Blíží se svátky obžerství, hysterie a netolerance. Ano, mám na mysli Vánoce. Obžerství je jasné, podle průzkumů velká část našinců přibude na váze a většina z nich si ji ponechá do dalšího roku. Hysterie je taky jasná – co komu dát, kolik čeho koupit k jídlu, aby toho nebylo málo (jako každý rok nebude ani náhodou). A netolerance? Stačí se zeptat kohokoli, jak dělá bramborový salát, či ještě lépe (je to výrazně konfliktnější) – jak se dělá ten SPRÁVNÝ bramborový salát. A je oheň na střeše. 

Hit minulých let, spor o stromečky přírodní a umělohmotné, už zavál sníh, o Vánocích tak vzácný. Jakmile se zjistilo, že a) stromečky se buď pěstují pro účely zdobení, b) jsou z prořezů, jež by stejně přišly vniveč, c) ekologická zátěž a energetická náročnost výroby plastových jehličnanů zdaleka přesahuje teoretické škody z pořizování těch klasických, zájem o ně upadl. Živoří jen zvyk kupovat stromečky v květináčích, jenže tam to dopadá podobně jako s ušlechtilým vypouštěním vánočních kaprů do řek a rybníků – nepřežijí. Jídlo tedy bude i dnešním tématem. Zavinil to inzerát na FB: "Nabýzím ručnní výrobu ekskluzivních chlebíčků pro vaši společ-enskou akcy. Trocha vajec, junyoru, surrealismu a o občerztvení je postaráno. Cena za talířek (osum porcí) je 284 kč. Jen Kroměříž a okolý!" Fotka nelhala – co inzerát sliboval, to na ní bylo. Něco se mi na tom nezdálo – negramota by surrealismus (v kontextu udělaných chyb) správně nenapsal a nabídka obsahově příliš ladila s gramatikou. Ani jako vtip to nebylo moc pravděpodobné, pokud si ovšem někdo minimalistické chlebíčky opravdu neobjednal.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Týden v komentářích HN

Máte zájem o informace v širších souvislostech?

Zadejte Vaši e-mailovou adresu a každý pátek dopoledne od nás dostanete výběr komentářů, které se během týdne objevily na stránkách Hospodářských novin. Těšit se můžete na komentáře Petra Honzejka, předního ekonoma Tomáše Sedláčka, kardiologa Josefa Veselky a dalších. Výběr pro vás připravuje šéfeditor iHNed.cz Jan Kubita.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru