Pokud nějaká skupina charakterizovala polistopadovou progresivní hudební scénu v Československu, pak to byla Ecstasy of Saint Theresa Jana P. Muchowa. Rodák z Rathenowa (1971) ležícího v někdejší NDR byl tehdy ve správnou chvíli na správném místě.

Zájem Západu o tehdejší pražskou scénu a především podpora moderátora BBC Johna Peela pomohla skupině prosadit se nahrávkou Fluidtrance Centauri i na britském trhu.

Ecstasy of Saint Theresa je trvalá značka, i když se původní kvarteto rozpadlo už po několika letech. Sám Muchow se prosadil také například jako respektovaný skladatel filmové hudby, za níž dvahrát získal Českého lva, a také jako producent.

Více o desetiletí iPodu čtěte ve čtvrtečních Hospodářských novinách

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Marek
Dobrý den, kdy jste si koupil první iPod? A co jste si na něm tehdy pouštěl? Děkuju
Dobrý den, přesně si nepamatuji, kdy jsem měl první iPod. ím jen, že jsem neměl úplně první generaci. Pamatuji si ale, že první deska kterou jsem si pustil bylo album 'Laughing Stock' mých oblíbenců Talk Talk.
Jan P. Muchow
Aranka
A vy si opravdu myslite, ze iPod zmenil hudebni prumysl?
Rozhodně. Ale není v tom iPod sám. Služba iTunes a digitální distribuce hudby, kterou právě na iPodu můžete poslouchat, průmysl zcela změnili.
Jan P. Muchow
Matouš
Který z filmů, ke kterému jste skládal hudbu, je podle vás nejlepší? A proč? Díky, hodně úspěchů!
Díky. Tohle já samozřejmě nejsem schopen posoudit. Já mám rád všechny filmy na kterých jsem pracoval. I když třeba z rozdílných důvodů. Ale kdybych to měl měřit třeba podle nabídek ze zahraničí, tak nejlepší reakce na moji hudbu měli filmy 'Grandhotel' a 'Normal'.
Jan P. Muchow
Honza
Komu iPod pomohl vydelat. Byla to jen firma Apple, ktera na nem ziskala, nebo mel prinos i pro cely hudebni prumysl? A jedna otazka mimo tema - na cem ted pracujete a co chystate do pristiho roku?
iPod pomohl vydělat nejen Applu. V USA a dalších zemích digitální distribuce hudby zvedla příjmy hudebního průmyslu (tedy vydavatelství, publisherům, autorům, interpretům...). A paradoxně snadná dosažitelnost hudby zvedla i větší zájem o živá vystoupení, takže se zvedli i příjmy z koncertů jak kapelám, tak pořadatelům a prodejcům vstupenek. Já momentálně dokončuji hudbu k filmu 'Ve stínu' Davida Ondříčka, který přijde do kin začátkem roku 2012.
Jan P. Muchow
Jana Černá
Zdravim, nemáte nějaký tip na koncert v nejbližších týdnech (Praha a okolí)? Nemusí to být zvučné jméno, beru cokoli kvalitního, i když téměř neznámého :) Díky a hezký den
:-) asi bych doporučil třeba CSS 23.11. v Praze.
Jan P. Muchow
Lucie M.
Dobrý den, Jane. Jaká zcela současná hudba vás baví? Může být z Čech i ze zahraničí.
Dobrý den, Lucie. Ze současných věcí třeba Bat For Lashes, Warpaint, Prince Of Tenis, Charlie Straight...
Jan P. Muchow
Luboš Rýnský
Zdravim. Prijde podle vas doba, kdy si lide budou moct skladat hudbu na ipadech a dalsich pristrojich i bez profesiolanniho zazemi a studia? Film uz pry natocit jde.
Ta doba už je tady!
Jan P. Muchow
Ládin
Dobrý den Jane, dá se v notách vyjádřit zvuk koženého balonu, který ostře nakopnut po chvilce pleskne do sítě ?
:-) Dobrý den, Ládine. To se určitě dá. Zkusím přinést notový zápis na příští páteční fotbálek a když budeme hrát spolu, tak to ukážu i v praxi
Jan P. Muchow
Carterthehero
Zdravím, myslíte si, že se ze strany iPodů či Applu samotného setkáme s nějakou další technologickou revolucí? Je jasné, že je stále co vylpšovat, ale .. co dál?
Rád bych Vám na to odpovědel, ale bohužel nemám fantazii Steva Jobse... Jen jsem četl, že se Apple chystá změnit po sféře mobilních telefonů svět televizí.
Jan P. Muchow
Aranka
Jeste jeden dotaz: uz nekolik lidi natocilo album na iPodu, naposled Bjork. Stoji to podle vas za neco? Nebo jde jen o trend?
Já myslím, že Bjork album na iPodu netočila. Jen distribuce toho alba probíha přes aplikaci na iPad a iPhone. Ale třeba Gorillaz album na iPadu nahráli. Je to věc, která je pořád s Vámi a když Vám umožnuje i nahrávat, tak je hezké, že můžete celé album udělat bez nutnosti práce na zařizeních kterým nerozumíte. Ale je to celé o tom pro co se rozhodnete. Já jsem např. nedávno dostal o kamaráda starý 4 stopý kazeťák - takže až dodělám film, chci na kazeťák natočit příští EOST.
Jan P. Muchow
JK
Máte nějaké oblíbené hudební skladatele? Jaký je váš oblíbený soundtrack? Hezký den, dekuji.
Těch je hodně. Od klasiků jako B. Herrmann, E. Morricone, H. Mancini, A. Badalamenti, Z. Liška po současné A. Desplat, J. Brion, M. Novinski, H. Zimmer, C. Mansell, C. Burwell, Y. Tiersen. Oblíbených soundtracků mám taky hodně. Ale dlouho už jsem neslyšel soundtrack k seriálu Twin Peaks a ten mě hodně zasáhl.
Jan P. Muchow
Filip Murko
Dobré poledne, chybí podle vás něco hudebnímu průmyslu? Je něco, co vás opravdu štve? Díky, ať se daří!
Jediné čeho je málo, jsou opravdu kreativní lidé. A pak je málo posluchačů, kteří mají vkus. Takže je to taková spirála směrem dolů - protože lidé co mají hudbu opravdu rádi, si ji ale moc nekupují a ti co ji jen konzumují, si ji občas koupí a tím určují co podnikatelé v hudebním průmyslu tlačí, ale tím zase od hudebního průmyslu odrazují lidi co mají hudbu opravdu rádi... Rozumíme si??
Jan P. Muchow
Renata
Dokážete odhadnout, kolik casu tydne poslouchate hudbu?:) Diky.
Když pracuji na filmu, jako právě v těchto dnech, tak poslouchám hlavně vlastní hudbu cca 18 hodin denně. Takže pak prahnu spíš po klidu, než nějaké další hudbě. Ale když nemám takovýhle masakr, tak bych to odhal, tak na 4-5 alb týdně. Myslím, že hudba se všeobecně konzumuje moc a proto ztratila svojí hodnotu.
Jan P. Muchow
Zvědavý
Čím byste byl, kdybyste nebyl hudebníkem?
V mladších letech bych se snažil být dobrým fotbalistou. A kdybych teď měl začít dělat něco jiného než hudbu, tak bych třeba zkoušel fotografovat. Třeba něco Martin Kollar. Podívejte se na www.martinkollar.com
Jan P. Muchow
SK
Myslite si, ze uspesne kapely musi mit dobrou image? Jaka kapela se vam libi treba z pohledu toho, v jakem obleceni vystupuji/hraji? Mnoho dalsich uspechu preju.
Děkuji. Dobrá image je lepší než špatná, to je jasná věc. Ale dobrá hudba a blbá image je pro mě osobně víc cool než blbá hudba a dobrá image. Mě třeba vůbec nebaví Lady Gaga, která honbou za image je pro mě úplně trapná. Naproti tomu takový James Vincent McMorrow tím jak je "obyčejný" je vlastně übercool. Zkuste jeho skladbu 'We Don't Eat' na http://vimeo.com/30423776
Jan P. Muchow
Jan
Používáte last.fm? prozradíte svou nick na profilu?:) Mějte se!
Před lety jsem si účet na last.fm založil, ale protože jsem lajdák, tak už ani nevím jaký mám nick ani heslo... Děkuji všem za otázky a přeji hezký den. Jan P. Muchow
Jan P. Muchow
Monika
Kdo je nejvtipnejsi clovek, jakeho jste kdy potkal? A s jakym nejlepsim hudebnikem jste se kdy potkal?
Mám pár oblíbených vtipálků: Honza Čechtický & David Volenec aka Prince Of Tenis, Samir Hauser, Chilly Gonzales. Král je samozřejmě Ricky Gervais - toho jsem bohužel osobně nepotkal. Nejlepší hudebník je tak subjektivní termín. Osobně myslím, že nejlepší hudebník je ten který Vás nějakým způsobem inspiruje a udělá lepším. A tím myslím lepší i jako člověka. A proto to klidně může být někdo, kdo neumí noty, zpívá falešně a hraje jen dva akordy. Ale věřím, že třeba Bob Dylan inspiroval víc lidí, než nějaký interpretační atlet.
Jan P. Muchow
Co byste
doporučil začínajícím kapelám? Jak podle vás mohou prorazit? Děkuji.
Doporučil bych jim, aby hlavně věřili tomu co dělají. To je nejdůležitejší. Pokud sami nevěří, že jsou nejlepší kapela na světě, neuvěří jim to ani jejich vlastní matka - což bývají nejvěrnější fandové. Prorazit můžete jen když se budete opravdu sám snažit a nečekat, že Vás někdo někam dovede za ruku. A nesmíte věřit tomu, že za rok máte před vlastním barákem letadlo s bazénem.
Jan P. Muchow
Standa
Zajímáte se o politiku? Patří podle vás politika do hudby?
Zajímám se o politiku jako aktivní volič. Politika patří do hudby lidí, kteří to tak cítí. Pro mě byly např. skladby Vladimíra Merty v 80. letech velice důležité i pro svoji potitickou výpověd. Ale já se hudebně k politice vyjádřit neumím.
Jan P. Muchow
Mates
Existuje ještě vaše kapela EOST? Děkuju
Ano existuje. Ale momentálně nic nedělá. To se změní, až dokončím všechny závazky a doufám, že v roce 2012 zase bude o EOST slyšet.
Jan P. Muchow
Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic
Dobré poledne. Co si myslíte o údajně despotickém řízení podřízených Stevem Jobsem? Jak se chováte vy, když řídíte nahrávání nebo kapelu? Hezký den a Dekuju
Dobré poledne. Krásný nick... Já mám rád řízení pevnou rukou. Demokracie v řízení není úplně ideální. Záležitosti, které mají být s názorem nemohou být kompromisem několika názorů. Ale podobou pevné ruky nemám na mysli nějaké šikanování, aby bylo jasno :-)
Jan P. Muchow