"Veškeré kvaltování toliko pro hovada dobré jest," věděl už učitel národů Jan Amos Komenský. Pokud jsme mu snad správně neporozuměli, dozvídáme se nyní totéž od britského publicisty Carla Honorého v jeho bestselleru Chvála pomalosti.

Je to paradox: doba je rychlá, ale spousta činností dostává svou kvalitu teprve při určitém zvolnění. Každý ví, že naházet do sebe ohřátou hmotu z mikrovlnky je nesrovnatelně horší než prosedět večer v dobré restauraci, případně připravit večeři sám.

Každý ví, že nejde urychlit třeba odpočinek – a to za sebou nemusí mít frustrující zkušenost japonských turistů z tripu Evropou ve třech dnech. Někdy je dobré se pomalu milovat, stojí za to zvolnit i pracovní tempo. Přichází na to spousta lidí, přišel na to také Carl Honoré.

...

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé. Děkujeme za vaši přízeň.
Obsah starší než měsíc je součástí archivu a do článků zdarma se nepočítá. Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.
Předplatit od 199 Kč / měsíc
Máte již předplatné?