Dobré jídlo je pro lidi, kteří onemocněli rakovinou podstatné. Obecně známý fakt ale neznamená, že onkologičtí pacienti výživu, kterou pro zlepšení zdraví potřebují, dostanou.

Potvrdil to národní průzkum NutriAction, který se konal od ledna do června v 52 onkologických ambulancích v Česku, zapojilo se do něj 4 363 nemocných.

Z něj vyplynulo, že až 60 procent lidí s rakovinou je v riziku podvýživy, 40 procent je podvyživených už při zjištění nemoci. Jen každému desátému ale doporučí lékař nutriční péči, tedy speciální výživu.

Nechtěné hubnutí přitom zhorší výsledek léčby a zvyšuje úmrtnost.

"Nutriční podporu potřebuje přes polovinu pacientů, pětina akutně," řekl za organizátory průzkumu lékař Přemysl Škaloud. Podle dostupných statistik byla v roce 2008 rakovina zjištěna u 77 541 lidí, 27 571 jich zemřelo.

Jenže péče nutričních specialistů je "luxus", s nímž se pacienti v ambulacích zpravidla nesetkají.  V Česku je jen 76 nutričních ambulancí, nutriční terapeuti jsou převážně jen v nemocnicích.

Cílem odborníků přitom je, aby v každém komplexním onkologickém centru byl odborník, který se bude zabývat právě výživou.

Dobré jídlo prospívá

"Riziku podvýživy je vystaveno 58,1 procenta onkologických pacientů, z nich přes 20 procent je ve středním až extrémním riziku," uvedl Škaloud.

Pobyt podvyživených pacientů v nemocnici se prodlužuje až o polovinu, stoupá riziko komplikací. Kvůli podvýživě bývá protinádorová léčba přerušena, klesá účinnost léků, stoupá úmrtnost a také náklady na léčbu.

Předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček připomněl, že onkologická léčba je často agresivní a má řadu nežádoucích účinků, které zhoršuje právě špatný stav výživy. Nejčastěji jde o nechutenství, nevolnost, zvracení, průjmy, bolestivé polykání a horší psychický stav.


"Při léčbě onkologického pacienta musíme využívat všechny možnosti podpůrné léčby. Bez nutriční podpory je účinná onkologická léčba prakticky nemožná," zdůraznil Vorlíček.

Dobře živený pacient se rychleji zotavuje po operaci, zvládne vyšší dávku záření a má méně nežádoucích účinků léčby.

Téměř polovina onkologických pacientů ve výzkumu uvedla, že za poslední půlrok neplánovaně zhubli.