil 157,6 milionu dolarů. Na čtvrtém místě je sci-fi režiséra Ridleyho Scotta Prometheus, který dějově předchází jeho slavnému Vetřelci. V první desítce se drží i stálice minulých týdnů - na osmém sci-fi komedie Muži v černém 3 a na devátém akční film s hrdiny z komiksů Avengers. (čtk)

02:46
V říjnu budou předány Ceny Amy Winehouse

V říjnu se v New Yorku budou předávat první ceny Amy Winehouse. Ocenění nazvané Amy Winehouse Inspiration Awards pořádá nadace, pojmenovaná podle vloni zesnulé zpěvačce. Jednu z prvních cen získá Tony Bennett, s nímž Amy Winehouse nazpívala svoji poslední píseň (duet Body & Soul), informoval časopis Rolling Stone.

Nadace už zatím vybrala několik milionu liber na britské hospicy. Americká pobočka nadace se věnuje hudební terapii či nakupuje hudební nástroje pro chudé děti.

06:15
Na festival ve Strážnici přijelo 20 tisíc lidí

Přes 20 tisíc lidí přišlo na největší folklorní setkání v Česku, Mezinárodní folklorní festival ve Strážnici na Hodonínsku. Účast tak byla ještě vyšší než loni, řekl Zdeněk Bobčík z Národního ústavu lidové kultury. Příchozí bavilo téměř 2250 účinkujících, například i z Itálie, Maďarska, Slovenska nebo Ruska. První tóny festivalu zazněly ve čtvrtek a dnes odpoledne byl slavnostně ukončen.

Mezi účinkujícími byli hudebníci tanečníci, ale také třeba lidoví řemeslníci. Ve festivalovém areálu hrálo návštěvníkům 13 cimbálových muzik a pět dechových hudeb. Hlavním vrcholem festivalu byla sobotní soutěž ve verbuňku a Jízda králů. Obojí je zapsáno na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Verbuňk je na seznamu od roku 2005 a Jízda králů od loňska. Programovou skladbu tvořilo 34 pořadů.

Jen domácích souborů a skupin z celé republiky se festivalu zúčastnilo přibližně 90 a také více než dvě desítky lidových řemeslníků. Z regionů Česka se přehlídka zaměřila například na Podluží. Zpestřením festivalu byli mnozí zahraniční hosté, ačkoli avizovaní Indové nakonec kvůli organizačním potížím nepřijeli. (čtk)

09:30
Na Vyšehradě začíná léto hereckých osobností

Šest desítek představení uvede do 9. září divadelní festival Metropolitní léto hereckých osobností, jehož 9. ročník začíná dnes na pražském Vyšehradě. Pořádající Studio Dva pro tuto scénu připravilo české premiéry komedií Ženy přežijí! a Kutloch aneb I muži mají své dny.

Prvním titulem bude dnes večer tragikomedie Mira Gavrana Vše o mužích, v níž v režii Jany Janěkové hrají Michal Slaný, Filip Blažek a Maroš Kramár. Podle producenta Michala Hrubého je společným jmenovatelem téměř všech představení odvěký střet mužského a ženského světa v různých podobách. První novinkou bude 9. července inscenace Ženy přežijí!, v níž se představí Anna Šišková, Jana Krausová, Jitka Schneiderová v alternaci s Gabrielou Míčovou a Vojta Kotek.

Pod širým nebem vystoupí také slovenská šansoniérka Szidi Tobias, Dan Bárta & Robert Balzar Trio, Lenka Filipová, Aneta Langerová a držitelka Oscara Markéta Irglová. (ČTK)

12:04
Šumperskem bude putovat nový mobilní Biograf Láska

Obcemi Šumperska bude letos během léta putovat nové mobilní kino. Lidé se mohou těšit na to, že při promítání pod širým nebem uvidí zejména české komedie, o některých titulech budou sami rozhodovat v anketě. Občanské sdružení Film for People si díky dotaci z Programu obnovy venkova pořídilo největší promítací plátno v nafukovacím rámu v tuzemsku. Aktivitou reaguje na skutečnost, že kin v malých obcích ubylo a i mnohá ještě existující jsou kvůli nedostatku peněz na digitalizaci ohrožena. Dnes to řekl provozovatel kina Radek Auer.

"Plátno je v nafukovacím rámu, takže postavit je můžeme v podstatě kdekoliv a velmi rychle. Má rozměry deset krát pět metrů, takže přece jen budeme trochu hledat závětří," uvedl Auer.

Premiéru si Biograf Láska odbude již ve čtvrtek v zámeckém parku v Loučné nad Desnou, pořadatelé slibují také doprovodný program. Během prázdnin kino uspořádá minimálně 30 produkcí, další pak v září. Na programu budou zejména žádané české komedie, vstupné je 70 korun. Výhledově budou o titulech rozhodovat sami diváci, anketu na internetu, facebooku či prostřednictvím anketních schránek na obecních úřadech vyzkoušejí pořadatelé již letos.

Mobilní letní kino si občanské sdružení pořídilo za zhruba 400.000 korun díky dotaci z Programu rozvoje venkova prostřednictvím Místní akční skupiny Šumperský venkov. "Dlouhodobě nás trápí zánik kin v menších obcích. Chceme tak lidem na venkově hrát filmy aspoň v létě pod hvězdami. Na Šumpersku je už jen zhruba pět kin. Některá jsou ohrožena, neboť nejsou digitalizována," uvedl Auer. (ČTK)

13:12
Po 40 letech se do Prahy vrátí Pekingská opera

Po 40 letech se do české metropole vrátí největší čínský operní ansámbl Pekingská opera. Na scéně Národního divadla v Praze uvede 9. a 10. července ve dvou představeních jeden z nejznámějších příběhů klasické čínské literatury Red Cliff (Rudý útes) v podání předních čínských umělců.

Pekingská opera završí vystoupením v Praze své středoevropské turné, předtím zavítá i do Budapešti a Vídně. ČTK o tom dnes informovala Helena Bartlová z Národního divadla.

"V mnoha ohledech mimořádná inscenace je společným dílem Divadla pekingské opery s Národním centrem múzických umění," uvedla Bartlová. Režie s bohatou výpravou se ujal Čang Ťi-kang, tvůrce choreografie úvodního i závěrečného ceremoniálu olympijských her z roku 2008 v Pekingu. Scénografii obohacují vizuální a zvukové efekty, které se používají v kinematografii.

Rudý útes je součástí sbírky označované jako The Legend of Three Kingdoms (Legenda o třech královstvích). Autorem románu, který pochází ze 14. století, je Luo Kuan-čung. Pojednává o neklidné době před koncem dynastie Chan a éry Tří říší kolem roku 200 n. l.

Opera vychází z historie legendární bitvy u Rudého útesu a vypráví o tom, jak dvě království vytvořila alianci s cílem porazit království Wu. Adaptaci vytvořil spisovatel Cchaj Fu-čchao. (čtk)

13:50
Lávka River Stage oživí vltavskou lagunu Karlova mostu

Vltavskou lagunu u Karlova mostu již potřetí od 31. července do 30. srpna oživí festival Lávka River Stage. Program vždy po tři večery v týdnu spojí balet, produkce pouličního divadla, nový cirkus, klasickou hudbu v moderním pojetí i operní árie.

"Program se nebude příliš lišit od předchozích ročníků, kdy vycházel z toho, že se klub Lávka nachází na křižovatce mezi Konzervatoří a operou," řekl na dnešní tiskové konferenci Boris Gaydečka z klubu Lávka.

Večerní programy se budou konat vždy v úterý, ve čtvrtek a v neděli od 21:00 hodin. V programu zazní operní árie v podání sólistek pražské Státní opery Markéty Mátlové a Petry Perly Notové. Propojení moderní a klasické hudby nabídne dívčí smyčcové trio String Ladies. Tanec a balet představí Bohemia Balet Státní konzervatoře hlavního města Prahy. Představí se také nový cirkus Cirque Garuda, který předvede propojení žonglérských technik, ohňové show, akrobacie, divadla a klasické klaunérie.

Největší novinkou letošního ročníku Lávka River Stage bude interaktivní projekce, která propojí jednotlivá vystoupení v jakýsi příběh. Autorem jeho námětu a režie je umělec vystupující pod jménem Ati, který se zabývá novým cirkusem a audiovizuálními performancemi. "Do projekcí zapojíme hladinu Vltavy i stěny budovy," podotkl Ati. (ČTK)

16:07
Internetový předprodej lístků na MFF KV bude o den opožděn

Internetový předprodej vstupenek na 47. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, který měl začít dnes, bude o den opožděn. Kvůli technickým problémům s připojením si tak lidé mohou rezervovat lístky od úterních 10:00. Dnes to řekla mluvčí festivalu Uljana Donátová.

Problém s připojením je podle Donátové na straně poskytovatele internetu pro MFF. Pořadatelé aplikaci nespustili, aby nezpůsobili komlikace. Donátová řekla, že poskytovatel už problémy vyřešil a garantuje, že od úterý by mělo být vše v pořádku. Garantovaný čas na rezervace zůstane stejný. Původně to mělo být ode dneška do úterní půlnoci, nový termín bude od úterních 10:00 do středeční půlnoci.

Prostřednictvím internetu si lze rezervovat ještě před zahájením MFF deset procent vstupenek na projekce. Loni byly lístky takto vyprodány během krátké chvíle. Standardní prodej lístků na projekce MFF v Thermalu ve festivalových pokladnách začne v Karlových Varech den před pátečním zahájením MFF. (ČTK)

17:36
Archeologové našli malované omítky a kosti, patrně Mojmírovců

Archeologové objevili při vykopávkách ve čtvrtém kostele velkomoravského hradiště Valy u Mikulčic na Hodonínsku kosti, a to patrně členů vládnoucího rodu Mojmírovců, i cenné zbytky malovaných omítek. ČTK to dnes řekl vedoucí výzkumu Lumír Poláček. Ukryty byly pod hliněnou podlahou chrámu, z něhož se dochovaly jen základy.

Mikulčice patřily k hlavním centrům Velké Moravy. Podle některých legend byly patrně jejím hlavním městem Veligradem, který se dosud nepodařilo objevit. Centrum hradiště tvořil knížecí palác a 11 kostelů. Archeologové je zkoumali už v 50. letech minulého století, teď se na tato místa vrátili.

Záhadou čtvrtého kostela byla údajná hrobka v jeho jižní části. Vědci tam kdysi našli proláklinu. Vznikla domněnka, že jde o hrobku. To se ale nyní nepotvrdilo. Patrně šlo jen o jámu na potraviny, která byla před stavbou chrámu zasypána. Navážka postupně klesla a vznikla prohlubeň, uvedl Poláček.

Větší radost udělala archeologům severní část kostela. V ní se skutečně hrobka nacházela. Kostry byly objeveny už před lety. Opětovné prohledání tohoto místa vedlo nyní k nálezu 20 kostí. Uvnitř kostelů se pochovávala jen společenská elita, tedy patrně členové rodu Mojmírovců, kteří vládli Velkomoravské říši.

Půda ukrývala i kusy malované omítky, která zdobila kostel. Jsou na nich patrné geometrické ornamenty. "Výmalba se patrně sesunula a pak byla zahrnuta hlínou. V takovémto stavu jsme ji nyní našli poprvé," doplnil vedoucí výzkumu. Ani nové poznatky ale neodpověděly na otázku, jak vlastně výmalba vypadala. Neví se, zda šlo jen o moraziky, nebo složitější figurální kresby.

Vědci už opětovně zkoumali knížecí chrám, baliziku a několik kostelů. V příštím roce je čeká bádání v pátém, šestém a devátém kostele. Především výzkum posledního z nich by podle Poláčka mohl přinést zajímavé poznatky. (čtk)

07:49
Oscar, kterého dostala Casablancu, se může vydražit za 60 milionu korun

Oscar pro režiséra Michaela Curtize za filmovou klasiku Casablanca se tento týden bude dražit v Los Angeles. A očekává se, že by mohl vynést 2,5 až tři miliony dolarů (asi 50 až 60 milionů korun), napsala v noci na dnešek agentura Reuters. Film Casablanca s Humphreym Bogartem a Ingrid Bergmanovou, který se odehrává ve stejnojmenném marockém městě za druhé světové války, vynesl v Maďarsku narozenému Curtizovi Oscara za nejlepší režii v roce 1943.

Zlatá soška režiséra, který zemřel v roce 1961, se bude dražit 28. června. Už v roce 2003 se dražila v síni Christie's a tehdy ji za 231.500 dolarů koupil americký kouzelník David Copperfield. Není známo, zda ji nyní prodává on nebo někdo jiný. Aukční síň odmítla jméno prodávajícího upřesnit. Sošky Oscara se draží jen výjimečně kvůli dohodě z roku 1950 mezi vítězi a americkou Akademií filmových umění a věd, která Oscary uděluje.

Dohoda zakazuje vítězům prodat své Oscary komukoli jinému než akademii za nominální sumu jednoho dolaru. Pod kladívka dražitelů se ale v posledních letech dostalo několik Oscarů z období před rokem 1950, na něž se tato dohoda nevztahuje. V prosinci loňského roku se například prodal Oscar Orsona Wellese za scénář k filmu Občan Kane za 861.000 dolarů. (čtk)

08:21
Teriér z filmu The Artist má tlapky na chodníku slávy

Psí tlapky jsou nyní v Hollywoodu vedle otisků dlaní filmových hvězd, jako byla Marilyn Monroe nebo Clark Gable. Patří teriérovi Uggiemu, který si svými kousky získal srdce mnohých diváků oscarového snímku The Artist. Dostal letos za svůj výkon Zlatý obojek, což je cena udělovaná psím filmovým hvězdám.

S černým motýlkem uvázaným kolem krku zapózoval Uggie fotografům a pak si nechal zabořit tlapy do měkkého betonu. Byla to sláva, ale také rozloučení s Uggiem jako filmovým hercem. Je mu deset let a ničeho většího, jako byla úspěšná role parťáka francouzského herce Jeana Dujardina v němém snímku The Artist, už zřejmě dosáhnout nemůže. Jeho cvičitel ho teď chce brát na charitativní akce.

"Všichni si myslí, že jsem výborný cvičitel. Já ale ne. Je to prostě úžasný pes," řekl při otiskování Uggieho pacek cvičitel Omar von Muller a zároveň poděkoval za přízeň, kterou fanoušci Uggiemu projevují na twitteru a facebooku. Černobílý film The Artist pojednávající o konci éry němého filmu letos dostal pět Oscarů, z nichž jeden byl za nejlepší kameru. Ode dneška bude na trhu na nosičích Blue-ray.

Uggieho příznivci se domáhali nominace Jack Russell teriéra na cenu za herecký výkon, jenomže tady narazili na pravidla, podle nichž může hereckého Oscara získat pouze lidská bytost. Útěchou jim může být Zlatý obojek a také Psí palma, již Uggie dostal loni na filmovém festivalu v Cannes. (čtk)

09:37
S Richardem III. začínají Letní shakespearovské slavnosti

Premiérou inscenace Richard III. začínají dnes večer v areálu Nejvyššího purkrabství Pražského hradu Letní shakespearovské slavnosti. Do 7. září se budou konat v Praze, Brně, Ostravě, Bratislavě, Zvolenu a poprvé i v Plzni. Titulní roli v inscenaci režiséra Martina Huby vytvořil Jiří Langmajer.

Novinka se bude hrát i v Brně a Ostravě, naplánována je celkem na 40 večerů. Hlavní ženskou roli Lady Anny ztvární Klára Issová. V dalších se objeví například Karel Dobrý, Marek Ronec, Simona Postlerová a Eva Salzmannová. Českou premiéru na Pražském hradě bude mít ještě jeden Richard III., tentokrát v nastudování slovenských divadelníků.

Tato hra s Robertem Rothem v úloze krutého vévody z Glostru bude uváděna koncem července. Slavnosti letos nabídnou celkem deset her anglického dramatika a téměř 160 představení. (čtk)

10:11
V Londýně bude výstava až 6000 let starého umění, nechybí vůz se slunečním kotoučem

Britská Královská akademie umění otevře 15. září obří výstavu zasvěcenou historii a mýtům. Až do 9. prosince tu bude vystaveno přes 150 předmětů, z nichž ty nejstarší pocházejí z doby před 6000 lety, informoval deník Guardian.

Na expozici bude zastoupen největší dánský národní poklad: šestikolový vůz ze slunečním kotoučem, pocházejícím z Trundholmu. Vystaveny budou také etruské broznové sochy lvů a koz, pozůstatky z helénské éry starověkého Řecka či sochy z dob evropské renesance.

10:41
V českých kinech stále vede Madagaskar 3

Třetí díl animovaného snímku Madagaskar skončil podruhé v čele nejnavštěvovanějších titulů českých kin. O víkendu ho podle informací Unie filmových distributorů zhlédlo dalších 40.526 diváků.

Druhé místo obsadila akční sci-fi Prometheus režiséra Ridleyho Scotta rovněž z americké produkce, na kterou do kina vyrazilo 10.717 víkendových zájemců. Za ní jsou Muži v černém 3 a komedie Marie Poledňákové Líbáš jako ďábel. Tu měsíc od premiéry vidělo o víkendu necelých devět tisíc lidí; celkem jich však má na kontě už 353.330.

Z domácí produkce je rodinný snímek Tady hlídám já dvanáctý a hned za ním komedie Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka. Počet těch, které do kina přilákala, přesáhl 370 tisíc. (čtk)

13:09
Nositel Pulitzerovy ceny odmítá e-knihy

Po Milanu Kunderovi se elektronickým knihám postavil další významný spisovatel. Nositel Pulitzerovy ceny Richard Russo právě vydal knihu Interventions, kterou označuje za "poctu tištěné beletrii" - a odmítá ji prodávat v elektronické podobě. Informaci přinesla BBC.

Autor románu Empire Falls, za nějž roku 2002 získal Nobelovu cenu, prý chce čtenáře přimět, aby se po knize ptali v menších knihkupectvích.

"Lidé přeci nemohou přežívat jen na e-knihách. Strmý růst prodeje elektronických knih a online prodejů knih ohrožuje existenci knihkupectví, celého vydavatelského průmyslu a nepřímo tak třeba i nástup nové generace autorů," řekl Russo agentuře AP.

16:35
GHMP navýšila rozpočet na Slovanskou epopej o 16 milionu korun

Rozpočet Galerie hlavního města Prahy na přípravu expozice Slovanské epopeje ve Veletržním paláci se zvýší o 16 milionů korun, rozhodla o tom dnes rada. Praha ale na epopej žádné peníze nepřidala, pouze přerozdělila položky v rozpočtu galerie. Nedostane se tak na plánované opravy některých památek. Médii i odbornou veřejností ostře sledovaný převoz pláten a jejich nedávné umístění ve Velké dvoraně se oproti původním plánům výrazně prodražily. Stály 36 milionů korun.

Nejvíc Praha ubrala z peněz na opravu zchátralé Rothmayerovy vily. Ze 23,5 milionu korun půjde deset milionů na epopej. Ve prospěch expozice se přesunuly také peníze původně vyčleněné na obnovu pomníku mistra Jana Husa, Colloredo-Mansfeldského paláce, Pražského domu fotografie a Domu U Kamenného zvonu. Rada ve schváleném materiálu tvrdí, že seškrtání rozpočtu rekonstrukce památek neovlivní. Jde prý o peníze, které by se letos stejně investovat nestihlo.

Monumentální dílo malíře Alfonse Muchy se do Veletržního paláce vrátilo v květnu po 84 letech. Stěhování z Moravského Krumlova vyvolalo bouřlivou diskusi. Příprava expozice trvala kvůli technickým potížím několik měsíců. Praha na ni podle radního Václava Novotného původně vyčlenila 15 milionů, galerie za ni ale nakonec zaplatila o 21 milionů víc. Ředitel galerie Milan Bufka tvrdí, že náklady odpovídají přípravě tak rozsáhlé expozice. Peníze navíc prý galerie utratila v souvislosti s průtahy, které nastaly při stěhování z Moravského Krumlova.

Bufka doufá, že epopej zůstane ve Veletržním paláci pět let. Příjmy ze vstupného by tak mohly pokrýt část nákladů na instalaci. Bufka v létě skončí ve funkci. Po dohodě s městem sám místo opustí. Praha nebyla spokojená s hospodařením příspěvkové organizace. Letos galerie hospodaří s rozpočtem téměř 65 milionů korun. (čtk)

19:02
Big Ben se bude jmenovat po britské královně

Věž britského parlamentu v Londýně známá jako Big Ben se bude oficiálně jmenovat Elizabeth Tower, tedy Alžbětina věž na počest královny Alžběty II. a jejích 60 let na trůnu. Oznámil to dnes mluvčí Dolní sněmovny.

Británie na začátku června slavila 60. výročí od nástupu šestaosmdesátileté panovnice na trůn. "Přejmenování věže na Alžbětinu věž je připomínkou královnina diamantového výročí," uvedl mluvčí. Věž byla pojmenována z iniciativy poslanců, kterou podpořili premiér David Cameron i šéf labouristické opozice David Miliband.

Neogotická 96 metrů vysoká věž byla dokončena v roce 1859. Přezdívá se jí Big Ben podle jejího ohromného zvonu. "Myslím že to je případné ocenění královny a její služby zemi," uvedl Cameron v prohlášení. (čtk)

23:35
Spice Girls se sešly kvůli muzikálu, čeká se druhé Mamma Mia

Členky britské dívčí skupiny Spice Girls, která se proslavila v 90. letech, se v únoru v Londýně sešly, aby propagovaly muzikál založený na svých písničkách. Muzikál Viva Forever! bude mít premiéru v Londýně začátkem prosince. Victoria Beckhamová, Melanie Brownová, Emma Buntonová, Melanie Chisholmová a Geri Halliwellová se sešly 12 let po rozpadu skupiny a sedm let poté, co společně vyrazily na zatím poslední turné.

Jako skupina prodaly 75 milionů desek. V Británii jsou Spice Girls stále mediálním fenoménem - buď jako jeden ze symbolů země na vzestupu koncem 90. let, či jako svého druhu feministky anebo nejčastěji jako zdroj drbů o zákulisních sporech. Muzikál napsala komička Jennifer Saundersová, spolutvůrkyně sitcomu Naprosto dokonalé.

Producentkou je Judy Craymerová, která stála za celosvětovým úspěchem muzikálu Mamma Mia! Viva Forever! nevypráví příběh Spice Girls, které se daly dohromady v roce 1994, když odpověděly na inzerát na vytvoření dívčí skupiny. Muzikál používá jejich hity Wannabe, Spice Up Your Life a Viva Forever, ale líčí čtyři kamarádky, které se přihlásí do televizní soutěže talentů. (čtk)

23:51
Ugly Kid v malé Lucerně rozpoutali devadesátá léta

Atmosféru rockových klubů poloviny 90. let připomněl dnešní koncert kultovní americké crossoverové kapely Ugly Kid Joe, který se uskutečnil v pražském Lucerna Music Baru. Skupina provázená komiksovým logem s obrázkem drzého výrostka v kraťasech, keckách a basebalové čepici zahrála své staré hity a zároveň představila novinky z EP Starway To Hell.

Ne zcela zaplněný klub, kde byl mezi diváky i populární písničkář Xindl X, se nechal strhnout hned úvodní skladbou V.I.P. z alba Menace to Sobriety z roku 1995. Nadšení vyvolaly i další známé písně jako například Neighbour, C.U.S.T. nebo Milkman's Son. Mohutný aplaus kapela sklidila za Cats In The Cradle, kterou v roce 1974 ji napsal písničkář Harry Chapin. Do širšího povědomí se píseň dostala až díky verzi od Ugly Kid Joe. Ti ji v roce 1991 zařadili na desku America's Least Wanted a udělali z ní celosvětový hit.

Jen v Americe se prodalo přes 500 tisíc kopií a v Anglii se písnička prodrala na sedmou příčku singlového žebříčku. Publikum v Praze si větší část písně zazpívalo s kapelou, což zpěvák Whitfield Crane ocenil pochvalně zdvihnutým palcem.

V sestavě kalifornské skupiny byl také baskytarista Cordell Crockett, který krátce před nástupem na pódiu přiběhl z vedlejšího Velkého sálu Lucerny, kde byl mezi diváky koncertu, na němž vystoupil král flamenka Paco de Lucía. Pozornost v sestavě Ugly Kid Joe poutala také řízná bubenice Shannon Larkinová. (čtk)

07:03
Taneční Alias nadchl Prahu, která je pro něj novou Paříží

Představení o osudu a neustálém běhu života v podání švýcarského tanečního souboru Alias nadchlo v úterý večer zaplněné Hudební divadlo v Karlíně. Inscenaci Sideways Rain přivezl do Prahy uznávaný choreograf a tanečník původem z Brazílie Guilherme Botelho. Vystoupení velké skupiny tanečníků se stalo vrcholem letošního festivalu Tanec Praha. Název inscenace popisuje situaci, kdy díky silnému větru déšť nepadá shora dolů, ale ze strany na stranu.

"Napadl mě obraz řeky a od něj se odvíjí neustálý pohyb tanečníků z jedné strany na druhou. Představení je o času, který plyne, o dědičnosti, o vztazích jednotlivců k životu. Je to o tom, co cítíme, o tom, jak by mohl vypadat náš život, kam by mohl jít. Důležitá je v něm otázka volby a hledání cesty," řekl dnes choreograf. Osudovost je na pódiu ztvárněna neustálým pohybem. Tanečníci bez přestání přecházeli pódium, běhali, lezli po čtyřech, váleli se, padali a znovu se zvedali a pokračovali v cestě.

Aby zůstal zachován nepřetržitý tok tance, umělci přebíhali za pódiem, aby se pak znovu objevili zleva a znovu se vydali na cestu přes jeviště. A stejně jako řeka a její proud není ani představení Alias nikdy stejné. Čtrnáctka tanečníků se sice řídí pravidly choreografie, zároveň jim ale Botelho nechával maximální volnost. "Jsou různá pravidla, podle jeviště. Jeden z tanečníků vybírá, co se bude dělat. Udělá určité gesto a tanečníci změní svou frázi. Nikdy na začátku neví, co budou dělat. Své choreografie ale znají," uvedl taneční mistr. "Je to trochu jako řídit auto. Vím, že na červenou se musím zastavit, na zelenou jet.

Oni také vědí, jak řídit, ale netuší, jaká zrovna bude doprava," vysvětlil. V choreografii Sideways Rain jsou důležité obrazy a celková výtvarná stránka. Botelho nepoužil rekvizity a dekorace, zaměřil se na čistý tanec, na fyzický výkon tanečníků. Choreograf se svým souborem navštívil Prahu už v 90. letech minulého století, tehdy zaujal diváky festivalu Tanec Praha tanečním divadlem o násilí ve společnosti.

"Praha je jako Paříž. Je Paříží východu. Má silnou kulturní historii, hudební i taneční," řekl v úterý choreograf, který považuje českou metropoli za jedno z center klasického i současného tance. Představení Sideways Rain uvede pražské Hudební divadlo Karlín ještě ve středu. Festival Tanec Praha potrvá do 29. června, kdy jej v Divadle Archa zakončí hostování vlámského souboru Ultima Vez. Festival se koná nejen v Praze, ale i v deseti dalších českých a moravských městech. (čtk)

08:15
Letní shakespearovské slavnosti začaly fyzicky náročným Langmajerem

Premiérou inscenace Richard III. v režii Martina Huby začaly dnes na Pražském hradě Letní shakespearovské slavnosti. Do 7. září se budou konat v Praze, Brně, Ostravě, Bratislavě, Zvolenu a poprvé i v Plzni. V programu je deset Shakespearových her, naplánováno je na 160 představení. Richard III. s Jiřím Langmajerem v titulní roli bude uveden čtyřicetkrát. Českou premiéru v areálu Nejvyššího purkrabství bude mít koncem července i slovenská inscenace tohoto dramatu s Robertem Rothem v úloze krutého Richarda, vévody z Glostru.

Oba představitelé této role se na jaře setkali v Čechovově Rackovi na jevišti Slovenského národního divadla v Bratislavě. "Myslím především na to, abych tu roli zvládl fyzicky," podotkl Jiří Langmajer, který loni prodělal druhou těžkou operaci páteře. Podle překladatele Martina Hilského není třeba příběh aktualizovat. "Tím hlavním aktérem, který vytváří ten význam, je vedle Shakespearových hrdinů naše současnost, včetně politické scény," uvedl.

"Každý z nás má zkušenost se zakomplexovaností. Každý si dovede představit, co u takového člověka spustí touhu po krutosti. Ty cíle jsou různé - ne vždy je to královská koruna, vražda či hrb, který ten který člověk nosí," řekl režisér Huba. Po divácích chce, aby se zamysleli nad tím, kde jsou hranice, kdy by kvůli dosažení určitého cíle upustili od mravních postulátů. Podle ředitele festivalu Michala Rychlého spolupráce mezi českými a slovenskými divadelníky na slavnostech funguje.

"Za všemi letošními premiérami stojí výborní slovenští režiséři. Vedle Martina Huby, který nastudoval Richarda III. s českými herci v Praze, a Mariána Pecka, který stejný titul připravil ve slovensko-českém obsazení loni v Bratislavě, je to ještě Ondrej Spišák. Ten nastudoval komedii Marná lásky snaha s ostravskými herci," uvedl.

Českou premiéru na shakespearovských slavnostech bude mít v Brně 20. července ještě komedie Dvaja páni z Verony, zábavná hra o hledání lásky s Martinem Zounarem a Zuzanou Norisovou v režii Petera Mankoveckého. A jak už obsazení napovídá, z jeviště znovu zazní čeština a slovenština zároveň. (čtk)

09:01
Zemřela scénáristka filmu Když Harry potkal Sally

Americká režisérka a scénáristka Nora Ephronová zemřela ve věku 71 let. V noci na dnešek o tom informovala agentura AP. Za scénář k filmu Když Harry potkal Sally si vysloužila Zlatý glóbus a nominaci na Oscara.

Ephronová byla novinářka, scenáristka a režisérka specializující se především na romantické komedie. Do její filmografie se řadí úspěšné filmy Samotář v Seattlu, Láska přes internet a Moje krásná čarodějka. (čtk)

09:59
V hotelu po F. S. Fitzgeraldovi je dodnes něžná noc, i pro americké celebrity

V baru Fitzgerald hotelu Belles Rives, pětihvězdičkovém podniku na Azurovém pobřeží, máte téměř pocit, že se setkáte s autorem Velkého Gatsbyho, píše agentura AFP. Módu letní turistiky na Azurovém pobřeží zahájila ve 20. letech minulého století skupina Američanů, včetně spisovatele Francise Scotta Fitzgeralda a jeho manželky Zeldy. V té době zde majetní turisté pobývali pouze v zimě a v létě se přesídlovali do módních letovisek na sever Francie.

Bývalou vilu Saint-Louis na břehu moře v Juan-les-Pins mezi Nice a Cannes si Fitzgerald pronajal v letech 1925-1926. V roce 1929 byla vila přestavěna na hotel. Marianne Estènová-Chauvinová, vnučka zakladatelů tohoto kouzelného paláce, který zůstal v rodinném majetku, dlouho bojovala za to, aby byla vytvořena Fitzgeraldova cena, která se od té doby každoročně uděluje tomu románu nebo novele, v níž se odrážejí spisovatelova elegance, duch, styl a umění žít. Letos byla Fitzgeraldova cena udělena Američanu Amoru Towlesovi za jeho román ve fitzgeraldovském duchu, jenž se odehrává v New Yorku ve 30. letech minulého století.

Laureát mohl strávit noc v bývalém Fitzgeraldově pokoji a zasnít se za zvuků orchestru. "Po našem návratu do krásné vily na mé milované Riviéře jsem tak šťasten, jak jsem už léta nebyl. Je to jedna z těch podivných chvilek, vzácných a příliš pomíjivých," napsal v roce 1926 melancholický Fitzgerald, který dokázal zachytit atmosféru své doby ve svých románech i novelách. Jeho citát je zapsán na desce, kterou Fitzgeraldovy vnučky umístily do haly zařízené ve slohu 30. let.

Dnes fascinuje americké turisty, mezi nimi i hvězdy jako jsou George Clooney, Jude Law či Mick Jagger, nebo politiky, včetně francouzského prezidenta Françoise Hollandea a jeho bývalé partnerky Ségolène Royalové. Mladý muž, tehdy již slavný, strávil ve Francii asi čtyři roky, a to na různých místech v Paříži a na Azurovém pobřeží. Černobílé fotografie na zdech připomínají krásný mladý pár pózující s úsměvem na terase vily. Byla to doba bouřlivého mládí.

Na Azurovém pobřeží prožíval spisovatel se svou múzou jakousi destruktivní vášeň, plnou výstřelků a opilých nocí za zvuků džezu. Když Zelda viděla svého manžela hovořit s tanečnicí Isadorou Duncanovou, přeskočila balustrádu v restauraci. Na večírku u bohatých přátel opilý pár bombardoval hosty rajčaty ze zahrady. On byl alkoholik, ona pozvolna propadala schizofrenii. Ve své knížce o Američanech, kteří se podíleli na vzniku Riviéry, popisuje Michael Nelson podrobně toto bouřlivé období 20. let.

První byl americký skladatel Cole Porter, který si v létě 1921 a 1922 pronajal dům v Cap d´Antibes, kam tehdy vůbec nikdo nejezdil. Přijel tam mimo jiné mladý a bohatý americký pár Gerald a Sara Murphyovi, kteří se svými dětmi objevovali radosti koupání a každé ráno odklízeli chaluhy z pláží.

Později si tu zakoupili dům. Přijížděli za nimi jejich rodáci a spisovatelé John Dos Passos, Scott Fitzgerald či Ernest Hemingway, ale také umělci jako Pablo Picasso či Fernand Léger a na Azurovém pobřeží si brzy dával dostaveníčko mondénní svět. Fitzgerald se životem Geralda a Sary Murphyových inspiroval pro svůj román Něžná je noc (1934) o americkém společenství na Riviéře.

11:03
V 02 areně dnes zahrají Duran Duran

Jedna z nejúspěšnějších anglických popových kapel 80. let Duran Duran dnes vystoupí v pražské O2 areně. Do Prahy zavítá po sedmi letech a v rámci svého letošního turné All You Need Is Now nabídne své největší hity, ale i nové skladby ze stejnojmenného alba. V roli předkapely koncert zahájí tuzemská elektro-popová skupina Cartonnage.

Kapela Duran Duran, která svými videoklipy oslovila první generaci diváků MTV, zahraje podle pořadatelů vedle novinek i staré hity jako Wild Boys, Rio, Girls On Film, The Reflex, A View To A Kill, Notorious či Ordinary World. Duran Duran vyjeli na světové turné krátce po vydání svého nejnovějšího alba All You Need Is Now loni na jaře. Po odehrání několika koncertů v Evropě a Severní Americe vyjeli členové kapely na sérii koncertů v jihovýchodní Asii a Austrálii.

Pro velký úspěch se nyní vrací do Evropy. Birminghamská kapela pojmenovaná podle zloducha ze slavného komiksu a kultovního filmu Barbarella patřila na počátku 80. let mezi komerčně nejúspěšnější soubory. Celkem skupina vytvořila 13 studiových alb a prodala přes 85 milionů hudebních nosičů. Získala za ně mimo jiné dvě ceny Brit Awards a dvě Grammy. (čtk)

11:39
Apostrof v Praze představí divadlo visegrádské čtyřky

Nezávislá a amatérská divadla ze zemí visegrádské čtyřky se v Praze podělí o přízeň diváků s německým, rakouským a norským divadlem na festivalu Apostrof Praha 2012. Čtrnáctý ročník bude od 30. června do 3. července v Divadle Na zábradlí a v Teatro NoD - Roxy. Dramaturgie pořadatelského Divadla Lucerna se soustředila na soubory z Polska, Maďarska, Slovenska a České republiky.

Spolu s nimi zařadila do programu nonverbální představení rakouského souboru cieLaroque choreografky Helene Weinzierlové s tajemným názvem "esnes.n.on2", německou one women show podle Cocteauova Lidského hlasu s názvem Zbytky lásky a autorské představení norského divadla Compania nazvané Justine has a Rash. "Českou republiku zastupují dvě zcela odlišné jevištní formy, ačkoliv obě s 'komediantskou' tematikou.

Divadlo T.E.J.P. ve spolupráci s Divadlem otevřených dveří v Jihlavě vytváří site specific projekty a představení s charakterem pohybového divadla s prvky akrobacie a klauniády. Inspirují se loutkovým divadlem, cirkusem, výtvarnými objekty, postupy animovaného filmu a němé filmové grotesky. Festivalovému publiku představí komedianta Zeppa na pouti za svým osudem," řekl ředitel přehlídky Akram Staněk.

Druhým domácím zástupcem bude Divadlo Inventura - soubor mentálně postižených herců a hereček s kabaretem Výprodej komediantů. "Festival se tak hlásí k tradici uvádění inscenací a souborů s morálním posláním. Začala účastí Dočasné šejkspírovské společnosti Jedličkova ústavu, pokračovala souborem lidí bez domova Ježek a Čížek či mexickým divadlem pro nevidomé," dodal Staněk.

Z Bratislavy přiveze do Prahy autorské představení Konkurs nezávislá profesionální scéna Prešporské divadlo. Ve svých projektech kombinuje prvky činohry, pohybového divadla a opery. Tradičním maďarským partnerem a účastníkem Apostrofu je Studio Kompánia - uvede inscenaci Zapomenutá píseň s živou hudbou skupiny Angara. Dva polské divadelní soubory Teatr jednego wiersza (Placebo aneb technologie gesta) a Teatr Nikoli (Ženský úsměv) jsou v programu novinkou. Jejich tvorba je ukázkou diametrálně odlišného přístupu k výběru témat, způsobů jejich zpracování a rozmanitých cest mladé polské jevištní tvorby. (čtk)

12:06
100 ruských umělců podepsalo dopis za propuštění Pussy Riot

Více než stovka předních ruských umělců podepsala dopis adresovaný ruskému nejvyššímu soudu, v němž protestují proti věznění tří rockerek z punkové skupiny Pussy Riot. O dopisu dnes informují ruská média. Herci, hudebníci, literáti a režiséři v dopise uvádějí, že v Rusku jako světském státě nesmějí být kriminalizovány proticírkevní akce, pokud nenesou očividné známky trestného činu.

Naděžda Tolokonnikovová, Marija Aljochinová a Jekatěrina Samucevičová byly zadrženy koncem února v moskevském pravoslavném kostele kvůli "punkové modlitbě", kterou chtěli protestovat proti povyšování pravoslaví na státní ideologii a rostoucímu vlivu církve na stát. Jejich vazba byla už dvakrát prodloužena, za výtržnictví jim hrozí trest až sedmi let vězení.

Akce Pussy Riot v chrámu Krista spasitele vyvolala pobouření věřících a tvrdou reakci církve, ale i solidaritu liberálních Rusů a mnoho podpůrných akcí v zahraničí. Osud vězněných rockerek má řešit i Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Signatáři dopisu s akcí Pussy Riot nesouhlasí, ale postup justice považují za neoprávněný a nespravedlivý. Žádají, aby stíhání zadržených rockerek bylo zastaveno a aby byly propuštěny na svobodu.

"Ve spravedlnost nedoufám, v naší zemi se spravedlnosti nedovoláš," komentoval dopis režisér a producent Andrej Končalovskij. "Spoléhám aspoň na milosrdenství. Kauza kompromituje ruský soudní systém a podkopává důvěru ve státní instituce," dodal. Mezi signatáři jsou například režiséři Eldar Rjazanov nebo Fjodor Bondarčuk, spisovatelé Michail Žvaněckij, Ljudmila Ulická a Dmitrij Bykov, svůj podpis připojily desítky známých herců a muzikantů. (čtk)

12:27
Škvoreckého cenu může dostat Šindelka, Ajvaz či Jiří Gruša

Na Cenu Josefa Škvoreckého je letos nominováno čtrnáct českých spisovatelů. Jsou mezi nimi Petr Šabach, Jiří Gruša, Marek Šindelka či Michal Ajvaz. Šindelka a Ajvaz soutěží s knihami, s nimiž letos bodovali také v soutěži Magnesia Litera, Ajvaz se svojí Lucemburskou zahradou vyhrál hlavní cenu.

Z nominovaných titulů vybere porota Škvoreckého společnosti do poloviny srpna pět finalistů, celkový vítěz bude znám během listopadu. ČTK to za pořadatele sdělila Petra Batók. Ze 14 titulů, mezi jejichž autory tentokrát nefiguruje žádný z předchozích vítězů této ceny, bude každý člen poroty opět vybírat individuálně.

Mezi členy poroty jsou i vítězové Ceny Josefa Škvoreckého z předchozích ročníků Jan Novák (2007), Petra Hůlová (2008), Tomáš Zmeškal (2009), Emil Hakl (2010) a Martin Ryšavý (2011). Nominaci mohla získat pouze beletristická díla vydaná od června 2011 do května 2012.

Všichni finalisté, kteří vzejdou z prvního hlasování poroty, dostanou prémii 10.000 korun, vítěz získá odměnu o řád vyšší. Vedle zmíněných autorů jsou mezi nominovanými ještě René Benda, Petr Čichoň, Vladimír Mikeš, Jakub Šofar, Jan Štolba, Kateřina Tučková, Petr Vacek, René Vaněk, Vlastimil Vondruška a David Zábranský. (čtk)

15:09
Ředitele Národního divadla vyberou osobnosti

Nového ředitele Národního divadla nevybere ministerstvo kultury pomocí výběrového řízení. Osloví čtyři až pět osobností, které navrhne vznikající poradní orgán. Brzy by také měla ministryně Alena Hanáková jmenovat nového ředitele odboru umění, v jehož gesci výběr ředitele ND bude. Oznámila to mluvčí MK Markéta Ševčíková. Současnému šéfovi divadla Ondřeji Černému končí mandát 31. března příštího roku.

MK vypsalo konkurz na nového ředitele ND letos v únoru. Den před jeho koncem jej ale zrušilo s odkazem na očekávání výsledků auditu ve Státní opeře a Národním divadle. Ten skončil na konci dubna a MK tehdy uvádělo, že poté vypíše nový konkurz. Audit za téměř dva miliony korun ale nepřinesl žádné výsledky a MK se rozhodlo nové výběrové řízení nevypisovat. Audit zadal brněnské firmě BDO CA tehdejší náměstek ministryně Radek Zdráhal, kterého na MK přivedl bývalý ministr Jiří Besser.

"Procesní a personální audit Národního divadla a Státní opery s cílem transformace obou institucí" však byl zadán až poté, co transformace divadelních scén začala - opera je součástí ND od letošního 1. ledna. Zdráhal, který především za sloučením obou scén stál, za tento krok sklízel kritiku od některých zaměstnanců divadel i odborníků. Kritizován byl i za podobu konkurzu na šéfa ND. Ke změnám, které Zdráhal uskutečnil, patřilo i zrušení odboru umění a funkce jeho ředitele; z odboru se stalo samostatné oddělení a pravomoci ředitele, jako třeba konečné slovo při udílení grantů na živé umění, měl Zdráhal.

Nyní se MK vrátí k předchozímu modelu. Proč byl audit zadán tak pozdě, ani jakým způsobem byla vybrána firma, dnes MK nechce komentovat. Stejně jako fakt, že kulturní instituce kontrolovala firma, která se na jejich audity nespecializuje. Již před dokončením auditu Zdráhal údajně informoval ministryni o zásadních zjištěních v hospodaření Státní opery; důkazy ale nikdy nepředložil. Z ministerstva v květnu odešel, oficiálně z organizačních důvodů. Měsíc poté podal trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli hospodaření Státní opery Praha v letech 1998 až 2010.

Kroky a motivace bývalého náměstka Zdráhala nechce MK komentovat. Uvádí ale, že "neutěšenou ekonomickou situaci" ve Státní opeře v minulých letech prošetřuje a má řadu indicií, že ze strany bývalého vedení opery se stala řada nestandardních kroků, jež byly v rozporu se zájmy Státní opery i zájmy jejího zřizovatele. Audit za 1,9 milionu korun se ale více než opeře věnoval Národnímu divadlu.

Na kulturní instituci a příspěvkovou organizaci státu aplikuje především ekonomická kritéria. MK považuje sumu utracenou za audit za přiměřenou, respektive odpovídající tomu, jaké ceny si firma účtuje, konstatuje ale, že zadání mělo znít jinak. Audit byl totiž odůvodněný kvalitnějším uspokojením diváka, nikoli snahou najít optimální model řízení a organizace dané instituce. (čtk)

16:42
NoD má poprvé letní program

Pražský kulturní prostor NoD připravil poprvé i letní program pro své věrné návštěvníky i náhodné kolemjdoucí. Program No Dimension Summer nabídne nejméně třikrát v každém týdnu od 1. července do 31. srpna přehlídky filmových projekcí, koncerty mladých hudebníků a audiovizuální večery.

Letní program NoD obohatí také významné festivaly a události letní Prahy, jako třeba Fresh Film Fest, festival nezávislých a amatérských divadel Apostrof, festival ProArt či pochod Prague Pride. "Rozhodli jsme se dát prostor nadaným mladým umělcům a hudebníkům, jako je například seskupení FORMA, festival Lunchmeat, Anna Polívková a Jakub X. Baro, Niceland a česko-americký projekt Krraakkk," uvedl šéfdramaturg prostoru NoD Adam Halaš.

Každé úterý bude v létě věnováno mladým českým i zahraničním hudebníkům a dýdžejům, středy budou patřit filmovým projekcím a čtvrtky budou ve znamení audiovizuálních performancí připravených na míru tomuto multifunkčnímu prostoru. Do letního programu se zapojila i Galerie NoD. Provozovatelé NoD věří, že na jednotlivé akce zavítají nejen častí návštěvníci kavárny, galerie a divadelních představení NoD, ale také náhodní kolemjdoucí a turisté, kteří budou chtít objevit Prahu z trochu jiného, "neturistického" úhlu.

Prostor NoD svým letním programem nabídne vybranou ochutnávku různorodých projektů mladých umělců, kteří během divadelní sezony nedostali prostor, jaký si zaslouží, uvádějí pořadatelé. (čtk)

17:32
Jazzový most z Prahy povede do Stegen am Ammersee

Festival Jazz Bridge, který se letos uskuteční již podeváté, bude zahájen 29. července na nádvoří Novoměstské radnice v Praze. Symbolický jazzový most povede z Prahy do Hluboké nad Vltavou, Drážďan a Stegen am Ammersee v Německu, kde se poslední koncert koná 7. září.

Informoval o tom pořadatel festivalu, hráč na lesní roh, skladatel a dirigent Rudolf Mazač. "Festival nese podtitul From Prague to EU, vstup je zdarma," sdělil Mazač.

Pražský koncert začne vystoupením německé formace Jana Eschkeho Jazz Family z Mnichova. S nezvyklými aranžemi a kompozicemi se představí Kentonmania Big Band pod vedením Mazače v sestavě s osmi lesními rohy. Název kapely je pak poctou legendárnímu jazzmanovi Stanu Kentonovi. Dalším vystupujícím bude americký hudebník Omar Karib hrající mimo jiné na lesní roh a didgeridoo. (čtk)

06:53
Pecková a Pešek dnes v Obecním domě předvedou Ravela

Na festivalu Prague Proms se dnes večer ve Smetanově síni pražského Obecního domu představí mezzosopranistka Dagmar Pecková a dirigent Libor Pešek, který povede Český národní symfonický orchestr (ČNSO). Návštěvníky koncertu čekají Ravelova, Mahlerova a Beethovenova díla.

Na programu koncertu budou tři písně pro zpěv a orchestr na verše Tristana Klingsora z díla Maurice Ravela Šeherezáda a pět písní na verše Friedricha Rückerta z Mahlerova Rückert Liede. Koncert doplní Ravelova Pavana za zemřelou infantku a Symfonie č. 5 c moll Osudová od Ludwiga van Beethovena.

Pořadatelé prý letos záměrně Osudovou symfonii zařadili na program, aby se připojili "k množině skeptiků, kteří očekávají s koncem roku 2012 současně konec světa". (čtk)

08:03
Duran Duran v Praze hráli nejen skvělou ukázku 80. let

Na pódiu v pražské O2 areně vyzdobeném anglickou vlajkou dnes vystoupila jedna z nejúspěšnějších popových kapel 80. let Duran Duran. Jen z poloviny zaplněné hlediště, kam podle pořadatelů dorazilo zhruba 4000 lidí, aplaudovalo starým hitům i písním z aktuálního alba All You Need Is Now.

V roli předkapely koncert zahájila tuzemská elektro-popová skupina Cartonnage. Duran Duran do Prahy zavítali po sedmi letech a hned na úvod koncertu zahráli úplnou novinku Before the Rain doprovázenou dokumentárními záběry z bolševické revoluce v Rusku. Následovalo Planet Earth z eponymního debutu v roce 1981 a také v dalším průběhu koncertu se střídaly nové písně jako Girl Panic!, All You Need Is Now či Safe (In the Heat of the Moment) se starými hity jako The Reflex, A View To A Kill, Notorious nebo Ordinary World.

V některých skladbách se vedle zpěváka Simona Le Bona uplatnila také doprovodná zpěvačka Anne Rossová. Každou píseň doprovázela speciální projekce. V závěru Duran Duran vděčné publikum rozezpívali a roztancovali skladbou Wild Boys, kterou spojili s písní Relax Play známou z repertoáru kapely Frankie Goes to Hollywood. Jako přídavek si posluchači užili známé melodie Girls on Film a Rio.

"Nechápu, proč přišlo tak málo lidí, takovou skvělou ukázku popu 80. let jen tak neuslyší," podotkl jeden z návštěvníků koncertu. Duran Duran vyjeli na světové turné krátce po vydání svého nejnovějšího alba All You Need Is Now loni na jaře.

"Všichni jsme chtěli, aby ta nahrávka byla trochu experimentálnější. Chtěli jsme se znovu spojit s fanoušky v prostoru, o kterém si skupina a producent Mark Ronson myslí, že by měl být náš. A to je přesně tenhle typ moderní syntetické, taneční, experimentální, popové hudby," uvedl zpěvák Simon Le Bon. (čtk)

10:44
Ve Veletržním paláce přibyly tři Toyen

Tři vývojově důležité obrazy malířky Toyen (1902 až 1980) obohatily v těchto dnech expozici českého umění 20. století v pražském Veletržním paláci. Dva z nich, surrealistická plátna Bramborové divadlo z roku 1941 a Na zámku La Coste z roku 1943, nemohla veřejnost dlouho spatřit. V roce 1945 byly vystaveny v Topičově salonu a od té doby byly v soukromé sbírce.

Národní galerie v Praze je získala z odkazu lékařky Aleny Žižkové-Lind. ČTK to řekla mluvčí NG Eva Kolerusová. Galerie získala od Žižkové celou kolekci maleb a kreseb českých umělců první poloviny 20. století, mimo jiné Františka Muziky, Jana Zrzavého, Josefa Šímy, Jindřicha Štyrského, Františka Tichého či Rudolfa Kremličky. Představí ji na speciální výstavě v paláci Kinských v příštím roce.

Nejstarší z nově vystavených obrazů Toyen, slavný Potápěč z roku 1926, reprezentuje její artificialistické období. Dlouhá léta tvořil součást zahraniční soukromé sbírky a teprve roku 2000 se vrátil zpět do České republiky a byl vystaven na výstavě Toyen v Galerii hlavního města Prahy, uvedla kurátorka NG Olga Uhrová. Plátno, zapůjčené ze soukromé sbírky, doplňuje znamenitou kolekci děl Toyen, kterou Národní galerie vystavuje ve stálé expozici moderního českého umění, doplnila.

Obraz se také nedávno objevil na trhu - letos v březnu byl na aukci v Praze vydražen za 13 milionů korun. Na tuzemských aukcích se zatím od Toyen nejdráže prodal obraz Spící, který změnil majitele za 20 milionů korun; s aukční přirážkou kupec zaplatil 23,2 milionu korun. Další tři obrazy v nedávné minulosti našly kupce za cenu kolem 12 milionů korun, Toyen patří k oblíbeným umělcům českých sběratelů. (čtk)

12:13
Soukromý vesmír Třeštíkové vychází na DVD

Dějiny jedné rodiny zaznamenala Helena Třeštíková ve svém zatím nejdelším časosběrném projektu Soukromý vesmír, který vychází na DVD. Začala na něm pracovat v roce 1974, kdy získala zakázku na čtvrthodinový snímek na téma, jak mateřství proměňuje ženu. V natáčení pokračovala 47 roků a zachytila život členů obyčejné české rodiny od 70. let až do současnosti.

Evropskou premiéru bude mít Soukromý vesmír na karlovarském festivalu, kde byl zařazen do soutěže dokumentů. "Osmdesátiminutový snímek je na DVD doplněn filmovým trailerem. Obsahuje české titulky pro neslyšící a titulky v angličtině," řekl dnes Petr Slavík z distribuční společnosti Bontonfilm. V kinech se objevil koncem ledna a podle informací společnosti Aerofilms ho vidělo sedm tisíc diváků.

Zatímco archivní záběry připomínají uměleckou kariéru Karla Gotta, významné okamžiky dobývání kosmu či zásadní politické proměny země, deníky rodiny Kettnerových, které si po celou dobu pečlivě vedl otec rodiny Petr, nabízejí soukromou alternativu velkých dějin.

Manželé a jejich děti nevedou tak dramatický život jako hrdinové předchozích režisérčiných snímků Marcela, René a Katka. Jako statisíce dalších Čechů i oni v éře nesvobody soustředili pozornost na svůj "soukromý vesmír". S Jakubem Hejnou strávila Třeštíková ve střižně zhruba 100 dní, kde se probírali 50 hodinami natočeného materiálu. Snímek vznikl ve společnosti Negativ v koprodukci s Českou televizí. (čtk)

12:42
K nedožitým osmdesátinám vychází tři alba Bohuslava Ondráčka

Nedožité 80. výročí narození skladatele, dramaturga a producenta Bohuslava Ondráčka, které připadlo na 27. června, připomíná vydavatelství Supraphon edicí tří digitálních alb s jeho písněmi dostupných na Supraphonline.cz.

Zájemci si mohou připomenout jeho skladby jako Oh, Baby, Baby pro Martu Kubišovou a Helenu Vondráčkovou, A tak dál nosíš po kapsách sny mládí (Waldemar Matuška), Rekviem (Eva Pilarová), Lampa (Marta Kubišová) a dalších 70 písniček, jež složil v letech 1963 až 1989. Informoval o tom Vladan Drvota z vydavatelství Supraphon.

"Ondráčkovo dílo otevírá tuto novou řadu mapující dílo nejúspěšnějších skladatelů, která navazuje na edice digitálních alb Nejvýznamnější textaři české populární hudby," uvedl Drvota.

Bohuslav Ondráček byl jedním z hlavních protagonistů české populární hudby během jejího vzestupu v druhé polovině 60. let. Spolupracoval s textařem Janem Schneiderem, se kterým v roce 1967 zkomponoval album Verše a písně a muzikál Gentlemani. Ondráček objevoval nové talenty, například Martu Kubišovou, Helenu Vondráčkovou a Václava Neckáře, a výrazně přispěl do repertoáru Karla Gotta, Waldemara Matušky, Evy Pilarové a dalších.

Založil a v letech 1968 až 1970 umělecky vedl trio Golden Kids. "Bob Ondráček byl přítomen nejen u mých pěveckých začátků, ale později mi pomohl odbourat image naivní dívenky, když mi do repertoáru přispěl náročnějšími skladbami jako Zpěv náš vezdejší, Tvá malá Jane nebo i písničkou z mého prvního alba Ostrov pokladů," uvedla Helena Vondráčková. Ondráček se stal prvním českým producentem v pravém slova smyslu a v Supraphonu produkoval alba vlastní Bob-Serie.

V 70. letech se dostal do potíží s normalizačními politiky, což pro něj znamenalo výrazné utlumení profesní kariéry a likvidaci jeho produkčního systému. Složil hudbu k několika filmům, z nichž k nejznámějším patří například kriminálka Holka na zabití z roku 1975. V roce 1976 složil rockovou operu Titanic a v roce 1979 koncepční album Hvězdolet.

Po zákazu účinkování Marty Kubišové nadále spolupracoval s Helenou Vondráčkovou a Václavem Neckářem, ale příležitostně skládal i pro Marii Rottrovou, Hanu Zagorovou, Jiřího Korna, Jitku Zelenkovou a Karla Gotta. Po změnách v roce 1989 se mohl vrátit k profesi producenta a obnovil spolupráci s Martou Kubišovou. V roce 1994 u Supraphonu vydal profilové CD Pojď se mnou, lásko má. Zemřel 7. června 1998. (čtk)

14:35
Trnkovo cenné diorama je k vidění v Plzni

Unikátní exponát z dílny světoznámého výtvarníka Jiřího Trnky vystavuje Muzeum loutek v Plzni. Cenné diorama Svatba u Broučků, jež plzeňský rodák vytvořil ve 27 letech podle knihy Jana Karafiáta pro světovou výstavu v New Yorku v roce 1939, se muzeu podařilo zapůjčit a kompletně zrestaurovat. Jde o první Trnkovo komplexní zpracování tématu Broučků, jež ho provázelo celý život. Novinářům to dnes řekla vedoucí muzea Markéta Formanová.

Muzeum třírozměrný model vystavuje u příležitosti 100 let od Trnkova narození. V Plzni bude k vidění do března 2013. "To diorama bylo zapomenuté, mělo komplikovaný osud. Vznikalo na poslední chvíli, Trnka ho dělal sám, protože ještě nebyl obklopen svým studiem, je to jeho první zpracování Broučků. Po zrušení československé účasti na světové výstavě v souvislosti s nástupem Protektorátu bylo vystaveno roku 1940 v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze. Potom je jeho osud spíše nejasný," uvedla Formanová.

V současné době je diorama majetkem Českobratrské církve evangelické, která ho dlouhodobě zapůjčila do městečka Jimramov na Vysočině, kde má Karafiát svou síň rodáků. Restaurování cenného modelu trvalo dva měsíce, záchranné práce odborníci prováděli přímo před očima návštěvníků muzea. "Při restaurování z diorama dokonce vylezli živí broučci. Celkově bylo ve velmi špatném stavu, Trnkovi potomci mi dokonce říkali, že už zřejmě neexistuje, že bude sežrané," uvedla Formanová. (čtk)

16:09
Podívejte se na nové logo Rolling Stones, za nímž stojí Obamův grafik

Rockoví veteráni Rolling Stones dnes představili své známé logo s vyplazeným jazykem aktualizované k 50. výročí založení skupiny. Autorem nové verze je americký grafik Shepard Fairey, který se proslavil v roce 2008 známým plakátem pozdějšího amerického prezidenta Baracka Obamy.

Původní jazyk doplňuje kruhový nápis The Rolling Stones/Fifty Years (Rolling Stones/Padesát let). Fairey navrhl také řadu obalů rockových alb, například pro Toma Pettyho, Stone Temple Pilots, Smashing Pumpkins, Neila Younga a kompilaci Led Zeppelin. Původní logo s jazykem se poprvé objevilo v roce 1971 na albu Sticky Fingers. Jeho autorem je John Pasche, tehdejší student umělecké školy v Londýně.

Pascheho oslovil frontman Rolling Stones Mick Jagger, který nebyl spokojen s grafickými návrhy, s nimiž přišla jejich nahrávací společnost Decca. "Záměrem pro logo s jazykem bylo vyjádřit protiautoritářské postoje skupiny, Mickova ústa a zjevné sexuální konotace," řekl později Pasche. "Navrhl jsem logo tak, aby se dalo snadno reprodukovat a aby pokud možno vydrželo zkoušku času."

V červenci se členové Rolling Stones sejdou v Londýně, aby mluvili o případném novém albu a turné k 50. výročí skupiny. V interview tento týden řekl kytarista Rolling Stones Keith Richards, že by jejich nové album mohl produkovat kytarista a zpěvák Jack White. Rolling Stones hráli v roce 2002 s tehdejší Whiteovou skupinou White Stripes a před třemi roky spolu sami nahrávali White s Richardsem. (čtk)

08:09
Erotický román Padesát odstínů šedé překonal i Dana Browna

Erotický román britské autorky EL Jamesové Fifty Shades of Grey (Padesát odstínů šedé) láme v Británii jeden rekord za druhým. Během pouhých 11 týdnů se prodal milion výtisků románu, který tak překonal dosavadní rekord Da Vinciho kódu Dana Browna. Vyplývá to ze statistik organizace Nielsen BookScan Fifty Shades of Grey je první knihou trilogie.

Titul naráží nejen na šedou barvu, ale i na jméno hlavního hrdiny, milionáře Christiana Greye, který prožívá živočišnou romanci se submisivní studentkou literatury Anastasií Steeleovou. List The Guardian označil žánr knihy za "mommy porn" (porno pro maminky). Jamesová - vlastním jménem Erika Leonardová - žije v západním Londýně a má dvě děti. Pracovala jako televizní produkční až do ledna, kdy se začala plně věnovat psaní.

Fifty Shades of Grey přesáhla milionovou hranici během 11 týdnů, zatímco Brownovu Da Vinciho kódu to trvalo "celých" 36 týdnů. Stejně tak kniha překonala rekord v počtu prodaných paperbacků během jednoho týdne - 397.889 výtisků. Dosud tento rekord držela J.K. Rowlingová s knihou Bajky barda Beedleho, které se v roce 2008 prodalo 367.625 exemplářů. (ČTK)

08:53
Festival komorní hudby nabídne autentický barokní ohňostroj, poprvé zazní i jazz

Atraktivní barokní nocí začíná v pátek večer na zámku v Českém Krumlově šestadvacátý ročník Festivalu komorní hudby. Netradiční projekt, který se bude opakovat v sobotu, představí návštěvníkům všechny výrazové prostředky barokní slavnosti z 18. století. Večerní program se koná v hlavních sálech, barokním divadle a zámeckých zahradách osvětlených svíčkami.

Händelovu operu Terpsichora poprvé v českokrumlovském Barokním divadle provede Musica Florea pod vedením Marka Štryncla. Nebude chybět ani autentický barokní ohňostroj a desítky dobových prvků. Festival potrvá do 7. července a nabídne například koncerty souboru Guarneri Trio, houslisty Pavla Ereta, Isang Yun Tria a varhanice Drahomíry Matznerové.

Samostatný recitál bude mít litevská klavíristka Irma Kliauzaitéová, absolventka salcburského Mozartea. Poprvé na festivalu zazní také pravý jazz v podání pražského Brass Bandu.

09:32
Tanec Praha zakončí Ukradený lup, který měl před pár dny premiéru v Benátkách

Festival Tanec Praha, který v Praze trval skoro celý červen, uzavírají vystoupení vlámského tanečního souboru Ultima Vez. První se tradičně v Divadle Archa konalo ve čtvrtek a druhé je na programu v pátek. Nejnovější projekt choreografa Wima Vandekeybuse se jmenuje Booty Looting (Ukradený lup) a v Praze se představil jen několik dní po své světové premiéře v Benátkách.

Pro projekt vybral vedoucí souboru, tanečník a choreograf Vandekeybus skupinu šesti performerů, jednoho hudebníka a fotografa, kteří se "navzájem okrádají o to, co již bylo dříve ukradeno". Představení se zabývá fenoménem fotografie, která dokáže zmrazit minulost, je "vrahem" okamžiku a ze zmrazených okamžiků klíčí a rostou vzpomínky. Představení odkazuje na umělecké akce některý tvůrců, například výtvarníka Josepha Beuyse, který v 70. letech v newyorské galerii rekonstruoval rituály sibiřských šamanů. Celou akci fotograficky dokumentoval.

Obecně představení zprostředkovává kontrast mezi živým a výrazuplným pohybovým divadlem a statickou fotografií. Ve svém posledním představení se Vandekeybus vrátil k výrazně fyzickému tanečnímu divadlu, od něhož ve svých několika předchozích choreografiích trochu ustoupil.

11:15
Američan Podwal vystavuje v Praze mystické výjevy z talmudu

Obrázky současného amerického kreslíře, ilustrátora a grafika Marka Podwala vystavuje Židovské muzeum v Praze. Výstava v Galerii Roberta Guttmana na Starém Městě představuje výběr jeho kreseb a kvašů, které vycházejí z mystických představ kabaly o uspořádání vesmíru, z barvitých příběhů a legend talmudu i z každodenního života jako světa modlitby, oslav šabatu a židovských svátků.

Mark Podwal vystudoval na přání rodičů lékařství. Už od dětství ale rád kreslil a během studií na univerzitě začal v 60. letech kreslit plakáty proti válce ve Vietnamu. V roce 1972 vyšla v novinách jeho první kresba, týkající se masakru izraelských sportovců během olympijských her v Mnichově. Odstartovala více než třicetileté období, v němž Podwal uveřejňoval kresby a karikatury glosující americkou politiku a události na Blízkém východě.

Přitahován židovskou tradicí, příběhy o andělech a démonech, o Golemovi a životě ve východní Evropě, odkud ve 20. letech přišli do Spojených států jeho rodiče, však začal Podwal kreslit obrázky na tradiční náměty. "Jako lékař věřím na vědu, jako umělec věřím legendám," říká k tomu autor. Nechává se inspirovat starými rukopisy, amulety či kultovými předměty a jejich výzdobou, znameními zvěrokruhu a také tvary hebrejských písmen a legendami o jejich poslání při stvoření světa. (ČTK)

12:25
Janáčkova filharmonie Ostrava má nového ředitele

Novým ředitelem Janáčkovy filharmonie Ostrava (JFO) bude od 1. září třicetiletý Jan Žemla. Ten od roku 2007 působí jako programový manažer - vedoucí oddělení koncertních činností a dramaturgie Filharmonie Brno. Jméno vítěze konkurzu v pátek oznámili zástupci vedení města Ostravy, které je zřizovatelem filharmonie.

Dosavadního ředitele filharmonie Petera Krajniaka odvolali městští radní loni v listopadu. Důvodem podle nich byly neuspokojivé ekonomické výsledky. To Krajniak odmítá. Filharmonii od té doby dočasně vede Jan Hališka, který ji řídil už dříve.

Komisi, která nového ředitele vybírala, vedl ostravský primátor Petr Kajnar. "Dalšími členy byli například dočasný zástupce ředitele JFO Jan Hališka, ředitel Pražského jara Roman Bělor nebo ředitel České filharmonie David Mareček," uvedla mluvčí města Andrea Vojkovská.

Žemla se narodil 6. srpna 1981. V roce 2009 získal na Masarykově univerzitě v Brně v oboru hudební věda titul magistra, nyní tam pokračuje v doktorském programu. Kromě působení u Filharmonie Brno je rovněž členem dramaturgické rady mezinárodního hudebního festivalu Janáček Brno či pedagogem Masarykovy univerzity v Brně.

14:49
Kafka se v Plzni potká s Philipem Glassem

Jedinečnou příležitost seznámit se v pouhých dvou představeních s dílem soudobého amerického skladatele, minimalisty Philipa Glasse, mají příznivci opery v Plzni. Soubor Divadla J. K. Tyla uvede jako poslední premiéru sezony tuto sobotu komorní operu V kárném táboře. Dílo z roku 2000 napsal skladatel podle povídky Franze Kafky na libreto Rudolpha Wurlitzera. Nastudováním této opery se plzeňské divadlo zapojilo už potřetí do významného mezinárodního projektu.

"Příběh nás zavádí do kárného tábora a líčí plánovanou popravu jednoho z vězňů. Alegorické dílo se zabývá otázkami trestu a smrti, ale též humanismu a idealismu," uvedla mluvčí divadla Eva Ichová. Kafka povídku napsal během tří dnů, od 15. do 18. října roku 1914, nedlouho po vypuknutí první světové války. Poprvé vyšla v roce 1919.

"Glass píše hudbu symfonickou, komorní, scénickou i filmovou, v katalogu jeho tvorby najdeme i 25 oper nejrůznější délky. Glassovy opery se hrají na předních světových scénách, v posledním dvacetiletí se objevují i u nás," uvedla Ichová. Dílo V kárném táboře je psáno pro dva protagonisty, velitele tábora a návštěvníka. Vedle nich se uplatňuje i několik epizodních postav, doprovod tvoří smyčcový kvintet, plzeňský soubor operu nabídne v anglickém originále.

Hudebního nastudování se ujal dirigent Petr Kofroň, který je nyní šéfem operního orchestru plzeňského divadla. Kofroň stojí spolu s Agon Orchestra za všemi pražskými uvedeními Glassových oper a s tímto titulem se již setkal. Koncem roku 2005 operu v české premiéře uvedl v Divadle Archa v rámci Maratonu soudobé hudby, o půl roku později v jiné scénické podobě uzavírala v holešovické La Fabrice projekt Perzekuce. (ČTK)

16:33
Romeo a Julie budou tancovat před otáčivým hledištěm

Do prostředí českokrumlovské zámecké zahrady před otáčivé hlediště přenese balet Jihočeského divadla příběh Romeo a Julie. Taneční drama Sergeje Prokofjeva soubor nabídnul divákům na jaře už v Českých Budějovicích. Nyní by však v českokrumlovských exteriérech měl příběh ještě více vyniknout.

"I když půjde prakticky o stejné obsazení a zpracování, věříme, že v prostředí českokrumlovské zahrady se diváci do Romea a Julie ještě více vcítí a bude to pro ně intenzivnější zážitek," řekla tajemnice baletu Jihočeského divadla Jana Lecáková.

Téměř tříhodinový příběh připravil mezinárodní baletní soubor pod vedením režiséra Attily Egerháziho. Ten v minulosti pro českokrumlovské otáčivé hlediště zpracoval například jiný Shakespearův příběh Sen noci svatojánské.

Tanečníci budou v Romeovi a Julii opět oděni do kostýmů nizozemské návrhářky a Bregje Van Balen, v nichž drama sehráli i v Českých Budějovicích. V hlavních rolích diváci uvidí Šimona Kubáně a Cristinu Mormeneovou.

Českokrumlovskou premiéru bude mít Romeo a Julie ve čtvrtek 5. července ve 21:30. Následně balet Jihočeského divadla příběh odehraje 6., 7. a 8. července a pak se drama na scénu vrátí koncem měsíce. "Počítáme, že Romeo a Julii nabídneme divákům v Českém Krumlově celkem sedmkrát," řekla Lecáková. (ČTK)

19:41
Peníze za Prague City Festival bude vracet síť Eventim

Peníze za lístky na zrušený Prague City Festival dostanou zpět lidé, kteří vstupenky koupili přes síť Eventim. ČTK to sdělil ředitel Eventim CZ Otto Jerman. Festival se měl konat v pátek a v sobotu na pražském Výstavišti. Jeho ředitel Borek Jiřík ale 15. června oznámil, že pořádání znemožnil "nenadálý a šokující výpadek zásadního množství důvodně očekávaných finančních prostředků".

"Všem, kteří si vstupenky na Prague City Festival zakoupili prostřednictvím sítě Eventim, bude vrácena plná částka v místě zakoupení vstupenky," uvedl ředitel Eventim CZ. Firma má podle něj dostatečně silné finanční zázemí, aby ochránila zájmy klientů. Prodej vstupenek zprostředkovával rovněž Ticketportal. "Ticketportal jedná při prodeji vstupenek jménem a na účet pořadatele akce, společnosti Punx Not Dead, která nese odpovědnost za vrácení vstupného," sdělila již dříve ČTK za Ticketportal Kateřina Hlavinková.

Uvedla, že Ticketportal veškeré peníze za prodej vstupenek převedl firmě Punx Not Dead. Pořadatel ale zatím prostředky, ze kterých by bylo možné vstupné vracet, Ticketportalu neposkytl, takže sám Ticketportal není údajně povinen vracení vstupného zajišťovat. Podle Hlavinkové je však firma připravena pomoci lidem při uplatnění nároku vůči Punx Not Dead. Zájemci se mohou ozvat na e-mailovou adresu reklamace@ticketportal.cz.

07:49
Cruise a Holmesová se rozvádí

Hvězdný hollywoodský pár Tom Cruise a Katie Holmesová se budou rozvádět. Napsal to magazín People s odvoláním na právníka Holmesové.

Devětačtyřicetiletý Cruise patří k nejlépe placeným hollywoodským hercům. Naposledy se objevil v muzikálu Rock of Ages. V minulosti měl za ženu herečky Mimi Rogersovou a Nicole Kidmanovou, se kterou má dvě děti.

Třiatřicetiletou Holmesovou si vzal v roce 2006 na zámku v Itálii. Má s ní šestiletou dceru Suri. Holmesová se objevila například ve filmu Batman začíná nebo seriálu Dawsonův svět. (ČTK)

08:50
Královna britského popu Adele je těhotná

Britská popová hvězda Adele čeká své první dítě. Čtyřiadvacetiletá Adele je těhotná se svým partnerem Simonem Koneckim. Zpěvačka to oznámila na své webové stránce.

Zpěvačka uvedla, že je naprosto nadšená, a vyzvala fanoušky, aby jí dopřáli soukromí. S Koneckim, který je rozvedený, chodí od ledna.

Adele dostala za své album 21, které je rok po vydání stále v popředí hitparád, šest hudebních cen Grammy. (ČTK)

10:17
Český festival sborového zpěvu propagovaly hudební weby ve světě, i proto je o něj větší zájem

Skladbou "O la, o che bon eccho" vlámského renesančního autora Orlanda di Lassa zahájil ostravský pěvecký sbor Chorus v kostele Povýšení svatého Kříže 55. ročník celostátní přehlídky a soutěže sborového zpěvu Festival sborového umění Jihlava. Na třech festivalových koncertech se divákům představí sedm sborů, z toho dva zahraniční. O úspěch v soutěži komorních sborů bude usilovat devět pěveckých těles.

Během pátečního večera zazněla také česká premiéra kantáty Zdeňka Lukáše Cultus amoris pro smíšený sbor, varhany a symfonický orchestr na verše antických filozofů. "Lukáš ji napsal v roce 1978 pro britský mezinárodní festival a od té doby zřejmě nebyla nikde provedena," uvedl ředitel festivalu Vladimír Holeš. Kantátu přednesl plzeňský sbor Nová česká píseň s částí Kühnova smíšeného sboru Praha za doprovodu Filharmonie Gustava Mahlera.

Festivalové koncerty se uskuteční v kostele Povýšení svatého Kříže, Domě kultury a v Parku Gustava Mahlera. Doplní je soutěž komorních sborů a ateliér se společným nácvikem sborové skladby.

Během festivalu budou také vyhlášeny výsledky 11. ročníku Mezinárodní skladatelské soutěže Jihlava 2012. "Letos se do klání přihlásilo 68 autorů ze 13 zemí tří světadílů, což je třikrát víc než v několika posledních letech," uvedl Holeš. Je to podle něj výsledkem propagace festivalu na světových hudebních webech.

11:40
Večer flamenka v Divadle ABC nabídne jednu z nejvyhledávanějších španělských zpěvaček

Čeští a slovenští flamenkoví tanečníci a muzikanti se představí na společném večeru v sobotu v pražském Divadle ABC. "Unikátní večer slibuje jediné vystoupení nejlepší české flamenkové formace Flamenco Element společně se španělskou zpěvačkou Gemou Caballero," řekla za pořadatele Pavlína Svatoňová.

Zpěv Gemy Caballero, která ve Španělsku patří k nejvyhledávanějším zpěvačkám současnosti, dodává podle ní skladbám maximální expresivnost a širokou škálu emočního zabarvení. Strhující energie, emotivnost, dupavá staccata a crescenda i jímavé melodické falsety spoluvytváří nezapomenutelný zážitek, lákají pořadatelé na tradiční španělské umění. Hudebně - taneční program představí během celého večera pestrou škálu flamenkových stylů v autentickém a velmi osobitém projevu.

Skupinu Flamenco Element tvoří kromě muzikantů, hráčů na kytaru, cajon (tradiční bubínek ve tvaru dřevěné bedýnky), piano, flétnu a baskytaru tanečnice Jana Drdácká, tanečník Eduard Zubák a zpěvák Zdeněk Žorna.

13:29
Před 15 lety zemřel Robert Mitchum, drsňák ze 140 filmů

Americký herec a zpěvák Robert Mitchum, který zemřel 1. července 1997 ve věku 79 let, je považován za klasika hollywoodské kinematografie. Během své kariéry natočil kolem 140 filmů, v nichž jako drsný chlapík s nedbalou mluvou, ležérním vystupováním a zvláštní chůzí vytvořil role kovbojů, důstojníků, dobrodruhů či detektivů. K těm nejznámějším patří Lovcova noc, Mys hrůzy, El Dorado či televizní seriál Sever a Jih.

Rodák z Bridgeportu opustil domov už jako dvanáctiletý. Vystřídal spoustu zaměstnání, potuloval se a dokonce stanul i před soudem. K filmu se dostal přes amatérské divadlo, zpočátku hrál pouze epizodní role v podřadných titulech. Prosadil se ve snímku Příběh pěšáka z roku 1945, za nějž byl nominován na Oscara. Zlatou sošku však nikdy nezískal, přestože si zahrál po boku Johna Waynea, Marilyn Monroeové a dalších hvězd stříbrného plátna. (ČTK)

16:59
Ve Varech upozorňují na slavnou minulost lázní v Kyselce i na jejich smutnou současnost

Jednou z mnoha výstav, které letos nabízí doprovodný program 47. mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, je expozice nazvaná Hvězdné nebe nad Kyselkou. Výstava přístupná v prostorách Vřídelní kolonády upozorňuje na slavnou minulost lázní v Kyselce i na jejich smutnou současnost, dokumentuje dějiny Kyselky, jejích stavebních památek i neznámého působení slavných architektů.

Bývalé lázně v Kyselce už řadu let chátrají. Výstava má být i výzvou k jejich záchraně. Expozice o ohrožené architektuře lázní Kyselka je rozčleněna do tří celků, které se vzájemně prolínají. První část pojednává o vývoji lázní, ve druhé se představují významní architekti a stavitelé, kteří se podíleli na podobě Kyselky, a ve třetí části jsou prezentovány stavby těchto slavných architektů v ostatních zemích habsburské monarchie i celé Evropě.

Laické veřejnosti i odborníkům výstava přiblíží hodnoty lázní Kyselka v celoevropském kontextu. Na vzniku pozoruhodné koncepce lázní s provozními budovami stáčírny alkalické kyselky se v minulosti podílela řada významných architektů a stavitelů. Řada odborníků ale varuje, že původní komplex zanikne. Podle ředitele územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Lokti Tomáše Karla nemá lázeňský komplex v Kyselce jako urbanistický soubor konkurenci.

18:09
Vary nabízí i výstavy Trnky, Slívy a Zieglera

K Mezinárodnímu filmovému festivalu v Karlových Varech tradičně patří výstavy prezentující tvorbu výtvarníků spojených se světem stříbrného plátna. V Galerii umění jsou ode dneška umístěny hned tři expozice. Velikána animované tvorby připomíná výstava Jiří Trnka - Ve službách imaginace. Chaplin etc. je název expozice prací výtvarníka Jiřího Slívy a k vidění jsou rovněž filmové a divadelní plakáty Zdeňka Zieglera.

Expozice věnovaná Trnkovi je koncipována jako panelová putovní výstava pro Česká centra po celém světě. Výstava pro Galerii umění Karlovy Vary je ale obohacena o více než dvacítku originálních loutek Jiřího Trnky, z nichž většina si zahrála ve filmu, uvedla kurátorka Eva Neumannová. "Ať už je to kočí z Árie Prérie, Šárka a Přemysl ze Starých pověstí českých nebo Bajaja z pohádky o Bajajovi. Loutky půjčilo Muzeum loutek v Chrudimi a rodina Jiřího Trnky," poznamenala Neumannová. Výstavy kresleného humoru nejsou v galeriích umění k vidění příliš často.

V případě Jiřího Slívy ale karlovarská galerie udělala výjimku a jeho tvorbu do výstavního programu zařadila, řekla autorka koncepce expozice Lenka Tóthová. "Pro jeho kreslený humor je charakteristická jednoduchá a výstižná kresba i kompozice, bohatá obrazotvornost, slovní i vizuální hříčky či vždy vtipná a srozumitelná pointa. Dokládá to právě soubor připravený v rámci doprovodného programu MFF nazvaný Chaplin etc.," podotkla Tóthová.

19:18
Příznivci divadla zaplnili centrum Hradce Králové, tamní festival počítá rekordní návštěvnost

Uvedením hry Martina Čičváka Kukura v Hradci Králové skončil 19. ročník desetidenního mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů. Festivalové akce navštívilo rekordních 82 900 diváků. Festival milovníkům divadla nabídl celkem 277 představení. "To je o 39 představení a 24 300 diváků více než v minulém roce," řekl ředitel Klicperova divadla Ladislav Zeman. 

Podle statistik se na scénách Klicperova divadla uskutečnilo 52 představení pro 28 900 diváků. Čtyři desítky představení v Divadle Drak zhlédlo na šest tisíc lidí a 185 produkcí zařazených v takzvaném Open air programu zhlédlo 48 000 diváků. "Měli jsme o jednu divadelní scénu více než v předchozím roce a letos nám neuvěřitelně vyšlo počasí," řekl Zeman.

Příznivci divadla zaplnili na deset dní historické centrum města i přilehlé Žižkovy sady, kde se konala divadelní představení ve stanech. "Hradec divadlem žije, chodí obecenstvo, které není úzce vybrané, ale má divadlo rádo," zhodnotil hradecký festival v dnešním vydání Mladé fronty Dnes pro Královéhradecký kraj dramatik a publicista Milan Uhde.

08:29
Trafačka představuje autorky graffiti, ve kterém je citlivost i důraz na ženství

Ukázat, že graffiti není jen záležitostí mužských tvůrců, chce výstava v Trafačce v pražských Vysočanech. Představuje sprejované obrazy 15 autorek z evropských zemí i Jihoafrické republiky. Výstava Girl Power Forever potrvá do 22. července, Trafačka má otevřeno kromě pondělí vždy od 15:00 do 19:00.

Provozovatele galerie k výstavě inspirovala příprava českého filmu s názvem Girl Power. Skupina mladých filmařů v čele s writerkou Sany už tři roky objíždí svět, kde obdivují a dokumentují práce dívek a žen všech generací nejen v zemích Evropy, ale i ve Spojených státech nebo Africe. Velká část autorek, které ve filmu vystupují, se teď představí v Praze prostřednictvím svých prací, některé přijíždějí osobně. Fenomén žen v graffiti není příliš častým jevem, a jestliže jsou mužští tvůrci - sprejeři často v anonymitě, dvojnásob to platí o ženách - writerkách.

"Dokument a nyní i výstava nás uvádí do světa mírně odlišných výrazových prostředků, pro ženy typických - důraz na ženství, citlivost, vzájemnou podporu a radost z malování," říká k oběma projektům Blanka Čermáková z Trafačky. Graffiti a street art samozřejmě nejsilněji fungují tam, kam původně patří, tedy na ulici, kde nejsou nikterak omezené. Výstavu v interiéru, na fasádách Trafačky a v ulicích Prahy připravili její organizátoři tak, aby se původnímu prostředí graffiti vzdálila co nejméně. (ČTK)

10:12
Lustigová natočila film o svém otci, uvedla ho ve Varech

Tvoje slza, můj déšť nazvala scenáristka a režisérka Eva Lustigová svůj filmový debut, který ve světové premiéře uvedla v sobotu večer na karlovarském festivalu. Do jeho středu postavila svého otce Arnošta Lustiga (1926-2011), všeobecně považovaného za jednoho z nejvýznamnějších a nejvlivnějších světových autorů 20. století.

V dokumentu o něm hovoří například Václav Havel, Květa Fialová, Jiří Justic, Miloš Forman, Ivan Passer, Jiří Menzel, Josef Vinklář, Zdeněk Svěrák a Tomáš Töpfer. Kameramanem snímku byl Marek Jícha. Na plátně se však objeví se svým otcem i filmařka, která se s ním setkala jako režisérka i dcera na cestě k odpovědím na existenciální otázky. Spolu s filmem vydala stejnojmennou knihu; DVD s filmem je její součástí.

Podle Lustigové se nápad natočit s otcem film zrodil právě na festivalu v Karlových Varech, kde s ním byla několikrát. "Tentokrát v létě 2006 a poháněla mě přítomnost. Chtěla jsem ho zachytit, jak jsem ho znala i neznala, a poznat ho jinak," uvedla o svém projektu. Film pak spolu natáčeli v Praze velice pomalu. Odpovídal prý spontánně a otázky nechtěl znát napřed. "Potom přišel rok 2011 a Arnošt stihnul jen jeho první polovinu. Byl to poslední film, který viděl," dodala. (ČTK)

11:44
Před 80 lety se narodil Waldemar Matuška

Zpěvák a herec Waldemar Matuška, který se narodil 2. července 1932, patřil v 60. a 70. letech 20. století díky svému charismatickému zjevu a mužnému hlasu širokého rozsahu k výrazným postavám československé hudební scény. Dvojnásobného vítěze populární ankety Zlatý slavík proslavily hity jako Tereza, Jó, třešně zrály, Růže z Texasu, Slavíci z Madridu, Sbohem, lásko či Ach, ta láska nebeská. Kromě toho se prosadil i ve filmu (Kdyby tisíc klarinetů, Noc na Karlštejně, Všichni dobří rodáci).

Košický rodák a vyučený sklář se již od mládí věnoval hudbě, jeho hvězdnou kariéru nastartovalo počátkem 60. let angažmá v divadle Semafor. Později "Walda" přešel do Rokoka, jako herec hostoval v Národním divadle a vystupoval se skupinami Mefisto a K.T.O. V roce 1986 emigroval do USA a požádal o politický azyl, po pádu komunismu se do Čech pravidelně vracel. Třikrát ženatý zpěvák zemřel v květnu 2009 ve věku 76 let.

13:09
Alec Baldwin se oženil, na svatbu přišel i jeho režisér Woody Allen

V sobotu se Alec Baldwin oženil se svou snoubenkou, osmadvacetiletou instruktorkou jógy Hilarií Thomasovou. Novomanželka je o 26 let mladší než její partner. Svatba se konala v kostele v New Yorku a podle zprávy agentury AP na seznamu hostí byli nejen příbuzní novomanželů, ale také řada Baldwinových kolegů a kolegyň z Hollywoodu.

Nechyběl režisér Woody Allen, v jehož nové komedii Do Říma s láskou si Baldwin zahrál, anebo ženichův bratr Stephen Baldwin, který je rovněž hercem. Baldwin a Thomasová spolu začali chodit loni a letos v dubnu se zasnoubili. Baldwin byl v minulosti ženatý s herečkou Kim Basingerovou, s níž má dceru Ireland. Té bude letos 17 a otcovy svatby se rovněž zúčastnila.

14:45
Pražský koncert Lou Reeda je od května beznadějně vyprodaný

Americký kytarista a zpěvák Lou Reed v rámci svého letního turné From VU To Lulu vystoupí 4. července v pražském divadle Archa. Legendární hudebník zahraje skladby od dob svého působení v kapele Velvet Underground až po loňské album Lulu, které natočil se skupinou Metallica. V roli předkapely se představí Allison Weissová. "Koncert je již od května beznadějně vyprodaný," sdělila za pořádající 10:15 Promotion Zdena Selingerová.

Weissová je energická čtyřiadvacetiletá kytaristka, jejíž tříminutové pop písničky jsou podle pořadatelů zábavné, i když se zpívá o neúspěších. "Mám ráda chytlavou veselou muziku, ale vždycky napíšu text o zlomeném srdci. Říkám, že to je jako když zpíváte o svých nejsmutnějších vzpomínkách na ty nejveselejší melodie," podotkla Weissová.

Reed začal své evropské turné 6. června v Lucemburku. Série koncertů zahrnuje kromě pražského vystoupení i několik proslulých festivalů včetně slovenské Pohody. Kromě toho se uskuteční i několik samostatných koncertů ve Francii, Nizozemsku, Belgii, Dánsku a Německu. Ve čtyřčlenné doprovodné kapele zahrají Tony "Thunder" Smith (bubny), Rob Wasserman (basová kytara), Kevin Hearn (klávesy) a Aram Bajakian (kytara).

17:01
Česká televize se pouští do aktivní dramaturgie, přizvala si Baldýnského a Sedláčka

Kontaktním místem pro posuzování a zpracování filmových koprodukcí je nové filmové centrum České televize (ČT). Na dnešní prezentaci v rámci karlovarského filmového festivalu generální ředitel ČT Petr Dvořák uvedl, že v jeho čele budou Helena Uldrichová, kreativní producent Tomáš Baldýnský a hlavní dramaturg Jaroslav Sedláček.

"Centrum má zajistit přehlednější a transparentnější kritéria výběru koprodukčních projektů České televize, zvýšit procento úspěšnosti koprodukčních aktivit ČT, posílit její jméno jakožto uznávaného partnera a nastavit aktivnější přístup k dramaturgii koprodukovaných filmů," řekl. Česká televize se chce aktivněji podílet na tvorbě a realizaci kvalitních filmů."Česká televize bude vstupovat do filmových projektů nikoli pouze jako vysílatel, ale jako skutečný koproducent, který se aktivně podílí na vzniku a výsledné podobě celého díla," dodal Dvořák.

Uldrichová byla v posledních třech letech předsedkyní Asociace producentů v audiovizi, funkci opustila. Centrum povede s Baldýnským, úspěšným scenáristou, producentem a filmovým odborníkem. Tým doplní renomovaný filmový publicista Sedláček. Měl by tak být podle ČT nastaven transparentní a jednoduchý proces hodnocení projektů a výběr těch, do nichž televize bude chtít investovat. (ČTK)

17:39
Mirrenová a Szabó uvedli ve Varech film založený na lidských tvářích

Britská oscarová herečka Helen Mirrenová měla v neděli před odjezdem z Varů poslední úkol. Odpoledne uvedla ve Velkém sále Thermalu psychologické drama Za zavřenými dveřmi (The Door), ve kterém ztvárnila hlavní roli. Doprovodil ji režisér István Szabó i oba producenti.

"Jde o snímek umělecký, který byl pro mě jedním z nejtěžších. Celou dobu jsem v něm totiž byla nahá - nemyslím fyzicky, ale v obličeji, emocionálně," řekla herečka divákům. Spolupracovala s vynikající německou herečkou Martinou Gedeckovou a se spoustou maďarských herců, kteří, kdyby uměli anglicky, budou podle ní mezinárodními hvězdami. Menší roli ve snímku natočeném podle novely Magdy Szabóové ztvárnil Jiří Menzel.

"Strávil jsem tu báječné dny," řekl oscarový filmař Szabó, který vloni předsedal mezinárodní porotě. Svůj snímek označil za jednoduchý, založený na lidských tvářích. "Ne namalovaných, ale živých, jež se mění a proměňují je emoce, které přecházejí od lásky k žárlivosti. Každá z nich někomu patří a je to vždycky herec. Proto bych chtěl vyjádřit svou obrovskou lásku k nim," dodal Szabó.